Inima lui Fuego locuieşte în Basarabia şi în Bucovina

Cântecul şi poezia reapropie astăzi mai mult decât orice pe fraţii români aşezaţi în două părţi de hotar, identifică cel mai catifelat, fără nicio umbră de fricţiune, rădăcinile, aspiraţiile lor comune. Cântecul şi poezia, care cutreieră azi dintr-o parte în alta, sunt nu o dată considerate, ceva mai la răsărit, drept o inefabilă surprindere, dar de către adevăraţii români, o continuitate firească a pulsului istoriei.

Lor le-au premers puntea de flori spirituale ai cărei “ingineri” au fost în anii din urmă Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Ion şi Doina Aldea Teodorovici… Ea a biruit avatarurile ce au spintecat ţara şi au pus graniţă între fraţi.

Astăzi, nicăieri nu merg cu mai multă tragere de inimă artiştii români, decât unii spre ceilalţi, peste Prut. Magnetismul acesta faţă de Basarabia îl afirmă şi interpreta de origine rusă Marina Voica, destăinuindu-i-se lui Fuego: “scena Palatului Naţional de la Chişinău, dintre toate pe care am cântat, de la duioşia cântecului, până la inima publicului, o resimt parcă mai aproape de meleagurile mele natale, de la Ivanovo”.

În aceeaşi perspectivă de reflecţii se cuprind şi cuvintele de suflet ale lui Fuego: “resimt dragostea de ţară, succesul şi fericirea cea mai împlinită în bătrâna, magnifica Basarabie!”. Ce vrea să exemplifice această mărturisire?! Faptul că, deşi se pot înşirui mulţi interpreţi de cântec românesc duios, plăcut, emoţionant, concentrat pe atragerea şi emiterea frumosului, puţini dintre ei sunt capabili să exprime cu atâta sinceritate dragostea, prietenia, fireasca armonie, omeneasca, nerezervata apropiere de oameni şi dragostea de ţară, respectul pentru istoria ei şi simbolurile naţionale. Rar sunt astăzi artişti care să iubească atât de total şi statornic Basarabia! “Când trec Prutul în Basarabia, mi se pare că trec pragul casei mele, că inima mea ajunge, de prin lungi străinătăţi, acasă”, mărturiseşte artistul.

Tot acasă, în odaia curată, cu busuioc la icoană şi ştergare cusute cu flori din câmpiile Moldovei la ferestre, i s-a părut că s-a întors şi atunci când, de curând, a pus piciorul în Marşeniţa ucraineană, a Sofiei Rotaru. “M-au primit fraţii Sofiei ca pe un frate al lor, de departe, retrezindu-mi speranţa mea neîncetată de a le întâlni cândva pe scenă, pe Sofia Rotaru şi Alla Pugaciova”, spune artistul.

Inima lui Fuego locuieşte în Basarabia! “Trec Prutul, de fiecare dată, pentru a dărui basarabenilor ceea ce am eu mai drag şi înălţător: cântecul”, aceasta-i o mărturisire ce poate fi propria-i prezentare a apropiatului concert pe care îl va susţine la Palatul Naţional din Chişinău, pe 24 noiembrie. Ori de câte ori revine pe această scenă, Fuego are un colţ de inimă înlăcrimat, pentru cel de la care a învăţat să îi iubească pe basarabeni, să venereze sfinţenia limbii româneşti străbune. Nicăieri nu rezonează mai aproape de inimă, ca aici, versurile poetului Grigore Vieru: “Din Basarabia vă scriu,/ Dulci fraţi de dincolo de Prut,/ Vă scriu cum pot şi prea târziu,/ Mi-e dor de voi şi vă sărut!”. Pentru artist, Mihai Eminescu, Grigore Vieru şi Adrian Păunescu formează “Sfânta Treime a literaturii române”!

Toate concertele lui sunt mirabile, dar cele de la Chişinău sunt îmbogăţite de un crepuscul din lumina dorului şi dragostei de Basarabia şi de voievozii poeziei, cântecului şi istoriei neamului! De aceea ele sunt o splendoare a spectacolului muzical.

Aurel V. ZGHERAN

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. Magdin

    Relatarile sentimentelor acestui artist atat de sensibil nu fac decat sa convinga si mai mult cat de patruns este Fuego de o dragoste sincera pentru Basarabia. In aceeasi masura el reafirma o nesfarsita veneratie pentru poetul Grigore Vieru si speranta exprimata repetat in alte articole realizate de acelasi autor, de a se intalni pe scena cu cele doua mari interprete internationale, Alla Pugaciova si Sofia Rotaru. Din partea indragitelor artiste s-ar cuveni, fata de aceasta sincera marturisire a admiratiei interpretului Fuego pentru ele, sa dea un raspuns, de ce nu, chiar aici la comentariul articolului, cel putin pentru fanii interpretului, care nu sunt putini si desigur au aceeasi admiratie, ca si idolul lor pentru Alla si Sofia. De apreciat faptul ca Ziarul de Garda distribuie spatiu unor astfel de subiecte. De aceea ii multumim si asteptam si altele asemenea articole.

  2. Dan

    Fuego, Marina Voica, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Mihai Eminescu, Alla Pugaciova, Sofia Rotaru-iata cate nume de aur, cuprinse in numai cateva fraze! Este o maiestrie aceasta realizare. Coordonatele izbutirii unui articol de valoare sunt acestea: forma sensibila in care a fost scris si subiectul pe care il abordeaza. Despre Fuego, s-a mai scris şi se va mai scrie, dar acum avem de a face cu un stil nou care contureaza intr-o forma literara plina de metafore, trasaturile artistice si umane ale indragitului interpret. Felicitarile se cuvin si Ziarului de Garda, pentru ca gaseste loc sa cuprinda in toata abundenta de subiecte cotidiene si astfel de teme, perntru suflet!

  3. Dan

    Numelor mai sus amintite mai trebuiesc adaugate cele ale lui Ion si Doina Aldea Teodorovici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *