Maria Sarabaş: Eu nu am cochetat nici cu arta, nici cu muzica, nici cu politica

Maria Sarabaş, la cei 45 de ani de activitate scenică, îşi invită publicul la un spectacol de zile mari, care va avea loc pe 20 ianuarie, la Palatul Naţional din Chişinău. Însoţită de Orchestra de muzică populară “Mugurel”, dirijată de Ion Dascăl, Maria Sarabaş va evolua cu un recital din 10 melodii celebre, în cadrul spectacolului “Cântă Îngerii cu noi”, dedicat sărbătorii Sfântului Ion.

După ce, în ultimii ani, a cântat pentru mii de basarabeni, plecaţi la muncă peste hotare, Maria Sarabaş a decis să-i adune pe admiratorii creaţiei sale într-un spectacol de Duminică şi de mare sărbătoare creştină. Ne-a spus că va cânta muzică populară românească, melodii olteneşti, din alte zone, lucrări în care se vor regăsi, cu siguranţă, şi pământenii săi din Lunca Prutului. “De la Galaţi mai încoace”, “Când am vrut să cânt la lume”, sunt doar două dintre piesele incluse în program.

La această oră de bilanţ, Maria Sarabaş îşi aminteşte în special de cântecele sale patriotice, de doinele şi baladele sale, interpretate la mari evenimente de trezire naţională. “La mitinguri, la spectacole comemorative, am cântat în memoria celor care au luptat pentru cauza românismului, riscându-şi, poate, şi viaţa, cum s-a întâmplat în anul 1992, când sute de bărbaţi şi-au sacrificat tinereţea într-o luptă nedreaptă, la Nistru”, spune Maria Sarabaş.

Ea recunoaşte că întotdeauna a ţinut să respecte nişte principii simple, cum ar fi, bunăoară, cel că “fiecare cetăţean ar trebui să-şi facă cinstit datoria faţă de ţară, simpla datorie civică faţă de oamenii din jur, or, uitarea acestor obligaţii ar însemna trădare în raport cu propria naţiune, trădarea idealurilor naţionale”.

Într-un interviu pentru ZdG, Maria Sarabaş s-a confesat că “viaţa este foarte grea, foarte dură şi, deseori, nedreaptă, iar noi nu avem de ales. Datoria noastră sfântă este să luptăm în continuare”.

Îşi aminteşte cu suferinţă de perioada în care, pentru că vorbea curat româneşte, pentru că interpreta piese tradiţionale româneşti, pentru că era româncă, născută şi crescută în Lunca Prutului, nu era acceptată în colective muzicale profesioniste, iar turneele în străinătate puteau fi acceptate pentru oricine, dar nu şi pentru ea.

Despre regrete, spune că nu le are. “Toată viaţa mea de până acum a fost trăită cu sinceritate. Am cântat, deschizându-mi sufletul atât pentru prieteni, cât şi pentru duşmani. Am vrut întotdeauna să mă identific cu sufletul acestui pământ. De fapt, singurul regret ar fi, probabil acela că am reuşit, totuşi, prea puţin. Mă consolez, însă, înţelegând că orice om are o limită. Am remarcat şi am admirat tot timpul calităţile colegilor mei care şi-au făcut o carieră din meseria de artist. Eu am trăit mai mult cu capul în nori, ratând, poate, propria carieră profesională pe care, dacă aş fi avut-o, aş fi străbătut mai uşor calea printre numeroşii invidioşi, care mi-au făcut rău cu nemiluita şi care nici chiar în Postul Mare nu ar avea curaj să recunoască. Ba chiar şi pe Dumnezeu ar încerca să-L mintă că mi-au făcut doar bine şi că m-au iubit cu toată sinceritatea. Cât mă priveşte, eu nu am cochetat nici cu arta, nici cu muzica, nici cu politica”, spunea Maria Sarabaş în interviul acordat ZdG.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Catalina Unionista

  CONCURS DE ESEURI:

  ” Suntem români si punctum ! ”
  ——————————————-

  Cu prilejul celebrării a 163 de ani de la naşterea marelui poet,
  prozator şi jurnalist român, care a marcat istoria generaţiei sale
  şi care este una dintre cele mai importante personalităţi din istoria României, Mihai Eminescu,

  Institututul “Eudoxiu Hurmuzachi” din Bucuresti
  pentru Românii de Pretutindeni
  organizează un concurs de eseuri online,

  destinat tinerilor etnici români din afara graniţelor ţării,
  cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani.

  Tema concursului: “Suntem români şi punctum”
  Cerinţe:
  elaborarea unui scurt eseu de maxim 5000 de caractere,
  pe tematica mai sus menţionată.

  Perioada de desfăşurare:
  * 9 ianuarie – 18 ianuarie – transmiterea eseurilor de către participanţi * 18 ianuarie – 23 ianuarie – publicarea online a eseurilor
  şi votul publicului
  * 24 ianuarie – anunţarea câştigătorilor

  Modalitate de înscriere:
  eseurile vor fi încărcate pe pagina de internet a Institutului
  la următoarea adresă:

  http://www.hurmuzachi.ro/eminescu.

  Desemnarea câştigătorilor:
  Toate eseurile vor fi publicate pe pagina de internet a Institutului
  în perioada 18 – 23 ianuarie,
  unde vor putea fi votate de către publicul larg.

  Selecţia câştigătorilor se va face în funcţie de:
  1. Numărul de voturi obţinute de către fiecare eseu – 50%
  2. Nota acordată de un juriu compus din reprezentanţii Institutului, jurnalişti şi profesori universitari – 50%.

  Lista câştigătorilor va fi publicată pe pagina de internet
  a Institutului în data de 24 ianuarie.
  ————————————————————————-

 2. Serghei

  DAAA,Maria Sarabas este demnitatea noastra nationala, ma mindresc cu EA si ca sunt si eu roman. Dar muzica EI…., o floare de suflet, un fir de busuioc pus la inima.
  Bravo Distinsa Doamna, La Multi Ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *