Poliţistul ucigaş, scos nevinovat

Maxim Cernovschi, poliţistul care în luna martie a acestui an a tras un glonte direct în capul lui Alexei Vlasî în incinta unui bloc din Chişinău, a scăpat basma curată. La 21 septembrie, procurorii care s-au ocupat de caz au decis încetarea urmăririi penale, pe motiv că poliţistul se afla în legitimă apărare. Avocatul părţii vătămate susţine că procuratura nu a dorit să fie efectuată o anchetă completă şi că va lupta pentru dreptate, inclusiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Pe Iurie Oancea, avocatul victimei, Procuratura municipiului Chişinău l-a anunţat despre încetarea urmăririi penale abia la 25 septembrie. Maxim Cernovschi a fost scos de sub urmărire penală pe motiv că s-ar fi aflat în legitimă apărare, condiţii în care aplicarea armei de foc era necesară.

Maltratat şi apoi executat?

Iurie Oancea consideră ordonanţa de încetare a urmăririi penale una ilegală şi neîntemeiată. “Procuratura nu a dorit să fie efectuată o anchetă completă. Sunt multe probe care confirmă că, înainte de a fi împuşcat, Vlasî a fost maltratat de un alt colaborator de poliţie. Acesta a folosit o armă care este interzisă în organele poliţieneşti, un nunceag. Din informaţiile pe care le deţin, nu este pentru prima dată când acesta l-a maltratat pe Alexei, ei cunoscându-se de mai mult timp.” În aceeaşi ordine de idei, Oancea afirmă că există mai mulţi martori care susţin că, în acea seară, victima striga: “”Vanea, nu mă bate, mâine voi scoate “poboiurile” (va efectua expertiza medico-legală). “Imediat după rostirea acestei fraze, a urmat împuşcătura”,  povesteşte Oancea.

Aceiaşi martori afirmă că, după ce Alexei a căzut, la locul crimei nu a fost văzut niciun cuţit, iar cei doi poliţişti care se aflau lângă el nu aveau nicio vătămare corporală. Din spusele avocatului mai aflăm că “poliţiştii l-au ţinut pe Alexei de mâini, imobilizându-l, acesta neavând cum să aplice lovitura de cuţit care i s-a încriminat”.

Până la încetarea urmăririi penale, au fost efectuate un şir de expertize de către organul de urmărire penală. “Unele expertize poartă un caracter îndoielnic, în urma cărora procurorii trebuiau să ceară o contraexpertiză sau opinia specialistului. Conform raportului de expertiză, efectuat de Centrul Naţional de Expertiză de pe lângă Ministerul Justiţiei (MJ), pe cuţitul care a fost găsit lângă cadavrul lui Vlasî, deşi au fost depistate amprente, în baza lor era imposibil de stabilit identitatea persoanei. Procurorul trebuia să ceară opinia expertului ori, dacă situaţia ar fi fost aşa cum o descrie Maxim Cernovschi, adică s-ar fi ales cu o lovitură în piciorul drept, urmând alta, în regiunea pieptului, trebuiau să rămână amprente utile, în baza cărora putea fi identificată persoana care a ţinut cuţitul în mână, e de părere avocatul. Faptul că această expertiză nu a depistat amprente papilare utile pentru identificarea persoanei arată că Alexei Vlasî nu a avut cuţit”.

Cazul a fost muşamalizat

Iurie Oancea ne-a mai comunicat că mai mulţi martori s-au plâns că procurorii nu au scris tot ce au povestit ei. “Ancheta desfăşurată poartă un caracter incomplet, neobiectiv, iar ordonanţa de încetare este neîntemeiată. O anchetă care se bazează doar pe declaraţiile poliţiştilor este una ineficientă. Pentru mine nu este clar de ce procurorii nu au luat în consideraţie declaraţiile martorilor, din care rezultă cert că el a fost împuşcat şi maltratat în ziua crimei.” “De asemenea, procurorii trebuiau să-l cerceteze în calitate de bănuit şi pe cel de-al doilea poliţist, “Vanea”, lucru care nu s-a întâmplat, deşi am cerut expres acest lucru”, zice avocatul.

De fapt, acest “Vanea” a fost ulterior identificat, iar numele lui complet este Ion Braguţa, care, alături de Maxim Cernovshi, lucrează în poliţia criminală a Comisariatului de Poliţie Botanica. Pe timpul anchetei, cei doi poliţişti nu au fost suspendaţi din funcţie. “În acea seară, erau trei poliţişti, însă doar doi s-au implicat”, afirmă martorii.

CEDO – ultima soluţie

Iurie Oancea a depus vineri o plângere pe numele procurorului mun. Chişinău, prin care a cerut anularea ordonanţei de încetare a urmăririi penale, iar luni o altă plângere pe numele judecătorului de instrucţie. Acesta spune că există noi probe care ar putea demonstra adevărul. “Dacă nu vom găsi adevărul aici, ne vom adresa la CEDO. Sper, însă, să rezolvăm problemele aici, iar vinovaţii să fie traşi la răspundere.”

Deşi au trecut mai multe luni de la crimă, Cernovschi nu şi-a cerut scuze de la familia victimei. De fapt, din familia lui mai fac parte sora şi fratele acestuia, ambii având puţin peste 18 ani. “Omeneşte, nu pot să înţeleg cum acest om nu s-a apropiat de ei să-şi ceară scuze, pentru că le-a răpit singurul întreţinător. Copiilor le este foarte greu acum. Probabil,  şi faptul că Alexei a făcut parte dintr-o familie social vulnerabilă a dus la această anchetă neobiectivă. Procurorii, în loc să caute probe care l-ar învinovăţi pe Maxim Cernovschi, căutau sentinţele la care a fost condamnat Alexei Vlasî”, a conchis avocatul Oancea.

Ancheta a fost efectuată de un grup de procurori, avându-l în frunte pe Valeriu Bodean. Acesta se află în prezent în concediu. Vladimir Lupu, adjunctul procurorului municipal, care a făcut parte din grupul de procurori care a anchetat acest caz, ne-a spus că decizia de încetare a urmăririi penale este una legală, dar că avocatul are dreptul să o conteste. “Dacă va contesta ordonanţa, îi vom asculta poziţia… Nu se poate ca procurorii să nu scrie tot ce dictează martorii, pentru că fiecare persoană, după ce vede mărturia, poate face modificări, după care o semnează”, a conchis Lupu.De la Comisariatul de Poliţie Botanica ni s-a spus că Maxim Cernovschi şi Ion Braguţa, deşi lucrează, la moment nu se află la serviciu. Am revenit mai multe zile la rând, însă am obţinut aceeaşi informaţie. “Braguţa şi Cernovschi nu sunt la birou, noi acum avem de lucru, ne pregătim de summit”, ni s-a spus de la unitatea de gardă a instituţiei.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. viat

  vazusem in Timpul un articol la unele masini luxoase aparute la unii consilieri ai lui Voronin imediat dupa tulburarile din aprilie.
  Imi aduc aminte ca in seara cand veneam de la acele evenimente in rutiera am vazut 2 persoane cu niste registre in care erau datele despre masini, cred ca era vorba de registrele parcului auto a Parlamentului. Unul din ei suna pe cineva si anuntase ca sunt la ei, cred ca era vorba de acele registre.
  Ar fi posibila o investigatie pe aceasta tema, cam ce s-a intamplat cu parcul de masini al Parlamentului atunci pe la evenimente.

 2. ayko

  cred ca pana la capat va veni shi randul la toti calaii!
  am inteles ca se schimba conducerea la toate structurile de forta!

 3. Simona

  Noi stim cum functioneaza justitia in Rusia si R.Moldova….
  Pana acum autoritatile statului comunist Moldova au facut ce au vrut in militie si justitie,exact ca modelul ei pe CARE L-A URMAT -Rusia.
  Nu v-a fi justitie democratica in R.Moldova pana nu va fi primenit aparatul de stat si nu vor fi inlaturati parazitii comunisti care sufoca STATUL.
  Articolul pe care vi-l propun e urmatorul :

  “Cazul Politkovskaia: Hillary Clinton critică faptul că asasinii nu au fost încă arestaţi

  Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a criticat miercuri faptul că asasinii jurnalistei ruse Anna Politkovskaia nu au fost arestaţi, la trei ani după comiterea crimei, relatează AFP.

  “Deşi suntem mulţumiţi de apelurile responsabililor ruşi la apărarea libertăţii presei, eşecul în a-i aduce în faţa justiţiei pe asasini subminează eforturile de întărire a statului de drept, de ameliorare a răspunderii guvernului şi de combatere a corupţiei”, a precizat şefa diplomaţiei americane într-un comunicat, citat de Agerpres.

  Hillary Clinton, aşteptată săptămâna viitoare la Moscova, a dat publicităţii comunicatul citat pentru a comemora cea de-a treia aniversare a morţii ziaristei ruse de opoziţie.

  Şefa diplomaţiei americane a reamintit însă şi crimele comise împotriva altor jurnalişti ruşi, precum Paul Klebnikov şi Natalia Estemirova, subliniind că din cele 18 cazuri de asasinare a unor ziarişti ruşi din 2000 şi până în prezent numai într-unul singur asasinul a fost condamnat.

  Dmitri Muratov, redactorul şef al Novaia Gazeta, la care lucra Anna Politkovskaia, a declarat miercuri că principalul suspect de comiterea crimei, în prezent fugit în străinătate, a primit probabil un paşaport din partea autorităţilor deşi asupra sa planau suspiciuni

  Autor: Ana-Maria Lazăr -Adevarul.ro

  Cazul Politkovskaia: Hillary Clinton critică faptul că asasinii nu au fost încă arestaţi.

  Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a criticat miercuri faptul că asasinii jurnalistei ruse Anna Politkovskaia nu au fost arestaţi, la trei ani după comiterea crimei, relatează AFP.

  “Deşi suntem mulţumiţi de apelurile responsabililor ruşi la apărarea libertăţii presei, eşecul în a-i aduce în faţa justiţiei pe asasini subminează eforturile de întărire a statului de drept, de ameliorare a răspunderii guvernului şi de combatere a corupţiei”, a precizat şefa diplomaţiei americane într-un comunicat, citat de Agerpres.

  Hillary Clinton, aşteptată săptămâna viitoare la Moscova, a dat publicităţii comunicatul citat pentru a comemora cea de-a treia aniversare a morţii ziaristei ruse de opoziţie.

  Şefa diplomaţiei americane a reamintit însă şi crimele comise împotriva altor jurnalişti ruşi, precum Paul Klebnikov şi Natalia Estemirova, subliniind că din cele 18 cazuri de asasinare a unor ziarişti ruşi din 2000 şi până în prezent numai într-unul singur asasinul a fost condamnat.

  Dmitri Muratov, redactorul şef al Novaia Gazeta, la care lucra Anna Politkovskaia, a declarat miercuri că principalul suspect de comiterea crimei, în prezent fugit în străinătate, a primit probabil un paşaport din partea autorităţilor deşi asupra sa planau suspiciuni

  Autor: Ana-Maria Lazăr -Adevarul.ro

 4. blackT

  va veni rindul atunci cind populatia va protesta la casele acestor ucigasi, fiecare din faptasii acestor crime trebue sa se cunoasca numele, familia si locul unde traieste. eu nu vreau sa intind mina la asa animale !

 5. tcc

  singur esti XXXX bine ca cind va apara sunt buni, dar cind isi indeplinesc obligatiile si se intimpla asa ceva sunt animale cine isi aduce aminte populatia sa protesteze pentru un politist ca un imbecil de bandit a ucis un politist, NICIODATA, sa nu fim porci, Alexei era si el poama buna, cine garanteaza ca nu a ucis si el pe cineva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *