Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Maria Cristea: "Îmi doresc să…

Maria Cristea: „Îmi doresc să reanimez costumul autentic”

Broderia pentru ea nu e doar o pasiune, veche de peste 30 de ani, ci şi o afacere. Astăzi, aproape toţi artiştii îi poartă iile, iar oamenii care s-au stabilit cu traiul peste hotare îi comandă câte una, ca să aibă cu ei, departe, o părticică din Moldova.

Maria Cristea, meşter popular, a fost recent decorată pentru cel mai bun proiect de costum popular. Deşi are studii superioare în matematică şi cibernetică şi a muncit timp de zece ani în calitate de inginer-programator, s-a retras din acea activitate pentru a fi mai aproape de familie. Astfel, abilităţile în broderie, deprinse încă în copilărie, i-au fost de ajutor.

O ie cu lăcrimioare pentru toate lacrimile vărsate

Maria Cristea a învăţat de mic copil să ţină acul în mână: “Nici nu mergeam la şcoală când m-a învăţat bunica acest lucru. Provin dintr-o familie unde se broda tot ce era posibil. Erau perdele brodate la pat, la geamuri. Mama era unica în sat care avea şerveţele brodate”. Până în ziua de azi, meşterul popular păstrează prima sa rochiţă care a fost brodată de mama ei, o păstrează ca pe un talisman. “Datorită acestui lucru, acum fac şi hăinuţe de botez – rochiţe pentru fetiţe şi cămăşi pentru băieţei”, ne spune ea emoţionată.

Maria Cristea mărturiseşte că ceea ce-şi doreşte este “să reanimez costumul autentic. A fost o perioadă îndelungată când s-au făcut costume kitsch, costume pentru homo sovieticus. Erau ornamente de unde vrei pe costumul nostru”. Pentru a reuşi să readucă anume costumul autentic, meşterul popular s-a documentat, a văzut arhiva colecţiilor străvechi, iile şi ornamentele de atunci.

Modelele sale sunt inspirate în mare parte din istoriile oamenilor, mai ales ale celor plecaţi în străinătate, care tânjesc după plaiul natal. “Am cunoscut în Italia o femeie tânără, dar căruntă, care mi-a spus că vrea o ie care să se asorteze cu părul ei cărunt şi să fie cu lăcrimioare, pentru toate lacrimile vărsate de ea acolo, la Roma”, îşi aminteşte Maria Cristea. Când a revenit în ţară, a şi început să muncească la această ie, de care au rămas apoi încântaţi toţi care au văzut-o.

Tinerii nu se mai ruşinează să poarte haine populare

Clienţii sunt în mare parte membrii ansamblurilor populare, dar nu numai. “Uneori vizionez un concert la televizor şi sunt foarte mândră să remarc faptul că toţi cântăreţii şi dansatorii sunt îmbrăcaţi de noi”. Însă nu doar artiştii poartă straie populare. Interesul tineretului pentru portul popular este tot mai vădit în ultimul timp. “Deja nu le mai este ruşine că sunt moldoveni, precum era în timpurile de altădată. Au început să-şi caute rădăcinile, deoarece au înţeles că, dacă n-ai rădăcini, eşti un nimeni”, remarcă Maria Cristea.

Iile sunt solicitate astăzi nu doar pe piaţa românească, dar şi pe cea internaţională. “De la iile noastre s-au inspirat designeri moderni recunoscuţi în lumea întreagă”. E vorba de astfel de designeri precum Phillippe Guilet, Joseph Altuzarra, Tom Ford etc. Totodată, Maria Cristea subliniază că multă lume interesată de a procura haine populare din piaţă este înşelată, acestea fiind aduse, bunăoară, din Ucraina, dar prezentate drept veşmânt popular moldovenesc. Din moment ce oamenii nu cunosc ornamentele portului popular, ei se lasă înşelaţi.

Maria Cristea recunoaşte că oamenii deseori fac această muncă de nevoie: “La început a fost o salvare chiar şi pentru mine, când a trebuit să ajut şi eu la întreţinerea familiei. Însă atunci când îţi place acest lucru, poţi să faci o adevărată operă de artă”. Recent, Maria Cristea a obţinut Premiul pentru cel mai bun proiect de confecţionare a costumului naţional. Din aceşti bani (10 000 de lei), meşterul popular intenţionează să cumpere stofă şi să confecţioneze costume pentru copiii talentaţi care nu-şi permit să le achiziţioneze.

Olga BULAT