Mihai Volontir şi vocaţia omenescului

Actorul şi regizorul Mihai Volontir, cel care a dus faima R. Moldova dincolo de hotare, şi-a celebrat ziua de naştere. Cu această ocazie, contemporanii actorului au organizat lansarea unei cărţi dedicate lui Mihai Volontir, pentru a reaminti pasionaţilor de teatru şi film despre creaţia şi activitatea acestei mari personalităţi.

Pe 13 martie, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc lansarea cărţii «Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului». La proaspătul volum au muncit mai mulţi autori, care au inclus studii, articole analitice despre actor, publicate nu doar pe teritoriul R. Moldova, ci şi peste hotare.

Mihai Volontir, o personalitate de centru

Înainte de a discuta despre carte şi despre actor, au fost difuzate fragmente din două filme cu Mihai Volontir în rol central, «Se caută un paznic» şi «Dimitrie Cantemir», despre care Dumitru Olărescu, doctor în arte, unul dintre coordonatorii volumului, spune că, deşi sunt vechi, «nu vor îmbătrâni niciodată». Ana-Maria Plămădeală, coordonatoare a cărţii, a spus că «între personalitatea lui Volontir şi eroul său (teatral sau cinematografic) se instaurează un paravan brodat de sfiala actorului faţă de viaţa tainică a unui alt suflet, pe care nu se consideră în drept să o divulge».

Cei prezenţi la eveniment au remarcat că pentru moldoveni este specific să vorbească mai mult despre alte personalităţi, dar nu şi despre personalităţile autohtone, accentuând astfel importanţa acestei lansări. Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte al AŞM, a subliniat că «este important că această lansare se face acum, când maestrul are posibilitatea să audă ce spun oamenii despre el. Are tot dreptul să aibă o satisfacţie din ceea ce a realizat, conştientizând că noi îi suntem recunoscători».

De aceeaşi părere este şi academicianul Mihai Cimpoi, care a numit lansarea «un eveniment cultural deosebit, Mihai Volontir fiind ceea ce este – o personalitate». Academicianul a făcut referinţă la un concept din sociologia americană, potrivit căruia «marginea devine centru, adică oraşele, localităţile mai puţin importante devin centre de valoare. Volontir este un exemplu real al acestui concept. El este centrul».

Fenomenul Volontir urmează încă a fi descoperit

Compozitorul Constantin Rusnac a depănat amintiri despre actor, inclusiv momentul în care a scris  muzică pe versurile lui Dumitru Matcovschi «Pâinea noastră cea de toate zilele», rugându-l anume pe actor să interpreteze cântecul. Compozitorul a remarcat şi faptul că «este persoana care ştie cum să te susţină, ce cuvinte să-ţi spună, astfel încât să-ţi crească aripile. Numele Mihai Volontir trezeşte o mândrie în sufletele noastre, inclusiv prin faptul că este un mare patriot. Oriunde nu ar fi fost invitat, el a rămas la Bălţi».

Omul de teatru Ion Ungureanu a remarcat cât de reuşit este titlul cărţii, care indică «vocaţia omenescului», căci, potrivit lui, Mihai Volontir «nu juca genuri, suprafeţe, actori de caracter. El era interesat de conţinutul uman. Rolurile lui cuceresc, în primul rând, prin acest conţinut uman şi doar apoi vine artistismul, farmecul, personalitatea cu care el îşi înzestra personajele».

Ion Gagim, directorul filialei Bălţi a AŞM, subliniază că, deşi lansarea acestei cărţi este foarte importantă, «fenomenul Mihai Volontir urmează încă a fi descoperit». Ion Gagim consideră că, în pofida evenimentului, astăzi actorul este uitat: «În repertoriul teatrului de la Bălţi pentru anul 2012 nu este nicio piesă de-a lui Volontir în calitate de regizor. Nu este implicat nici în formarea tinerilor actori. Cred că ar fi binevenit să se scrie şi ceva cu titlul «Durerile lui Mihai Volontir».

Cartea «Mihai Volontir sau despre vocaţia omenescului» a fost lansată cu ocazia zilei de naştere a actorului basarabean de către Academia de Ştiinţe a Moldovei în parteneriat cu Institutul Patrimoniului Cultural şi centrul «Studiul Artelor».

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *