Vocea premiantă

288-nafor-valEdiţia din acest an a Concursului Internaţional de Canto “Hariclea Darclée”, care s-a desfăşurat în perioada 27 iulie – 8 august, a avut un număr record de participanţi: 185 de concurenţi din 27 de ţări de pe 5 continente. Festivalul a împlinit anul acesta 15 ani de la înfiinţare, totodată acum se împlinesc şi 150 de ani de la naşterea cunoscutei soprane Hariclea Darclée. La ediţia din acest an au participat 28 de concurenţi din R.Moldova, iar soprana Valentina Naforniţă a luat premiul II.

La 8 august, la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, a avut loc Gala Laureaţilor festivalului. “Juriul internaţional prezidat de Nicolae Herlea a avut misiunea dificilă de a-i alege pe cei mai buni dintre cei 187 de concurenţi înscrişi în competiţie. Publicul i-a ovaţionat îndelung duminică seara pe cei 28 de laureaţi, care au oferit o gală de excepţie pe scena pe care Darclée debuta cu aproape 130 de ani în urmă”, scrie Monitorul de Brăila. Marele Premiu Darclée, în valoare de 15.000 euro, a revenit sopranei Edith Borsos din România şi baritonului spaniol Alvaro Lozano Gutierrez. Premiul I – lui Alexey Lavrov din Rusia, iar premiul doi a fost câştigat de soprana Valentina Naforniţă din R.Moldova.

Valentina  Naforniţă s-a născut la 10 iunie 1987 în R. Moldova, a absolvit Colegiul de Muzică “Ştefan Neaga” din Chişinău, iar apoi – a studiat la secţia de canto din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, fiind studentă a vestitei soprane Maria Slătinaru-Nistor.

Valentina este apreciată mult în cadrul universităţii. În decembrie 2009, când a fost inaugurat Studioul de operă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, au cântat câţiva dintre cei mai buni studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică. În prim plan a fost şi soprana Valentina Naforniţa.

Soprana moldoveană a susţinut deja concerte pe scena Filarmonicii Naţionale şi a Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău, precum şi la Ateneul Român, sub bagheta dirijorilor Cristian Mandeal, Tiberiu Soare, Adrian Butterfield, Daniel Jinga. Este laureată a concursurilor “Premiile Orange pentru tinerii muzicieni”, “Mariana Nicolesco”, “Mihail Jora”, “Marţian Negrea”, “Ionel Perlea”, “Vacanţele muzicale de la Piatra-Neamţ”, “Ion Dacian”, “Ştefan Neaga”.

Tânăra soprană de la Chişinău, deşi apare de doar câţiva ani pe scenele lirice profesioniste, a beneficiat de mai multe aprecieri ale lumii muzicale, ale presei şi ale oamenilor de cultură.

“Valentina Naforniţă a reuşit un recital excepţional, dovedind calităţi native deosebite, dar şi o evidentă migală în realizarea actului artistic, care, desigur, provine dintr-o muncă asiduă. Vocea strălucitoare şi egală pe toată întinderea sa a fost dublată de o sensibilitate ieşită din comun, naturaleţe, dar şi de un rar talent actoricesc. Un asemenea talent, ca cel pe care îl posedă soprana Valentina Naforniţă, este un lucru rar şi, de aceea, extrem de preţios”, a scris Adriana Niţu de la Radio România Muzical.

“Să ţii o voce sub control exact la limita pe care o poate suporta un sistem de sunet. La limita care, depăşită cu puţin, ar fi făcut să explodeze difuzoarele din Sala Radio. Asta a facut soprana Valentina Naforniţă,” spunea Emanuel Grigoraş pe blogul său www.emanuelgrigoras.ro

“Soprana Valentina Naforniţă, o voce de mare valoare, o prezenţă scenică superbă şi o atitudine personală plină de cumpătare. Când eşti foarte tânără, foarte frumoasă, foarte talentată şi foarte aplaudată… cred că este  destul de dificil să nu o iei razna. Valentina Naforniţă este o revelaţie pe toate planurile”, a scris jurnalista Floriana Jucan pe blogul său.

“La Ateneul român au răsunat numeroase aplauze şi strigăte de “bravo” în seara zilei de 30 martie 2010, în urma recitalului susţinut de soprana Valentina Naforniţă”, scrie “Artact magazine”.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. tatiana sobetchi

    eu am stiut din totdeauna ca valentina va cuceri inimile tuturor celor ce o asculta. ea este o adevarata artista si ii doresc tot binele din lume si tinio tot asa.

  2. LUDMILA

    BRAVO VALENTINA !!!!! SI SA STII CA NUMAI FACAND ACEST PAS,A PLECA DIN MOLDOVA,AI REUSIT SI AI SA REUSESTI SA DEVII CINEVA!!!!SI MUZICIENII,MAI ALES CEI CE FAC CANTO IN MOLDOVA,STIU DE CE…(VORBA LUI C.TANASE)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *