Work, travel şi puşcărie

296-cola-suaLa 30 septembrie procuratura districtului Manhattan din New York a emis acuzaţii pe numele a 37 de persoane care ar fi făcut parte dintr-o grupare specializată în furturi frauduloase din conturi bancare ale SUA. Printre ei sunt 7 cetăţeni ai R. Moldova, unii deja arestaţi, iar alţii daţi în căutare. Frauda totală comisă de întregul grup reprezintă 3 milioane de dolari americani. Dacă vina lor va fi dovedită, cei 37 vor însuma sute de ani de puşcărie. Procurorii remarcă faptul că vina lor poate fi stabilită doar de instanţă.

Procuratura din Manhattan a emis un document pe 34 de pagini, în care cei 37 de tineri acuzaţi de fraudă sunt grupaţi după modul în care au cooperat la sustragerea sumelor din conturile bancare ale unor instituţii sau simpli cetăţeni americani. La acest moment, se pare că doar doi dintre cetăţenii R. Moldova sunt reţinuţi de către autorităţile americane, alţi 5 fiind daţi în căutare.

Procurorul Preet Bharara, responsabil de acest caz, l-a descris în felul următor: “Se pare că pentru a fura o bancă nu mai e nevoie de arme, măşti şi maşini de cărat banii. Sunt folosite deja internetul şi ingeniozitatea. Acum un furt bancar se poate face doar cu un click de mouse”, adăugând că, în schimb, aceşti hoţi de bănci nu pot rămâne anonimi, căci urmele electronice duc negreşit la cei care au fost implicaţi în operaţiuni de acest fel.

Zeul Troian – în formă electronică

Reprezentanţii anchetei au declarat că începutul acestei crime a avut loc undeva în Europa de Est, şi s-a produs prin folosirea unui virus electronic numit “Zeul Troian”. Trimis sub formă de e-mailuri către diverse adrese, virusul, odată accesat – copia imediat date specifice din calculatoare, anume cele legate de conturile bancare şi parole electronice. Datele furate erau ulterior folosite de către membrii grupării pentru transferarea sumelor de bani din conturile victimelor pe alte carduri, deschise special în scopul stocării banilor furaţi.

Autorităţile americane au explicat că liderii grupului au atras în aceste scheme tineri din Europa de Est, care au ajuns în SUA în baza vizelor studenţeşti eliberate în cadrul programelor “Summer Work and Travel”. Ulterior, unora le-au fost oferite acte false, de care s-au folosit la deschiderea unor conturi bancare.

296-oprea_mCetăţeanca R. Moldova Marina Oprea este considerată cap de acuzare pentru un grup format din 4 persoane, toţi conaţionali de-ai noştri: Cătălina Cortac, Ion Volosciuc şi Lilian Adam. Procurorii SUA susţin că cei patru şi-au petrecut vara 2010 în SUA, ajungând să facă parte dintr-o organizaţie care efectua spargeri financiare electronice.

45 de ani de detenţie şi 1 mln $ amendă

Se declară că Marina Oprea a deschis cel puţin 6 conturi pe numele său sau pseudonime ale sale, dar şi al unei firme numite “Marina Trade Center LLC”. Pe aceste conturi au fost transferate sume sustrase de pe contul a cel puţin patru victime, inclusiv de pe contul Primăriei oraşului New Jersey, în total fiind adunată suma de 250000 de dolari. De pe aceste conturi a şi fost extrasă suma de 15000 de dolari.

296-cortac_cŞi Cătălina Cortac este acuzată că ar fi deschis 4 conturi cu numele său şi pseudonime, acumulând 14570 de dolari pe conturi din care au fost deja extrase 10000 de dolari. Ion Volosciuc este acuzat de o fraudă similară prin deschiderea a 4 conturi bancare, primind pe ele 14700 de dolari, care au fost scoşi aproape total, rămânând doar 4 dolari.

296-adam_lDespre Lilian Adam autorităţile americane susţin că ar fi deschis trei conturi, unde a colectat suma de 14620 de dolari, din care au fost retraşi deja circa 8000.

Cei patru urmează să compară în faţa instanţei, iar în cazul în care vina lor va fi dovedită, ei vor fi pedepsiţi cu mai multe zeci de ani de detenţie şi cu amenzi de milioane. Pentru comiterea fraudelor bancare fiecăruia i se distribuie o pedeapsă de 30 de ani de detenţie, iar pentru uz de acte false – încă câte 15 ani de detenţie. Pe lângă aceste termene de detenţie în una dintre închisorile SUA, fiecare dintre ei urmează să plătească câte o sumă de 1250000 de dolari americani sub formă de amendă şi să restituie sumele furate.

Două tinere din R. Moldova în arest

“După ce am început investigarea dispariţiei sumei de 44000 de dolari din Banca Bronx, a devenit evident în scurt timp că avem de-a face doar cu vârful unui iceberg”, a declarat comisarul Raymond W. Kelly din cadrul poliţiei din New York. Pas cu pas, ancheta a scos la iveală, într-adevăr, o listă extinsă de zeci de persoane, majoritatea lor fiind cetăţeni ai Federaţiei Ruse, iar 7 dintre ei – din R. Moldova.

Dorin Codreanu are 21 de ani şi este de asemenea cetăţean al R. Moldova. El este acuzat că ar fi recrutat câteva persoane în această structură frauduloasă, pe care le-ar fi atras prin promisiunea că vor câştiga câte 10 la sută din sumele extrase ilegal din diverse conturi. Codreanu mai este acuzat că ar fi oferit membrilor grupului acte false, în baza cărora erau deschise conturile bancare. Procurorii au mai stabilit că Dorin a deschis şi el două conturi, unul pe numele unei firme fantome, intitulate “Key Marius Import LLC”. Dorin Codreanu riscă o pedeapsă cu detenţia pe o durată de 30 de ani şi o amendă de un milion de dolari.

Victoria Opincă este acuzată de deschiderea a 5 conturi, în care a primit 25000 de dolari, iar Alina Turuta – de deschiderea a 4 conturi în 3 bănci diferite, în care a colectat 12380 de dolari transferaţi prin spargeri frauduloase. Victoria şi Alina au ambele câte 21 de ani şi riscă pedepse cu câte 30 de ani de detenţie, urmând să achite şi amenzi a câte 1000000 de dolari fiecare. Victoria şi Alina se pare că sunt reţinute de autorităţile americane, în timp ce Marina, Cătălina, Ion, Lilian şi Dorin sunt daţi în urmărire.

Autorităţile americane anunţă că deja 20 din cei 37 de tineri au fost reţinuţi de către organele de drept ale SUA. 17 dintre cei acuzaţi sunt încă în libertate, dintre care – 5 din R. Moldova.

James T. Hayes, agent special, a declarat în cadrul anchetei că „Protejarea infrastructurii financiare a SUA este o prioritate, şi investigaţiile vor continua mereu pentru identificarea şi stoparea unor asemenea organizaţii internaţionale”. Autorităţile americane au făcut referinţă de nenumărate ori la succesul anchetei, asigurat de bune relaţii de cooperare cu instituţiile similare din străinătate.

Am contactat facultăţile la care studiază aceşti tineri şi companiile care le-au facilitat plecarea în SUA, însă nu am putut lua legătura cu ei sau cu reprezentanţii lor legali. Rămânem deschişi pentru expunerea punctului lor de vedere.

Am solicitat şi opinia Ambasadei SUA în R. Moldova pe marginea acestui caz: “Cu privire la acuzaţiile aduse celor 37 de inculpaţi în cazul fraudei bancare mondiale, politica ambasadei SUA este de a nu comenta investigaţiile care sunt în derulare. Ambasada SUA cunoaşte despre presupusa implicare a celor şapte cetăţeni din Moldova în acest caz. Orice întrebare privitor la situaţia acestor persoane trebuie adresate ambasadei Moldovei în Washington, DC. Întrebările privitor la acuzaţiile aduse acestor persoane trebuie adresate Oficiului Procuraturei din New York. Conform legislaţiei SUA, dacă persoana nu-şi poate permite avocat, curtea îi va oferi un avocat gratis”.

Alina RADU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. ion

  Nebuni…cum sa crezi ca nimeni nu va pricepe si nu vei fi identificat?? Companiile din Moldova Work & Travel, s-au inmultit ca ciupercile, jumulesc studentii ei mai intai… Poate ar trebui de regandit aceasta practica. s-a mai pus intrebarea o data, dar…

 2. viky

  E ADEVARAT ACESTE COMPANII SE INMULTESC PESTE NOAPTE SI MINT OAMENII. ACUM UN AN AM APELAT SI EU LA O AGENTIE WORK AND TRAVEL “REEJANS-PRIM” SI AM DAT BANII PARCA INTR-UN SAC FARA FUND. NICI DE LUCRU NU NE-AU GASIT SI NICI BANII NU-I POT INTOARCE.DAR AM AFLAT CA ACEASTA AGENTIE A MAI DUS OAMENI CICA PESTE HOTARE.ADEVARUL ESTE CA LE OBTINEAU CITE O VIZA FALSA PINA IN POLONIA SAU UNGARIA SI ATITA TOT.VA DATI SEAMA , CA DIN MOMENT CE AI ACTE FALSE TI-E CAM FRICA SA MERG SA DECLARI LA POLITIE.
  IN SITUATIA MEA SE MAI AFLA INCA VREO 7 PERSOANE PE CARE LE CUNOSC SI CARE VREM SA INITIEM UN PROCES DE JUDECATA,DAR IMI ESTE FRICA CA VOM PIERDE SI IATA DIN CE CAUZA: IN URMA CU CITEVA LUNI AM DEPUS O PLINGERE LA POLITIE SI REZULTATUL ESTE CA NIMENI NU M-A MAI SUNAT SA IMI SPUNA DACA IMI MAI POT SCOATE BANII.AM INTELES CA POLITIA ESTE FOARTE CORUPTA SI CA DOAMNA , CARE STA IN FRUNTEA ACESTEI AGENTII ARE “PROPTELE” BUNE ACOLO “SUS”.UN AVOCAT MI-A ZIS CA ACESTA ESTE CAZ DE JUDECATA SI TREBUIE SA MA ADRESEZ LA PROCURATURA.DAR DACA SI AIA DE ACOLO SUNT CORUPTI?

 3. zara

  Viky, din cate cunosc, recent CCCEC a intentat un dosar penal directorului firmei IERA, care avea o practica proasta de a incheia contracte cu studenti in cadrul programului Work&Travel si de a incasa banii, dar nu-si onora obligatiunile. Va sugerez sa va adresati la aceasta institutie si la procuratura, cu o cerere intocmita in scris si inregistrata la cancelarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *