Mişcări suspecte în pădurea de la Durleşti

501-padure1Săptămâna trecută, ZdG a fost alertat de către un avocat din Chişinău în legătură cu faptul că, în pădurea dintre Durleşti şi Dumbrava, la ieşirea din Chişinău, au loc mişcări de trupe mai mult decât suspecte, fiind observate săpături, dar şi mai multe construcţii, improprii unei zone forestiere.

Pentru a verifica informaţiile, am mers la faţa locului. La doar câţiva kilometri de la ieşirea din Chişinău, îţi sare în ochi un drum proaspăt făcut, care te duce direct în pădure. În apropiere staţiona o maşină cu numere de Străşeni, ST AO 668, semn că, în pădure, acţiunile erau în plină desfăşurare. Printre copacii şi noroiul care se lipea de încălţăminte, am încercat să vedem unde duce acel drum care, la prima vedere, părea săpat recent, cu un buldozer care s-a încăpăţânat să nu lase nici urmă de copac.

501-padure4„Nu ştiu pentru cine lucrăm”

Am urcat dealul, unde am observat doi oameni care lucrau la un gard din plasă metalică. Aceştia, însă, nu au fost prea vorbăreţi. Ei ne-au spus că nu cunosc de ce este îngrădit terenul, ce va fi pe el sau cine a făcut drumul care duce încolo. „Noi lucrăm cu ziua. Au venit din sat şi ne-au luat cu maşina. Nu ştiu pentru cine lucrăm. Nu ştim niciun număr de telefon. Nu ştim nimic”, ne-au spus ei, deranjaţi de întrebări şi blitz-urile aparatului de fotografiat, pe care le-au evitat plecând de la locul discuţiei. Ne-au dat un singur indiciu, înainte de a se face nevăzuţi. „Mai în vale, pe un panou scrie cine anume construieşte şi ce va fi după asta”, ne-a spus unul dintre ei. Pe acel panou se menţiona că terenul ar fi destinat unui „obiectiv de importanţă socială în scop de recreere” şi că pădurea a ajuns practic în proprietate privată în urma contractului nr. 333 din 31 decembrie 2008.

501-padure3Ajunşi la redacţie, am aflat că acel contract, nr. 333, a fost semnat, în seara de Anul Nou, între Agenţia „Moldsilva” şi firma „AT Capital Comerţ” pentru „arendarea fondului forestier în scop de recreere”. Conform informaţiilor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), acest SRL este fondat pe 1 august 2008 de către Igor Negru, care figurează şi în calitate de administrator. SRL-ul îşi are sediul pe str. Petru Zadnipru 2, ap. 163, care a aparţinut, până în august 2013, lui Andrei Toacă, unul dintre tinerii despre care s-a scris în ultmii ani că ar avea interese în domeniul forestier. Pe 5 august 2013, Andrei Toacă a vândut acel apartament lui Andrei Gheleţchi Ion.

Andrei Toacă: „Statul ar trebui să ne mulţumească”

În actele de la Moldsilva, beneficiar al firmei „AT Capital Comerţ” în 2008, atunci când a fost semnat contractul, este indicat Andrei Toacă. Conform datelor de la CÎS, acesta figurează şi în calitate de fondator la firma SRL „Mosinvest Grup”, cea care gestionează reţeaua de taxi 14 222. Firma este fondată de Andrei Toacă. Tot el e şi fondatorul firmei „Sevitel Centru”, administrată de Nicolae Boaghe. SRL-ul este, la fel, înregistrat în apartamentul din str. Petru Zadnipru, acolo unde este înregistrată firma „AT Capital Comerţ”. Victor, fratele lui Andrei Toacă, este şi el fondator şi administrator a trei SRL-uri: „Dinamic Consulting”, „Vila din Pădure” şi „Vila Comerţ”, toate implicate în afaceri forestiere. Despre cei doi fraţi Toacă s-au scris în ultimii ani mai multe articole în care se relata despre implicarea lor în arendarea pădurilor şi ridicarea unor construcţii printre copaci. S-a vorbit că cei doi ar fi doar nişte interpuşi în schemele imobiliare ale unor funcţionari din Parlament sau din organele de drept.

501-padure2Solicitat de ZdG, Andrei Toacă a recunoscut că se află în spatele lucrărilor din pădure, dar susţine că totul se face legal. „Ştiu că aţi fost în pădure, mi-au spus băieţii. Eu până acum am dat mai multe interviuri. Care nu a arătat nimic, care au întors-o invers… Acolo toate documentele sunt făcute. Acolo va fi o zonă de agrement, care presupune terasă, restaurant, băiţă, saună etc. E mai mult o zonă de odihnă. Vor fi construcţii din lemn, uşor montabile şi demontabile. Cred că totul va fi gata într-un an de zile”, spune Andrei Toacă. Întrebat pe cine, totuşi, reprezintă în toată această afacere, acesta ne-a spus că „deşi s-a scris că avem pile în Parlament, eu pot să vă spun sigur că nimeni din Parlament nu ştie cine-i Toacă. Dar în ziar s-a scris, şi ştiţi cum e, dacă se scrie, omul de rând crede că este corect. Sunt implicate în acest proiect mai multe persoane care au luat în arendă. Numele lor sunt publice. Eu nu reprezint pe nimeni. Ne-am adunat şi am decis să facem un drum. Statul ar trebui să ne mulţumească pentru că sunt oameni care fac asemenea lucruri”, ne-a zis Andrei Toacă, cu care am stabilit şi o întâlnire. ZdG va reveni, în 2015, la acest subiect!


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. radu

  Deştepţilor de la ZdG, mai întîi de toate documentaţivă ce înseamnă fraza “mişcări de trupe”.

 2. Nic

  repede padurile vor fi ocupate de saune,zone de agrement si a. De ce nu se satura de facut rau generatiilor viitoare “marii bisnesmani” care peste tot vad numai bani si altceva nimic

 3. fyuk

  Prin toata moldova numai baruri, restaurante, saune, locuri de agrement. Normal.
  Noi avem nevoie de industrie si masiv de locuri de munca, da noi ne odihnim, ne recreiem. Am obosit tare…

 4. SV

  Nu e cazul sa ne legat de fraze…. E important de făcut un Audit de unde si cum se cheltuie bani si cum lucrează aici sistema de impozitare.
  Lăsați OAMEnii sa facă si pentru cei din Parlament tot, dar cum?????
  Acești băieți sunt SuperMan
  Conduc ciite 3-4 firme, trezinduse la 9.00 si culinduse ……..
  Si ce control se face, bifari si sunete pe la cumatri. Popor!!!!!!! Nu va ginditi numai la crapat si sufletelul VOSTU. Am venit pe acest pamint nu numai pentru zone de agrement dar si pentru a face bine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *