Armata rusă din Transnistria la CEDO

În 20 de ani de independenţă, Chişinăul a cerut de mai multe ori Rusiei să-şi retragă muniţiile şi armata din stânga Nistrului (după cum s-a obligat la Istanbul, în 1999) şi tot de atâţia ani Rusia refuză s-o facă, iar în ultima vreme îşi fortifică militar forţele de “pacificare” la Nistru.

Un proces la CEDO împotriva Rusiei ar putea-o obliga să-şi retragă trupele şi muniţiile din R. Moldova?

Ion Costaş, ex-ministru al Apărării

Ar putea. Dar cine s-o facă? În toţi anii de independenţă nicio guvernare nu a avut acest curaj. Toţi au motivat ba cu dependenţa de gazul rusesc, ba cu piaţa de desfacere, ba cu piaţa muncii… Nimeni nu a încercat să scoată R. Moldova de sub monopolul rusesc prin soluţii alternative la gaz, curent electric etc. Numai România câte oferte a făcut… Abia de un an-doi s-a mai schimbat situaţia pe piaţa de desfacere şi cea a muncii. Dar la tema curajului, lucrurile au rămas pe vechi. Facem declaraţii şi atât. Demersuri oficiale, la modul serios, în instituţiile internaţionale – “zero”. Mimăm lucrurile. Şi vrem ca Rusia să ne ia în serios? În 20 de ani, R. Moldova de mult nu mai trebuia să fie dependentă de Rusia, iar pentru asta Chişinăul trebuia să aibă o claritate geopolitică. Aşa cum au avut-o balticii. Şi atunci problemele s-ar fi rezolvat altfel. Inclusiv cu armata rusească la Nistru.

Vitalie Nagacevschi, Juriştii pentru Drepturile Omului

R. Moldova a avut mai multe dosare la CEDO împotriva Rusiei. S-ar putea să mai existe unul, dar nimeni nu poate garanta că Rusia se va conforma unei eventuale decizii. Problema armatei e puţin mai specială decât celelalte cazuri… E vorba de anumite interese reciproce, pe care le are Rusia în R. Moldova şi viceversa. Rusia are interese de ordin geostrategic, iar R. Modova are nevoie de piaţa de mărfuri din Rusia, de piaţa muncii, de resursele ei energetice, gaz, petrol etc… Atât timp cât R. Moldova rămâne dependentă de resursele ruseşti, iar Rusia foloseşte aceste resurse în interesele sale politice, cred că trebuie căutată altă soluţie decît CEDO. Opinia mea e că şi Rusia, şi R. Moldova, şi, de ce nu, SUA trebuie să facă nişte concesii, ca să se ajungă la o decizie care să împace toate părţile… O adresare la CEDO acum ar putea deteriora grav relaţiile cu Rusia şi nu cred că e cazul.

Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Ar putea-o obliga. Chiar dacă Rusia va refuza să se conformeze deciziei, ar fi un plus de imagine pentru Chişinăul politic, care se limitează tot mai mult la declaraţii de serviciu în problema armatei ruse, staţionată ilegal în Transnistria. Îmi amintesc că, în 1999, fiind membru al Adunării Parlamentare (AP) NATO, cu două zile înainte de summitul de la Istanbul, am obţinut rezoluţia AP cu privire la retragerea imediată şi necondiţionată a trupelor ruse din R. Moldova şi Georgia. Deci, e posibil. Altceva e că guvernările care au urmat la Chişinău s-au prostituat, vrând să fie “bune cu Rusia”, iar Rusia ni s-a suit în cap… Nu cred că în actuala conjunctură politică se va găsi cineva care să apeleze la CEDO. Avem la guvernare prea multă lume şantajabilă. Singura soluţie care ar rezolva problema ar fi unirea cu România. Rusia va fi obligată să se retragă dintr-un teritoriu aflat sub control NATO.

Oazu Nantoi, analist politic

Rusia are o mulţime de dosare pierdute la CEDO şi încă altele de pierdut. Şi nu e vorba doar de Moldova. Rusia e plină de dosare la CEDO numai de pe urma războiului din Cecenia. Eu nu cred că pe ruşi îi deranjează aceste dosare. Rusia are un sistem nervos foarte bine pus la punct. Da, de supărat îi supără şi noi am văzut, mai recent, care au fost reacţiile Moscovei în dosarul şcolilor din Transnistria, dar asta nu înseamnă că ea şi le ia prea tare în cap. Că ar putea pierde la CEDO dosarul cu armata – da, ar putea, dar asta nu înseamnă, numaidecât, că Rusia se va conforma deciziilor Curţii. Avem drept exemplu Istanbulul, 1999. Ca să rezolvăm problema, trebuie să avem mai mult curaj şi claritate în ceea ce vrem. Populaţia – şi nu doar populaţia, dar nici clasa noastră politică — nu e gata azi să spună clar: UE sau Uniunea Euroasiatică, Rusia sau NATO? Cu fundul în două luntri nu poţi trece marea.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. stefan

  Rusia joaca Moldova cum vrea ea. Noi dansam dupa muzica de la Moscova si Tiraspol. Merita sa sacrificam viitorul copiilor si nepotilor pentru a fii alaturi de Transnistria. Dar eu nu vreau sa supere copii mei din cauza rusiilor si cred ca voi emigra din Republica Moldova spre tarile din Uniunea Europeana asa cum au facut si alti inainte caci nu mai doresc sa traiesc in saracie materiala.

 2. IGOR

  cu asa conducere ar fi bine toti sa emigram di asa tara plina de lasi, care ne vind si ne expluateaza ca pe jigodii, dar mai bine ar fi sa punem mina pe arme si sa intram in parlament sa le cerem socoteala, numai asa vom avea un viitor in aceasta tara

 3. cântar

  Unde DEMNITATE nu e,
  Unde TRĂDARE e
  Acolo NIMIC NU E
  Doar SĂRĂCIE
  Şi OCUPAŢIE RUSEASCĂ
  ………
  Republicile baltice, avînd FEMNITATE, find chir la graniţă cu Rusia NU AU TERITORIU OCUPAT DE RUSIA, nu au Armata Rusiei pe teritoriul lor
  ………..
  Noi, cetăţenii RM suntem de vină, NU GÎNDIM. Ni se “spală creerii” de propaganda Rusiei, a comuniştilor şi neocomuniştilor, a jurnaliştilor, mass-media, cometatorilor politici, ONG-uri ce se denumesc “INDEPENDETE”, dar promoscovite; şi, noi cetăţenii, îi credem, NU PUTEM GÎNDI.
  Ne-au condus foştii (de pînă în 1991)membrii biroului politic p. comunist a rssm (de pînă în 1991 şi întăriţi de Moscova) – Snegur, P.Lucinschii, Voronin.
  Acum am votat altă generaţie prorusă, peste noapte devenind “proeuropeană şi anticomuistă”- Filat cu Diacov (Lucinschii) şi Lupu, PLahatniuc (Voronin). Nu-i de mirare că Decretul Preşedintelui Interimar Dlui Ghimpu cu privere la RETRAGEREA ARMATEI RUSE DE PE TERITORIUL R MOLDOVA a fost respins de PLFM şi PD
  ………….
  Recitiţi Mioriţa!
  Ne rugăm ,la cel ce doreşte să ne omară, unde să ne îngroape

 4. mihai

  RUS -RAIE -COZI DE TOPOR!..Un post,doua la RADIOU emit curat in ROMINA!Va asigur mos Ion nici aici nu asculta .Televiziunea,moldova1,de vreau sa vad ceva numai rusa o aud.Acuma nou 2+ ,tot rusul govoreste.Ocupantii intensifica lupta.HUIDIOOOOO POTAE!!Santem INDEPENDENTI OCUPATI,SI CU MARE INVERSUNARE PERMANENT ZOMBIFICATI.Avem tradatori berechet,mantanim.Si totusi multa lume a inteles cine e moscalu!Si totusi ne vom debarasa de acesti antihristi!

 5. ROMAN basarabean cu actele in regula !!!

  DESTEPTARE NATIONALA !!!
  UNITI !!! IMPREUNA SUNTEM O FORTA !!!
  ===============================================

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *