Vacanţa generalilor

286-generali2“Dosarul 7 aprilie” are vacanţă până la mijlocul lunii septembrie. În două şedinţe de judecată, procurorii au reuşit doar să dea citire învinuirilor aduse generalilor Vladimir Botnari şi Gheorghe Papuc. Deoarece, în lunile august şi septembrie, procurorii şi judecătorii pleacă în concediu, instanţa de judecată Centru a decis că va prelua examinarea “Dosarului 7 aprilie” după 13 septembrie. Până atunci, au liber la vacanţă şi cei doi generali, învinuiţi de neglijenţă în serviciu.

Vladimir Voronin, Zinaida Greceanâi, miniştri din fosta guvernare, Vladimir Botnari, Gheorghe Papuc şi Iacob Gumeniţă sunt doar unii dintre demnitarii care au trecut pe la Procuratură, pentru a fi audiaţi în legătură cu evenimentele din PMAN din 7 aprilie şi cu teroarea din comisariatele de poliţie din acea perioadă. Ex-preşedintele R. Moldova şi ex-prim-ministra, primii oameni în stat pe atunci, au scăpat de sub mâna procurorilor. De libertate se bucură şi fostul comisar al municipiului Chişinău Iacob Gumeniţă, care, deşi a fost reţinut, după mediatizarea casetei filmate în noaptea de 7 spre 8 aprilie, în scurt timp a fost eliberat.

Avocatul lui Botnari prins în off-side de jurnalişti

La ultima şedinţă de judecată în cazul fostului comisar general şi ex-ministrului de Interne, Gheorghe Avornic, avocatul lui Vladimir Botnari a fost surprins de jurnalişti în timp ce  i-a etichetat pe jurnalişti “draci naglîe”.

Gheorghe Avornic: — “Şi aşa ai fost vedetă. Ia draci, bl*a, numai să prindă ceva şi…”

Vladmir Botnari: — “Numai eu?”

Gheorghe Avornic: — “Matale ai fost cel mai mult, când te-o arătat la colţul uşii…”

Vladmir Botnari: — “Matale n-ai vorbit deloc?”

Gheorghe Avornic: — “Am vorbit la câteva. Nu, că n-am spus nică aiurea. Am spus corect. Zic: cum se poate, băi, una şi aceeaşi fabulă, una şi aceeaşi învinuire, aceleaşi norme”.
Când completul de magistraţi a intrat în sală, avocatul a continuat comentariile: “Şi-s di naglaie! Nici nu se ridică, bl*a!”, scrie Ştirea zilei.

În urma acestor etichetări, Avornic riscă să fie pedepsit de Comisia de Etică şi Disciplină a Baroului de Avocaţi. “Nu este normal a te exprima în felul urmator către ziarişti. Este o încălcare a eticii şi normelor de conduită a avocaţilor. Ca preşedinte de Barou, voi lua atitudine în acest caz. Sancţiunile pot fi diferite, de la mustare până la mustare aspră”, a declarat preşedintele Baroului Avocaţilor din Moldova, Gheorghe Amihalachioaie, potrivit aceeaşi surse.

Botnari şi Papuc se consideră nevinovaţi

Deocamdată, pe banca învinuiţilor privind dezastrul de la 7 aprilie din PMAN se află Vladimir Botnari şi ex-ministrul de Interne Gheorghe Papuc. Prezenţi la şedinţele de judecată, cei doi generali se ţin de glume. Papuc le-a vorbit jurnaliştilor despre ocupaţia sa “la prăşit”. “De prăşit este tot timpul.” Pe când amicul său, Vladimir Botnari, a refuzat să facă declaraţii. În timpul şedinţei de judecată, ex-comisarul general a deconectat mai multe microfoane ale jurnalştilor, cu toate că completul de judecători a permis presei să înregistreze şedinţa de judecată.

Mai mult, Botnari a luat câteva microfoane de pe masă şi le-a plasat sub scaune, precizând că preferă alte culori ale microfoanelor. “E prea albastru. Negru îmi place.” Întrebat de judecători dacă a fost arestat pe dosarul pus în examinare, Botnari a răspuns: “Până când nu”. Atât el, cât şi Papuc au declarat în faţa judecătorilor că nu sunt vinovaţi de faptele încriminate. La ieşirea din sala de judecată, cei doi inculpaţi au afirmat că mass-media e plătită să facă show-uri.

Atunci când procurorii au dat citire învinuirilor aduce celor doi inculpaţi, nici unul dintre ei nu şi-a recunoscut vina. “Da, mi-i clar de ce sunt învinuit. Nu recunosc vina”, au răspuns Papuc şi Botnari. Vineri, 23 iulie, completul de judecată şi procurorii care au investigat cazurile în care sunt implicaţi cei doi generali au discutat orarul următoarelor şedinţe de judecată. Din motiv că judecătorii şi procurorii pleacă în concedii în lunile august şi septembrie, Papuc şi Botnari vor reveni în faţa instanţei pe 13 septembrie. Până atunci, cei doi pensionari ai Ministerului de Interne pot pleca şi ei în vacanţă.

Judecătorii: – Domnii procurori când pleacă în concediu?
Procurorii: – În septembrie…
Judecătorii: – În septembrie şi noi o să plecăm, probabil, dar… şi în august…

286-generaliAvornic: asta nu se discută la telefon

În luna septembrie vor fi audiaţi peste 40 de martori, printre aceştia se numără şi tinerii care au fost bătuţi în coridoarele comisariatelor de poliţie, susţine procurorul Sergiu Roşu. Avocatul lui Vladimir Botnari, Gheorghe Avornic, a declarat pentru ZdG: “Ce are 40 de martori dacă ei sunt martorii acuzării, dar o să depună depoziţii în favoarea apărării. Credeţi că aceştia sunt martori care o să spună că Botnari şi cu ăsta (Papuc – n.r.) sunt vinovaţi sau care confirmă vinovăţia lor? Eu cred că asta nu se discută la telefon, în primul rând. Acestea sunt lucruri prea serioase”, mai afirmă avocatul.

Avornic s-a arătat nemulţumit de decizia judecătorilor de a permite tuturor participanţilor la şedinţă să asiste de la început până la sfârşitul acesteia. “Că au permis la toţi participanţii să asiste de la început până la urmă, tot nu înţeleg. Sunt momente foarte delicate şi nu este atât de simplu cum pare la prima vedere. Eu de atâta nici nu vreau să mai particip la asemenea categorii de cauze. Mă minunez. Ce am de spus am să spun oficial, tare, în şedinţa de judecată”, a mai declarat el.

Am încercat să aflăm dacă Botnari şi Papuc pot merge în vacanţă peste hotare. Însă nici avocatul Avornic şi nici procurorii nu ştiu dacă a fost sau nu înlăturată interdicţia celor doi generali de a părăsi ţara.

Dosarele intentate pe numele ex-ministrului de Interne, Gheorghe Papuc, şi al ex-comisarului general al municipiului Chişinău, Vladimir Botnari, privind neglijenţa în serviciu, inclusiv moartea lui Valeriu Boboc şi delapidările în valoare de peste 800 de mii de lei din cadrul MAI, au fost comasate la 16 iunie curent.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. AVRAAM

    Nu vreau să fiu atacat de omologii mei de pe forum,dar Papuc are destule resurse,putere şi incredere in sine,la fel ca şi Botnari.A crescut Papuc sute de colonei,oameni care nici odată n-au visat sa devină macar căpitani.A ridicat Papuc mii de loc/colonei şi maiori,a făcut ofiţeri din cei mai josnici sergenţi.A inscăunat şefi de direcţii din “jos”,a numit comisari de sector oameni care deja trebuiau sa fie concediaţi din interne,acu toţi aceştea sunt fideli lui Papuc,pentru bucata de paine oferită la timp.Fiecare din noi are in viaţa un INVAŢĂTOR,PROFESOR care il pomenim cu laudă toată viaţa,aşa este şi Papuc pentru majoritatea poliţiştilor ce s-au ridicat in viaţă dătorit laui PAPUC.Are şi duşmani-ofiţerii care purtau interesele altora şi n-au dorit sa-i jure lui PAPUC credinţă,dar sunt puţini.Ce vreau sa zic:In orice secundă,in orice minut şi oră se lucreaza cu presupuşii martori de pe dosar,lucreaza poliţiştii şi procurorii loiali lui PAPUC,PULBERE şi VORONIN.Nu e propagandă.E adevăr.Aşa că in toamnă când vor scăpa basma curată sa nu va miraţi.E MAI-cel mai tainic şi misterios minister.E putere mare.Dacă n-au fost ucişi alde MURUIANU şi PULBERE ca nişte insecte cu toate gazetele RM,apoi generalii Papuc/Botnari nici atât.Killeri trebuie,nu ziarişti,ceceni şi nu moldoveni.70%din populaţie nici n-a auzit de Referendum,nu ca de dosarul lui Papuc sa ştie.Made in Moldova.Traiasca indulgenţa!

  2. COSTANTIN

    SI “NA” CREDETI CA AMIHALACHIOAE NU ESTE RUDA CU AVORNIC ” NA “, NU AU BAUT NICI ODATA DINTR-UN PAHAR “NA “, AISTEA BLATNIE ALDE AVOCATII DRACULUI SUNT TOTI RUDE BL*A, NU LE FACE NIMENI NIMIC “BL*A”. AVORNIC DACA ERA BARBAT NU SE ANGAJA AVOCAT LA PAPUC SI BOTNARI “BL*A”….. DAR BANUL HOTARASTE TOT,MAI ALES LA MOLDOVENI………SI AVOCATII DRACULUI ISI FAC MESERIA……….. CAT DESPRE PAPUC AVRAAM A SPUS-O BINE….. PAPUC I-A FACUT PE MULTI “OAMENI” DIN PUSLAMALE, SI MULTI II SUNT DATORI… SI II ASTEAPTA REVENIREA IN FUNCTIA DE MINISTRU. IAR PROCESUL PAPUC-BOTNARI ESTE UN PROCES DE ASA ZISA “POCAZUHA”,SI PANA LA URMA,”ADICA DUPA ALEGERI ” SE VA ANUNTA CA -” ACTIUNILE LUI PAPUC CU BOTNARI NU INTRUNESC SEMNELE CONSTITUTIVE ALE UNEI INFRACTIUNI”. ADICA NU STIAU SARMANII CE SE INTAMPLA PRIN COMISARIATE, SI NICI NU AVEAU DE UNDE STI, ASA CA GASITII PE CEI CARE AU MALTRATAT SI PEDEPSITII………. SUNTEM IN R.MOLDOVA ………………….

  3. Constantin Ungureanu

    Da deci dupa alegeri iarasi sacapa CRIMINALII COMUNISTI in timp ce tinerii omorati putrezec in pamant !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *