Artistul protestatar

La 7 aprilie 2012 a ieşit la proteste. Alături de compatrioţii săi basarabeni, a manifestat sub drapele tricolore în faţa Ambasadei R. Moldova din Paris, ca să ceară pedepsirea vinovaţilor de tortură. Ba mai mult, Petru Băţ a cerut “să fie deschis un dosar penal contra fostului şef de stat Voronin pentru că a permis tortura, persecutarea şi omorul tinerilor”. Este un artist plastic din R. Moldova, stabilit la Paris, care pictează şi protestează.

Atunci când nu protestează, artistul plastic Petru Băţ pictează. A avut vernisaje în mai multe galerii franceze din Compiègne, Bagnolet, Aix en Provence şi, desigur, la Paris. Începutul acestui an i-a adus lui Petru Băţ o surpriză generoasă şi binemeritată: “Toile d’or” (Pânza de aur), într-un concurs prestigios. Pânza învingătoare a pictorului basarabean s-a numit “Pont des Arts” şi a fost selectată în baza unei competiţii riguroase.

Competiţia pentru “Toile d’or” a fost organizată sub patronajul ministrului Culturii şi Comunicaţiei din Franţa, Frédéric Mitterrand, al preşedintelui Grand Palais, Jean-Paul Cluzel, şi al preşedintei Societăţii Artiştilor Francezi, Viviane Guybet. La concurs au participat 2500 de artişti plastici, iar distincţiile au fost oferite de  “GRAND PALAIS“ şi Federaţia Natională  a Culturii Franceze. Desigur că nu a fost primul premiu pentru acest pictor, şi cu atât mai mult – ultimul.

“Relaţiile mele artistice cu Franţa au început încă din 1997. Din acea perioadă mi-am expus lucrările în cadrul diferitor galerii, la Galeria Paul AMARICA lângă Câmpul Elysées, la Grand Palais prin Societatea Artiştilor Francezi, am participat la cunoscutele licitaţii de la L’Hôtel Drouot din Paris, IMBERTGaleria din orasul lui Paul Cezanne, Aix en Provence etc.” După comunicarea acestor succese artistice, a urmat fireasca întrebare: de ce nu îşi dăruieşte talentul şi creativitatea Chişinăului, oraşul în care a făcut facultatea de arte şi în care a vernisat primele tablouri?

“Emigrarea mea din R. Moldova a fost provocată de regimul comunist încă în 2002. Atunci, după ce am participat la manifestaţiile anticomuniste, el mi-a deschis un dosar penal politic şi mi-a perchezitionat domiciliul. Egoismul ideologiei comuniste, care nu tolerează altă ideologie, continuă şi azi să intimideze cetăţenii, care pun cu atâta greu bazele existenţei unei concurenţe politice în Moldova şi care nu a existat până acum. Fiind aici, în Occident, ţin strânse legături cu compatrioţii mei şi ne informăm despre tot ce se întâmplă acasă. Graţie presei libere, eu sunt la curent cu situaţia culturală, politică şi economică din RM.” Petru Băţ este un adept al schimbărilor necesare în R. Moldova şi participă activ la manifestările basarabenilor din Paris.

Supărat pe realităţile politice care l-au făcut să îşi părăsească patria, Petru Băţ pictează mult Parisul, dar uneori scoate la iveală piese de artă cu amintiri de la Chişinău. “Prima mea pictură premiată cu “Toile d’or de l’an 2010“ este un nud al unei domnişoare din Moldova. Mesajul picturilor mele poate fi redat cel mai bine prin mijloace plastice tipice picturii, care transmite adecvat emoţia artistului.”

Deşi tema sa principală rămâne Parisul, “oraşul artiştilor”, cum îi zice pictorul, acesta nu renunţă încă la marele vis neparizian – o expoziţie la Chişinău.  “Sper să mai bucur cetăţenii din Moldova cu picturile mele. Un artist din Occident şi-ar dori, în primul rând, ca Moldova, cel mai sărac stat din Europa, să nu mai inventeze un sistem politic nou, cum este “comunismul“ , dar să accepte legile simple care funcţionează în lumea liberă. Viitorul ţării mele eu îl văd în UE, şi nicidecum în CSI, unde tiranii îşi dau frâu liber”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *