Greceanîi, un pion ce poate fi sacrificat

Alegerile din toamnă ar putea să nu aibă loc. PCRM nu pare să intenţioneze să coopereze cu AIE, iar oamenii îşi pierd tot mai mult încrederea în actuala guvernare. Aceasta este părerea experţilor cu privire la situaţia politică din ţară.

Ieri, 24 august, liderul PCRM, Vladimir Voronin, şi-a anunţat poziţia cu referire la cel mai potrivit candidat pentru fotoliul de preşedinte, numind-o pe Zinaida Greceanîi. Mai mult decât atât, potrivit Publika TV, Vladimir Voronin a declarat că “Nu merită să susţii vreun candidat din partea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), pentru că liderii AIE, timp de 2 ani, nu au făcut prea multe pentru ţară”.

Doru Petruţi, directorul Institutului de Marketing şi Sondaje IMAS-INC, consideră că aceasta “nu este o candidatură cu titlu final”, ci, mai degrabă, “o introducere” a PCRM într-o lună fierbinte, aşa cum ne-au promis”. Directorul  IMAS-INC este de părere că Zinaida Greceanîi ar fi “un pion ce poate fi sacrificat de către PCRM în lupta calculelor”, pe de altă parte, ar fi “greşit să arunci prea repede în lupta calculelor un nume, un candidat pe care vrei să-l impui”.

Cornel Ciurea, expert politic la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale “Viitorul”, subliniază că “desemnarea candidaturii înseamnă că PCRM, în primul rând, este gata să urgenteze lucrurile în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui. În al doilea rând, Partidul Comuniştilor nu este dispus să susţină altă candidatură decât cea a partidului lor. În consecinţă, în cazul în care se merge pe această formulă, nu poate fi ales preşedintele”.

Alegerea preşedintelui în toamnă este o chestiune controversată, începând cu faptul ce candidaturi vor fi înaintate şi terminând cu faptul dacă alegerile vor avea loc în realitate. Cornel Ciurea consideră că, în cazul în care procesul de alegere a preşedintelui va fi demarat, “comuniştii vor avea propriul lor candidat şi atunci alegerea preşedintelui se poate face numai prin trădarea unui anumit număr de comunişti care ar vota fără voia partidului”. Expertul adaugă şi faptul că “înaintarea candidaturii Greceanîi, dacă o luăm ca atare, înseamnă că PCRM nu este dispus să negocieze nici cu PLDM şi nici cu alte partide”.

Pe de altă parte, Doru Petruţi susţine că “ecuaţia este extrem de complicată, iar istoria a demonstrat că “trădarea” a fost drastic sancţionată de electorat (cazul PPCD, PDM la alegerile din aprilie 2009). În plus, deşi poziţia PCRM este una de forţă la început, mai apoi, “vor fi nevoiţi să stea la masa negocierilor, deoarece şi ei, ca şi partidele din AIE, nu pot alege singuri preşedintele”, opinează directorul IMAS-INC. Mai mult decât atât,  comuniştii, menţionează Doru Petruţi, “vin acum după un joc strategic coerent, în care au lăsat AIE să-şi demonstreze neputinţele. Au lăsat să se scurgă timpul necesar, în care populaţia să înţeleagă singură că situaţia nu se îmbunătăţeşte sau chiar, pentru unii, se înrăutăţeşte. Un alt avantaj al PCRM îl constituie fereastra pe care europenii treptat-treptat o închid Republicii Moldova pe fondul lipsei de reformă, a neputinţei de a pune în practică măsurile convenite de actuala guvernare”.

Amintim că, la alegerile preşedintelui din 2009, Zinaidei Greceanîi nu i-a ajuns un singur vot pentru a accede în funcţia de preşedinte. Ea a obţinut 60 din 61 de voturi necesare pentru victoria în alegerile prezidenţiale.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. asandi

    zina pulimeotcita nu pupa fotoliul de presedinte! malo casi ele! teleghidajul se gaseste in mina lui voronin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *