Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   119 "Saloane de primăvară"

119 „Saloane de primăvară”

220-sainciucUniunea Artiştilor Plastici (UAP) a vernisat, la 12 martie, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din Chişinău tradiţionala expoziţie-concurs „Saloanele de primăvară”.

„Pentru noi, artiştii plastici, este probabil cel mai important eveniment care se întâmplă în municipiul Chişinău, atunci când vernisăm o astfel de expoziţie”, a spus, la ceremonia de inaugurare, Ghenadie Jalbă, preşedinte UAP.

În cadrul „Saloanelor de primăvară” din acest an, 100 de artişti plastici şi-au expus 140 de lucrări, a comunicat Tudor Braga, directorul Centrului Expoziţional „Constantin Brâncuşi”. Printre aceşti autori sunt renumiţii plasticieni Glebus Sainciuc, Ştefan Florescu, Tudor Zbârnea, Eudochia Zavtur, dar şi tineri artişti, proaspeţi titularizaţi UAP sau chiar nemembri ai Uniunii.

Glebus Sainciuc, prezent la expoziţie cu un portret şi două măşti – una a compozitorului Gheorghe Mustea şi alta a preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei Gheorghe Duca – a spus că  „Aceste saloane înviorează foarte mult viaţa spirituală a oraşului, iar eu, care sunt atât de legat de pictură, ştiu că întotdeauna trebuie să fiu prezent la aceste evenimente”.

„Aceste lucrări sparg nişte clişee, sunt nişte metafore, nişte inovaţii. De asta îmi plac. Vii, te uiţi şi îţi dau de gândit. Îmi mai place că sunt prezente toate vârstele de plasticieni, ceea ce este un lucru foarte important”, a declarat jurnalistul Sergiu Sumcă.

Olga Tricolici, studentă la Facultatea de Arte Plastice şi Design de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, a venit la expoziţie, în special, pentru a vedea lucrările lui Valentin Ursu, profesorul său. „Îmi plac culorile. Sunt aprinse. Îl reprezintă pe autor, dar şi pe noi, studenţii săi, care suntem plini de aşteptări creatoare”, a spus Olga, după ce a pozat în faţa lucrărilor „Blonda” şi „Microcosm”, realizate de Ursu.

Dacă la ediţiile anterioare avea loc mai întâi premierea autorilor, apoi vernisarea lucrărilor, în acest an organizatorii au decis să procedeze invers. Premiile vor fi înmânate în ziua de 9 aprilie, iar operele vor continua să fie expuse până pe 12 aprilie.

În acest an, „Saloanele de primăvară” sunt la a 119-a ediţie. La Chişinău, primul asemenea Salon a avut loc în anul 1903, în ajunul sărbătorilor de Paşti.

Tatiana EŢCO