A doua dragoste a lui Mihai Vengher

Este jurnalist şi fotoreporter. A lucrat la Căinari, la ziarul local, apoi a venit la Chişinău, unde a continuat să persevereze în domeniul artei fotografice, iar astăzi cei mai cunoscuţi maeştri ai fotografiei recunosc că a meritat să fie insistent, atent la detalii şi la lumea din jur. Cei mai mulţi fotografi de presă din R. Moldova au făcut şcoli la Moscova sau în alte părţi, fiindu-le, din acest motiv, mai simplu să se afirme în acest domeniu. Mihai Vengher a învăţat această nouă meserie a sa din mers şi a reuşit.

Fie că a venit toamna sa, fie că sunt frumoase anotimpurile, Mihai Vengher, pasionat de obiectivul aparatului foto, surprinde imaginile cele mai speciale. El susţine că o fotografie adevărată nu trebuie să fie trecută prin Photoshop. Anume acest fapt îl şi demonstrează prin lucrările vernisate la 4 decembrie, la Chişinău. “Totul este natural şi asta mă inspiră cel mai mult. Casă bătrânească, dar şi  Flori de răsărită sunt dintre cele mai preferate fotografii”, susţine autorul fotograf.

Duelul dintre talente

“A devenit un fotograf de presă care merită tot respectul. A crescut, ajungând artist fotograf. A simţit în interiorul său o confruntare, un duel, apoi a reuşit să îmbine armonios elementele care se confruntau: artistul fotograf şi fotograful de presă. Până la urmă, a reuşit să ne invite la această expoziţie extraordinară”, spune Mihai Potârniche, cunoscut maestru în arta fotografiei, dar şi prietenul autorului vernisajului. Totodată, maestrul fotograf recunoaşte şi specifică atitudinea autorului faţă de arta fotografică. Botezul pruncului nu l-a lăsat indiferent pe Mihai Potârniche. El a menţionat că această fotografie l-a surprins în mod deosebit.

Oaspeţii au vorbit despre Mihai Vengher ca despre un artist de o sensibilitate deosebită şi i-au dorit să fie mai insistent, deoarece are lucrări care fac deja parte din patrimoniul cultural al R. Moldova. “Aş sugera colegilor de la MAEIE ca acest vernisaj să fie expus periodic la toate ambasadele R. Moldova din străinătate, pentru a fi contemplat şi de persoane din afara ţării. Aceasta ar contribui  la o cunoaştere mai bună a aspiraţiilor oamenilor de la noi”, crede Boris Gâlcă, coordonator de programe la Fondul ONU pentru Populaţie din R. Moldova.

Pasiunea susţinută de prieteni

E un om muncitor. El depune multă muncă şi efort pentru a decide care fotografie anume are dreptul la viaţă. “Îmi plac toate fotografiile, dar cred că cele care ilustrează anotimpurile îmi sunt, totuşi, mai aproape de suflet”, spune Larisa, soţia lui Mihai Vengher. Ea mai spune că îşi susţine soţul şi că nu este deloc geloasă atunci când el dedică mai mult timp fotografiei. Ba chiar îşi face planuri pentru următoarea expoziţie, deoarece ştie că “aceasta e pasiunea soţului” şi îi face plăcere să-l ajute. Următoarea expoziţie, crede ea, o vor orghaniza  peste cinci ani.

Anatol Golea, director general al postului de televiziune “TV 7”, coleg de universitate şi prieten cu Mihai Vengher, apreciază mult dragostea autorului faţă de fotografie şi spune că preţuieşte toate lucrările acestuia, chiar şi cele nerealizate. “Din cauza prieteniei noastre, am rămas fără poze color la nuntă, dar nu sunt supărat, am poze alb-negru”, spune zâmbind Anatol Golea.

Flori de răsărită şi La hotar sunt lucrările preferate ale Mihaelei, fiica mai mare a lui Mihai Vengher, care spune că şi ea, şi tatăl său sunt firi puternice şi deseori au discuţii aprinse, dar totuşi el este cel care cedează în faţa argumentelor aduse de ea. Mihaela povesteşte că nu ea, ci surioara mai mică a moştenit darul tatălui, deşi apreciază foarte mult cum vede tatăl său lumea. “După familie, fotografia ar fi a doua sa dragoste. E ceea ce el face cu brio”, susţine Mihaela.

La vernisaj au participat şi studenţi de la Universitatea de Stat pasionaţi de fotografie, care au apreciat naturaleţea din fotografiile autorului.

Vernisajul de fotografii Anotimpuri este la cea de-a doua ediţie, inaugurată după o perioadă de 10 ani.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *