Experţi în filologie către guvernare: Amintiţi-vă de Cantemir şi puneţi mâna pe carte

În 20 de ani de la semnarea Declaraţiei de Independenţă, clasa politică din R. Moldova stagnează la capitolul studierii şi vorbirii limbii române. Această constatare o fac savanţi lingvişti, scriitori, dar şi profesori şcolari. Ei le sugerează celor de la guvernare să pună mâna pe carte, să apeleze mai frecvent la dicţionare, să se debaraseze de calchieri din limba rusă, să vorbească mai elevat, fără bâlbe şi incoerenţe, pentru că cei care i-au ales cred că anume ei sunt un model bun de urmat.

“Să pască vacile în INCINTA pădurii”

Suntem, probabil, unicul stat din lume în care autorităţi centrale, parlamentari, miniştri, funcţionari de tot rangul nu cunosc sau vorbesc prost de tot limba oficială a statului. Bunăoară, un politician din vârful puterii nu ştie sau nu vrea să ştie numele adevărat al limbii de stat în R. Moldova şi afirmă că, sub aspect politic, limba e moldovenească, iar sub aspect ştiinţific – română. În aceste condiţii, şi alolingvii, conlocuitorii noştri, în mod deschis, chiar şi atunci când ajung la guvernare, declară că ei nu au nevoie de limba română, aceasta pentru că au la dispoziţie, în Parlament, la ministere şi departamente de stat, traducători. Pentru a fi credibil, aduc un singur exemplu. Deputatul comunist Igor Dodon a făcut publică următoarea declaraţie: “Limba moldovenească şi limba română sunt IDENTICE, dar, totuşi, DIFERITE”. Ne miră logica denaturată a deputatului-economist. Putem exemplifica până la infinit mostre strigătoare la cer culese din vorbirea conducătorilor noştri. Îmi amintesc cum ex-preşedinta Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, le-a promis locuitorilor satului Răspopeni că va cere pădurarului din sat să le permită să pască vacile în INCINTA pădurii. Sala a râs în hohote. Alt deputat comunist, Oleg Reidman, declara, într-un context: “Noi nu putem sî şim mai sfinţi ca POPA de la Roma”. De fapt, nu sunt sigur că aceasta e doar o greşeală lingvistică.

“Eu, ca şi prim-ministru”

Nu ne putem limita la cele obţinute, mai ales că am obţinut ceva mai mult de 0, dar nu am ajuns la 1, ca să vorbim în cifre. Dintre conducători, a evoluat mult Mircea Snegur, de la începutul carierei sale până a ajuns să rostească, în incinta Parlamentului, mesajul său “Limba română e numele corect al limbii noastre” (20-21 iulie 1995). Actualii, toţi trei, au mult de lucru pentru a-şi cizela vorbirea. Vlad Filat a făcut studii în România, dar mai comite greşeli. Când îl aud zicând “eu, ca şi prim-ministru”, mă gândesc la faptul că o întreagă republică, o bună parte a României cad pradă acestei gafe. De ce “şi”, dacă e corect “eu, ca prim-ministru”? Rostirea cuvintelor cu sens impropriu, exprimarea sintactică, în special formularea gândului după modă rusească, e specifică aproape tuturor. Ei, însă, nu ar trebui să uite că sunt cei mai ascultaţi, or, oamenii aşteaptă să audă când se măresc pensiile, cum e pedepsit trădătorul care a cedat Palanca… Pur psihologic, omul de la ţară crede că dacă a zis un conducător, atunci aşa trebuie să ne exprimăm. Le doresc conducătorilor noştri să nu uite că sunt obligaţi, prin funcţiile lor, să ne servească drept model de exprimare. Pentru asta, le recomand 7 cărţi de socio-lingvistică şi de cultivare a limbii, de Ion Ciocanu. Să se grăbească să citească aceste 7 cărţi, deoarece, peste o săptămână-două, apare a 8-a, “Noi şi cuvintele noastre”, şi vor avea mai mult de lucru.

“Politicienii noştri citesc foarte puţin”

Eu i-aş separa în trei categorii: cei care nu vorbesc şi nu cunosc cu desăvârşire limba română, care sfidează, în primul rând, legislaţia, dar şi regulile de conduită în societate şi demonstrează astfel lipsă de respect faţă de poporul nostru; cei care vorbesc limba agramat, comit foarte multe greşeli, calchieri, fără a respecta topica limbii române; şi cei care vorbesc mai bine limba, mă refer  la  generaţia tânără, politicieni care au făcut studii în România, peste hotare, dar care, regretabil, sunt în minoritate. Oricum, e de dorit ca toţi să se aşeze cu dicţionarele în faţă şi să mai lucreze. Suntem în această situaţie deoarece nu a fost creat un mediu lingvistic adecvat. Mai mult, noi, pe parcursul anilor, am fost nepăsători faţă de felul în care comunică clasa noastră politică. Nu am cerut respectarea legislaţiei lingvistice. Un alt motiv e acela că politicienii noştri, de altfel ca şi cetăţenii simpli, citesc foarte puţin. Spunea Dimitrie Cantemir că suntem cam leneşi la carte… Cred că ar trebui să se apuce de citit. La nivel local, situaţia este şi mai gravă. Eminescu spune că limba este în strânsă legătură cu gândirea. Un om poate  vorbi frumos doar atunci când gândeşte profund. Nivelul intelectual al clasei noastre politice este redus şi este clar că şi limbajul nu este unul prea complex.

“Nu toţi politicienii stăpânesc limba şi terminologia”

Limbajul de astăzi al clasei noastre politice l-am putea califica drept suficient de bine. Comparativ cu fosta generaţie de agramaţi agrarieni, evident că e un alt nivel, dar care lasă totuşi mult de dorit. Nu toţi politicienii stăpânesc limba şi terminologia. Probabil ar mai trebui să deschidă şi câte un dicţionar pentru a-şi îmbogăţi vocabularul.

Sigur că surprinde iniţial echilibristica sau jongleria lui Marian Lupu, precum şi vocabularul său ce abundă în termeni şi neologisme. Pentru un neiniţiat, acestea ar părea un fenomen sau chiar un obiect de admiraţie. Însă un filolog cu o ureche fină şi cu studii observă cuvintele de umplutură sau ticurile verbale.

Mihai Ghimpu vorbeşte cum gândeşte. Sigur că, uneori, exploziile de sinceritate îmbracă, într-un fel, haina verbală a spontaneităţii. Cu toate acestea, putem deduce că este o limbă română bine vorbită. Vlad Filat are un alt ritm de construcţie, care, dintr-o parte, înseamnă şi capacitatea de a filtra sau a trece prin grile anumite gânduri.

Cei mai tineri, vorbesc acum despre miniştri sau chiar viceminiştri, mi se pare că posedă şi vorbesc o limbă română destul de atractivă sau de un nivel susţinut. Totuşi, partea mare a clasei politice, de sorginte mai veche sau de o anumită vârstă, din păcate, nu a evoluat prea mult.

“Pronunţia neelevată îi conferă vorbirii aspect de mahala”

Constatăm că politicienii s-au schimbat, nu mai sunt cei care erau acum 20 de ani, instruiţi în şcoli ruseşti. De ceva timp, la vârful puterii au venit tineri şcoliţi în şcoli româneşti, iar acest fapt şi-a lăsat amprenta asupra felului în care ei posedă limba română. Am înţeles că foarte mulţi politicieni au consilieri în probleme de limbă şi redactori pentru textele pe care le scriu. Oricum, mai au mult de lucru asupra propiei imagini, asupra propriului limbaj, deoarece nu poţi rămâne pentru toată viaţa cu ceea ce ai făcut la facultate. Constatăm frecvent că guvernanţii noştri utilizează calchieri din limba rusă. În cazul celor care sunt mai frecvent pe sticlă înregistrăm expresii improprii limbi române, cum ar fi “inclusiv şi”, “necătând”, “şedinţe lucrative”. Unii parcă vorbesc cum vorbesc, dar au o pronunţie ostentativ neliterară. Nu poţi, de la tribuna Parlamentului, să vorbeşti ca în stradă. Această pronunţie neelevată îi conferă vorbirii aspect de mahala. Mai constatăm că transmisiunile în direct la TV abundă de injurii şi de obscenităţi… Dacă i-am lua la bani mărunţi, am descoperi mai multe bâlbe, incoerenţe, pentru că ei vorbesc mult în public. Politicianul trebuie să fie un om cult, un diplomat, iar un diplomat nu poate vorbi ca la uşa cortului. Ar trebui să existe un cod de etică, la nivel de lege, astfel încât, cei care îl încalcă să fie admonestaţi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

39 comentarii

 1. dacul

  Eruditul voievod moldovean Dimitrie Cantemir (1673-1723) pare a fi fost primul care a preconizat “cuvinte dace” în limba română, plecînd de la premisa justă: supravieţuirea populaţiei daco-getice,

 2. Sabrina

  interesant de ce au aparut ei acum???? de ce nu au facut asta timp de 8 ani de zile???? oare niciodata timp de 8 ani de zile nu i-a deranjat discursurile celor mai sus persoane ale celor timpuri ????
  interesant, interesant????!!!!

 3. Gheorghe

  Da cum vă place expresia “cronică” deja a veşnicului candidat la Preşedinţie Marian Lupu:
  “eu nu pot să ADJUDEC…”, auzită de mine de cel puţin 3 (trei) ori. Se cerea în acele cazuri “să JUDEC”, iar lui Lupu i s-a părut mai pre limba “cu nume ştiinţific”…

 4. TTT

  dacul,
  iar esti in treaba.Ai citit articolul? Si ce are Sulina cu Grachina? Ti se refera ad litteram (intocmai),dar si noua,tuturor.
  El,eruditul,pare “a fi fost”,ce dihanie de timp e? Sau a fost sau ar fi fost.”A preconiza” nu i-i locul acolo,ai vrut sa spui a atestat,a demonstrat,dar sa le preconizeze (sa le prevada),n-avea cum:ele,cuvintele,deja erau,existau,trebuia numai dovada,ceea ce a facut Cantemir.
  Premisa nu e supravietuirea,ci existenta: a fost,a existat un astfel de popor,dar ca a supravietuit sau nu,e treaba lui,in cazul dat nu e relevant.
  Cuvant dac,o fi si asta,dar,ca sa nu facem confuzie,ar sta bine un adjectiv sigur:cuvant dacic.”Dac” se refera mai mult la popor,celelalte le atribuim lui.
  In final,trasi de gat de lipsea putin si ne sugrumam toti,am ajuns la o limba nu eleganta,dar “cum tre sa hie”.Ăsta e mesajul articolului.Iar noi tot o dam in gard,nu ne intereseaza balbele,sarim calul,desi picam mereu in cap,dar tindem cu orice pret sa trecem ca lume culta cu vreun an din istorie,cu vreun neologism copiat,de care habar n-avem unde-i locul si smecheria merge,ne pare noua.De aia nici nu realizam,ca suntem ridicoli.
  Specialistii l-au pus la “perete” si pe Lupu,care nici el insusi nu mai realiza ce arunca,altfel “adjudeca” l-ar utiliza acolo,unde i-i locul,nu aiurea.
  “Adjudeca” tine musai de licitatie,de targ,de comert,ceea ce s-a judecat in trecut si daca e nevoie,adjudecam (dupa).Iar Lupu cu aroganta sa,crede ca toti is prosti si principiul e:multi vad,putini pricep.Nu,pricep multi,dar prefera sa nu-si puna mintea cu semianalfabetii.

 5. dacul

  TTT scuze : rectific ” pare sa fi fost ”
  Ce am scris su nu sunt vorbele mele ;este un citat.

 6. TTT

  dacule,
  nu te necaji,n-aveam dubii ca-i citat.Ma nenoroceste altceva:copiezi fara sa stii ce? Asta nu ca-i buna,chiar ii cu tugui.Vezi ca nu numai Stati e specialist in “maldavneaska”,mai sunt cadre de toata jena,au si un nume,dar cu jumatate de norma,neamuri de traista,mai pe scurt.
  Era sau “erea”? Pe ăsta nu l-ai copiat si nici tasta nu greseste,il folosesti mereu.E imperfectul verbului a fi,pers.3,singular:el,ea era (el,citatul).

 7. MOS COSTACHE

  Si pe mine ma nenoroceste altceva: daca ai de comentat comenteaza la subiect doamna profesoare de limba romana.

 8. Dimitrie CANTEMIR ROMÂNUL

  Dimitrie Cantemir:

  «Inainte de toate, chiar daca acest (neam) a fost impartit in trei tinuturi de capetenie, totusi toti se cheama cu acelasi nume de ROMÂNI, DISPREŢUIND adica dand de-o parte NUMELE DE VALAHI, care le-a fost dat de catre popoarele barbare. Caci ROMÂNII care traiesc si astazi in Transilvania, deasupra fluviului Olt, in tinutul numit Maramures, nu-si dau numele de valahi, ci de ROMÂNI (martori imi sunt toti locuitorii tuturor natiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate ii numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, ii numim munteni – caci au luat in stapanire mai multe locuri muntoase) isi dau si ei la fel numele de ROMÂNI, iar tarii lor de ŢARA ROMÂNEASCĂ, adica in latineste: TERRA ROMANA.”

  Dimitrie CANTEMIR:

  “Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica,
  nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?»

  In «Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor»:
  «neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor…
  TOŢI cu un nume de obste ROMÂNI SE CHEAMĂ».

 9. dacul

  TTT acel citat ” CUVINTE DACE”apartine chiar lui Dimitrie Cantemir ,el nu spunea cuvinte dacice ci “CUVINTE DACE” pentru ca asa se vorbea atunci, dovada ca mai pune mana si citeste.

 10. TTT

  Iar pe mine ma doare-n cot ce-i “nenoroceste” pe cei ingamfati,carora li se aprinde caciula,motivul fiind analfabetismul cat priveste l.romana.Dar in loc sa invete si sa nu-si manifeste infumurarea de balbaiti,mai arunca cu pietre.
  Cu tot respectul pt persoanele de varsta a treia,mata “mos” COSTACHE nu te da de mare la apa mica numai de aia ca esti varza la romana:profesoar-ă,nu “e”,si vocativul in romana se izoleaza.Nu stiu care-i regula la maldavneasca,dar romana asta-i,dat ca scrii cu caractere latine,maldavneasca avea alte caractere,dar oricum,te-ai indragostit mort si acolo ai ramas,deci,acolo stai,romana nu e de nasul tuturor “maldavenistilor”.
  Si pe mata te-a batut romanul (in cap)? Deci,n-ai cum sa-i mai agreezi si limba.Pe Z.Greceanii a terminat-o rusul,pe ea si familia ei,deportand-o in Siberia.Ea,in schimb,Zinocika,adora rusul si ar sparge teasta oricui,daca ar zice ceva rau de calaul sau.Fenomen straniu,numai Stati si gramada ar putea elucida cazul.Pe al matale,mosule,l-am elucidat deja:nu stiu pe cat poate schimba viata cuiva un kg de macaroane,dar cand stau prea mult pe urechi,apare o boala,ii zice otita,afecteaza nervul,ăsta porneste de le creier,il afecteaza si pe el si apare alta maladie teribila:dementa.Iar eu incerc sa discut cu lume,care se mai poate salva de “macaronism”.
  Vezi ca nici nu concepi,ca,pt a-ti cunoaste limba si a o cizela zi de zi,e suficient sa nu stai cu berea-n poarta sau in mijlocul trotuarului zi/lumina,ci sa mai apleci urechea spre cei,care incearca si vor s-o faca.Nici nu concepi ca gramatica se invata la o scola generala si nu e musai sa fii profesor ca sa ai niste cunostinte generale,doar 10-12 ani ai rupt niste haine si i-ai pus pe ceilalti la cheltuiala.Ăstora ne le ajuta nici “profesoria”,adica nici facultatea;boi au intrat,boi au iesit.
  Pe mata te nenoroceste nu altceva,ci concret tupeul si ignoranta,mai pe limba matale ar fi “naglostea si tupostea”.Frumoasa limba,nu? Are dreptate lumea sa moara de ras;s-o faca,ca “material” are pe vreun secol inainte.

 11. TTT

  dacul,
  incapatanarea magarului in mijlocul drumului nu-l ajuta,ia bataie si atat.
  Nici pe tine nu te ajuta obraznicia.
  Ce sa mai citesc eu? E suficient ca copiezi tu mecanic numai ca sa inchizi gura altora?
  Cand e vorba de un citat,se ia in ghilimele si se indica sursa.Iar tu intai te dai de mare invatat,apoi ai picat si dai vina pe “citat”,apoi iar te intorci s-o tii pe prima,ca mai destept ca tine nu e nimeni?
  Am zis:o fi (si cuvant dac),nu contest cronicarii,asta mai lipsea,o pleada intreaga pana la Cantemir e cu “dac”.Zici si tu:asa se vorbea atunci,eu zic orice epoca are specificul ei,corect.De aia,dupa vreo 300 de ani,avem un alt specific,si eu fac o logica,nu copiat mecanic:”cuvant” e substantiv,”dac” e substantiv,ca sa nu facem confuzie,punem un adjectiv sigur,adaptat la epoca de azi:”cuvinte dacice”,si nimeni nu poate sa te intoarca cum ii pare.Dar,copiind numai ca sa fii in treaba,fara sa-ti dai seama ce-i cu sintagma asta,poti sa citesti pana lesini,carul nu se misca si de aia Stati e “fruncea”.Mai pune ceva si de la tine,asta inseamna sa citesti nu numai date istorice si personaje.Tu o intorci cum vrei.Am ramas la “revolutiune”? Nu,dar tu ai putea face referire la oricare clasic si sa scuipi cu “mai cititi,prostilor,ca eu citesc (horoscopul)”.
  Teoria e importanta,dar n-o adaptam ca popa-prostul numai sa ne dam de mari eruditi cand,de fapt,in practica,nu suntem in stare se ne scriem corect numele:Ion Vasile Buruian,gogomanie de maldavani.Dar Ioana Vasile B.? E vorba de el sau de ea? La primul admitem ca are 2 prenume,desi nu le are.Am transformat patronimicul in circ rusesc.Dar,fereasca sfantul,sa pornim de la specificul,caracteristica,radacina cui ne are.
  Practica azi ne lipseste cu desavarsire inainte de a ne baga pe la dinozauri si a ne ascunde cu daci si proto,cand nu ne cunoastem limba.Apoi mai vedem de ce ne apucam.
  Uitasem,cel,care-si zice COSTACHE,cere sa fiu la subiect,de parca eu scriam despre “pivă”.
  Tu ce zici,care-i subiectul? Mie-mi pare ceva despre limba romana,dar si despre maldavanul fudul…

 12. dacul

  TTT Sa discutam de cuvinte vechi ,pentru ca intr_o limba nu e suficient sa stim numai gramatica.Ce parare aveti de cele de mai jos care nu sunt citate?
  Cuvantul JAR il gasim in limba Sanscrita GHAR. Numele cetatii SARMIZE GETUZA provine de la acesta .
  Atestari ale numelui : -Zermice—getusae ( inscriptie romana) -Zarmigethusa, Sarmisegethusa (Ptolemy, Geography, 2nd century AD) -Zermizegethusa (Dio Cassius 2nd-3rd century) La prima vedere numele ar fi format din doua cuvinte :1.ZARMI si 2. GETUZA 1.Cuvantul: ZARMICE ar putea fi JARMICE ,(JERMICE) ==JAR ,JER ,in limba romana JAR=jarul focului ,Derivat din Sanscrita =gharma , engleza=warm si tot din Sanscrita =harmia (garmia) =vatra focului .2.Cuvantul GETHUSA ar putea fi in limba romana ===GETILOR (GETUSHA) Deci presupun ca numele cetatii erea “JARMITZA GETUSHA” (JERMITZA GETUSHA) si insemna : JARUL— GETILOR adica VATRA / FOCUL-GETILOR ;probabil un loc unde ardea focul continu pentru scopuri religioase sau metalurgice unde se topea fierul sau aurul,unde se faceau sabii si se potcoveau caii.

 13. TTT

  dace,
  fiecare are un hoby.Etimologia,istoriografia,ce ti-o mai fi placand,e o delectare a ta.
  O limba are multe compartimente,nu numai gramatica.Am zis,nu ma bag la sintaxa frazei,de ex.
  Nu e pt ca voi fi eu cel mai… sau tu ii fi unicul,plutind la romana.Sunt proportii catastrofale pt noi toti.
  E un parcurs,un traseu facut de Sarmizegetuza,si? Am citit din politete,dar nu ma intereseaza.Fii sigur,ca m.COSTACHE,de ex.,nici n-a citit.Si atunci,ce dracu,vorbesti cu peretii? Chiar daca deja se potcoveau cai,potcoavele lor nu ne ajuta sa fim si noi in rand cu balticele,sa zicem.
  Te feresti de romana,nu e asul tau,am
  inteles,dar nicio problema,doctor nu se naste nimeni.Putem sparge o farfurie dintr-un clit,daca-l spalam.
  Cu Sarmizegetuza nu-l combatem pe Stati,nici n-a auzit,el e specialist in prostologie,o stiinta noua,inventata de sovietici,adica de vreo 70 de ani.Iti imaginezi ce moaca ar face sa-i vorbesti de epoca de bronz?
  Este pe Timpul un fel de rubrica cat priveste l.romana,cu niste intamplari,situatii,sugestii,ce,de ce,cum,cat etc.Ce sa ma bag eu,un om de rand,acum cateva milioane de ani,cand azi habar n-am pe care lume ma aflu?
  Citesti cele scrise de mine? Ai si tu o remarca,o indreptare,o greseala,un repros? Nu citesti,pt ca le-ai avea.Nimeni nu-i sfant,nici perfect decat mai-mult-ca-perfectul.
  Asta-i treaba cu “erea”.A gresit unul si apoi gresesc toti,copiindu-l.La fel e si cu “citatul” despre Cantemir,de aia nu dai sursa,pt ca,de fapt,copiezi niste opinii de pe niste site-uri.Si eu sa-mi bat limba de pomana cu potcoave de cai morti?

  DACUL
  14:50:37, 26 Aug 2011 1
  Un nou cod aparut de curand : Ce inseamna numele cetatii SARMIZEGETUZA. Atestari ale numelui : -Zermice—getusae ( inscriptie romana) -Zarmigethusa, Sarmisegethusa (Ptolemy, Geography, 2nd century AD) -Zermizegethusa (Dio Cassius 2nd-3rd century) La prima vedere numele ar fi format din doua cuvinte :1.ZARMI si 2. GETUZA 1.Cuvantul: ZARMICE ar putea fi JARMITZA , (JERMITZE) ==in limba romana JAR , JER =jarul focului 2.Cuvantul GETHUSA format din GETUSA ar putea fi in limba romana === GETUSHA (GETILOR ) Deci presupun ca numele cetatii erea “JARMITZA GETUSHA” , (JERMITZA GETUSHA) si insemna : JARUL—GETILOR adica FOCUL-GETILOR ;probabil un loc unde ardea focul continu pentru scopuri religioase sau metalurgice unde se topea fierul sau aurul,unde se faceau sabii si se potcoveau caii.

 14. dacul

  Tot eu am scris intr-un comentariu din Romania libera sau Cotidianu.Rostul cautarii acestor cuvinte este aratat mai jos:
  Pentru ca doua popoare sa se uneasca trebuie sa :
  1.Aiba (dacii spuneau AIVA) aceasi limba (de acea rusii lupta sa pacaleasca poporul ca limba moldoveneasca nu este aceasi cu limba romana).
  2.Sa aiba aceasi stramosi comuni ( cum avem noi Dacii si Romanii )
  De aceea caut eu cuvinte provenite din limba dacilor pentru a arata ca dacii nu vorbeau RUSESTE.
  Cat priveste imperfectul” EREA “folosit de mine corect este ERA ca si in latina ERAM,ERAS,ERAT,,ERAMUS,ERATIS,ERANT
  Dar dacii foloseau ERE ,IRE ca in ca in finalul cuvintelor VED–EREA, SCRI–EREA,la fel ca in limba apropiata de latina limba daca.

 15. TTT

  dacul,
  tu esti sau tii locul? Tu cauti cuvinte sau le copiezi deja gasite de altii? Cuvintele,originea sunt gasite si demonstrate de secole.Si cum le cauti: prin sapaturi arheologice,expertize sofisticate,analogii,comparatii,munca asidua? Tu vrei sa imbrobodesti lumea acum ca ai fi pionier in cultura stramosilor nostri?
  dacule,stai linistit in banca ta,rusul nu mai poate de descoperirile tale,s-ar putea sa se sperie si sa abandoneze zona ocupata,ai o idee primitiva pe aici.
  Nu prosti lumea cu ceea ce nu intelegi nici tu,copiind automat.
  Nu poti sa scrii cu “aiva” azi si “explicatiile” tale is de 2 lei.Explicatia sigura e ca esti repetent la romana,punct.
  Pronumele demonstrative “aceasi” limba,”aceasi” stramosi,sau de “acea” u dezastru,si iti pare ca mai ai obraz sa sperii cu jucarii pe cineva? Sa arati tu ca dacii nu vorbeau ruseste? Cui,cine zice asta? Rusa a aparut acum 4-5 secole,n-are cum s-o fi vorbit dacii acum 3000 de ani,nu exista o astfel de limba.
  dacule,decat sa torni apa dintr-o galeata in alta ca sa sperii ciorile,pune tu mana pe romana si n-o lasa pana n-o stapanesti bine.
  Si totusi,erea latina nu-l are ca verb la nicio persoana.Dar ca sa ramai “inteligent”,ai luat-o cu finalul cuvintelor.Adica luam o terminatie oricare si facem verb din ea sau si o declinam dupa tine? Cu cat te straduiesti sa te aperi cu niste pramatii,ca nu le-ar recunoaste nici Stati,cu atat esti mai ridicol,iar smecheria nu tine de carte si minciuna are picioare scurte.

 16. dacul

  TTT nu uita ca toti scriem la repezeala si nu ne verificam ce am scris si apasam “trimite comentariul” ,aceasta nu este o lucrare de doctorat pe care o verifici de 10 ori si tot mai gasesti greseli ,de aceea au cartile ERATA.
  Eu ceea ce fac o fac din placere pentru neamul meu cel romanesc,pentru restabilirea adevarului istoric,si nu am treaba cu rusii.Asa ca sa vezi ca spun adevarul am ajuns la concluzia ca si limba rusa se inrudeste cu limbile germanice.
  Un exemplu:brader,bratter,brat.//door,tur,dvor.
  Metoda mea de cercetare este urmatoare:studierea dictionarelor vechilor limbi Sanscrita,greaca veche,latina,proto celta(gala veche),persana veche,proto albaneza,proto slava,proto baltica,old norse (proto germana),inscriptiile de pe pietrele funerare antice din teritoriul locuit de daco-geti,nume de regi,localitati,plante dacice dar in forma originala de la greci sau latini.
  Toate astea puse cap la cap cuvant linga cuvant scot la iveala cuvintele folosite de daci.
  Exemplu :Cuvantul APA din romana,in limba Sanscrita de acum 3500 ani se spunea tot APA.
  Ce concluzie tragi ca dacii au luat de la latini forma AQUA siau ajuns dupa 2000 de ani la forma APA cum se vorbea acum 4000 de ani.
  NU DACII AU PASTRAT CUVANTUT APA FOLOSIT ACUM 4000 DE ANI SI L-AU TRANSMIS ROMANILOR DE AZI.
  DAR SA NU TE MAI PLICTISESC…..CU LUCRURI PLICTISITOARE MAI BINE SCRIEAM DESPRE LITERE MANCATE SI ADAUGATE LA UNELE CUVINTE DIN VITEZA DE SCRIERE PE O TASTATURA SI UN CALCULATOR VECHI DE 15 ANI.
  PS.am uitat si limba Gota pentru ca si ei au trecut pe aici de unde avem cateva zeci de cuvinte .Gotii spuneau AUSS pentru cuvantul AUZ ,AUD in latina= AUDIRE ,romana= AUZIRE.

 17. TTT

  dacul,
  noi n-o mai terminam,daca ne prefacem ca nu se intampla nimic si mare branza,de parca nu mananc o bucata de paine,daca am scris e in loc de i si invers.
  De acord,am zis,nu suntem usi de biserica (si nici nu vreau sa fiu,pt ca a atins-o popa…),e un inceput dificil.Invatam,gresim,corectam si ne dam interesul azi sa avem un punct mai mult ca ieri.
  O litera o “mancam” toti,s.de punctuatie nu ne intereseaza,cele diacritice mai putin,topica nu stim ce e.N-ar trebui sa fie o scuza,e o drama pt o limba ingrijita,nu pt o lucrare de doctorat,cine ajunge la ea? E vorba de niste norme elementare,cu care iesim toti dintr-o scoala generala.Sunt niste strasnicii de doctorat sa scrii “ai” unde se cere “a-i”? Sau sa scrii cum auzi:a avia,aiuria? Nu e doctorat,ai rupt niste haine degeaba in 9-12 ani.Dar si asta s-ar putea tolera,daca omul a gresit azi,dar se va corecta maine.Insa “maine” omul arunca cu pietre,lui ii place sa fie bleg si n-ai ce-i face.Nu scapa ocazia sa scuipe,sa insulte,sa se faca de speriat,fara sa realizeze ca se face de r-t,de fapt.
  Socheaza balbaiala,semianalfabetismul nostru la orice rang social.Dar nu te bagi,nu intervii nu pt ca nu te intereseaza,ci pt ca lumea e frivola,se delecteaza in prostia ei,ii sta bine asa,crede ea.
  Eu fac un pas inainte,cand vad ca-i prost facut gramada si mai da si lectii de viata.Inchid un ochi la ignoranta;n-ai ce lua,atat poate,sarmanul,atat da,dar nu la aroganta.
  Tastatura nu-i motivul,pe care incerci sa-l invoci.”Secretul” e ca tu transferi comentarii de altii(copy-paste)de pe un site pe altul.Daca sunt greseli la primul,tu n-ai cum sa le corectezi si asa ramane aici.Altfel cum explici aceeasi greseala mereu (erea,aceasi)? Iertare,si Bulă ar gresi 1-2-3 ori,dar pana la urma ar ajunge si el unde trebuie.
  (scriam,eu,imperfectul,nu “scrieam”,tastatura n-are nicio vina).

 18. dacul

  TTT folosesti aceasi metoda comunista.Daca vezi ca nu ai argumente sa ma contrazici privind originea daco-romana a limbi romane, faci atacuri la persoana: adica cel care scrie este un anagramat care nici nu stie bine limba romana si care copiaza de pe alte saituri ,dar cum se face ca cel pe care eu l-am copiat il cheama tot DACUL .Eu stiu ca suntem 30 milioane de daci si romani dar pe fiecare il cheama in felul sau.Succes la despartit litere ,cred ca erai bun/buna de verificat tipare la tipografie.

 19. Eminescu ROMÂNUL

  Este ceva ce nu se spune despre complexul de Peşteri de la ŢÂPOVA,de la Nistru. Cu mii de ani în urmă se pare că ŞI AICI ,în aceste peşteri a locuit PROFETUL buneilor noştri Daco-GEŢI,ORFEU. Şi ghidul ţi-o va spune dacă vede că meriţi efortul. Şi de aici încep misterele străvechii noastre istorii. De la Nicolae Densuşianu – “Dacia Preistorică” până la “Dacia Secretă” apar noi şi noi descoperiri,iar nouă poate,ne va reveni cinstea să descoperim şi să dezvăluim ADEVĂRUL generaţiilor viitoare. Aceasta ÎNCĂ nu se poate spune oficial. Nu sunt încă toate datele sau….NU E VOIE a se spune. Orfeu cel ce cânta din liră, a prevestit naşterea GEMENILOR DIVINI Apollon şi Artemis(Bendis)Zalmoxis în ceea ce astăzi este Bărăganul-Câmpia Română-râul Ialomiţa. Orfeu a profeţit naşterea ZEILOR DACIEI. Apoi Orfeu A FOST DECAPITAT de preotesele unui templu,supărate că prin profeţia sa li se contesta autoritatea. În memoria sacrificiului Profetului Orfeu,dupa naşterea GEMENILOR ZALMOXIS şi ridicarea lor la ceruri,buneii noştri DACI au cioplit stânca din vârful Muntelui SFÂNT(astăzi munţii Bucegi),i-au dat chip de REGE DAC ,cu “PILEUS” pe cap(însemnul nobililor DACI)şi i-au spus KOG-A-ION. Aşa a apărut “SFINXUL” din Bucegi.
  KOGAION înseamnă “CAPUL MAGNIFICULUI”,”Capul lui ION”(Orfeu era numit “ION” de către buneii noştri=MAGNIFICUL,Cel Mare)
  De acolo se trage şi acel “IO” care preceda numele MARILOR VOIEVOZI ROMÂNI.Şi nu însemna “EU”. Aşa se explică scrierile ciudate de tipul: “aici odihneşte IO Ştefan Voievod”, sau ” această biserică a fost ridicată de IO Radu Voievod ”

 20. Eminescu ROMÂNUL

  ORFEU la ŢÂPOVA

  Iar de la supranumrle de “PAJURA”(vulturul) pe care buneii geţi i l-au dat lui Apolon ZALMOXIS după ce l-au văzut zburând se trage şi numele Dinastiei BASARABILOR.
  Pentru că supranumele lui Apollon ZALMOXIS era “BASSAREUS”. Şi aşa a ajuns PAJURA cu cruce în plisc simbolul de pe sigilile şi steagul Ţării Româneşti. Şi cu siguranţă nu ştiaţi.
  Simbolul celor DOI GEMENI ZALMOXIS era DUBLUL ZET pus în cruce.
  Adică ceea ce azi numim ZVASTICĂ. De aceea la Marea Unire de la 1918 Regina Maria a comandat o coroană cu nu mai puţin de 7 ZVASTICI stilizate. Şi ţineţi cont că asta se întămpla pe vremea când încă NU exista nazism sau fascism. Hitler şi Stalin încă nu puseseră gheara pe SIMBOLUL GEMENILOR ZALMOXIS. Grupate câte 3,ZVASTICILE atârnau pe nişte pandantive spre umeri şi a-7-a era chiar în vârful coroanei regale.
  Iată coroana Reginei noastre -REGINA Maria a Marii Uniri:

  http://www.adevarul.ro /bbtcontent/clipping/ADVIMA201 10602_0701/1.jpg

 21. Eminescu ROMÂNUL

  M-am săturat ca NOI ROMÂNII să tot fim scuipaţi de duşmanii noştri cu “sunteţi un popor “MIORITIC”,adică slabi şi fatalişti.
  Adevărul nu mai poate aştepta.
  “Mioriţa” este EVANGHELIA buneilor noştri geto-daci!
  “Mioriţa” este POVESTEA SACRIFICĂRII Păstorului ZALMOXIS.

  Cine a studiat ştie că au existat peste 1500 de variante ale baladei “Mioriţa”.
  Deci pentru strămoşii noştri ERA ESENŢIALĂ PĂSTRAREA acestei străvechi mărturii a vechii credinţe în ZALMOXIS.
  Şi în cele mai vechi variante apare adevărul-”Mioriţa” ERA SORA GEAMĂNĂ A PĂSTORULUI!
  Mioara din “AL-MYRIS” care însemna “CEA ALBĂ,CEA PURĂ” era Artemis-Roşioara sora geamănă a lui Apollon Zalmoxis-ALBUL.
  Deci “poporul mioritic” nu este un poor de OI ci UN POPOR PUR,ALB.

  De aceea în centrul Daciei se afla oraşul APOULON,care purta numele lui Apoulon Zalmoxis.
  Adică Oraşul ALB.
  Adică ALBA IULIA de astăzi,CAPITALA MARII UNIRI de la 1918!
  Iar acea regiune se numera DACIA APULENSIS-Dacia celor care îl venerau pe Apoulon Zalmoxis-ALBUL.
  De aceea insula pe care era ridicat templul lui ZALMOXIS-Apollo Hiperboreeanul,era numită “Leuke”,adică insula ALBĂ.
  De aici şi CETATEA ALBĂ şi apoi slavizatele nume de BOLGRAD-BELGRAD ,ORAŞELE ALBE.
  Astăzi insula ALBĂ a Şerpilor e sub ocupaţie haholească.Haholii AU FURAT până şi o parte din ruinele templului…le-au dus la Kiev…
  – Mioriţă, mioară,
  Oiţă din poieniţă,
  Cu flori roşii la guriţă,
  TU MI-EŞTI SURIOARĂ,

  Spre cer priveşti
  Şi nimic nu doreşti
  – Of, ciobănel mic
  Mic şi mai harnic,
  Doi ciobani din răsărit
  Mi s-au sfătuit
  Că, la apus de Soare,
  Să mi te omoare. ”
  “Pe Argeş în jos,
  Pe un mal frumos,
  Un fluier s-auzea,
  Cu jale cânta,
  Şi cine-l auzea?
  Zâna Ileana.
  Ileana Sânziana,
  SORA SOARELUI
  Floarea Plaiului
  ,
  Din neguri ieşind
  Şi aşa vorbind:
  – MIOARA MEA, BACE,
  Dă –ţi oile-ncoace,
  Să nu se rătăcească,
  Să nu se risipească,
  Că stăpânul are jale,
  O să ni-l omoare,
  La apus de soare.”

 22. Eminescu ROMÂNUL

  Cum de nimeni până acum NU A VRUT să observe cât de asemănătoare este ASUMAREA SACRIFICIULUI de către Păstorul ZALMOXIS cu asumarea sacrificiului de către Păstorul Iisus?

  Dacă la baza credinţei creştine stă TOCMAI SACRIFICIUL ASUMAT al lui Iisus cum de nimeni nu a vrut să înţeleagă că în “Mioriţa” este vorba de SACRIFICIUL ASUMAT al Păstorului Zalmoxis?

  Ca să nu mai spun de cele 3 FLUIERE,simbol al celor 3 SULIŢE ale sacrificiului şi al transmiterii mesajului către zei.
  Cine a citit ştie ce spun cronicile vechilor greci:
  Herodot, în “Istorii”, explică acest sacrificiu:
  “La fiecare al cincilea an ei aruncă sorţii şi totdeauna îl trimit cu solie la Zamolxis pe acela din ei pe care cade sorţul, încredinţându-i de fiecare dată toate trebuinţele lor. Trimiterea solului se face în acest chip: unii din ei, stând în şir, ŢIN TREI SULIŢI cu vârfurile în sus, pe când alţii îl apucă de mâini şi de picioare pe cel trimis la Zamolxis, îl leagană de mai multe ori şi după aceea îi fac vânt aruncându-l deasupra vârfurilor de suliţi.”

 23. Eminescu ROMÂNUL

  Iată că şi romanii considerau SFÂNT pământul DACIEI NOASTRE STRĂBUNE.

  Poetul roman Marţial a dedicat prietenului său Marcellius ce însoţea armatele lui Domiţian în anul 86 plecate spre Istru să poarte război împotriva geţilor această scrisoare(după cum ştim armatele romane AU FOST ZDROBITE de Marele Nostru Rege ce a primit atunci supranumele de “DECEBALUS”):

  ,,Marcelline, ostaşule, tu pleci acum, ca să iei pe umerii tăi cerul de nord al hyperboreilor şi astrele polului getic care de abia se mişcă.

  Iată şi stâncile lui Prometeu.
  Iată şi muntele acela faimos în legende.

  În curând tu vei vedea toate acestea din apropiere cu ochii tăi proprii.
  Cînd tu vei contempla aceste stânci în care răsună durerile imense ale bătrânului, vei zice:
  Da, el a fost încă mai tare decât aceste pietre tari,
  şi la aceste cuvinte tu vei putea să mai adaugi că:
  acela care a fost în stare să sufere astfel de chinuri a putut într-adevăr să făurească şi neamul omenesc.”

  Câţi dintre noi au auzit vreodată ceva despre această MĂRTURIE cutremurătoare a poetului Marţial?
  Este una din cele mai vechi şi mai minunate descrieri a Patriei Noastre-DACIA HIPERBOREEANĂ!
  Oare DE CE nu ni s-a spus niciodată nimic?
  De ce nu ni s-a spus că asemeni buneilor noştri DACI şi GRECII şi ROMANII antici ştiau Carpaţii drept munţii unde PROMETEU A FOST PIRONIT şi ÎNCĂTUŞAT de către zei pentru că a adus oamenilor DIN CERURI FOCUL CUNOAŞTERII?
  Pe atunci străiniii veneau ca la Ierusalim ,în pelerinaj şi rugăciune ,la PANAGHIA(Stânca SFÂNTĂ)din Ceahlău,la Sfinxul din Bucegi.
  Nici azi nu ni se spune de ce avem atâtea vârfuri numite “OMU”.
  Cine e acel “OM” ,acel străbun a cărui amintire a fost astfel înveşnicită?
  Din vechime până în Evul Mediu
  cronicarii ne numeau ţara DACIA PEONILOR.
  De ce?
  Grecii numeau “PEON” sau “PION” adică STÂLP,COLOANĂ muntele Ceahlău.
  Aici,de stânca numită ŞI ASTĂZI “SFÂNTA”(Panaghia),ce chiar arată ca o uriaşă coloană se pare că a fost înlănţuit TITANUL PROMETEU.
  Şi cine a urcat în Ceahlău,până la Panaghia şi Toaca a auzit legendele cu URIAŞII(titanii)ce s-au luptat cu zeii sus în vârf.
  Acum înţelegem şi de ce Traian a fost singurul împărat roman care a ales SIMBOLUL COLOANEI(şi nu doar Arcul de Triumf) pentru a ilustra războaiele cu buneii noştri daci.
  Războaiele cu DACIA PEONILOR.
  Şi Constantin Brâncuşi,marele sculptor a ales acest simbol AL COLOANEI INFINITE care urcă pănă la cer pentru a evoca jertfele buneilor noştri din Primul Război Mondial care ne-a adus REÎNTREGIREA neamului nostru românesc.
  Simbolurile au fost dintotdeauna limba în care şi-au vorbit INIŢIAŢII.
  Azi cheia descifrării lor poate fi în mâna noastră.
  Avem curaj să o folosim?

 24. dacul

  Despre ce inseamna numele ZALMOXIS (Asa cum este atestat in anul 350 inaintea erei noastre)
  1. ZAL=zeul
  2.MOXIS=MOS pentru ca grecii citeau litera X=CH
  deoarece su exista litera “sh” in limba lor.
  Numai romanii de la Roma citeau X=CS.
  Deci ZALMOXIS=ZAL–MOSH=ZEUL MOSH.
  Dacii vorbeau o limba asemanatoare cu limba romana de astazi.

 25. Mos Gheorghe

  Stimaţi @dacul şi @TTT! Aţi “ocupat” atâta spaţiu în “comentarii” pentru ce? Eu ca un adevărat moş v-aş atenţiona, că alolingvii deaceea ne ignoră, că suntem prea îngâmfaţi între noi şi prea indiferenţi cu ei. Dacă cu aceeaşi insistenţă şi competenţă le-aţi dovedi lor că avem coloană vertebrală dreaptă şi nu încovoiată – eram să fiu fascinat de Voi. Dar în felul ăsta- turnaţi apă la moara lor de aroganţă faţă de noi (adică şi voi nu ştiţi ce limbă vorbiţi!1)…

 26. galina

  La nivel mondial, există doar două moduri de a face o carieră: fie prin ingeniozitatea proprie sau prin intermediul imbecil de alţii.
  Jean De La Bruyere

  Chiar şi omul cel mai mizerabil este capabil de a descoperi punctele slabe ale celui mai vrednic, chiar persoana cea mai proastà este capabilà de a descoperi erorile celui mai intelept.
  Theodor Adorno

  Oricine consideră că propria lui viatà şi vieţà altora “, e lipsità de sens nu este numai nefericit, dar nu este nici demn de a trài.
  Albert Einstein

  Aşa cum stimàm opiniile noastre, considerându-le folositoare, în cazul în care sunt admirate de ceilalţi şi chiar şi atunci când acestea nu sunt, în acelaşi mod vom stima opiniile altora.
  Epicuro

  Tot ceea ce este INUTIL este întotdeauna respectat, de exemplu: religiea, îmbrăcămintea la modă, cunoştinţe in gramatică.
  Henry Louis Mencken

 27. dacul

  Mos Gheorghe cuvantul MOS este de origine dacica si se mai gaseste in limba Sanscrita tot MOS si limba albaneza probabil de la tracii din sudul dunarii.La BABA probabil dacii spuneau Moasha cu intelesul de matusa iar mos cu intelesul de unchi.
  In rest tot respectul meu.

 28. unu

  Stimabile moş Gheorghe,tocmai matale trebuie să ştii că e periculos să pui prostul să bată mătăni.

 29. TTT

  Gheorghe,
  ii fi dumneata un adevarat mos,mie,insa,imi pare rau c-ai imbatranit degeaba.
  In “Adevarul” de ieri era un articol,daca Romania putea evita ocuparea Basarabiei si Bucovinei.De fapt,nici n-a incercat sa se opuna cum a facut Finlanda in razboiul din 1938-40.Mai mult,a picat in sindromul Stockholm,consta in a-si venera calaul.
  Azi,nea Gheorghe,ce avem? Daca si dumneata consideri ca sunt putini 70 de ani pt a invata o limba melodioasa ca romana (de ex.engleza e cu mult mai dura),atunci ne meritam soarta.
  Avantajul meu e ca nu sunt eu musafirul acasa la mine.Iar dumneata scoate-ti manusile albe si inceteaza de a mai sterge masa ingratilor de 70 de ani,nu-s 5 sau 20.E o viata de om,nu e putin sa ma simt un nimic acasa la mine pt ca niste babuini pe tancuri imi impun ce sa fac,ce limba sa vorbesc,ce istorie sa studiez.
  Cum procedezi cand te duci in Europa la munca? Sare cineva sa-ti invete limba sau te apuci dumneata de carte daca vrei sa mananci si sa castigi un ban? Pt ca te-ai dus nu sa ocupi,pt ca ocupantii mananca si castiga oricum si-ti taie gatul daca mai cracnesti.
  Ti s-a intamplat nu sa cutreieri,dar sa te afli in treacat pe un peron din Moscova? Stii ce-s moldovane vsivae,cum te simti sa auzi ca moldovanul e cea mai proasta natie de pe pamant? Stii ce inseamna sa-ti para o vesnicie pana soseste trenul numai pt ca esti auzit ca vorbesti o alta limba decat cea rusa? Si te intreb retoric:poate au dreptate cand spun ca suntem cei mai prosti? Doar pe baltici nu-i trateaza in halul asta,si acolo sunt “alolingvi”,dar pusi la punct,la respect,la locul lor,gazda nu sunt alti decat balticii:iti place,bine,daca nu,ai libertatea sa pleci unde esti primit mai bine.Dar unde in ex urss rusul e mai patron ca in “Maldavia”?
  Sa le demonstrez lor ce? Ca-s ocupanti? Nu de aici a pornit razboiul la Nistru cand am decis noi ce limba vorbim?
  Ce sa demonstram lor,cand noi suntem agramati,dar nici asta n-ar fi finalul,tragedia e ca ne aprindem,cand ni se spune ca ne balbaim,ca vorbim “juma la juma”,calchieri,4 greseli in 3 cuvinte.N-o fi vina noastra,pt ca special ni s-au creat conditii sa nu stim de unde venim,dar e vina noastra sa aruncam cu pietre daca ni se sugereaza ca situatia se poate redresa inca.
  Ce sa le spuna dacul,de ex.,ca “bello vine de la belit” sau ca nu suntem ai lui Stefan daca ne temem de niste tancuri “ruginite”? Poate stie si cati morti a facut rugina asta sau ca ne tine departe de civilizatie de 20 de ani sau ca nu mai suntem stapani la noi acasa? Lume care nici nu realizeaza ca jumatate de teritoriu e ocupat,deja e ceva normal,s-a si uitat,is 20 de ani,o generatie.Aici e buba,mosu,tancurile ii justifica sa faca o treaba pe palma asta de pamant.Tancurile,mosu,nu permit sa fie adoptata legea despre limba,cine n-o cunoaste,nu ocupa functii publice.Iti dai seama ca 100 la suta de venetici si mancurti,cozi de topor isi pierd functiile? Chiar crezi ca ne ignora pt ca-i zic lui dacul ca e agramat si nu numai?
  Eu,mosu,stiu ce limba vorbesc,aici nu vrei sa ai colesterolul ridicat si pui totul pe o treapta.Ai auzit de lingvistul in “maldavneasca” Stati,sigur are si ucenici,unul e dacul,dar nu unicul.
  Chirurgului nu-i indica pacientul ce,unde si cum sa taie.In lingvistica,insa orice oligofren poate sa se manifeste chiar daca face 4 greseli in 3 cuvinte.
  Stim ce limba vorbim,istoria e una,numai ca lui alde Stati,daca-i spui ca oul e oval,el va demonstra ca e patrat.Asa si dacul,savantii au decis originea latina a limbii dupa Hristos,restul sunt niste presupuneri vagi,iar dacul are ce are cu epoca dinozaurilor.
  Era pe aici un articol cu un african,care in 2 ani a invatat romana.Asadar,mosu,eu n-am inteles nici pe mosi sau ne-mosi,cand plang de mila ca rusul n-are conditii,sarmanul.
  Nu te-ai gandit ca ocupatul nu poate impune conditii ocupantului? Aici ti-i spatiul ocupat.
  Eu iti doresc sa apuci timpurile,cand ai sa fii liber sa decizi de viata-ti fara sa te priveasca niste tevi de tanc.
  Multi ani inainte.

 30. dacul

  Raspuns la urmatoarele :
  1.”daca Romania putea evita ocuparea Basarabiei si Bucovinei.De fapt,nici n-a incercat sa se opuna ”
  In acea perioada Romania care avea in componenta si Moldova se afla intre doua mari puteri criminale una socialista (comunista) si una national socialista (fascista) care au decis sa-si imparta lumea.Una a luat Transilvania si una Moldova.Cu cine sa se bata Romania?
  2.”Savantii au decis originea latina a limbii”.
  Eu incerc sa va demonstrez ca limba romana este provenita din limba daco-latina,A spune ca limba romana are origine doar limba latina inseamna ca dacii ereau toti muti.

 31. dacul

  Si adaug:Savantii francezi au decis ca limba franceza provine din limba galo-latina vorbita de vechii gali dupa ocupatia romana.
  Asa si savantii moldoveni sa puna mana pe carte si sa decida: limba romana provine din limba
  daco-latina vorbita de dacii si colonistii latini dupa ocupatia romanilor intre anii 102 –270 era noastra.De altfel savantii din Romania au afirmat acest lucru de cateva sute de ani de la Miron Costin la Grigore Ureche si Dimitrie Cantemir.

 32. DACUL

  Domnule/doamna TTT hotarasem sa va ignor dar pentru ca vreti sa va perfectionati limba romana sa va arat cum se vorbeste corect:
  Citez:”Aici e buba,mosu,tancurile ii justifica ”
  Citez:”Tancurile,mosu,nu permit sa fie a ”
  Corect se scrie:
  Aici e buba MOSULE
  si
  Tancurile MOSULE

 33. TTT

  DACUL alias dacul,
  de ce trebuia sa suferi atata pana sa ma “prinzi” la “mosu”? Puteai s-o faci demult,deschis,calm cu “dacu” in loc de “dacule”.
  Observatia-i justa,dar nu pt ca s-a gasit un destept sa te bata la cap cu niste pramatii,iar el nu stie ca vocativul corect in cazul dat e “mosule”.Cand zici baiatu,taticu,domnu iti pare ca efortul e prea mare pt a nu fi aratat cu degetul.Eu scriu mult,nu transcriu.Mai am niste “defecte” cum ar fi pt-pentru,ma mir ca nu te-ai impiedicat,tre-trebuie,juma-jumatate si altele.
  Insistenta mea nu e pedantismul,de a sari indata la “mancatul” unei litere,desi nici chestia asta nu se justifica,dar o facem.Imediat pricepi,intelegi,iti dai seama daca individul e agramat sau e numai “flamand”.Iar tu nu numai ca esti flamand… La rubrica “Ultimele comentarii”,fara sa ne mai bagam nu stiu pe unde,ai “trbuie”,ne facem ca ploua si-l trecem,dar “s-al” inseamna agramat fara nicio remitenta.Imi reprosai cu liniutele,dar fac parte importanta din limba romana,nu s-ar mai intelege nimic,schimba sensul cuvantului lipsa lor si invers.Iar tu,dupa ce dai in gard,mai si sfidezi obraznic,apoi tii sa demonstrezi de unde vine limba asta,cand nici n-o stapanesti,culmea tupeului.Tu cine esti sa demostrezi,n-au demonstrat altii pana la tine? Ai auzit de un arbore genealogic? Punct.
  Limba a intrat in contact cu alte civilizatii,asta nu inseamna ca provine (gresit “este provenita”) jumatate de acolo si jumatate de dincolo.Desigur,are si niste substraturi,nu le neaga nimeni,dar ca tu sa bati apa-n piua aici zi/lumina cu descoperiri gen “bello vine de la belit”,nu insufli incredere,iti bati joc.Acum zici ca e daco-latina,putin mai inainte era numai daca.S-atunci sau e lae sau e balaie.La fel si cu istoria,nu te mai da acum si de mare istoric.Filanda s-a batut,si Stefan avea sa se bata.
  Eu n-am probleme de perfectionare a limbii si nici nu e suficient numai sa vrei,trebuie si sa mai citesti mult,nu numai horoscopul.De aia nu cred ca e cazul tau sa-mi “arati” (gresit) cum se vorbeste corect.
  Cat ai copiat citatul,ai izolat vocativul,pt ca am facut-o eu.Cand ai trecut pe contul tau,nu l-ai mai izolat,la fel si la inceputul textului.De ce scrii cu majuscule,dovada disperarii? Ai “aratat” ce,rade harb … ?
  Sa mai vedem si alte “harburi” sau sa-ti “arat” si eu cum se vorbeste corect.Politistii au mentalitate,nu mentalitati,altfel si politistul ar avea mentalitati,dupa tine.
  La “Mitropolia Basarabiei…” scrii “nu miscati din degete…”.Farmecul unei limbi,despre care vorbeai,nu consta numai in “a o jupui”.Citatele,aforismele,proverbele etc. (toate le-am scris cu “le” de nevoie),nu le schimonosesti cum vrei tu.Corect e a nu misca un deget (nu din).”Necunosti(i)nta” provine de unde,tu,care stii sa le injghebi.
  Savantii moldoveni sa puna mana pe carte? Beton,nu-ti lipseste tupeul,dar daca pui tu mana pe carte?
  Eu cred ca nu-ti face bine sa stai la panda.Ai mult de invatat pana sa inveti pe altii.

 34. dacul

  D-l/d-na TTT limba romana este o limba veche ,limba vechilor daci si de aceea este foarte rafinata.Cand am scris “nu miscati din degete”
  m-am referit ca :nici macar cineva nu-si misca degetele sa scrie frumos la calculator despre acei copii.
  Despre bello si belit am comentat cu mult timp in urma ca a fost o gluma (cauta comentariul).
  De curiozitate ce sunteti barbat sau femeie?
  Si o alta intrebare :Cand credeti ca se va unii Moldova cu patria ei Romania?

 35. TTT

  dacu’,
  Sunt juma’ si juma’.Satisfacut?
  Haioasa tarasenia asta cu miscatul degetelor,si nici nu clipesti macar.Apreciez ca esti abil sa iesi din incurcatura,cat crezi ca mai dureaza? Sinceritatea conteaza in viata,altfel,la un moment dat,te trezesti singur-a.
  Te tii de şotii,iar eu credeam ca tratam subiectul f.serios.
  Eu nu cred ca unirea va avea loc.Prea mare-i jegul in care ne balacim.
  Cam mult spus,cand zicem Moldova sau RM.Ne imaginam un tot intreg,un globulet,care-l luam cu noi,il ducem,il mutam pe masa,pe tv,unde-i sta bine.Dar e o iluzie numai.Globuletul ,si asa mic,e impartit:avem Transnistria,Gagauzia,Balti si Chisinau,centru.Curand vom avea si Taraclia,pt ca toate gunoaiele expulzate de istorie,si-au gasit adapost pe globuletul asta,bine primite de o mana de autohtoni,ca,pana la urma, autohtonii sa fie musafiri in casa lor.
  Nu eu sau tu,si nici Romania,nu decidem reunirea.
  Multe s-au schimbat,pt Romania decide UE,pt RM decid minoritatile.Nu ghicesti care le e păsul? Fereasca sfantul sa le lezezi drepturile,iar drepturile bastinasilor nici n-au mai existat.Apoi Gagauzia ramane in afara oricum conform tratatului de autonomie,pe care i-a acordat-o eroul tau national,care vine de la negura (si gluma asta-i buna),la ordinul Moscovei,pt a avea un spin in coaste,de parca avem putini.Si de autonomi de etnie turca ce sunt,studiaza si vorbesc in rusa.Ne vor un bine si un respect,de Mircea,nu eroul,se intoarce in mormant.
  E vorba de un referendum,asta-i legea,pt a nu leza drepturile minoritatilor,iar victoria nu e de partea bastinasilor.Minoritatile venetice ne-au tratat ca pe cine meritam,pt ca nu le-am pus la respect de la bun inceput,cel putin,de la 90 incoace,pt ca aveam un erou agrarian,comunist inveterat si din cuvantul Kremlinului n-a mai iesit.Apoi a fost prea tarziu.Sansa e una in viata,nu in fiecare zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *