Voronin, “judecat” de Snegur şi Lucinschi

298-bodyguardVladimir Voronin este singurul ex-preşedinte al R. Moldova care a apelat la ajutorul a trei gărzi de corp din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. Ceilalţi foşti şefi de stat, Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, au avut câte un singur bodyguard după expirarea mandatului de preşedinte. Cei doi s-au arătat îngrijoraţi de incidentul de săptămâna trecută, când un bărbat din Ungheni a declarat că a fost bătut de garda de corp a lui Vladimir Voronin. “Este de neconceput ce s-a întâmplat”, au spus la unison Snegur şi Lucinschi.

Joi, 21 octombrie, Anton Cotici, un locuitor al oraşului Ungheni, a declarat că a fost bătut de garda de corp a ex-preşedintelui Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din R. Moldova. Incidentul s-ar fi produs la o reuniune electorală a PCRM. Cotici a declarat că a dorit să-i pună o întrebare “mai incomodă” fostului preşedinte, iar bodyguarzii acestuia l-au scos afară şi l-au lovit. PCRM a respins acuzaţiile şi a anunţat prin intermediul unui comunicat de presă că bărbatul ar fi încercat să încalce ordinea publică, înjurând şi voind să pericliteze desfăşurarea întrunirii, iar bodyguarzii lui Vladimir Voronin ar fi intervenit doar pentru a-l linişti, fără a-i provoca leziuni.

Snegur: “E o ruşine pentru un ex-preşedinte”

Conform legislaţiei R. Moldova, foştii preşedinţi beneficiază de gardă de corp încă patru ani după expirarea mandatului.

Mircea Snegur, primul preşedinte al R. Moldova, este şi cel care a beneficiat pentru prima dată de protecţie din partea Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat după expirarea mandatului de şef al statului. Acesta însă a apelat la serviciile unui singur ofiţer. “Am avut doar un singur bodyguard. El avea grijă de mine. Era la curent cu programul, şi când mergeam undeva, mă însoţea. Mă însoţea doar la întâlnirile oficiale, şi atât. În rest, se supunea şefilor de la SPPS”, îşi aminteşte primul preşedinte al R. Moldova perioada post-prezidenţială.

Mircea Snegur a acceptat cu greu să vorbească despre incidentul de joia trecută. “Incidentul nici nu ştiu cum să-l comentez. E de neconceput ce s-a întâmplat. Nici nu-mi imaginez cum poate fi comentată o asemenea faptă. Este o ruşine pentru ex-preşedinte, chiar dacă el este şi agent electoral”, a declarat Mircea Snegur, care îşi aminteşte ce făcea atunci când oamenii aveau întrebări la el: “Dacă cineva dorea să discute cu mine, reacţionam omeneşte, şi când eram preşedinte, şi după ce am plecat din funcţie. Nu interziceam la nimeni să-mi pună întrebări, iar omul din pază nicidecum nu reacţiona aşa”, a conchis primul preşedinte al R. Moldova.

Lucinschi: “Omul de pază era mai mult un consilier”

Petru Lucinschi, al doilea preşedinte al R. Moldova, a beneficiat şi el de un singur bodyguard după patru ani de mandat la Preşedinţie. “Eu, timp de patru ani de zile, m-am folosit de un singur om. Ne duceam la teatru împreună, mă ajuta, mai vorbeam… era ca un fel de consilier pentru mine”, îşi aminteşte Petru Lucinschi perioada de patru ani în care a beneficiat de pază de stat.

“Am auzit că Voronin are trei bodyguarzi, noi n-am avut aşa ceva. Problema e că în lege nu este stipulat câţi oameni ar trebui să-ţi asigure paza. Poate să fie unul, dar poate să fie şi zece. Depinde de om”, crede fostul preşedinte.

Referitor la incidentul de joia trecută, al doilea preşedinte al R. Moldova crede că acel moment dezvăluie mai mult o atitudine, şi că asemenea fapte nu ar trebui să existe. “Eu n-am avut aşa cazuri. Dacă un om dorea să-mi pună o întrebare, nu putea cineva să-l oprească, doamne fereşte! E inadmisibil aşa ceva, mai ales că în acest caz era vorba de o întâlnire cu alegătorii. De aceea au venit acolo, să pună întrebări”, crede Lucinschi, care spune că nu-şi poate imagina cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva într-o ţară democratică.

Anchetă internă la SPPS

Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat s-a autosesizat şi a pornit o anchetă internă pe marginea acestui caz. Eugen Viţu, ofiţerul de presă al SPPS, a declarat pentru ZdG că s-a discutat deja cu cei trei ofiţeri de pază de corp ai ex-preşedintelui Voronin şi că, în funcţie de ce vor scoate în vileag şi alte organe de drept, se va da un verdict. “Ei au activat legal. Anton Cotici nu a fost lovit. A fost ţinut de mâini şi de picior, iar când s-a smucit, şi-a deranjat ligamentele la genunchi. Urmează ca Procuratura să vadă dacă cei trei ofiţeri şi-au depăşit sau nu atribuţiile de serviciu. Ancheta internă va dura nu mai puţin de 30 de zile”, a spus Viţu. Luni, 25 octombrie, cei trei ofiţeri au fost audiaţi de Procuratura Ungheni.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. costel

    sunt cu tine NADEJDEA pina la victoria finala impotriva raului absolut chemat comunism, e unul din cele mai criminale ideologi ala secolului xx ,dar care din pacate supravetueste si azi doar in putine tari ,china ,cuba ,corea de nord si bsasarabia ,jos comunisti ,traisca libertatea

  2. Liliq

    Daca si-au depasit sau nu atributiile… Pai nu l-a atacat pe Voronin, doar in acest caz au dreptul sa puna mana pe alti oameni! Vorba ceea “MENTI”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *