Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   "Heroina". Sentinţa

„Heroina”. Sentinţa

La 21 octombrie, Judecătoria sectorului Botanica din Chişinău a pronunţat sentinţa în dosarul nr. 2008030382, zis şi „Dosarul Heroina”. Sentinţa a fost citită de dimineaţă până seara târziu. Cei prezenţi în sală l-au ascultat pe judecător în picioare.

Trei funcţionari ai MAI, Corneliu Savca, Dumitru Moisei şi Ruslan Ţopa, şi doi cetăţeni ai Turciei, Karalar Murat şi Cernit Murat, au fost anchetaţi pentru implicare în traficul unei cantităţi de 200 kg de heroină, depistată în automobilul unui cetăţean turc acum un an şi jumătate, la 20 martie 2008.

La sfârşit de dosar este cert că numele tuturor celor implicaţi în afacerea cu droguri rămâne necunoscut. ZdG a intrat în posesia dosarului investigat de Procuratura Generală. Sute de pagini, unele includ multiple repetări de situaţii, altele – informaţii inutile la prima vedere. Pentru un necunoscător, pare că a fost efectuată o investigaţie superficială, deşi volumul de muncă e unul impresionant.

Din argumentele acumulate la dosar este clar că drogurile erau aduse din Turcia, afacerea fiind gestionată de Kaya Salih Huseyin. Partenerii acestuia, potrivit datelor din dosar, erau cetăţenii turci Karalar Murat, Cernit Murat şi Boztepe Omer. Unii dintre aceştia aveau relaţii bune cu Corneliu Savca, şeful Direcţiei misiuni speciale a MAI, şi cu subalternii săi Dumitru Moiseev, Ruslan Ţopa şi Valeriu Ohladciuc.

În telefonul mobil al lui Karalar Murat, Nokia N 95-2, având cartelă Moldcell, au fost găsite mai multe numere de telefon, având indicate numele CORNEL (Savca, n.r.) – 069188815; GHEORGHE PAPUC – 022220524, MAI – 022255346… Ce relaţii avea Karalar Murat cu Gheorghe Papuc? Ancheta nu a limpezit această chestiune.

Amintim aici că Karalar Murat este cel care, în dimineaţa zilei de 20 martie 2008, era la volanul maşinii „Hyundai H 100”, încărcată cu cele 200 kg de droguri camuflate în saci cu fasole, când, pe str. Moşilor din Chişinău, au fost opriţi pentru un control de rutină de inspectorii Poliţiei rutiere Vasile Poiană şi Ion Ciobanu. De sub nasul celor doi inspectori, a dat bir cu fugiţii Boztepe Omer, cel care venise din Turcia la Chişinău pe 12 martie 2008, special pentru organizarea transportării „lotului” de heroină. După ce a fugit de pe Calea Moşilor, Boztepe Omer s-a mai aflat cel puţin 24 de ore în R. Moldova. În dosar există dovezi că Boztepe a intrat în Turcia pe 21 martie 2008. Nici în ajunul plecării din R. Moldova, nici ulterior, acesta nu a mai fost „deranjat” pentru a fi cercetat pe acest dosar. Întrebarea ar fi: Din ce cauză Boztepe Omer nu a fost identificat şi anchetat?

Potrivit datelor din dosar, ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, a fost interogat în calitate de martor la 27 iunie 2008, adică după 3 luni de la arestarea celor trei funcţionari MAI. Să se fi încumetat procurorii să-l interogheze pe Papuc în urma unei scrisori, adresate procurorului general, Valeriu Gurbulea, de familiile Ţopa, Savca şi Moisei? Cităm din dosar:

«Ne adresăm către dumneavoastră cu o mare rugăminte, noi, membrii familiilor poliţiştilor arestaţi, Savca, Moisei şi Ţopa, să vă implicaţi personal şi să ne ascultaţi.

Feciorii şi bărbaţii noştri nu sunt vinovaţi, dar au fost folosiţi în interesele meschine şi corupte de către fostul ministru Papuc. Papuc nu s-a săturat de bani. Tot timpul cât a fost la putere a folosit mulţi poliţişti pentru a scurge bani din oameni. Aşa au fost folosiţi şi Savca, Moisei şi Ţopa, care, venind acasă, deseori fără dispoziţie, ne spuneau în familie că le este frică să nu îndeplinească poruncile lui Papuc, altfel pot să dispară fără veste.

Noi ştim că au fost controlate alte documente, pe când soţii noştri lucrau în diferite posturi, dar de ce nu controlaţi cine le dădea comandă să facă controalele acelea? Desigur că Papuc, care acum o face pe mortul în păpuşoi, ba chiar mai mult, ca să fie basma curată, declară la orice colţ că îi este ruşine că a avut aşa lucrători ca Savca, Moisei şi Ţopa.

Măcar nu s-a implicat să convingă ancheta că ei nu sunt vinovaţi, că i-au raportat imediat, iar el nici nu ştia cum să hotărască problema, deoarece în pericol erau puşi bani pe care el îi primea lunar. De ce până acum Papuc nu a fost chemat la Procuratură să lămurească cum a fost de fapt? Sau poate vă temeţi de Papuc?

Vă rugăm să clarificaţi odată cine este vinovatul şi să-i eliberaţi pe Savca, Moisei şi Ţopa, care nu au nici o vină, deoarece au îndeplinit ordinele lui Papuc, erau devotaţi lui şi lucrului. Dacă nu-l chemaţi pe Papuc la Procuratură, noi o să ne adresăm la jurnalişti şi o să cerem ca să se clarifice toate circumstanţele, dar nu să-i băgaţi la închisoare pe soţii noştri, care nu sunt vinovaţi.

Domnule Gurbulea, şi dumneavoastră aveţi copii, aveţi familie şi vă implorăm să faceţi dreptate – trăgeţi-l la răspundere pe adevăratul criminal – Papuc, dar nu pe cei care i-au îndeplinit poruncile. Nu ne despărţiţi familiile, eliberaţi-ne feciorii şi bărbaţii nevinovaţi şi atunci o să vă transmitem multe probe că Papuc a fost şi este un criminal, un hoţ şi locul lui este în închisoare».

Deşi Gheorghe Papuc a fost interogat, cele relatate de el nu au schimbat cursul anchetei. Precizăm aici că, la momentul interogatoriului, Papuc nu mai era în funcţia de ministru (la 31 martie 2008 acesta nu a mai fost angajat în Guvernul Greceanâi 2), dar, în Procesul-verbal de audiere a martorului, acesta scrie că s-ar afla în concediu şi că ar deţine funcţia de ministru.

27 iunie 2008. Proces-verbal de audiere a martorului Gheorghe Papuc

„Sunt ministru din luna februarie 2002. Aproximativ în anul 2007, luna nu ţin minte, Savca Corneliu a fost transferat din funcţia de comisar de poiliţie a sectorului Râşcani în atribuirea obligaţiunilor de serviciu de şef adjunct al Direcţiei Misiuni Speciale a MAI, ulterior fiind numit şef interimar.

Una din obligaţiile de serviciu ale lui Savca era lucrul cu dosarele operative. El periodic raporta informaţia ce se realiza sau urma să se realizeze. Conţinutul acestor dosare operative eu nu le verificam deoarece aceasta era obligaţiunea viceministrului Valentin Zubic.

Din discuţiile cu Savca am aflat că acesta de mai mult timp are legătură cu un agent care furnizează informaţia privind persoane care realizează droguri. Eu nu am intrat în detaliu, doar i-am dat indicaţii verbale să verifice informaţia. Personal cu agentul nu mă cunosc.

În momentul când au fost reţinute 5 persoane străine cu apr. 5 kg de cocaină în rl Sângerei, Savca şi mi-a vorbit despre agentul sus menţionat, alte detalii nu mi-a dat. Cât priveşte notele agentului cu nr. 59 ss din 8 februarie 2008 şi nr. 123 ss din 19 martie 2008 şi nr. 127 ss din 22 martie 2008, aflate în dosarul de prelucrare operativă cu denumirea convenţională «Kemal» şi prezentate mie, posibil că este semnătura mea, circumstanţele în care am semnat, mai bine zis am pus rezoluţia, nu le cunosc şi nici conţinutul acestor note agenturistice nu-mi sunt cunoscute. Probabil aceste rezoluţii au fost semnate de mine printre alte documente semnate de către Savca Corneliu.

Eu nu eram la curent cu faptul că Corneliu Savca realizează careva informaţie operativă pe cazuri de transportare de droguri în proporţii deosebit de mari. Pe data de 20.03.2008, aproximativ pe la orele 7.40, în anticameră mă aştepta Corneliu Savca, care mi-a raportat că a fost reţinută şi arestată o maşină în care s-a depistat o cantitate de aproximativ 5 kg de droguri. După un careva timp scurt, aproximativ 30 de minute, mi s-a raportat că s-au depistat 200 kg de droguri. Eu am dat indicaţie ca să fie reţinute toate persoanele implicate în cazul acesta şi maşina cu droguri să fie transmisă sub pază. Ulterior a fost informată conducerea ţării”.

Întrebarea procurorului: — „Dvs. cunoaşteţi pe Karalar Murat şi Cernit Murat şi ce relaţii aveţi cu ultimul?”

Răspuns: — „Aşa persoane nu îmi sunt cunoscute şi careva relaţii cu ei nu am”.

Întrebarea procurorului: — „În ce relaţii vă aflaţi cu Savca Corneliu?”

Răspuns: — „Cu Savca Corneliu mă aflu în relaţii de serviciu, careva relaţii de rudenie cu ultimul nu am. De asemenea nici feciorul meu Veceaslav nu se află în careva relaţii de rudenie cu Savca Corneliu, vorbele precum că Veceaslav este finul de cununie al lui Savca C. nu corespund adevărului, deoarece Veceaslav în genere nu este căsătorit”.

Întrebarea procurorului: — „În ce circumstanţe a fost numit în funcţie şef interimar al Direcţiei Misiuni Speciale a MAI Savca Corneliu?”

Răspuns: — „Modalitatea de promovare a conducătorilor şi de numire a lor în funcţie se efectuează colegial, adică de membrii colegiului MAI, şi ulterior prin ordinul ministrului este ridicat în funcţie”.

(vom reveni)