Puşcăria din bordel

281-traf-club-2Ele aveau câte 18 ani şi căutau un loc de muncă. Ei – aveau peste 30 şi căutau fete de vânzare din Moldova în Cipru. Ceilalţi aveau de la 13 la 90 de ani, dar, indiferent de vârstă, aveau bani ca să le cumpere intimitatea în cluburile de noapte cipriote, îmbogăţindu-i pe traficanţi şi nenorocind fetele traficate. Una dintre ele a evadat la poliţia cipriotă, de unde a fost returnată la bordel. Alta – a făcut cerere la poliţia din Moldova şi a ajuns inculpată.

Acum, ambele, împreună cu alte tinere care au suferit în acelaşi mod, bat pragurile justiţiei. Deocamdată se tem să meargă liber pe stradă şi se tem să îşi lase copiii singuri, pentru că ameninţările sunt foarte severe.

Olga Dolghier avea 18 ani, un copil de 6 luni în braţe, multe probleme financiare, lipsa unor perspective de angajare şi o situaţie precară în familie atunci când l-a întâlnit din întâmplare pe un bărbat care i-a promis un loc de muncă foarte bine plătit, ce o va ajuta să îşi întreţină copilul, să scape de datorii şi să ducă un mod de viaţă îndestulat. Ea pleca la părinţi şi el conducea acea maşină de ocazie.

“Aveam 18 ani, ce ştiam eu de Europa, de cluburi de noapte, de minciuni, de vânzare de oameni? Mi-au spus că voi lucra chelneriţă într-un local, că voi avea un salariu de 2000 de dolari lunar”, susţine Olga. La acea vârstă, această perspectivă îi părea foarte reală, mai ales că bărbatul care i-a făcut oferta “părea aşa de deştept, cumsecade, matur, spunea că nu e nicio amăgeală” şi o asigura că îi face paşaport, viză, îi cumpără bilet pe datorie, dar că toate le va returna doar din salariul pentru o lună şi jumătate, mai departe – va lucra doar pentru sine şi pentru familie. În octombrie 2005 Olga a acceptat această ofertă şi a plecat în Cipru.

281-traf-1Poliţistul i-a întors fata traficantului

Locul de muncă a fost un club de noapte din partea turcească a Insulei Cipru, genul de activitate – acordarea serviciilor intime bărbaţilor din local. “Acolo şefii bordelului mi-au spus că ei m-au cumpărat de la traficanţii din Moldova, care m-au vândut cu vreo 4500 de dolari, că trebuie să lucrez ca să întorc datoriile”, spune Olga. “I s-a atras atenţia că cele care se opun – o sfârşesc rău de tot, sunt ucise sau dispar fără urmă”, spune acum Iurie Macari, soţul Olgăi.

Şi Maria, o altă tânără din Orhei, a ajuns într-un club de noapte din Ciprul turcesc, fiind vândută în acelaşi mod, de către aceleaşi persoane. “Când am ajuns acolo şi mi-au spus că sunt vândută şi trebuie să fac acest lucru, mi-am zis că voi găsi neapărat o cale să evadez”, spune Maria. Ea a reuşit să evadeze din “închisoarea din bordel” peste două săptămâni şi a apelat direct la poliţia cipriotă. “La poliţie le-am spus ce mi s-a întâmplat, că am fost vândută, că mă pun cu forţa să mă prostituez în Clubul “Beyax” şi că trebuie să mă întorc acasă. Şeful Serviciului de migraţie a spus că nu poate face nimic până nu îl contactează pe Mehmet, patronul clubului”, spune Maria.

281-traf-2Guvernanţii, alături de amatorii jocurilor de noroc

Ceea ce a urmat a fost o lecţie pentru toate fetele care aveau gândul evadării: patronul a venit la poliţie, a luat-o pe Maria, a dus-o înapoi la club şi i-a prezentat pedeapsa: închisă în club fără drept de ieşire, cu o amendă de vreo 1000 de dolari suplimentar la “datoriile” cu care ajunsese iniţial. A urmat un calvar, în care era aruncată dintr-un aşternut în altul, din oră în oră văzând în faţa ochilor un alt bărbat care îi cumpăra intimitatea de la patron. “Bătrâni trecuţi de 90 de ani sau chiar adolescenţi de 13 ani – toţi veneau cu un singur interes”, susţine Maria. Ea adaugă că toate tinerele erau supuse acestui regim non-stop, printre fetele de acolo fiind şi o minoră de 14 ani din Tiraspol.

Şi Olga confirmă că evadarea din acel infern este imposibilă: “Acolo toţi sunt cumpăraţi, şi miniştri, şi poliţişti. Toţi îl ascultă pe patronul clubului, nu pe noi”.

Faptul că printre clienţii barului figurează diverşi oficiali de stat nu e ascuns nici de însuşi patronul acestui local. “Clienţi: guvernul, jucători la casino, manageri ai companiilor de construcţii, oameni de afaceri din Marea Britanie, Turcia, Germania, Grecia, de asemenea şi ciprioţi”, scrie managerul Clubului “Beyax” în oferta electronică remisă doritorilor de a cunoaşte mai multe despre acest local.

Revenirea acasă pentru Olga a fost posibilă doar peste 6 luni, când a expirat valabilitatea vizei. Acasă a discutat cu soţul despre toată tragedia trăită şi au decis să se adreseze la poliţie. Prima cerere la poliţie a rămas fără niciun răspuns. Adică unica reacţie la acest apel ar fi fost numeroasele ameninţări din partea celor care au vândut-o. Au urmat scrisori şi apeluri în diferite alte instituţii, dar toate se rezumau la un răspuns: e cazul poliţiei. În anul 2007 Olga a depus un nou demers la poliţia Orhei. După aceasta ei susţin că ameninţările din partea persoanelor acuzate ar fi luat amploare. “Ne-au spus că ne “ubereşte”, dacă nu retragem cererea de la poliţie. A propus şi bani ca să retragem plângerea”, spune Iurie.

De când a revenit din Cipru, Olga şi soţul său vizitează, practic, săptămânal procuratura, poliţia sau vreo instanţă judiciară. Nu le este uşor, căci între timp în familia lor s-au mai născut doi prunci, şi acum, toţi cei trei copii solicită atenţie şi îngrijire. Părinţii însă zic că au nevoie întâi de toate de justiţie.

Olga spune că persoana care ar fi vândut-o patronului din Cipru este din Orhei şi se numeşte Igor Spânu, care ar fi cooperat în acest caz cu un alt bărbat, Veaceslav Boldişor. Maria susţine că ea a fost traficată de Igor Spânu în cooperare cu Victor Sorocovici. Deoarece Veaceslav Boldişor a fost găsit decedat în circumstanţe neelucidate, la moment Sorocovici şi Spânu sunt acuzaţi de mai multe tinere din Orhei că ar fi fost traficate. Dar de la primele plângeri ale acestor femei la poliţie până acum au trecut aproape cinci ani şi justiţia nu a prezentat niciun verdict.

S-a plâns ca o victimă, a ajuns condamnată

Olga Dolghier s-a pomenit la un moment dat victimă şi chiar condamnată după propriile plângeri adresate în instanţă. După plângerile sale la poliţie, ea spune că s-a pomenit ameninţată de Igor Spânu în repetate rânduri. “Am ajuns să mă tem să ies cu copiii pe stradă, dacă îl întâlnesc, râde aşa, într-un fel, că mă simt groaznic”, spune Olga. La un moment dat, de frică pentru ea şi pentru copii, a decis să renunţe la plângerea de la poliţie, căci vedea că situaţia oricum nu avansează. Astfel, a căzut în altă capcană. A fost acuzată de depunerea unor mărturii false şi în scurt timp a fost condamnată la doi ani de detenţie pentru uz de fals.

Iurie Macari, soţul Olgăi, susţine că ameninţările au devenit şi mai intense, de aceea a decis să se adreseze el însuţi în instanţă. “Jumătate de an am mers, practic, zilnic la procuratură. Le spuneam procurorilor că nu mai suntem în siguranţă, mai ales după ce s-a ajuns ca soţia să fie condamnată, fiind deja traficată şi ameninţată”, susţine Iurie. Dosarul, deschis în baza ameninţărilor, a ajuns la un final, în baza căruia Igor Spânu a fost calificat vinovat de ameninţări la adresa Olgăi.

Această decizie a ajutat-o pe Olga într-o singură privinţă. Viaţa ei nu a devenit mai calmă după aceasta, dar instanţa judiciară a decis revederea deciziei de condamnare a ei la doi ani de detenţie pentru schimbarea mărturiilor. Acum Olga aşteaptă o decizie în dosarul intentat împotriva lui Igor Spânu privind cazul de trafic de persoane. La al 5-lea an de aşteptare, ea consideră că justiţia face paşi de melc.

“Sunt deja 11 şedinţe de judecată. Procesul se tărăgănează şi nu mai vedem sfârşitul”, susţin soţii Iurie şi Olga. Ei spun că au cerut, referindu-se la aceste cazuri de ameninţări, demonstrate în instanţă, să fie reţinuţi inculpaţii. “I-am adresat o scrisoare chiar şi lui Mihai Ghimpu, când am fost la Orhei, unde am povestit tot ce ni s-a întâmplat, dar am primit un răspuns formal”, afirmă Iurie. Şi Maria s-a plâns pe frica de răfuială din partea traficanţilor, dar nimic nu s-a schimbat. “Ei sunt liberi, au bani, au afaceri, au paşapoarte, şi s-au lăudat în nenumărate rânduri că “îi hrănesc” şi pe cei de la poliţie, şi pe cei de la procuratură, şi pe cei de la judecătorie”, susţine Olga.

Între timp, Victor Sorocovici fusese arestat, dar eliberat la scurt timp. Deşi avea interdicţia de a părăsi R.Moldova, acesta a reuşit să plece foarte curând din ţară, făcând uz de paşaportul românesc. Procurorul Alex Macovei a confirmat că “Sorocovici e dat în căutare, nu se ştie deocamdată unde este”. Şi Eduard Melnic, avocatul lui Victor Sorocovici, a confirmat că clientul său nu e în ţară. Melnic susţine că Victor Sorocovici “bineînţeles că nu e de acord cu acuzaţiile aduse”. L-am întrebat pe avocatul Melnic dacă clientul său va reveni ca să îşi susţină opinia în faţa justiţiei. “Nu pot să vă răspund la această întrebare,” a fost răspunsul.

Ion Ungureanu, avocatul lui Igor Spânu, pledează de asemenea pentru inocenţa clientului său. “A fost doar şofer, le-a condus pe tinerele celea cu maşina, nu a avut implicări în trafic, alţii sunt vinovaţii”, susţine avocatul Ungureanu.

Va urma

P.S. Din considerente de securitate, numele uneia dintre victimele descrise în acest articol a fost schimbat.

Alina RADU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

40 comentarii

 1. karolina

  Ma prezint ka una din aceste persoane care au depus aceste plingeri,dar vreau sa fiu mai reala.Eu tot am lucrat in cluburi de noapte in Cipru si in Italia vreau sa va zic ca in Cipru cine lucreaza in cluburi de noapte sunt la curent cu toate operatiile care se petrec acolo nimeni nu te impune fortat sa accepti sistema de lucru, eu cind am venit pentru prima data in Cipru am venit peste o agentie di Chisinau si acolo mie mi sa spus toata sisitemele de lucru si eu am acceptat.

 2. unu

  şi de vină sunt şi bărbaţii, dacă se pot numi aşa, care îşi lasă soţiile tinere să plece peste hotare.
  Vai de capul nostru.

 3. Constantin

  BRavo pentru astfel de articole macar asa Ghimpu cineva va face ceva ca altfel tot criminalii scapa!

 4. Panait

  Deplorabila situatie. Ce fel de lege mai este si asta, ca daca retragi plangerea sa fi condamnat pentru uz de fals, dupa ce ca ai fost victima de crima, si mai este chiar amenintat? Tara se cheama Moldova, sau Absurdistan? Legea trebuie sa aiba un anumit spirit si gandire omeneasca, nu numai “litera”. In privinta Ciprului, acest loc este bine cunoscut pentru a fi vandut clar mafiotilor proxeneti din fosta uniune sovietica, inclusiv Moldova. Este o rusine pentru Cipru ce se intampla acolo, ca politia si sistemul de justitie este in buzunarul mafiei de traficanti, chiar mai rau, pentru ca le este FRICA la politie de traficanti. Sa fie bine cunoscuta problema Ciprului, a devenit un loc putred pana in maduva oaselor, si trebuie facuta publicitate ca atare. In privinta inculpatilor Spanu si Sorocovici care trebuie sa raspunda pentru trafic de persoane, sechestrare, proxenetism, samd trebuie mentinuta presiunea atat la nivel local, cat la nivel European cumva deoarece Cipru face parte din UE. Pe de alta parte, e usor sa spui asta, dar e alta treaba cand ai de a face cu amenintari, sa fie inteles, deci am toata simpatia pentru situatia dificila in care se gasesc persoanele afectate. Merita acumulate probe cred chiar despre amenintari, si facuta arhiva despre toate plangerile care se fac, cu dosare la avocat, pentru a creste presiunea atat pe aceste jeguri umane, cat si pe jegurile din sistemul de justitie din Moldova care ii sustin sau sunt platiti de ei, macar pentru a oprii repetarea fenomenului, racolarea altor victime, samd. Este deja o lovitura si o amenintare la adresa acestor proxeneti ce au facut victimele, si merita mentinute loviturile, tocmai pentru a oprii repetarea infractiunei. Exista o organizatie care s-ar putea sa ofere contacte si idei pentru a realiza dreptate si o eventuala pedeapsa a celor vinovati, precum si alte feluri de asistente – aici: http://www.iom.int/jahia/Jahia/moldova .

 5. HASAN

  pentru Constantin.Da fix aceia si fac demnitarii nostri de stat,lucreaza ca fetele din Cipru,aceias meserie.Calatoresc si muncesc.

 6. Someone

  Karolina, ce te-a facut sa accepti acele “sisteme de lucru” in Cipru si in Italia?
  Intr-adevar crezi ca nici o fata nu a fost traficata? Si ca toate fetele au fost de acord sa presteze servicii sexuale si consumatie in acele cluburi la zeci de barbati pe noapte, sa fie cumparate ca si marfa, sa fie injosite si violate?

 7. RM

  Indivizii in cauza merita multi ani de puscarie unde trebuie stabiliti in tagma “obijduitilor”.

 8. stamat

  daca se intampla cuiva din ai mei, cumparam o arma, si-i impusca dracului pe totzi, si lasa sa ma caute prin paduri. Unde-i drakului demnitatea si onoarea de barbat, si mai ales a sotului??? Dale Doamne, la moldoveni, macar 100 de ceceni.

 9. HASAN

  D’acord cu stamat.Nu 100 de ceceni ne trebuie,doar un singur Presedinte cecen,un procuror general cecen si un ministru MAI cecen.Pipeţ atunci la toate puşlamalele.Zapadlo o sa le fie si menţilor si bandiţilor ce in RM inseamna una şi aceiaşi meserie- colecţionari de bablo.

 10. MARINA

  SUNT NISTE PROSTII SCRISE, DACA DORESTI SA PLECI E DESTUL SA ANUNTI POLITIA SI GATA. EI SUNT BUCUROSI CHIND CAZINOURILE SI CLUBURILE DE NOAPTE INCALCA CAREVA REGULI DE MUNCA A LUCRATORILOR, AU DE PLATIT NISTE AMENZI USTURATOARE, SI NU AU NICI UN INTERES SO FACA.

 11. sil

  Ultimele articole sunt publicate in ZDG, prea devreme, cred eu, fara careva probe, de ce lipsesc ele, poate nici nu le are procuratura, sunt incalcate toate dreturile omului. Cum poate fi publicate astfel de prostii fara sentinta judecatoriei, cred ca e o gresala.

 12. yyyyyyyy

  sunt deacord cu tine SIL. dupa decizie toti are au lucrat la articol sasi caute de lucru. ca ziarul o sa aiba de platit mult pentru ca publica povesti.

 13. Ana

  Dar , oare numai in baza de marturii verbale se paote de judecat pe cineva sau chiar de numit inculpat , oameni buni eu sunt si eu juris si stiu ca fara probe convigatoare nu se paote de ajuns la asemenea concluzii, reesind din articolul din ziar nu se vede ca “vatamata” are careva probe contra cet, Spinu si Sorocovici, si daca de atita timp Politia , Judecatoria,procuratura nu a ajuns la o decizie cred ca avut motive din cauza lipsei de probe, nu cred eu ca acuzatii despun de atitea bani precum sa exprimat “vatamata” sa cumpere atitea instante nu e real , ca numai este tara noastra atit de corupta. Si inca va-s mai spune oameni buni ca Ciprul este un narcotic pentru cei ce a fost odata nu ai cum sa nu te mai duci , si eu sint sigura ca fetele ce se considera traficate nu numai odata au fost acolo, ar fi bine ca organele de urmarire penala sa verifice de cite ori au fost la Cipru sau alta tara . Spun asta ca imi sunt cunoscute asemenea cazuri.

 14. Ana

  si inca ceva ma adresez catre redactorul ziaruluiZGD, incebaza a permis publicarea asemenea articol, adica vin cu intrebarea daca re vre-o decizie judecatoresca . sau mai stiu eu ce proba convigatoare de a mers la sa risc, ca doar tot D-ra a ti scris ca judecata nu a fost adica inca nu sa luat nici o decizie, dosarul precum inteleg eu e in lucru

 15. adevar

  Ana, tu ai prefera sa nu se scrie niciodata despre traficanti asa? sa se scrie doar ca fetele traficate sunt vinovate ca traficantii au probleme, da? Iar jurnalistii care scriu cum fac traficantii bani – sa fie pedepsiti, si gazetele lor sa fie inchise. Ana, daca tu ai fi Muruianu, poate ca asa si ar fi. dar speram ca doar tu, muruianu, si cativa traficanti cu drugii lor din politie gandesc asa. poate si avocatii lor…

 16. sorokovici

  Anecika! Tu vrei ca jurnalistii sa nu scrie despre traficanti, pana cand justitia nu va lua vreo decizie. De asemenea, tu vrei ca justitia sa nu condamne niciodata pe Sorokovici si pe Spanu! Daca ziarul de garda ar scrie cand ai vrea tu si ce ai vrea tu, apoi chiar ca ar fi fost inchis demult. Stiu ca iti pare rau ca nu e asa, dar ce sa faci, banii lui spanu nu cumpara chiar tot in jur.

 17. HASAN

  Ba!Ce cuvant:J-U-S-T-I-Ţ-I-E!Vah!!Cuvant ce trebuie inscris ca ceva ce a disparut deja din lexicon si practica.Exista ADEVAR,fiecare traieşte si supravieţueste datorit adevarului personal.Nu aiuriţi,oameni buni:JUSTIŢIA e UTOPIE!POVESTE!MINCIUNI!Banii,blatul,legaturile de rudenie si sex,funcţile majore in stat,mantia de judecator,uniforma de procuror,legitimatia rozova ca obrazul politistilor-iata JUSTITIA!Ha-ha-ha-ha!!!!!…

 18. Ana

  pai eu nu zic sa nu se scrie , dar sa se scrie despre adevaratiii traficanti, eu aici nu vad traficanti in afra de acuzatii fara probe, cum ese, ca care si cui nui lene acuza pe cineva si cei de la ziar fac bani pe asta , dar scrieti va rog si despre faptul ce spun “traficantii” ce spune anchetatorul, eu nu tin cu cei ce trafica, ba din contra sa fie pedepsiti, dar in cazul dat nu vad nimic in afara ca pateaza onorea cuiva fra probe, si justificari. chiar am sa urmaresc povestea asta ca doara trebue sa aiba un sfirsit si atunci vom discuta .

 19. Ana

  dar daca vine vorba ca acesti Spinu si Sorocovici sunt asa de banosi, cine a confirmat acest lucru numai din presupunerile ” vatamatei” ei sa fi fost intradevar asa de banosi demult “cumparau “pe toti si numai aveau atitea batai de cap, poate ca mai este ceva ce nu sa publicat in ziar de au ajuns la a sa concluzie , dar eu scriu din ceia ce rezulta articolul dat, in afara de presupuneri si banueli , nu vad nimic . caci ceia ce scris cele traficate poate sa scrie orice femee despre cineva care ia trecut calea. mai spun odata ca caz similar acestuia imi este cunoscut, numai din motivul ca a vurut sa se razbune a acuzat de trafic si a stat omul in puscarie degeaba , aici e aceias poveste , deaceia ma adresez catre organele de urmarire penala sa analizeze cazul si sa fie convinsi deceia ce se incrimineaza.ca doar niste vorbe nu pot servi drept proba

 20. LUDMILA

  ANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA,CATE CLASE AI TERMINAT ?????????NU VEZI CA TE BYLBYI CAND SCRII???CITASTE, FATO, MAI MULTE CARTI,VERIFICA CEEA CE SCRII,PUNE GANDURILE IN ORDINE CACI ESTI UN DEZASTRU…

 21. Ana

  Auzi Ludmila, ca numai un dezastru ca tine poate sa defaimeze in asa fel , oamenii , cred ca faci parte si tu din aferistele alea care , scriu, se duc peste hotare fac bani, si cind vin se indreptatesc in fat abarbatilor ca au fost traficate , eu te cred ca esti o nulitate dar ma rog fiecare cu neajunsurile sale, dar nu te lega de greselele ce tin tapare , ca sunt grsele masinale , dar tu gresesti cu gindirea ta , si situatia e mult mai grava l atine, ar fi bine sate controlezi

 22. galina

  LUDMILA,DA CE NU ITSI STà BINE TSIE STAREA DE A FI A ANEI…

  FIECARE ARE DREPTUL DE A FI AWA CUM ESTE WI AWI EXPRIME PROPRIA OPINIE AWA CUM O INTSELEGE EL…

  ACESTA ESTE UN FORUM,UN SKINB DE OPINII,DAR NU UN STADIU DE COMPETITSII INTRE DEWTEPTSI WI INVàTSATI…

  PENTRU CINEVA WI TU EWTI UN DIZASTRU…DAR VEZI Cà LUMEA E EDUCATà WI TACE…
  TU INSà VREI Sà TE NOTEZI WI Sà ATRAGI ATENTSIA INJOSIND PE ALTSII…
  E UN GEST EFTEN WI ATIT DE MULT FOLOSIT Cà DEJA NU MAI ARE NICI O VALOARE …

 23. karolina

  Someone-lumea moare de foame se mint unul pe altul ,se fura unul pe altul si tu ma intrebi ce ma facut sa accept,am acceptat am rabdat tot dar trei frati ai mei invata acum cind nu aveam ce miinca nimeni nu intreba nimic,voi ce credeti ca mii de fete din ce cauza pleaca peste hotare?nu de zile bune.Mii de fete aici in tara tot in modul acesta si lucreaza toti inchideti ochii si va faceti ca nu vedeti.Sunt de acord cu MARINA la cipru cine o fost odata nu se termina cu o singura data,aici fetele fac un cistig si intretin o familie intreaga,in clubul care am lucrat eu majoritatea fetelor aveau kite 3-6 contracte de munca de ce fetele vin mai mult in Cipru daca te intereseaza atunci poti singur sa te interesez.Eu cunosc fete care ele lucreaza aici si pleaca la Moldova si politistii nostri la aeroport le golesc de bani,toti traesc pe spinarea fetelor.Eu tot vreau ca tara noastra sa fie la un nivel economic mai bun si noi sa stam acasa sa lucram un lucrau normal cu un salariu normal sa nu avem nevoe de alua lumea in cap.

 24. Pentru Karolina

  Da’ tu in afara de prima meserie din lume ai mai auzit si de altceva? Cine vrea sa faca bani onest, ii face, fie si in Cipru sau Turcia, nu conteaza unde. E adevarat ca poate mai putin, dar onest. Dar din moment ca alegeti calea asta mai usoara de a face bani, nu te ascunde in spatele fratilor care invata.

 25. Ana

  e foarte usor de judeca pe altii, far ca sa-i cunoastem starea familiara, pozitia sociala. etc, eu nu zic ca asat e o cale buna sau o sursa de existenta, dar …. sa deschidem parantezele cite famii=lii vulnerabile sunt in tarisoara noastra , si citi copii nu merg la scola cu alte cuvinte nu au acte de studii, plus la asta parinti alcoolici, la a sa copii se uta toti de sus in jos , cine-i angajaza in cimpul muncii? sunt oameni cu facultati , si nu au de lucru, dar nu tocmai acei care nu au macar acte de identitate, DA,ACTE DE IDENTITATE, in asa cazuri fetele nu au alta esire din situatie, si aici nu trebue sa ridem sau sa acuzam fetele ca nu-s competente de altceva , ci din contra sa le compatimim ca binevol merg la asa ceva , aici eu cred ca altcineva merita sa fie invinuit da sa ajuns la asa situatie, dar nu vreau sa ma dau in amanunte.

 26. galina

  DESIGUR KAROLINA DOAR SE JUSTIFICà…Cà A ALES ACEA STRADà PENTRU Cà ARE FRATSII PE SPATELE EI CARE INVATSà….
  Nu putem insà ignora faptul cà este un curaj de a fi onest wi a recunoawte calea care este judecatà in societatea ex socialistà…
  Totsi vorbesc de democratsie,libertate dar nu o pot folosi in practicà. Se uità cà fiecare are dreptul sà aleagà calea sa aceea care se simte cà e capabil sà o realizeze…
  Orice lucru este onest,chiar dacà e legat cu sexualitatea.Pinà chind nu ai la spatele tàu pe cineva care il injosewti cu comportamentul tàu(deci nu ewti càsàtorit,nu ascunzi de la nimeni nimik)nu este un pàcat a lucra wi in direktsiea aceasta…
  In fiecare comportament sau lucru este un pàcat dacà ceea ce facem e legat cu MINCIUNA.
  Atit chit persoana este onestà,este curatà in fatsa sa wi a altora…
  Dacà totsi vom judeca aceastà directsie care au intreprins’o multe fete pe un motiv sau altul,le vom crea doar probleme morale…
  Un pic de intselegere merità totsi…
  WI DESIGUR TOTSI MERITà Sà FIE STàPINII VETSII PROPRII FàRà A LUA IN CONSIDERATSIE PàREREA ALTORA…wtiind cà fiecare judecà dupà mintea sa…
  Deci mai simplu:UNUL CARE ARE PàCATE MEREU VA JUDECA PE CINEVA PENTRU A DEMONSTRA Cà ALT CINEVA ESTE CU PàCATE,DEOARECE ASCUNDE PàCATELE SALE…

  CU RESPECT

 27. gri

  daaaaaaaaaaa, am citit cu mare atentie si articolul si mesajele voastre , e o tema destul de interesanta, ba chiar as aspune ca e o poveste interesanta, dar cei ce a scris articolul sunt de laudat dar numai ca , cu fantezia lor bogata trebue sa scrie romane de dragiste , detective, dar nu sa publice ceia ce i-a spus cineva, ca presupune ca afcut ceva, inteleg ca a scri un asemenea articol aduce banisor si publicitate ziarului dar nu cu pretul onoarei omului , aici inca ramine de vazut cinei “vatamatul si cinei ‘ “inculpatul”

 28. gri

  dar vad ca va abateti de la tema, ba va luati de Ana, ca nu va place greselile,cu toate ca nu suntem la examenul de L.Romina ba de Carolina va incomodeaza sursa de existenta, hai sa fim mai aproape de tema intriganta ceia ce tine de articolul din ziar.

 29. Spanu Igor

  Sunt convins ca mesajul meu nu va agunge, dar scriu si eu fiindca mii foarte dureros sa citesc asa ceva despre mine. Este pentru a 2-a oara cind sunt invinuit cu cuvinte murdare ce nu le merit, dar credetima fratilor voi face tot posibilul sa-i pedepsesc pe cei ce vor sa ma vada in puscarie, abea astept sentinta judecatoriei, si pe urma cautam adevarul -adevar. Credetima drept, eu sa citesc asa articol tot asi fi de acord ca traficantii de oameni sa fie pedepsiti la maxim, dar nu e adevarat. Am avut nevoe de mult timp ca sa ma hotarasc sa scriu acest mesaj. ,,POZA,, ce o vedeti e o gluma intre prieteni, cred ca toti au inteleso, dar doamna Alina Radu din ZDG ESTE BRAVO sa fie sanatoasa, isi face lucru super, dar cu graba. Daca doreste cineva sa afle adevarul la acest caz puteti sa ma contactati pe numarul 069173385 cu respect.

 30. sorocovici victor

  am citit articolul din ziar si comentarile voastre,dar adevarul il stiu numai eu si daca vreti sa-l stiti si voi pot sa va deschid un mic secret.Cindva Moldova era inpartita in “BANDITI” si “POLITIE” ear acum amindoua functii le indepleneste POLITIA;Acest dosar ce priveste “TRAFICUL” a fost fabricat cu scopul de a stoarce o suma imensa de bani din mine cu ajutorul acestor fete care figureaza in dosar,dar ne avind probe suficiente judecata m-a eliberat din detentie,si POLITIA foarte mult regreta ca m-au scapat din mini si nici cum nau putut sa stoarca bani din mine REGRET FOARTE MULT pentru ei, dar nui strasnic in Moldova “Losi”( fraeri ) sint foarte multi,si politia no sa moara de foame.

 31. karolina

  E FOARTE USOR DE JUDECAT PE CINEVA,DAR FIECARE OM STIE SITUATIA LUI,EU NU MA ASCUND DUPA SPATELE FRATELOR MEI DAR ASTA ESTE ADEVARUL,DESIGUR CA FAMILIA MEA SI RUDELE NU SUNT LA CURENT CU LUCRUL CARE IL FAC EU,DAR PENTRU MINE INSEAMANA MULT CIND VAD CA FAMILIA MIA POATE MACAR SA VETUIASCA FIINDCA FAMILIA MIA NU TRAESTE DAR VETUESTE,

 32. SNEJANA

  CE POVESTIIIIIIIII VAAIIIIIIIII,EU AM LUCRAT LA CIPRU SI O SA MAI PLEC INCA DAR ASA POVESTI TIMP DE DOI ANI LUCRATI ACOLO NU AM AUZIT, I CIPRU SINT TREI CLUBURI DE PRESTIJ DINTRE CARE E SI BIYAXUL, ACOLO AM CUNOSCUTE CARE LUCREAZA 4-6 CONTRACTE EU AS VREA SA NIMERESC IN ASA CLUB DAR NU E POSIBIL.DAR ASA CE SCRIE -ZDG- NUMAI POTI SA RIZI,NICI UN STAPIN AL CLUBULUI NU E COINTERESAT SA TINA FATA CU SILA SA LUCREZE CA EL E IN PERDERE SI TOT ODATA SI PROBLEME ISI FACE SINGUR,PERSOANE CARE VOR SA LUCREZE SUNT TARE MULTE DAR IN FIECARE CLUB ARE DREPTU DE A LUCRA NUMAI 12 PERSOANE.IN MOLDOVA CITE FETE LUCREAZA PRIN CLUBURI PRIN HOTELE CE TOT LUCREZA CU FORTA? TOT LA FEL SI AICI.

 33. geta

  mda,nici eu nu cred ca in cipru e chiar asa dezordine,eu am lucat si eu un contract acolo,dar am stiut la ce ma duc,logic,apropo-la aeroportul de acolo-te cheama intr-un cabinet,politia te intreaba daca e totul ok,fata are de ales,poate sa plece inapoi,chiar si in kazino ajungand,din prima zi oricum acolo sunt si alte fete,si afli de la ele,ce si cum,patronii sunt seriosi fata de ele,fiindca ei inteleg f bine ca de nu ar fi fetele,ei nu ar castiga,asa ca-fata castiga,castiga si el…

 34. galina

  MAMA MAI MULT DE 10 ANI IN URMà IMI ZICEA:Uite Gali cà toatà lumea de dupà granitsà aduce multsi bani ,bogàtsii…voi insà nu reuwitsi nimik…
  Noi cu sotsul fiind din 1996 in Italia nu am dovedit sà luàm apartament in Chiwinàu…cum aveam banii necesari se ridica pretsul wi awa mai departe…
  Acum desigur wtim cà nici nu avem nevoe, deoarece se cumpàrà wi tràewte acolo unde se lucreazà.

  O prietenà s’a luat la trai cu un bàrbat la care sotsia era plecatà la Portugalia.Bine a plecat,foarte bine cà in timp de un an wi apartament wi incà un an reparatsie wi kovoare cà te inekai in ele…mobilà cu toate invirtiturile…
  Dupà ce sa oprit wi bàrbatul il vroea inapoi wi cinstità era,deoarece zicea cà a lucrat cu ciubote de rizinà zi wi noapte…multe povestiri atit de aiurea wi atit de tare se vedea cà zice minciuni.Potsi amàgi o persoanà la modova(zik eu)dar nu potsi inwela unul care tràewte in stràinàtate…wi wtie chitsi bani se chiwtigà aici unde wi cum…

  CHIND GINDITSI Cà ASCUNDETSI SAU INWELATSI PE CINEVA Sà WTITSI Cà Và DUCETSI IN EROARE NUMAI PE VOI INSàWI…

  cu respect

 35. alina

  am citit povestea din ziar si cunosc si eu un asemena caz, vecina mea mereu se plingea pe sotul ei si spunea ca vrea sa ee lumea in cap , si uite ca intr-o zi vine la mine cu rugamintea sa stau cu copilul ei ca ea are de facut acte pentru plecare dar sa nu stie sotul , motivind ca el nui da voe sa plece , eu desigur ca am ajutato a durat pregatirea ctelor vreo luna , aproape in fiecare zi imi aducea copilul la mine , si cind sa plece la aeroport a rugat pe sotul meu s-o duca cu masina , copilul l-a dus la mama ei, cu toate ca m-a rugat pe mine sa sstau cu el contra plata eu am refuzat. a stta peste hotare un an peste un an a venit acasa cu bani a facut reparatie , si-a luat masina , mie mi-a adus cadouri scumpe ca am ajutato pe timpuri. a fost bine intre noi pina cind cineva ia sugerat sotului ei unde a fost ea si ce lucru a a avut. si de aici incepe povestea similara lui Dolghier. ca sarmnaa a fost traficata si a fost vai de capul ei acolo, a gasit pe cel ce a “traficat”. si sotul meu a fost chemat la audienta la anchetator, si eu am fost , cu toate ca sotul meu numai in ziua cind a plecat la aeroport a duso, la fel a fost acuzat de trafic pe urma sa luat acuzatiile de pe el, dar adurat multe plimbari la comisariat , si cum ese asta cineva se duce peste hotare se………., face bnai si pe urma a cuzam pe cineva sa esim basma curta , ca sa ne creada sotul si sa ne jeleasca. lasati minciunile ca am mai vazut noi

 36. Relalitatea

  Sunt surprinsa cat e de simplu sa vorbesti fara sa cunoti realitate ori cand esti vinovat cat e de simplu sa te indreptatesiti deoarece cunosti foarte bine realitatea.
  Am uitat ca fiecare om decide ce face cu destinul sau dar nu e in drept nimen sa profite in moment ce cineva este vulnerabil.
  Suntem multi si majoritatea vulnerabili si unii profita de idiotismul pur, pozitia care o detin si handicapul cu care gestioneaza.
  Nu e mit ca femeile sunt vandute si de ele se profita, de vulnerabilitatea lor in special. Da sunt absolut de acord cu cei care scriu ca in cipru e bine dar si in alte parti e bine dar nu pentru cei vulnerabili.
  MA gandeam la acele doua doamne si inca multe mii si mii care au ajuns la disperare si au luat cale pribegiei – care este greseal lor.
  Este ca in acea intersectie cu nevoile lor si cu problemele lor statea o doamna ori un domn care se presupune ca le dorea tot binele din lume pentu a le trimite la munca peste hotare.
  Mit – nimeni nu trimite pentru ca doreste binele cuiva – toti trimit ca vor si urmaresc beneficii si stiu dealtfel ce se va petrece peste hotare cu femeile noastre.
  Tragedia e ca anume vecinii si vecinele cunosc subtilitatile si trafica persoane nepuntiincioase. Toti urmeaza un scop profit pe sange si lacrimi. e de mirare ca asta o fac moldovenii – te vand si te revand de cate ori doresc fara sa-si puna intrebarea daca nu cumva si copii lor vor fi vanduti la un moment dat.
  O doamna spunea ca a ajutat, minciuna. Putea scoate un leu pentru o pane ori chema politia de cate ori era sotul vecinei violent, ori ii gasea un serviciu ori……. Dar a ales un cadou stiind de fapt ca peste hotare femeile abuzate nu se vor discurca.
  Raman de fiecare data impresionata de faptul ca traficantii gasesc motive precum ca politi, polisica, sistemul, etc. a vrut sa regleze conturile dar sper sa nu mai mearga.
  Dealtfel juristii si avocatii care apara traficantii pentru sume fabuloase urmeaza sa nu mai invoce diferite aberatii dar sa stie ca pentru a demonstra un caz de trafic e foarte simplu si cu putine probe. (cititi prevederile in special internationale)dar mai simplu dat o sansa clientilor vostri sa va trafice doar si pe scurt timp ca dupa cati bani va platesc sunt sigura co o vor face cu mare placere.
  Este stupid sa te indreptatesti cand stii ca ai comis o infractiune dar la moldoveni asa e cu cat mai vinovat cu atat mai pervers.
  Vad ca se spune despre “facere de bine” sper ca nu ati abandonat serviciul impreuna cu sotul ca sa faceti bine unei femei necajite. In sutele de dosare tot am vazut si traficanti si avocatii lor care fac bine din belsug.
  Ar fi bine ca toate ziarile si toate sursele sa scrie incat sa cunoasca lumea care sunt ce care fac bine in tara aceasta.

 37. Jennifer Smith

  Bună tuturor, am fost de gând nebun când despartirea meu soț cu mine și mi-a lăsat pentru o altă femeie !! Toate mulțumită Dr. Otutu cea mai buna dragoste vraja de fugă online, care ma ajutat să aduc înapoi soțul meu astăzi și de a restabili fericirea în căsnicia mea .. Sunt jeni după nume i trăiește în Anglia. despărțiri meu soț cu mine și ma lăsat să fiu cu o altă femeie, și l-am vrut înapoi. Am fost atât de frustrat și nu am putut ști ce urmează să facă din nou, îmi iubesc soțul meu atât de mult, dar el a fost inselat pe mine cu o altă femeie, iar acest lucru îl face să se despartă de mine, astfel încât el poate fi capabil să se căsătorească cu celălalt doamnă și această doamnă cred că utilizarea vrăjitorie pe soțul meu să-l facă pe mine și copiii mei ura si acest lucru a fost atât de critică și necuvenite, eu plâng toată ziua și noaptea pentru ca Dumnezeu să-mi trimită un ajutor pentru a obține înapoi soțul meu !! Am fost foarte supărat și am nevoie de ajutor, așa că am căutat ajutor online și am dat peste un site care a sugerat ca Dr. Otutu poate ajuta sa ex înapoi rapid. Așa că, m-am simțit că ar trebui să-i dea un try. L-am contactat și mi-a spus ce să fac și am făcut-o atunci a făcut o vrajă pentru mine. 72 de ore mai târziu, soțul meu ma sunat și mi-a spus că e dor de mine atât de mult, Oh, Doamne! Am fost atât de fericit, iar astăzi sunt fericit cu omul meu din nou, iar noi suntem cu bucurie trăind împreună ca o familie mare și mulțumesc puternic Dr.OTUTU vraja de fugă, el este atât de puternic și am decis să împărtășesc povestea mea de pe internet, care Dr.OTUTU este cel mai bine de fugă vraja on-line, care i se va ruga întotdeauna să trăiască mult timp pentru a ajuta copiii săi în timpul tulburării, dacă sunteți aici și iubitul tău este de cotitură te în jos, sau soțul tău sa mutat la o altă femeie, nu mai plânge , luați legătura cu acest puternic Dr.OTUTU vraja de fugă pe e-mail lui la adresa: drotutuhealinghome@hotmail.com

 38. sherrie

  Bună tuturor, am fost de gând nebun când despartirea meu soț cu mine și mi-a lăsat pentru o altă femeie !! Toate mulțumită Dr. Otutu cea mai buna dragoste vraja de fugă online, care ma ajutat să aduc înapoi soțul meu astăzi și de a restabili fericirea în căsniciamea .. Sunt jeni după nume i trăiește în Anglia. despărțiri meu soț cu mine și ma lăsat să fiu cu o altă femeie, și l-am vrut înapoi. Am fost atât de frustrat și nu am putut ști ce urmează să facă din nou, îmi iubesc soțul meu atât de mult, dar el a fost inselat pe mine cu o altă femeie, iar acest lucru îl face să se despartă de mine, astfel încât el poate fi capabil să se căsătorească cu celălalt doamnă și această doamnă cred că utilizarea vrăjitorie pe soțul meu să-l facă pe mine și copiii mei ura si acestlucru a fost atât de critică și necuvenite, eu plâng toată ziua și noaptea pentru ca Dumnezeu să-mi trimită un ajutor pentru a obține înapoi soțul meu !! Am fost foarte supărat și am nevoie de ajutor, așa că am căutat ajutor online și am dat peste un site care a sugerat ca Dr. Otutu poate ajuta sa ex înapoi rapid. Așa că, m-am simțit că ar trebui să-i dea un try. L-am contactat și mi-a spus ce să fac și am făcut-o atunci a făcut o vrajă pentru mine. 72 de ore mai târziu, soțul meu ma sunat și mi-a spus că e dor de mine atât demult, Oh, Doamne! Am fost atât de fericit, iar astăzi sunt fericit cu omul meu din nou, iar noi suntem cu bucurie trăind împreună ca o familie mare și mulțumesc puternic Dr.OTUTU vraja de fugă, el este atât de puternic și am decis să împărtășesc povestea mea de pe internet, care Dr.OTUTU este cel mai bine de fugă vraja on-line, care i se va ruga întotdeauna să trăiască mult timp pentru a ajuta copiii săi în timpul tulburării, dacă suntețiaici și iubitul tău este de cotitură te în jos, sau soțul tău sa mutat la o altă femeie, nu mai plânge , luați legătura cu acest puternic Dr.OTUTU vraja de fugă pe e-mail lui la adresa:greatmutaba@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *