Intermediari, la Ministerul Apărării, vând tehnică militară la preţ de nimic

Surse din cadrul Ministerului Apărării susţin că o partidă de tehnică militară a fost scoasă ilegal din depozitul Armatei Naţionale şi vândută de intermediari la un preţ de 5 ori mai mic decât preţul de piaţă. ZdG a identificat intermediarii şi a luat legătura cu ei. Aceştia ne-au spus că nu au documente pentru autocamioanele de culoare kaki pe care le vând şi că au intrat în posesia unităţilor de transport după ce ar fi primit “podarkă” de la minister. În acest context, ministrul Apărării în exerciţiu, Vitalie Marinuţă, susţine că ministerul nu face asemenea “podărci”.

Surse din cadrul Ministerului Apărării (MA), sub acoperirea anonimatului, susţin că, în februarie, curent, prin intermediul comandantului Ilian Strungă, din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naţionale au fost scoase din depozitul MA 5 autocamioane de model URAL-375 şi 4320, trei autocamioane de model ZIL-131, două unităţi de transport GAZ-66, remorci de producere a curentului electric şi generatoare mobile de producere a curentului electric cu capacitatea de 10 KW. Toate acestea au fost scoase ilegal, în lipsa unor licitaţii, în lipsa paşapoartelor tehnice, a numerelor de înmatriculare şi a facturilor de expediţie, urmând să fie comercializate.

“Sunt noi. Au stat în depozit la Ministerul Apărării”

O parte din aceste unităţi de transport ar fi intrat în posesia unui fost militar, Dinu Sulă, originar din satul Costeşti, raionul Ialoveni. Reporterul ZdG l-a contactat pe Dinu, invocând că intenţionează să cumpere un autocamion de model URAL-4320. La telefon, Dinu ne-a spus că are câteva autocamioane şi ne-a indicat ora şi locul unde am putea să ne întâlnim. “Maşinile sunt noi. Au stat în depozit la Ministerul Apărării. Veniţi şi le vedeţi. La 13.45, la Autocombinatul nr. 4, din strada Salcâmilor”, ne-a mai spus vânzătorul la telefon.

La întâlnirea cu reporterul ZdG, Dinu Sulă a venit cu un automobil de teren, de model Land Rover Discovery, culoare neagră, cu numere de înmatriculare bulgăreşti. Îmbrăcat într-o geacă de piele maro, cu o şapcă pe cap, intermediarul s-a prezentat simplu: “Dinu de la Costeşti. Urcă şi hai să vezi URAL-ul”. Autocamionul de care ne interesam l-am găsit parcat pe teritoriul Combinatului Auto nr. 4 din Chişinău. Dinu deschide uşa camionului şi ne face o prezentare.

“Podarkă de la minister”

Dinu: — Îi nou. N-a parcurs nici 10 mii de kilometri. A stat în depozitul Ministerului Apărării.

Reporter: — Este o maşină militară. Nu vom avea probleme?

Dinu: — Eu am primit “podarkă” de la minister. Stai fără grijă. Sunt militar în rezervă. Îţi fac documente pe tine. Îmi laşi buletinul şi într-o săptămână e totul gata. Dacă ai nevoie de permis auto, apelează la mine…

Reporter: — Număr de înmatriculare nu are, ceva documente ai?

Dinu: — Parcă am vorbit că se rezolvă tăt. Fără multe întrebări…

Reporter: — De fapt, ne interesează un URAL pe motorină, nu pe benzină…

Dinu: — Aista-i pe benzină. Mergem la Costeşti şi îţi arăt pe motorină. Acela-i mai scump cu 3 mii de euro. Dacă te interesează, uite, după autobuzul cela mai am un GAZ-66…

Reporter: — Tot e “podarkă”?

Dinu: — Normal!

În urma discuţiei cu vânzătorul de tehnică militară, de la Combinatul Auto nr. 4, am urcat cu Dinu în automobilul său cu numere bulgăreşti. Şi urma să ne îndreptăm spre satul Costeşti. “O jumate de oră am nişte treabă de rezolvat. Eu fac business cu motorină”, ne-a mai spus acesta. Am mers cu Dinu pe str. Albişoara, din Chişinău, unde acesta s-a întâlnit cu câţiva clienţi de la care a încasat sume de bani, lei şi euro. “Trebuie să rezolv şi cu bulgarul şi mergem la Costeşti”, îmi mai spune Dinu.

Patru ore cu intermediarul pe la Costeşti şi Mileştii Mici

Încă de la intrarea în localitatea sa de baştină, Dinu ne prezintă satul Costeşti. “La benzinăria asta e un cumătru de-al meu. Frigiderele acestea mari sunt ale unui alt cumătru…”. Pe la 16.00, am ajuns la Costeşti, localitate situată la 22 km de Chişinău. Acolo Dinu ne-a arătat celălalt autocamion de model URAL, parcat pe teritoriul unei întreprinderi vechi, aproape de centrul satului.

Reporter: — Arată bine…

Dinu: — E nou. Uită-te la motor. Are şi “plombele”…

Reporter: — Pe acesta cu cât îl dai?

Dinu: — Pe motorină îl vând cu 6 mii de EURO. Acela, pe benzină – cu 2500 de EURO.

Dinu deschide uşa autocamionului pentru a ne convinge că unitatea de transport se află într-o stare bună şi pentru a ne arăta că vitezometrul indică 744 km, parcurşi de acest autocamion. După ce am reuşit să facem câteva poze cu autocamionul comercializat de Dinu Sulă, i-am spus că am nevoie de câteva zile ca să luăm o decizie în privinţa tranzacţiei.

Acesta ne-a sugerat să facem o vizită şi la Mileştii Mici, ca să ne prezinte şi câteva remorci, tot de culoare kaki, pe care le-a parcat pe terenul unui depozit angro. “Aici am trei. Am şi un motor nou de automobil Volga. O butcă o dau cu 500 de euro. Sunt noi. Şi acestea sunt de la depozitul ministerului”, susţine Dinu. Intermediarul ne-a mai spus că ne aşteaptă cât mai repede să venim cu banii, deoarece s-au interesat de autocamioane şi alte persoane. “Cine vine primul cu banii, acela le cumpără”.

Vitalie Marinuţă: Ministerul nu dă “podarok”

Am încercat să găsim şi alte unităţi de transport şi generatoare electrice care ar fi fost scoase de pe teritoriul Armatei Naţionale. Pe site-ul de anunţuri www.999.md l-am găsit pe Sergiu, un bărbat din satul Chetrosu, raionul Anenii Noi. Acesta vinde trei generatoare electrice, tot de culoare kaki. Bărbatul susţine că generatoarele le are de la un militar. “Eu îl am de la un băiat din Chişinău. Locuieşte la Telecentru. E din armată, ceva mare în funcţie. L-am cumpărat de la el de acasă. Vând un generator la 5 mii de lei, fără să ne târguim mult. Vii la mine la Chetrosu, locuiesc la… la poartă am două maşini “voiennîie”. Documente la generator nu am. Le-am pierdut”, ne-a spus Sergiu.

L-am contactat pe comandantul Ilian Strungă, din cadrul Ministerului Apărării, pentru a face unele precizări. “Este presa militară. Ei vă răspund la toate întrebările. Cu părere de rău, eu nu pot să comentez”, ne-a spus Strungă. În acest context, ministrul Apărării în exerciţiu, Vitalie Marinuţă, susţine că armata nu vinde tehnică militară şi nici asemenea “podărci” nu face.

“Este vorba de anumite comercializări pe care le face Centrul de pregătire a specialiştilor pentru Armata Naţională, care are tehnică veche. Îşi înnoiesc parcul şi, din când în când, scot la vânzare ceva tehnică. Adresaţi-vă la dl Panici. La noi, ministerul nu dă “podărci”. Noi din armată nu vindem. Dacă Centrul de pregătire consideră că nu mai este utilă acea tehnică, o vinde prin licitaţie şi cumpără, de exemplu, maşini “Dacia” sau altele, pentru instruirea tinerilor pentru categoria A, B, C”, explică Vitalie Marinuţă.

Ion Panici, administratorul Centrului de pregătire a specialiştilor pentru Armata Naţională, susţine că nu are niciun sens să scoţi ilegal o maşină de model URAL de la Ministerul Apărării, deoarece e nevoie de documente pentru ca acel autocamion să fie înregistrat la “Registru”. “Ei trebuie să aibă facturi, documente cu detaliile tehnice. Noi, când le vindem prin licitaţie, le dăm tot pachetul de documente. Fără acestea, el nu o poate legaliza şi, respectiv, înregistra. Noi aveam autocamioane vechi, care stau în unitate. Acelea sunt, cât de cât, întreţinute şi folosite în caz de calamitate sau altceva”, susţine Panici.

Pe site-urile specializate din Rusia, un autocamion rusesc de model URAL-4320, fabricat în perioada URSS, este vândut cu circa 1 milion de ruble ruseşti, echivalentul a 30 mii de euro.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

13 comentarii

 1. Nicu

  Sa fie vorba de un mecanism de coruptie de sub presul unui alt tip pomanagiu, zis Liberal? Si…in a carui sacosica se aduna bistarii? Oare nu din aceasta cauza s-au luat la harta Ghimpu si cu Marinuta pe holul unui hotel de lux, din ce cauza ministrul demis a depus o cerere de demisie. De adio!!!

 2. Leon

  Cred ca e cam umflata stirea, doar se petreac licitatii, cred ca totul e legal, doar sta totul la evidenta stricta, posibil e un fel de incercare de defaimare…

 3. Victor

  Ca fost militar de profesie cu funcţie înaltă în cadrul ministerului, cunoscîndu-l personal pe ministrul V. Marinuţă, pot comenta ca o trucare. Dar,… mai ştii?

 4. igor

  cine stie de cind are el aceste masini, si din ce timpuri au fost scoase, si abia acum le vind, sunt sigur ca la asa pret nu ar scoate nimeni asa masini din minister, si sa mearga la risk

 5. pocemicika72

  Dpa 3,5 ani in fotoliul ministerial i sa umflat ghitu, a crescut burta de “spetnazovet”si a perdut niuhi marinuta. Cu timpul tot ce a facut ese la eveala. Il asteapta bussnesul de buzunar sau bratele calde in SUA

 6. Ilarion

  Fura toti ,ca in codru.Fura tot ce ne-a mai rams de la URSS.Cind se va termina toata tehnica ,ce vor mai fura?In caz de necesitate cu ce vom apara patria? Cu carute?

 7. Igor

  Cred ca fac si pe asta bani PL ,Ghimpu are nevoie de bani sa isi mai petreaca serile prin cluburi sau miss ,sa mai trateze fetele cu incetul.

 8. Deportatul

  Nicu, posibil ai dreptate cu privire la demisie. Au mai fost informaţii pe mai multe sait-uri că Ghimpu este ămpotriva ca Marinuţa să fie mai departe Ministrul MA
  Leon, Victor, igor – posibil aveţi dreptate. Întradevăr maşinile poate că sunt scoase de mai demult; poate că Marinuţă nici nu ştie; poate că afacerea o făcut-o doar de conducerea unităţii militare. Dar cum n-ar fi, procuratura militară trebuie să se clarifice.
  Igor, scopul tău e înţeles – de a ponegri. Ghimpu a informat că Marinuţă va fi demis. Deci Ghimpu este împotriva lui Marinuţa. Cît priveşte de Ghimpu – e bravo că este cu tineretul. Dă doamne mai mulţi lideri de partid aşa fără gonuri să fie cu tineretul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *