Consilierii dezgoliţi politic

PCRM şi PL vor avea cei mai mulţi consilieri în viitorul Consiliu Municipal Chişinău, potrivit ultimului sondaj realizat de Institutul de Politici Publice (IPP). Astfel, cei care vor lua decizii pentru capitală, timp de patru ani, sunt de meserie jurişti, doctori, ingineri, actori şi filologi. Zinaida Greceanîi renunţă la fotoliul de deputat în favoarea celui de consilier, Loretta Handrabura va părăsi funcţia de viceministră a Educaţiei, iar Sergiu Palihovici va fi nevoit să renunţe la şefia Oficiului Teritorial Chişinău a Cancelariei de Stat, dacă vor fi aleşi în funcţia de consilier municipal.

Din cei 70% de respondenţi care s-au pronunţat pe marginea candidaţilor formaţiunilor politice, preferaţi pentru funcţia de consilier al CMC, 35% au declarat că vor vota PCRM, 33% – PL, 23% – PLDM, 7% – PDM şi un procent ar vota pentru PPCD. La funcţia de primar general al capitalei, Dorin Chirtoacă va câştiga detaşat din primul tur cu 54%, arată datele sondajului. Sondajul a fost realizat de IPP în perioada 6-24 mai 2011 pe un eşantion de 1152 de persoane, marja de eroare constituind ±3%.

Un premier, ministru şi deputat PCRM

Din cei 51 de consilieri care formează CMC, 18 vor fi din partea PCRM, după datele prezentate de IPP. Lista candidaţilor comunişti este diversă, formată din fosta şefă a Cabinetului de Miniştri, Zinaida Greceanîi, şi vicepremierul Igor Dodon. Natalia Vîsotina, fostă deputată în Parlamentul R. Moldova, de origine ucraineană, este profesoară la Liceul “Neciui-Leviţki” din Chişinău şi se află pe locul trei la funcţia de consilier. Anul trecut, Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici a dat-o în judecată de Vîsotina pentru că nu a dorit să răspundă la întrebarea dacă a colaborat sau nu cu fostele servicii secrete comuniste.

Trecutul viitorilor consilieri comunişti

Pe lista PCRM, îi găsim pe Petr Donţov, preşedintele Consiliului de Coordonare a Comunităţilor Ruse din R. Moldova, şi pe fostul viceministru al Sănătăţii, Boris Golovin, bănuit de neglijenţă în serviciu, în noiembrie 2010, de către ofiţerii CCCEC, fapt care ar fi cauzat prejudicii statului în valoare de 35 de mil. de lei.

“În lista PCRM, cu nr. 16, figurează Nicolae Curtoglo, care, pe parcursul guvernării comuniste, a deţinut monopolul asupra importului de carne în R. Moldova”, declara Sergiu Coropceanu, candidat la funcţia de primar, într-o dezbatere electorală. Valeriu Diozu, fostul consilier şi director al ANRCETI în perioada guvernării comuniste, este al 14-lea pe lista PCRM. La indicaţia lui Voronin, acesta a cerut operatorilor de telefonie mobilă suspendarea serviciilor telefonice la 7 aprilie 2009.

Afacerile consilierilor liberali

În capul listei de candidaţi ai PL la funcţia de consilier municipal sunt fostul pretor de la Ciocana, cel de la Râşcani, o angajată a Direcţiei Finanţe de la Primăria Chişinău şi ultimul aderent la PL, Oleg Cernei. Printre cei care conduc afaceri sunt Iurie Nastas, directorul unei societăţi comerciale care produce şi realizează materiale de construcţie, Iurie Topală, directorul SRL “Ruta Prim”, firmă care deţine câteva rute de microbuz şi ruta 122 de autobuz.

Iurie Dârda este directorul societăţii comerciale “Dansicons”, care construieşte blocuri locative în capitală. Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Dârda ar fi naşul de cununie al feciorului lui Ion Dragomir, fostul primar de Stăuceni. Prin intermediul acestuia, timp de mai mulţi ani, firma a beneficiat de contracte avantajoase de la Primăria Stăuceni.

Igor Călin, candidatul cu numărul 15 în lista PL, este directorul SRL Vitamedia-com. Potrivit lui Andrei Donică, iniţiatorul campaniei Anti-evaziune, gheretele din centrul capitalei, care funcţionau fără maşină de casă şi control, aparţineau lui Călin, iar după mediatizarea cazurilor, gheretele nu mai funcţionează.

Liberal-democraţii — angajaţi ai statului

Mulţi dintre candidaţii PLDM la funcţia de consilier activează în instituţiile de stat şi sunt funcţionari publici. Astfel, Dumanschi este fostul şef al CMC, Palihovici – angajat al Cancelariei de Stat, Loretta Handrabura – viceministră, Mihai Furtună – viceprimar, Vasile Parasca – director de spital, iar Boris Volosatâi – directorul Liceului “Gh. Asachi”.

Fostul consilier AMN Pavel Caba conduce de mai mulţi ani Federaţia Patronală a Constructorilor şi totodată este directorul firmei “Moldconinvest” SA. Sandu Grecu, regizor şi actor al Teatrului “Satiricus I.L Caragiale”, se regăseşte pe locul 4 în lista PLDM, iar cel mai tânăr candidat, Petru Profire, are 28 de ani şi este administrator la ÎS “Nezavisimaia Moldova”.

Un fost comunist, viitor consilier democrat

Potrivit datelor sondajului IPP, 7% din respondenţi şi-au exprimat opţiunea de vot în favoarea PDM. Aceasta ar însemna trei consilieri din lista candidaţilor acestui partid. Prima pe listă este Valentina Buliga, care va trebui să aleagă între poziţia de la minister şi cea de consilier, dacă nu va întruni numărul necesar de voturi pentru funcţia de primar al capitalei.

Al doilea pe listă este Valentin Guznac, fostul ministru al administraţiei publice locale în perioada guvernării comuniste. Când s-a format guvernul AIE în 2009, Guznac a părăsit Partidul Comuniştilor şi a aderat la Partidul Moldova Unită. În iunie 2010, Guznac a anunţat că intră în rândurile Partidului Democrat. Potrivit declaraţiei de avere din martie 2010, fostul deputat comunist a obţinut venituri în sumă de 204 388 de lei, doar din salariu la locul de muncă.

Elena Beleacova, al treilea candidat pe lista PD-ului, este şefa Biroului de Relaţii Interetnice. A fost numită în 2009, de către guvernarea AIE, după demiterea din funcţie a Olgăi Goncearova. În 2005, Beleacova era membră a mişcării social-politice “Ravnopravie”, condusă de Valeri Klimenko, la 5 aprilie 2009 – candidat din partea Uniunii Centriste din Moldova, iar la 29 iulie 2009 – candidat PD, la alegerile parlamentare.

Indecişii sondajului

Totuşi, din cei 321 de respondenţi din mun. Chişinău şi Bălţi, 20 % nu au ştiut ce să răspundă sau nu au dorit. “Indecişii pot schimba lucrurile, în ultima săptămână, pot înclina balanţa în favoarea unui sau altui candidat”, a declarat Arcadie Barbăroşie, directorul IPP.

Potrivit sondajului, în Chişinău, 66% din persoanele intervievate au declarat că sunt absolut sigure că se vor prezenta la vot. Peste jumătate din respondenţi consideră că e foarte important ca cetăţenii să voteze la alegerile publice.

Potrivit Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău, pragul de trecere pentru funcţia de consilier municipal este de 4%, iar pentru candidaţii independenţi – 2 %.

Natalia Dabija

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. vera

  P E S T R I T I I
  (dezgolitii)

  Nici nu tuna, cum i-aduna,
  Asteptind lumea,- prostita,
  C-un leut, – botit ,in punga,
  La alegeri, sa ajunga,
  Votind pentru cresla lor,
  Dar nu pentru viitor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *