Necunoscutul Victor Teleucă

Biblioteca Naţională, Editura “Universul” şi editorul Dumitru Gabura organizează, la 12 ianuarie, ora 11.00, o suită de manifestări consacrate aniversării a 80-a de la naşterea poetului şi eseistului Victor Teleucă.

Lansarea a două volume de carte – “Mollis Dava“, de Victor Teleucă, şi “În oglinzile lui Victor Teleucă”, de Theodor Codreanu, vernisajul “Încercarea de a nu muri”, vor întregi evenimentele omagiale dedicate poetului.

“Prima şi cea mai importantă calitate a lui (Victor Teleucă, n.r.) a fost omenia. Din cele scrise de dânsul despre neamul din care făcea parte, omenia lui venea de departe, din moşi-strămoşi, din afundul sufletesc al ciobanului mioritic. Omenia l-a făcut puternic, demn, cu vocaţia prieteniei”, scrie, citând-o pe Eliza Botezatu, autorul volumului “În oglinzile lui Victor Teleucă”, Theodor Codreanu, precizând, în prefaţa cărţii, că “Victor Teleucă a încercat să rupă zăgazurile paradigmei clasice cu articulaţiile altui romantism, proiectat, conştient, către o nouă paradigmă culturală, cea postmodern-transmodernă”.

Editorul cărţii, Dumitru Gabura, susţine că, în cadrul evenimentelor dedicate lui Victor Teleucă, participanţii vor avea posibilitatea să cunoască detalii inedite din viaţa acestui scriitor non-conformist. “Adevăruri necunoscute despre Victor Teleucă vor ieşi la suprafaţă cu prilejul celor 80 de ani, câţi  ar fi împlinit poetul în aceste zile”, susţine Gabura.

RdG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *