Fără “spete” — eşti nimeni

„Oamenii nu vor avea niciodată o viaţa decentă, o educaţie sau un sistem de sănătate calitativ…, venituri după merit şi competenţe într-o ţară unde există mită, trafic de influenţă şi nepotism…” (premierul Iurie Leancă)

Ce poţi rezolva în R. Moldova fără a da mită?

 

451-mihaiMihai

În R. Moldova te poţi descurca în două cazuri: ori ai nănaşi, fini, cumetri, nepoţi şi alte rude prin parlament, guvern, partide, ori trebuie să dai mită. Fără să pui banul la bătaie nu rezolvi nimic dacă nu ai spete. Eu mă bucur că dl Leancă conştientizează pericolul nepotismului şi al cumetrismului pentru R. Moldova, să ne spună, însă, cum s-a întâmplt că are doi fini în ambasadele R. Moldova în străinătate? Şi aşa-i peste tot, în toate instituţiile de stat. De aici şi marea corupţie, pentru că se spală mână pe mână. S-a mers prea departe. Ne lipsesc nişte lideri serioşi, cu demnitate, pentru care legea ar fi lege.

451-alexeiAlexei

E foarte greu să faci ceva, să rezolvi, uneori, o problemă elementară, fără a da mită. Doar dacă ai relaţii „sus”. Eu, din principiu, nu dau mită, dar respectarea acestei reguli costă. Eu am fost concediat cu doi ani până la pensie. Am lucrat în serviciul hotelier. Sunt tehnician şi îmi cunosc bine meseria, dar am rămas fără lucru, pentru că nu eram nici naşi şi nici fini cu şeful. Iar în locul meu a fost adusă o rudă a cuva, „cu recomandare”. ştiţi ce înseamnă să rămâi fără lucru la 60 de ani? Nu are nevoie nimeni de tine. Dacă aş fi fost mai tânăr, aş fi plecat. Dar am o soţie bolnavă şi, pur şi simplu, nu am încotro.

451-victoriaVictoria

Nu cred că, în R. Moldova, toată lumea dă mită, dar pentru asta trebuie să ai mare tărie de caracter. Pentru omul simplu, e foarte greu să reuşească ceva într-o societate în care toate se ţin pe relaţii speciale (de rudenie) sau pe bani, mai ales pentru cei tineri, care, deşi au capacităţi, dacă nu au o relaţie în lumea celor „cu influenţă” sau un ban de plătit „taxele”, e jale. De aici şi sărăcia, şi corupţia, şi lipsa de perspectivă, şi exodul populaţiei. E greu. Declaraţii se fac de ani de zile. Lumea ascultă, aşteaptă să vadă ce urmează, şi dacă nu urmează nimic, mâna pe geantă şi – la drum, în Italia, Australia, America…

451-victorVictor

Dacă are omul o problemă, până nu dă, nu rezolvă. Mai contează şi cât dă.  Am trecut, personal, prin asta, dar nu am putut face faţă „taxei”, am scuipat şi am lăsat totul baltă. Nu e simplu. Credeţi că degeaba îşi iau oamenii lumea în cap şi pleacă? Nu de sărăcie pleacă, ci de nedreptate. Păcat de copiii iştia care vin din urmă. Ce văd ei? Mizerie, vorbe goale, hoţie, minciună, mankurţi ghiftuiţi la putere… Cine poate pleca, să plece cât nu e târziu. Eu am plecat şi am revenit de câterva ori şi în loc de bine am găsit tot mai rău. Degrabă bine în Moldova nu va fi. Până nu vom ieşi la un mal, bine nu va fi.

451-vladimirVladimir

Complicat.  E o boală foarte grea şi molipsitoare. şi problema nu e în rude – că fraţi,  prieteni, nănaşi, fini şi alt gen de rude au nu numai moldovenii. Problema e alta: că nănăşismul şi nepotismul nu trebuie să fie criteriu de angajare sau promovare în serviciul public. Asta-i conflict de interese. La noi, din păcate, acest conflict de interese şi de rudenie a devenit normă nescrisă. Dacă am pe cineva „sus”, eu-s rege, dacă nu am pe nimeni, sunt nimic. Iar asta înseamnă că la capitolul democraţie R. Moldova stă foarte prost, pentru că într-o democraţie legea guvernează în stat, nu nănaşii, nepoţii sau cumetrii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. CNA

    Stimati concetateni ,eu fostul Conducator al Directiei principale judiciare , notariat si avocatura a Ministerului Justitiei al Republicii Moldova condamn vehement aceasta stare degradanta din societatea noastra si ,imi pare rau ca dl Prim-ministru constata aceste fapte ,dar nu spune ,ca nu au intreprins nimic in vederea eliminarii acestor fenomene negative .Cine i-a incurcat si ii incrca ca sa traga la raspundere acele persoane functionari corupti . CIT O SA TRAIM IN MINCIUNA SI IN PROSTIE .CINE NU STIE CINE SUNT PERSOANE CORUPTE ,CU AVERI DE MILIOANE .NumaiCentrul de Investigatii Jurnalistice cite cazuri a prezentat ,insa CNA SI CNI NU S-AU ATOSESIZAT . ATUNCI CE ROST AU ASTAZI ACESTE CONSTATARI ,DAR MAI MULT INTREBARI RETORICE. Ce zic eu cind vad ca nimeni in tara aceasta nu a condus aceste sisteme ,dar in anii acestea nu ii intreaba nimeni de ce coruptie e in aceste sisteme . DLE PRIM-MINISTRU AVETI TOATE PIRGHIILE DE CE NU CERETI ORGANELOR DE DREPT SA -SI INDEPLINEASCA ATRIBUTIILE FUNCTIONALE CONFORM RIGORILOR LEGII ,DAR SA NU FACA POLITIE POLITICA, CACI VOR RASPUNDE PENTRU ILEGALITATI .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *