Jefuitorii cu epoleţi de poliţist

227-botnariDacă întâlniţi poliţişti sau anchetatori cu lanţuri impresionante de aur la gât, cu brăţări de  greutatea cătuşelor, dacă îi vedeţi jucându-se cu mai multe telefoane mobile, nu încercaţi să credeţi că şi le-au procurat din salariul oferit de stat, pentru că tot mai frecvente sunt cazurile când cetăţenii, reţinuţi de poliţişti, nu-şi mai pot recupera lucrurile ridicate de la ei în timpul percheziţiilor corporale. Deşi în limba română nu există un echivalent al cuvântului rusesc “marodeor” (persoană care jefuieşte victimele unor lupte sau războaie), se pare că, în R. Moldova, acest fenomen a ajuns în vogă, în special după evenimentele din 7 aprilie, când poliţiştii au reţinut peste 300 de persoane.

Zeci de tineri au fost jefuiţi, în adevăratul sens al cuvântului, după ce au fost reţinuţi din şcoli, universităţi, de pe străzi sau de la domiciliu. Aşa-zisa procedură de percheziţie corporală s-a soldat cu ridicarea a zeci de telefoane mobile, lanţuri de aur, bijuterii de argint, portmonee, carduri bancare şi bani.

Pe lângă gravele probleme de sănătate, cu care s-au ales tinerii din cauza tratamentelor abuzive, la care au fost supuşi în comisariatele de poliţie, aceştia au rămas şi fără importante obiecte, ca preţ şi ca valoare.

Furt de 6000 de lei în incinta CGP

Victor Aramă, din Cahul, a încercat să-şi obţină lucrurile ridicate de la el în timpul percheziţiei în noaptea de 7 spre 8 aprilie, la Comisariatul General de Poliţie (CGP), dar nu a reuşit, deocamdată. “Am avut un telefon nou, destul de scump, două carduri bancare, am avut şi nişte bani, chiar dacă nu prea mulţi, dar nu mi s-a restituit nimic. După eliberare, am făcut mai multe drumuri la Chişinău, dar – fără rost”, spune Victor Aramă, explicând că a adresat mai multe demersuri oficiale la poliţie şi la procuratură şi speră că hoţii vor fi identificaţi, lucrurile fiindu-i restituite, până la urmă. “Preţul tuturor obiectelor constituie vreo 6 mii de lei, dar pentru mine contează mult nu doar preţul, ci şi valoarea lor”, explică Victor, precizând că în telefon avea o importantă bază de date, de care are nevoie în fiecare zi.

Verigheta lui Andrei Ivanţoc – smulsă de pe mână la 7 aprilie

Lovit în cap, în spate şi la mâini, aşa a ieşit Andrei Ivanţoc din mulţimea adunată în preajma Preşedinţiei la 7 aprilie. “Am ieşit de acasă, împreună cu Eudochia, să protestăm, deoarece am înţeles că alegerile au fost furate. Nu am manifestat violent, dar am fost agresaţi cu brutalitate de poliţişti. Nu se deosebesc prin nimic de cei din închisorile separatiste. Pe Eudochia au aruncat-o într-o parte, departe, iar pe mine, pur şi simplu, m-au măcelărit. Într-un moment, am simţit cum cineva dintre cei care mă loveau mi-a smuls verigheta de pe deget. Nu am mai avut cum să mi-o restitui, căci m-au lovit în cap, până la sânge. Cineva, dintre manifestanţi, m-a însoţit până la maşina Serviciului de Urgenţă, care era în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Acolo mi-au bandajat capul şi m-au trimis la spital. Am avut un gând, să revin şi să-i caut pe cei care mi-au smuls verigheta, dar mă simţeam rău şi nu o găseam pe Eudochia. Acum cred că nu mai are sens să încep căutările, deoarece, cu siguranţă, nu mai dai de ea. Îmi pare rău, deoarece are valoare sufletească pentru noi, e inelul care ne-a legat şi ne ţine împreună”, ne-a spus Andrei Ivanţoc, urmând, de o lună deja, tratamente pentru mâna fracturată şi pentru comoţie cerebrală.

De obicei, lucrurile scumpe nu sunt restituite

Nicolae Bairactari, din Cahul, a fost deposedat de un telefon Nokia 6300, de un lanţ de aur cu cruce, de 8-9 grame greutate… “Am depus cereri la procurorul general, Valeriu Gurbulea, şi la comisarul general, Vladimir Botnari. Aştept o investigaţie şi o decizie, dar mai ales restituirea obiectelor mele. Am înţeles că vor încerca să spună că eu nu am avut astfel de lucruri. Ar putea să-mi restituie alt lănţişor sau altă cruce, falsificate. Eu am toate bonurile care comfirmă cumpărarea de către mine a acestor obiecte. La fel şi în cazul telefonului. Nu le voi permite să mă mintă, mai ales că în dosar figurează lista obiectelor ridicate la momentul reţinerii”, spune Nicolae, precizând că şi alţi tineri, reţinuţi în aceeaşi noapte, au fost deposedaţi de obiecte scumpe.

Cine a furat inelul de căsătorie al lui Anatol Mătăsaru?

Anatol Mătăsaru, arestat acum o lună, în urma evenimentelor de la 6-7 aprilie, continuă greva foamei. Detenţia, considerată de el ilegală şi abuzivă, tortura, la care a fost supus în timpul reţinerii, dar şi pe perioada aflării în izolatorul de detenţie preventivă al CGP din Chişinău, sunt motivele din care Mătăsaru a declarat şi este decis să continue greva foamei. Potrivit Julietei Saviţchi, soţia lui Anatol, un alt motiv al acestei acţiuni de protest este furtul inelului de căsătorie, de către angajaţii poliţiei. «Am adresat mai multe solicitări, să-mi restituie verigheta lui Anatol, cu care ne-am cununat în biserică, dar toţi mi-au spus că habar nu au unde poate fi acum inelul», spune Julieta Saviţchi, precizând că Anatol a rămas fără inel după ce a fost reţinut de poliţişti.

Soţia lui Mătăsaru a solicitat procurorilor o anchetă în acest caz, deşi crede că hoţul nu va fi prins, iar verigheta, de circa 3 gr de aur, ar putea prinde bine familiei celui care a furat-o.

32 de lei, lanţuri de argint şi câteva telefoane mobile

Valeriu Grăsun, din satul Manta, raionul Cahul, a ieşit din arest fără două telefoane mobile, fără un portmoneu, în care erau 32 de lei, fără un lanţ de argint cu două cruciuliţe, tot de argint. “Toate obiectele retrase de la mine au fost înscrise în procesul-verbal. Nu ştiu cum a fost posibil să dispară dintr-o instituţie care e menită să protejeze oamenii, să le facă dreptate”.

Vadim Boreţ nu a participat la proteste. El se întorcea de la muncă, atunci când a fost reţinut în stradă. Au urmat 10 zile de detenţie, după care, deşi a fost eliberat, mai este cercetat, într-un dosar fals, la care el nu are nicio atribuţie. “Am fost reţinut cu forţa, apoi am fost purtat prin mai multe comisariate de poliţie, în izolatoarele de acolo. Am pierdut timp, sănătate, dar am ieşit şi fără un aparat de telefon Nokia E 51”, spune Vadim, decis să nu cedeze.
Şi Sergiu Susanu, din satul Colibaşi, raionul Cahul, a fost deposedat de un telefon mobil şi de 60 de lei. Şi el este decis să-şi revendice lucrurile.

Lista persoanelor deposedate de lucruri şi obiecte scumpe în urma arestărilor ce au urmat după 7 aprilie este mult mai complexă, iar responsabili de la CGP spun că ancheta asupra unor astfel de cazuri abia se desfăşoară. “Urmărirea penală nu a făcut publice rezultatele şi nu dispun de alte informaţii. Este necesar de demonstrat că cei reţinuţi au avut asupra lor anume astfel de lucruri. Dacă au existat şi au fost sustrase, va decide procuratura generală”, ne-a declarat şeful serviciului de presă al CGP, Tudor Căpăţină. El a recunoscut că, de doi ani, timp în care se află în această funcţie, nu a cunoscut cazuri în care poliţiştii ar fi fost acuzaţi că au sustras obiecte sau lucruri scumpe de la persoanele reţinute.

Avocatul Alexandru Postică spune că a cunoscut mai multe cazuri de sustragere, în cadrul comisariatelor de poliţie, a obiectelor aflate în posesia celor reţinuţi. “au fost depuse cereri la Procuratură. Urmează o investigaţie, dar e puţin probabil ca acele lucruri să mai poată fi găsite, deoarece dacă au fost luate de poliţişti, ei cunosc ce să facă cu ele ca să nu ajungă obiecte ale unor dosare penale”.

Aneta GROSU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. UnknownError

  Mde purceii, noi nu-i uităm. Eu îi țin minte pe cei care m-au arestat, și sper să-i revăd curând.

 2. ion

  Acum fiecare poate sa spuie ca a avut milioane,ce ei nu stiu unde sau dus si cu ce scop,birfiala,pentru cea ce au facut trebuiau sa fie judecati da nu amnistati,daca nu stii a protesta nu te porni.

 3. Corina

  Sa traiti domn politist. Regimul oricum o sa cada si o sa fiti toti trasi la raspundere si pedepsiti pentru ce-ati facut. Atunci noi a sa va spunem- nu stii sa furi, nu te apuca.

 4. Alin

  Politist ?N-ar fi mai corect spus”militist”,adica un politist cu apucaturi de militian ?La voi se poate accesa Jurnalul de Chisinau ?Noi nu reusim de cateva ore si credem ca e atacat informatic.De fapt nici ZdG nu poate fi accesat la fel de usor ca in zilele trecute..Nu cumva se repeta atacurile din primele zile de dupa manifestatii ?Maine stim ce urmeaza sa se intample,nu-i asa ?
  Pot oferi si eu o melodie plina de simpatie militistilor deveniti boieri prin jaf ?
  http://www.youtube.com/watch?v=06hltv1ObXI&feature=related
  Sper sa reusesc sa trimit acest mesaj audio sincer…

 5. Corina

  Nu nici la noi nu se acceseaza jurnal.md. Eu am vrut sa ma adresez cu un alt termen generic pentru ei de aici, dar m-am gindit ca lumea din Romania nu o sa inteleaga.

 6. Alin

  Ce stii de celelalte ziare independente,sunt atacate ?Vad ca nu a iesit mesajul video.Mai incerc …

 7. Alin

  Bun,nu se acceseaza youtube,rog domnii tovarasi militisti sa caute pe youtube -“Nemuritorii-Cututas,cutit ,cutit.”Satisfactie garantata !Sunt entuziasmat de postarea lui nea Ion.Domnia sa e de parere ca militistii sunt cinstiti si ca nu e adevarat ca mai fura si ei ,ca tot omul .chiar si de la amaratii de studenti.Ce-ar fi sa se intereseze nea Ionica despre ce sa intamplat cu verigheta de aur a domnului Matasaru ,aflat si el in arest.Sotia a facut nu stiu cate cereri sa i se dea verigheta sotului si politaii ii spuneau ca nu se gaseste.Dupa ce a reclamat la comandantii politiei si dupa ce a scris si la ziar,surpriza…s-a gasit !Dupa o luna,nene Ioane !Nu-i asa ca matale intalnesti numai politisti cinstiti in Moldova ?Li s-a dus vestea de cinstiti ce sunt !

 8. Stefanita

  Am reusit in sfarsit sa accesez Jurnalul de Chisinau.Are cateva articole foarte interesante pe probleme foarte actuale…

 9. Iacob Tofan

  Ce am făcut Eu pentru Stat ?
  Ce a făcut Statul pentru Mine ?

  Domnilor și Doamnelor, am înviat.
  Acel om spurcat, care posedă fotografia mea ca cadavru, acel om spurcat,
  care m-a adus la așa o stare, să fie blestemați de tot poporul.

  30.01.2016

  Referitor la incapacitatea Demnitarilor de Stat de a înlătura discriminarea cetățenilor simpli, chiar și a propriilor părinți

  Am muncit pe tărămul pedagogic 50 de ani.
  Exact
  în ziua împlinirii a 50 de ani de activitate pedagogică (am petrecut
  circa 50 de mii de ore academice în fața elevilor, fără haltură), am
  fost „FELICITAT” printr-un „şut în fund” de la locul de muncă de către
  directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini, chiar
  dacă activam cu jumătate de salariu.
  Zilele trecute am aflat, că
  Președintele Nicolae Timofte are o pensie de 18 mii de lei și un salariu
  tot de 18 mii de lei. Nu mai țin minte cîte mii de lei a încasat la
  momentul ieșirii la pensie pentru anii serviți, însă nu știu cui a
  servit.
  Ce a făcut acest om pentru Republica Moldova ca să primească
  unul singur cît 36, dar chiar mai mulți, pensionari din rîndul
  oamenilor simpli? Medalii știu că a împărțit și la tîlhari.
  Mai știu,
  că minciuna spusă bîlbîit de Preşedintele Nicolae Timofti în faţa
  milioanelor de telespectatori ai canalului TV Moldova 1 la 1 octombrie
  2012 în cadrul emisiunii “Moldova în Direct” a acționat asupra Curții
  Constituţionale, care după nouă luni de la sesizarea depusă de
  deputatul Sergiu Sîrbu la 6 septembrie 2012, a emis hotărîrea
  discriminatorie din 23 aprilie 2013 care a numit Constituţională
  eliberarea din funcție a pedagogilor, care au atins vîrsta de
  pensionare, contrar Constituției RM în vigoare.
  Aceeași minciună bîlbîită l-a impus pe Radu Panțîru să-mi declare respinsă cererea mea de la CEDO, cu un motiv fictiv.
  Mai
  bine de 300 de zile scriu pe diferite site-uri despre faptul, că Legea
  despre Salarizare și Legea de Pensionare a RM sînt niște Legi
  Discriminatorii pentru cetățenii simpli ai RM pe mai multe criterii.
  Din cauza că Demnitarii de Stat sînt niște ipocriți, ce se gîndesc numai la propriile buzunare.
  Demnitarii de Stat susțin HALTURA ÎN TOATE DEPARTAMENTELE.
  Prin ce se manifestă susținerea halturei în toate departamentele:
  1. Prin emiterea Deciziilor, Hotărîrilor și Legilor strîmbe și nechibzuite.
  2. Demnitarii de Stat, știind despre furtul banilor cu sacii de la băncile Statului au tăcut.
  3.
  Demnitarii de Stat nu efectuiază modificări în Legea despre
  Salarizare, care permite ca unele persoane să primească salarii de
  milioane iar cei de rînd abea să ajungă la 2-3 mii de lei lunar.
  4.
  Demnitarii de Stat primesc Îndemnizații pentru anii munciți în cazul
  ieșirii la pensie, iar poporul simplu n-are acest drept.
  5. Ei nu vor să înțeleagă că Legea actuală de Pensionare, care asigură: Achitarea pensiei
  categoriilor
  din administrația publică cu 50% din mărimea stabilită – de la bugetul
  asigurărilor sociale de stat şi 50% – de la bugetul de stat.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor din administrația publică reprezintă 75 % din salariul lunar.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor, care reprezintă majoritatea populației RM reprezintă 27% din salariul lunar
  discriminează poporul simlu, care reprezintă majoritatea populației RM.
  5. Demnitarii de Stat permit ca judecătorii din RM să perfecteze spălarea de bani din Rusia și alte state.
  6. Valeriu Guma – culmea culpelor Judecătorilor moldoveni.
  Domnilor judecători, oare n-a venit vremea să aveți măcar un picuț de soveste omenească?
  7. Demnitarii de Stat au adoptat în întunericul nopții un nou guvern convinabil numai lor.
  8. Pentru trei ani de guvernare deputații corupți umblă ca k… într-o căldare.
  Lipsa
  actualei clase politice la Forumul Civic din 29.01.2016 demonstrează cu
  prisosință caracterul activității clasei politice actuale: numai „pe
  întuneric”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *