E vremea nemâniei. Tudor Gheorghe l-a cântat pe Grigore Vieru

Armonia orchestrei, strunele chitarei solitare, o voce inegalabilă pe note de romanţe, doine, tangou, melodii pentru copii, toate acestea au ridicat publicul în picioare. Într-o astfel de atmosferă, interpretul, compozitorul şi actorul român Tudor Gheorghe a susţinut grandiosul spectacol de muzică şi poezie «Vremea Nemâniei» pe versurile regretatului Grigore Vieru. Maestrul şi-a început turneul la Pererâta, Briceni, satul natal al poetului, după care a concertat la Bălţi, Chişinău şi la Cahul.

La 7 octombrie, Tudor Gheorghe a susţinut grandiosul spectacol la Chişinău. Acompaniat de orchestra «Arkadia», compusă din muzicieni din R. Moldova şi din Oltenia, sub bagheta dirijorului şi orchestratorului Marius Hristescu şi sub ochii admiratori ai profesorilor din sală, invitaţi de Primăria capitalei cu ocazia zilei lor profesionale, Tudor Gheorghe a elogiat femeia, mama şi patria din poezia marelui poet naţional.

Soţia poetului, Raisa Vieru, prezentă în sală alături de fiul său, Călin, a recunoscut că melodiile interpretate de artsitul român se potrivesc perfect cu mesajul versurilor lui Grigore Vieru. «La unele cântece am avut impresia că sunt într-o catedrală. Atât de frumoase au fost melodiile şi cred că nimeni n-a pătruns atât de adânc şi n-a înţeles atât de perfect poezia poetului, precum aţi făcut-o dumneavoastră. Am simţit o mare linişte în suflet. Poate şi Grigore v-a ajutat», a spus Raisa Vieru. Spectatorii au simţit “prezenţa” poetului în sală şi prin prisma chipului acestuia, proiectat pe scenă pe un ecran imens.

Tudor Gheorghe a menţionat că i-a promis lui Grigore Vieru, cu un an înainte de tragicul  accident, că va realiza un spectacol pe versurile sale. «Mi-a zis: Nu cred. O să vezi, i-am răspuns. N-a apucat să vadă, şi eu, probabil, de asta n-am intrat în politică, pentru că îmi place să mă ţin de promisiuni», a explicat interpretul.

Ruşinea instituţiei prezidenţiale

Într-un episod al spectacolului Tudor Gheorghe a întrebat spectatorii dacă este prezent în sală măcar unul dintre cei trei preşedinţi ai R. Moldova, din moment ce creaţia lui Grigore Vieru a fost apreciată şi de demnitari. «A venit vreunul? Domni preşedinţi?» Dezamăgit de absenţa preşedinţilor, pentru care maestrul l-a rugat pe primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, să rezerveze trei invitaţii speciale, Tudor Gheorghe a căutat în sală ministrul Culturii, dar nici Boris Focşa nu venise la concert. “Poate e cineva în sală din partea Ambasadei României? Da? În sfârşit”, a exclamat uşurat maestrul. Mesajul său a fost susţinut de aplauzele sugestive ale spectatorilor.

Spre final de spectacol, cu un buchet de trandafiri albi a urcat în scenă liderul PL, Mihai Ghimpu, ex-preşedinte interimar al R. Moldova. “A, deci totusi a venit măcar un preşedinte! Dl Ghimpu a spălat ruşinea instituţiei prezidenţiale! Vă mulţumesc”, i-a spus maestrul încântat.

Tudor Gheorghe a mai concertat la Chişinău şi în primăvară, într-un spectacol cu genericul  “Al cincilea anotimp – femeia”. Luna aceasta, artistul va merge cu spectacolul “Vremea nemâniei” în 20 de oraşe din România.

Denis ZAVOROTNÎI

[nggallery id=122]


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Basarabia E ROMÂNIA !!!

  ***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
  ***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
  Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

  ***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

  ***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *