Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   13 kg de grâu contra…

13 kg de grâu contra unui litru de motorină

Pe 26 octombrie, participanţii la mitingul de protest „Ruinarea agriculturii – distrugerea ţării”, au constatat:

În perioada celor două mandate, comuniştii au distrus agricultura.

Susţinerea agriculturii a fost o simplă lozincă, subvenţionarea fiind insuficientă, repartizarea subvenţiilor efectuându-se pe criterii clientelare, în favoarea grupărilor controlate de putere.

Ţăranii nu mai au acces nici la pieţele interne, nici la cele externe pentru a-şi vinde producţia agricolă.

Producătorii agricoli nu beneficiază de avantajele comerciale oferite de Uniunea Europeană.

Pieţele interne sunt controlate de intermediari, care achiziţionează producţia agricolă la preţuri derizorii, îmbogăţindu-se pe seama muncii ţăranului.

Dintr-o ţară exportatoare, R. Moldova s-a transformat, sub conducerea comunistă, într-o ţară dependentă de importul produselor agroalimentare.

Guvernarea a creat în permanenţă bariere artificiale la export, fapt ce a distrus ramuri agricole întregi.

Restricţionarea exporturilor de cereale, interzicerea exportului de vin în vrac, impunerea unor preţuri ireale la exportul strugurilor, aplicarea practicilor directiviste la acordarea serviciilor de depozitare şi transport au provocat pierderi enorme producătorilor agricoli.

În consecinţă, preţurile la produsele agricole au căzut dramatic.

Lipsa de transparenţă şi protecţionismul caracterizează procesul organizării şi desfăşurării aşa ziselor „licitaţii” pentru achiziţii publice.

Guvernul a gestionat achiziţiile publice într-un mod netransparent şi în folosul companiilor afiliate puterii.

Preţurile la carburanţi, echipamente agricole, fertilizanţi, produse de uz fito-sanitar au crescut constant în anii guvernării comuniste. Dacă în 2001, preţul unui litru de motorină era egal cu preţul a 2 kg de grâu, astăzi, pentru a cumpăra un litru de motorină agricultorul este nevoit sa vândă 13 kg de grâu.
Aproape jumătate din populaţia de la sate trăieşte sub limita sărăciei şi în sărăcie extremă.

Preţurile au crescut vertiginos în ultimii 7 ani.

Comparativ cu 2001, preţul la produsele de primă necesitate a crescut de 5 ori, iar cele la serviciile comunale de 3 ori.

Sărăcia sugrumă Moldova. Din 700 mii de angajaţi în agricultură în anul 2001, în prezent au rămas doar 300 de mii. Din 400 de mii de persoane, care au plecat din agricultură, 200 de mii au migrat peste hotare, 100 mii s-au angajat în alte domenii, iar 100 mii sunt şomeri.

Din Rezoluţia celor 10 mii de participanţi la mitingul de protest iniţiat de PLDM „Ruinarea agriculturii – distrugerea ţării”.

Poliţia a intimidat participanţii la miting

Maria Culeşov, lider PLDM, Cimişlia: Autorităţilor comuniste nu le convine ca problemele stringente în agricultură, problemele sociale şi cele existenţiale să fie discutate în public. Din această cauză, numeroşi participanţi la mitingul de protest din 26 octombrie au fost intimidaţi, pentru a fi determinaţi să cedeze, să nu plece la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. De la Cimişlia au ajuns circa 300 de persoane. Numărul participanţilor ar fi fost mult mai mare, dacă poliţiştii din raion nu ar fi umblat cu intimidările. Ne-au cerut listele participanţilor. La ce ar fi avut nevoie de ele? Au umblat şi pe acasă, pentru a-i convinge pe oameni să rămână la Cimişlia. Poliţia de sector nu a efectuat aceste acţiuni din proprie voinţă. Au existat indicaţii în acest sens. Unii mari agenţi economici au fost, totuşi, intimidaţi, astfel încât, să nu participe la această acţiune, deşi era în interesele lor.