Cetăţenii Moldovei merită să iasă din criză

275-gianniGianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, a răspuns în seara de ieri la întrebările ZdG, legate de întrevederea cu delegaţia R. Moldova la Strasbourg şi de modificările constituţionale care urmează.

— Cum calificaţi întrevederea de azi cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase şi alţi politicieni de la Chişinău?

— A fost o întrevedere bună, am vorbit despre cele două proiecte de amendare a Constituţiei, unul vine de la AIE şi unul de la PCRM. Ambele sunt  în conformitate cu standardele europene şi sunt acceptabile.

Amendamentul care vine din partea  PCRM ar putea fi îmbunătăţit, astfel încât preşedintele să poată fi ales cu o majoritate parlamentară simplă, nu doar cu majoritatea absolută, cum se întâmplă în prezent. În fond, orice îmbunătăţire poate apare în cursul unor dezbateri, dar, la acest moment, menţionez din nou – ambele amendamente vizează alegerea directă a preşedintelui R. Moldova de către cetăţeni şi ambele sunt în conformitate cu standardele europene.

Acum, cel mai important lucru, în opinia mea, e ca să fie găsită o cale de consens pentru identificarea unei singure soluţii. Acum sunt două căi de a modifica acest articol al Constituţiei şi eu încurajez partidele politice din Parlamentul R.Moldova să pornească un dialog pentru a alege cea mai bună soluţie.

— Aţi avut sentimentul că opoziţia e gata să revină la dialog în Parlamentul R. Moldova?

— De vreme ce soluţia legală există, e nevoie acum de voinţă politică şi de orice efort pentru a ocoli instabilitatea din stat. Există o singură cale acum: modificarea Constituţiei, dizolvarea Parlamentului şi organizarea unor alegeri. Este cert că unul din cele două amendamente trebuie acceptat de toate fracţiunile din Parlament, iar modificările constituţionale trebuie efectuate înainte de dizolvarea Parlamentului.

De parlamentari depinde cum va fi găsit consensul. Dar cetăţenii R. Moldova merită ca politicienii să scoată statul din criza politică şi constituţională. Din această cauză, toţi politicienii trebuie să pornească un dialog. Comunitatea internaţională, împreună cu Consiliul Europei, acordă tot suportul R. Moldova pentru instalarea unei soluţii legale. Dacă nu există dialog şi compromis, instabilitatea nu se va soluţiona singură. Sunt sigur că nimeni nu vrea ca această criză să dureze fără sfârşit.

— Credeţi că Moldova este gata de noi alegeri, după o experienţă atât de dramatică în 2009?

— Ţin minte ce s-a întâmplat în 2009. Cred că acum se vor lua toate măsurile pentru a evita experienţele nefaste, soldate cu violenţe, tortură şi alte elemente antidemocratice.

— Cum au ieşit alte state din asemenea crize politice?

— Fiecare ţară  îşi are crizele sale şi modalităţile proprii de depăşire a lor. Ucraina, de exemplu, a trecut printr-o criză politică, care se pare că a fost soluţionată după ultimele alegeri de la Kiev, Kîrgîstanul a avut de asemenea o criză politică, sperăm ca şi acolo problemele politice să fie soluţionate cât mai curând. Din păcate, crizele au loc, dar din fericire, întotdeauna există o soluţie. Şi în Moldova e necesar să fie depăşită această perioadă, pentru că crizele de lungă durată nu aduc nimic bun.

— S-a discutat despre o posibilă dată pentru votarea unuia dintre aceste amendamente pentru schimbarea Constituţiei în Parlamentul de la Chişinău?

— Nu. Ceea ce am discutat azi e că există două propuneri şi una dintre ele trebuie votată.

Alina RaduPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Unda Vesela

    Criza se va perpetua atat timp cat vom fi sclavii Transitriei si Moscovei /mai ales pe piata rosie de sange !
    Italia, Franta sau Anglia, niciodata nu ne vor intelege, caci nu au avut dictatura comunista. pentru ei e mai importanta stabilitatea/oricare ar fi ea, ca in Ucraina/, ca sa nu mai aiba bataie de cap cu asemenea mici pitici, com ar fi Moldova. Numai noi singuri vom reusi sa scapam de blestemul rosu comunist rusesc! Cum au facut Balticii si Polonia ! Atunci si occidentul ne va accepta asa cum suntem ! Curaj !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *