Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Agenţia sportului, condusă de un…

Agenţia sportului, condusă de un belgian, plătit de Putin

În acest an, R.Moldova şi-a adunat cu greu echipa de participare la Jocurile Olimpice de la Beijing. Demoralizaţi după participarea nulă la competiţiile de la Atena din 2004, sportivii moldoveni abia de s-au adunat de prin lume la Chişinău pentru decolarea către Beijing. Mulţi membri ai echipei deţin cetăţenia altor state sau îşi petrec antrenamentele prin ţări străine, în lipsa complexelor sportive adaptate la standardele internaţionale. Mai mult chiar, preşedintele Comitetului Naţional Olompic, Nicolae Juravschi, directorul Agenţiei Sportului, Andrei Cimili, precum şi sponsorul general al echipei moldoveneşti la Beijing, Valeriu Ciapkin, au cetăţenie străină.

Încă la finele anului trecut, Alexandru Barciuc, şeful departamentului Sport de performanţă din cadrul Agenţiei Sportului, declarase că Moldova poate rămâne fără nici sportiv pentru Jocurile Olimpice. Deja 15 canoişti au părăsit Moldova, iar numărul sportivilor puşi pe ducă este în continuă creştere.

Anterior, comentatorul sportiv Nicolae Buceaţchi a declarat pentru BBC că „Majoritatea sportivilor de performanţă, se pregătesc în afara Republicii Moldova. Asta-i realitatea. Atleţii nu au stadion, înotătorii nu au bazin care a r corespunde cerinţelor sportului de performanţă. Judocanul Sergiu Toma, luptătorul Nicolae Ceban, Ludmila Cristea au cutreierat Europa pentru a participa la turnee de verificare, în acelaşi timp pentru a continua pregătirile pentru olimpiadă în condiţii normale.”

Dar, peştele de la cap se strică, iar exemplul exodului în sportul naţional vine chiar de la directorul Agenţiei Sportului, Andrei Cimili. Fost campion la ciclism, Cimili este în prezent cetăţean belgian, director al Agenţiei Sportului din R.Moldova, dar şi reprezentant oficial al echipei de ciclişti ai Federaţiei Ruse. Toate aceste trei poziţii ar putea să se contrazică la capitolul „dedicaţiei faţă de statalitatea R.Moldova”, dar şi la cel de „patriotism sportiv”, dat fiind faptul că un ciclist care luptă pentru performanţele unei echipe a Federaţiei Ruse şi deţine cetăţenia Belgiei ar avea dilema alegerii priorităţilor şi s-ar opri în ultimul rând la punctul reanimării sportului moldovenesc.

Presa internaţională a transmis chiar recent că Andrei Cimili conduce o echipă ambiţioasă de ciclişti ruşi, care planifică să aducă modificări radicale în evoluţia cicliştilor Federaţiei Ruse.

Premierul rus, Vladimir Putin, a declarat că echipa lui Cimili, numită simbolic „Katiuşa” va beneficia de toată susţinerea sa pentru ca aceasta să ajungă în elitele sportive europene. Andrei Cimili a avut următoarea explicaţie a deciziei sale de a trece sub drapelul rus: „În primul rând este vorba de o decizie politică,” a declarat el pentru Agenţia France Press, pentru care a şi prezentat programul echipei de ciclişti pentru anul 2009. Katiuşa va beneficia de suportul financiar a două instituţii financiare ruseşti cunoscute pentru privatizări în Moldova, inclusiv în zona transnistreană: Gazprom şi Itera. Aceşti doi giganţi financiari vor investi în echipa de ciclism a lui Cimili 30 milioane euro, transmite AFP. Ideea este ca această echipă de ciclism să promoveze jocurile olimpice de la Soci, care vor avea loc în 2014. În acelaşi timp, Andrei Cimili nu a părăsit nici instituţia guvernamentală din Moldova. În aceste zile el se află la Beijing, împreună cu lotul olimpic moldovenesc. În baza hotărârii de Guvern „Cu privire la aprobarea Regulamentului Agenţiei Sportului şi a componenţei nominale a Colegiului Agenţiei Sportului”, Andrei Cimili reprezintă acolo Agenţia „în relaţiile internaţionale”, asigură „respectarea Constituţiei şi legilor Republicii Moldova”, poartă „răspundere personală pentru realizarea politicii de stat.” Se ştie că politica de stat purtată de actuala guvernare cere cu toată stricteţea de la funcţionarii publici să respecte statalitatea, şi să deţină doar cetăţenia R.Moldova. Dar Andrei Cimili nu e unicul binaţional, care reprezintă acestui stat la Beijing.

Cetăţenia României şi ordinul lui Voronin

Sponsorul oficial al echipei noastre olimpice, Valeriu Ciapchin, deţine de curând paşaport românesc. La 18 iulie 2008 a fost dat publicităţii tabelul nominal cu persoanele care depun jurământul de credinţă faţă de România, în care la poziţia 30 figurează Valeriu Ciapchin, în prezent preşedinte al câtorva companii cu sediu pe ambele maluri ale Prutului. La Iaşi, Caipchin este proprietar al firmei „Valgab Company” SRL, firmă cunoscută pentru activităţi de parteneriat cu gigantul rusesc „Lukoil”.

La Chişinău, sponsorul echipei olimpice moldoveneşti este cunoscut ca preşedinte al Companiei de Construcţii „INCONEX-COM” SRL, pentru activitatea în cadrul căreia a fost decorat de actuala guvernare cu Ordinul „Gloria muncii”.

Cu aceeaşi uşurinţă părăsesc drapelul Moldovei sportivii de la Chişinău. În această vară, înotătorului moldovean Octavian Guţu i-a fost interyisă participarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, din cauza că deţinea cetăţeania României. Alţi sportivi nici nu au cutezat să pretindă la un loc sub drapelul olimpic al Moldovei, rămânând pentru totdeauna în loturile străine. Preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Nicolae Juravschi, şi+a exprimat de mai multe ori supărarea faţă de fenomenul migraţiei transnaţionale în sport. El declarat în presă cu câteva luni în urmă: „Ei pleacă, dar noi nu putem să facem nimic din punct de vedere juridic. Trebuie să fie în felul următor. Băieţi, dacă vreţi, plecaţi, dar fiţi atenţi la legislaţia în vigoare”. Se ştie, însă, că Nicolae Juravschi a primit şi el cetăţenia României, în 1992 pentru a participa împreună cu un partener român la jocurile olimpice de la Barcelona. Apoi, la următoarele jocuri olimpice, Juravschi a participat în echipă cu un cetăţean al Belarusiei.

„Eu personal am semnat actele pentru Juravschi, ca să intre în echipa românească şi nu regret, pentru că ceea ce s-a făcut – a fost pentru dezvoltarea performanţelor lor sportive,” a declarat pentru Ziarul de Gardă Efim Josanu, ex-preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic. El a mai adăugat, că schimbarea cetăţeniei în scopul dezvoltării unor performanţe trebuie susţinută, cu atât mai mult, în condiţiile în care R.Moldova nu dispune de posibilităţi pentru a oferi sportivilor tot necesarul pentru antrenamente. „Mă durea inima când vedeam că un talent de clasă se pierde, de aceea am dat lumină verde celor care îşi găseau şansa profesională în altă parte. Puţini sunt cei ca Petru Caduc, care a reuşit, cu nişte ringuri improvizate într-un sat să ne aducă deja două medalii olimpice,” a conchis Josanu.

Alina RADU