Nicolae Josan, ziditor de cetate

Nicolae Josan, tatăl binecunoscutului deja interpret de muzică din România, Cătălin Josan, spune că nu a realizat nimic mai important în viaţă, decât edificarea unei cetăţi, care este familia sa. «Copiii noştri sunt europeni, deci, mult mai puternici. În viaţa lor nimic nu mai depinde de voinţele politice ale guvernanţilor de la Chişinău», spune Nicolae Josan. «Sunt europeni cu acte în ordine, pentru că sunt cetăţeni români», precizează el.

L-am întâlnit în scuarul Operei Naţionale, într-o duminică recentă, la mitingul de protest organizat în sprijinul libertăţii presei. Venise să îşi exprime solidaritatea cu jurnaliştii şi cu consumatorii de presă, supăraţi pe manipularea pe care şi-o permite postul public de televiziune. Era singur, deorece toţi cei trei copii ai săi îşi fac studiile sau muncesc în Europa, departe de casă şi de părinţi. «Datorită presei, despre viaţa şi despre succesele muzicale ale lui Cătălin cunoaşte mai multă lume. Mai puţini, însă, ştiu despre ceilalţi doi copii ai noştri, Dorian şi Ruxanda, cum vă spuneam, importanţi membri ai cetăţii. Doru e la Londra, are o poziţie importantă la un mare restaurant londonez, Brunel, cunoscut în întreaga lume. Ruxanda face carte, fiind în ultimul an la un colegiu media, tot la Londra. Este pasionată de jurnalism şi, dacă ar fi acum la Chişinău, sigur, am fi venit împreună la această acţiune de protest», spune Nicolae Josan.

El recunoaşte că a vrut să-i facă pe toţi muzicieni. La timpul potrivit a insistat, a depus eforturi, le-a vorbit despre stâlpii familiei sale, pasionaţi de cântec. Tatăl lui Cătălin Josan, fiind absolvent al facultăţii de canto-academic, a adus muzica în casa sa, aproape de copii. Deşi, în prezent, cântă doar Cătălin, Nicolae crede că muzica a avut un cuvânt greu de spus şi în viaţa celorlalţi doi copii ai săi, chiar dacă aceştia au îmbrăţişat cariere diferite. «Muzica modelează sufletul omului. Eu sunt sigur că, datorită muzicii, spiritul copiilor noştri este integru, încărcat de energie şi de emoţii», spune Nicolae, care, vă amintim, este fondatorul formaţiei Cenaclului “Mateevici” (anul 1989). Atunci, în perioada renaşterii naţionale, a orchestrat piesele “Când era să moară Ştefan”, “Doamne, ocroteşte-i pe români”, “Deşteaptă-te, române”. În spiritul acestor melodii şi-a crescut copiii. «Ce fac? Zidesc cetatea, o întăresc», spune el despre familia sa.

Pentru că e împătimit de muzică, îi place să vorbească despre succesele lui Cătălin. El crede că România a fost locul potrivit pentru creşterea profesională a copilului său. Acolo a simţit ce înseamnă susţinerea. A fost şi este promovat, uşile fiindu-i deschise în faţă, ori de câte ori bate în ele. Nicolae ne aminteşte că fiul său, Cătălin, este primul artist care a semnat un contract cu cea mai mare casă de discuri “Universal Music România”. În Ţară şi-a lansat şi primul album – “Megastart”. Deşi foarte tânăr, Cătălin a colaborat cu personalităţi marcante din showbiz, cum ar fi Marius Moga, Don Baxter şi creatoarea de modă Maria Marinescu, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că aceşti mari artişi au avut încredere în el. Acum Cătălin pregăteşte un nou album, dar este pasionat şi de alte proiecte. Familia Josan, se pare, are o taină a sa, pe care o va dezvălui în curând. E vorba de un proiect legat de tinerele talente, de perspectiva lor, de şansele lor de a se afirma. Dar, despre aceasta – cu altă ocazie.

ZdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *