[FOTO] Casa de milioane a şefului CNI

Anatolie Donciu, proaspătul şef al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), locuieşte într-o casă evaluată de experţi imobiliari la aproximativ 5 milioane de lei. Construcţia „castelului” a început în perioada în care acesta activa în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Preşedintele CNI nu s-a mulţumit, însă, doar cu terenul pe care şi-a înălţat casa, îngrădind, împreună cu imobilul său, un teren public, evaluat la aproximativ 1,5 mln lei, pe care este amplasat un punct de transformatoare al “Red Union Fenosa”. Din această cauză, cele două părţi se judecă de aproape cinci ani.

Anatolie Donciu a fost numit joi, 25 octombrie, în funcţia de preşedinte al CNI, instituţie nou-formată, abilitată cu verificarea averilor demnitarilor. În vârstă de 55 de ani, Donciu a avansat timp de 19 ani de la anchetator până la prim-viceprocuror de Chişinău. În 2002-2004, a fost şeful Departamentului Urmărire Penală din cadrul CCCEC, iar în 2004-2007 – director al Direcţiei Generale Analitică, Prognozare şi Prevenire a CCCEC. Ulterior, s-a dedicat activităţii ştiinţifice.

Casă de 5 milioane, neînregistrată la “Cadastru”

În iulie 2004, pe când activa la CCCEC, a primit, în urma unei decizii a Consiliului Municipal Chişinău (CMC), un teren de 600 m², pentru construcţii, pe str. Valentin Guţu. În scurt timp, şi-a ridicat acolo o casă cu două nivele.

Accesul maşinilor pe drumul care duce spre domiciliul lui Donciu este restricţionat de o barieră, amplasată chiar pe linia gardului casei şefului CNI. Imobilul este locuibil. Gardul este alb, împletit cu flori încă vii. Prin gratiile porţii se poate observa garajul şi cel puţin un automobil. Acoperişurile tuturor clădirilor din ogradă sunt din oale maro.

Experţii imobiliari cu care am discutat ne-au spus că o asemenea casă valoarează aproximativ 300 mii de euro, echivalentul a 5 mln. lei. De remarcat că, pe un site de anunţuri, la începutul acestui an, în apropiere de casa lui Donciu, se vindea un teren, iar proprietarul cerea 30 mii euro pentru 100 m². Dacă ar fi să ţinem cont de aceste calcule, ar reieşi că doar terenul de 600 m², pe care e amplasată casa şefului CNI, ar valora 180 mii de euro, adică aproape 3 mln lei.

Am încercat să aflăm detalii despre casa lui Anatol Donciu la “Cadastru”. Ni s-a spus, însă, că imobilul acestuia nu este înregistrat. Angajaţi ai “Cadastru” susţin că, din acest motiv, Donciu n-ar avea drept de proprietate asupra terenului respectiv.

Dar cum e posibil ca o casă locuibilă să nu fie înregistrată la “Cadastru”? Surse din cadrul Primăriei Chişinău ne-au vorbit despre posibilul motiv pentru care imobilul lui Donciu lipseşte din registrele de la “Cadastru”. Astfel, acesta ar fi primit iniţial, tot de la Primărie, un teren amplasat pe teritoriul unei şcoli. Ulterior a solicitat alt teren, pe motiv că primul ar fi fost imposibil de utilizat. În 2004, prin decizia CMC, lui Donciu i-a fost alocat terenul de pe str. Valentin Guţu. Doar că, între timp, actualul şef al CNI ar fi reuşit să înregistreze la “Cadastru” terenul primit iniţial. Astfel, pentru a nu avea probleme, a renunţat să-şi înregisteze terenul pe care şi-a înălţat casa.

Informaţiile de la “Cadastru” confirmă faptul că Anatolie Donciu este proprietarul unui teren în sectorul Buiucani, pe str. Al. Marinescu. Nu am reuşit să verificăm dacă ambele proprietăţi ale lui Donciu sunt trecute în declaraţia sa de avere, pentru că nimeni, de la Parlament, nu ne-a putut oferi acest document pe care Donciu ar fi trebuit să-l prezinte atunci când a ajuns membru al CNI.

Donciu vs Fenosa

Lângă casa lui Anatolie Donciu, încă din 1960, este amplasat un punct de transformatoare, acum al Companiei “Red Union Fenosa”, care alimentează zona cu electricitate. Donciu, după ce şi-a construit casa, şi după ce s-a dedidat activităţii ştiinţifice, a acţionat în judecată “Red Union Fenosa”.

În motivarea cererii, acesta indica că “este proprietarul imobilului din str. Valentin Guţu, şi că…, zgomotul produs de postul de transformatoare PT-47 produce o acţiune nocivă, care creează un pericol pentru sănătatea sa şi a membrilor familiei sale, precum şi a celor care locuiesc în vecinătatea transformatorului. Mai mult ca atât, zgomotul este insuportabil şi creează incomodităţi, provoacă stare de stres şi nelinişte”, scrie Donciu în cererea de chemare în judecată, solicitând “obligarea “RED Union Fenosa” de a transfera punctul de transformatoare PT-47 din vecinătatea imobilului, pentru a nu afecta dreptul de proprietate asupra bunului imobil respectiv”. Deşi reprezentanţii “Red Union Fenosa” menţionau în faţa magistraţilor că acel punct nu produce pericol sau zgomot care să deranjeze, că a fost amplasat acolo cu mult timp înainte ca Donciu să-şi construiască imobil şi că, iniţial, acesta se angajase să delimiteze ograda sa de locul unde sunt amplasate transformatoarele, instanţa i-a dat dreptate lui Anatolie Donciu, obligând “Red Union Fenosa” să reamplaseze punctul de transformatoare.

Câinii şefului CNI “păzesc” transformatoarele

Cu câteva zile înainte ca Anatolie Donciu să fie numit de parlamentari în funcţia de preşedinte al CNI, acesta câştiga un nou proces împotriva celor de la “Red Union Fenosa”. Reprezentanţii celui mai mare distribuitor privat de energie electrică din R. Moldova au cerut instanţei schimbarea modului de executare a hotărârii judecătoreşti, pe motiv că Primăria Chişinău nu le-a acordat un alt loc pentru amplasarea punctului de transformatoare. CSJ, însă, a respins cererea distribuitorului de energie.

Din surse neoficiale am aflat că o asemenea cerere este depusă de “Red Union Fenosa” şi la CEDO. Solicitaţi de ZdG să se pronunţe pe marginea acestui caz, reprezentanţii companiei au refuzat, pe motiv că îşi doresc ca “acest caz să fie soluţionat pe calea instanţei de judecată, aici sau în altă parte”.

Una peste alta, “Red Union Fenosa” nu a purces la executarea hotărârii de judecată. Anatolie Donciu, însă, pare-se a încercat să-şi facă singur dreptate, îngrădind nu doar casa sa, ci şi punctul de transformatoare, amplasat pe un teren public, cu o suprafaţă de aproximativ 300 m², blocând practic accesul către acest utilaj. Din spusele vecinilor, atunci când angajaţii “Red Union Fenosa” au avut nevoie să lucreze la punctul de transformatoare, se loveau de refuzul familiei Donciu. Aceştia ne-au explicat că, într-o zi, a fost nevoie şi de intervenţia poliţiei pentru a rezolva situaţia.

De remarcat că, în jurul punctului de transformatoare care, repetăm, este amplasat pe un teren care aparţine statului, sunt doi câini de rasă ai familiei Donciu, care fac practic imposibilă apropierea de punctul de transformatoare a celor de la Fenosa, fără aprobarea familiei şefului CNI.

“E ocupare abuzivă”

Faptul că terenul îngrădit de Anatolie Donciu, pe care este amplasat punctul de transformatoare, este unul public ne-a fost confirmat de responsabili din cadrul Primăriei Chişinău. Şi reprezentanţii Inspecţiei de Stat în Construcţii admit că Anatolie Donciu a îngrădit ilegal un teren care nu-i aparţine, însă spun că nu ei sunt responsabili să ia măsuri.

“Inspectoratul Ecologic de Stat şi autorităţile publice locale sunt responsabile de  întocmirea proceselor-verbale. Acolo reiese că e ocupare abuzivă a proprietăţii municipale. Pedeapsa ar fi o amendă şi demolarea, din contul beneficiarului. Am fost de mai multe ori acolo şi am văzut. Am văzut gardul, construit de mult. Poate că şi termenul de prescripţie o fi fost depăşit”, ne-a spus Petru Vasilică, de la Inspecţia de Stat în Construcţii.

Vadim Stângaci, vicedirectorul Inspectoratului Ecologic de Stat, susţine că instituţia a răspuns încă în aprilie celor de la “Red Union Fenosa”, care le-au solicitat implicare. “Ei ar trebui să solicite de la autorităţile publice nişte acte ce ar arăta cu precizie suprafeţele de teren gestionate de Fenosa şi ocupate ilegal, ca ulterior, să putem acţiona şi sancţiona persoanele care au făcut asta. Nu am primit o astfel de informaţie”, a precizat Stângaci.

Reprezentanţii Direcţiei funciare din cadrul Primăriei Chişinău ne-au spus că se vor implica în acest caz, iar în cel mai scurt timp vor interveni, pentru a-l soluţiona.

“Nu mă interesează lotul”

De remarcat că terenul public îngrădit de Anatolie Donciu, cu o suprafaţă de aproximativ 300 m², ar valora circa 90 mii de euro, echivalentul a 1,5 mln lei. Să fie oare zgomotul şi nocivitatea punctului de transformatoare principalul motiv pentru care Donciu a cerut reamplasarea lui?

Şeful CNI susţine că da, pentru că, spune el, nu are niciun interes asupra terenului din preajma casei sale. Parcă surprins de subiect, Donciu ne-a spus iniţial că, pentru a înţelege cum stau lucrurile, va trebui să ne întâlnim, “pentru a vedea actele”. “Cei de la Fenosa au făcut o poartă şi şi-au instalat lacăt. Ei au oricând acces. Veniţi şi vedeţi”, ne-a îndemnat Donciu.

“Dar gardul dvs. l-aţi făcut?”, l-am întrebat. “Nu e vorba de gard”, ne-a replicat Donciu. “Fenosa are acces la punctul de transformatoare. Faceţi cum doriţi. Eu ştiu că sunt corect. Dacă am îngrădit ilegal, de ce nu m-au dat în judecată timp de cinci ani? Primăria nu are nicio problemă. Am făcut acel gard ca să-mi protejez sectorul, dar nu cu scopul de a acapara loturi. Nu mă interesează lotul acela, deloc”, ne-a spus Donciu. Ulterior, acesta a mai precizat că, de fapt, el nu a construit niciun gard acolo. I-am spus că am fost la faţa locului şi că avem poze. “A, deja aţi fotografiat. De ce nu m-aţi chemat şi pe mine? Şi dvs. vreţi să fiţi o presă independentă, liberă şi obiectivă? Vă consideram un ziar serios, cu care colaboram în anumite situaţii, dar acum aţi pornit pe altă cale”, ne-a replicat Anatolie Donciu, sugerându-ne să procedăm cum ne dictează “sovestea”.

Vom reveni.

Update: Vineri, 2 noiembrie: [DOC] Test de integritate. Declaraţiile lui Donciu vs datele de la «Cadastru»


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

65 comentarii

 1. Victor Moșneag

  @RM
  Apreciez ironia de care ai dat dovada. Imi dau seama ca ai deja in minte un scenariu, si iti va fi foarte greu sa accepti altul. Sunt sigur ca nu ai sa ma crezi ca nu am vorbit cu Cristina Cojocaru in ultimul an, respectiv, ea nu are nici o legatura cu acest articol. Pe Sergiu Ostaf l/am sunat sa/l intreb doar despre declaratia de avere a lui Anatolie Donciu. Nu m-a ajutat. Sergiu Ostaf nici nu a stiut despre ce va fi articolul.
  Apreciez gandirea ta profunda, dar nu m-am gandit sa scriu in loc de 600 m.p. 6 ari. asa am primit informatia de la Primarie, asa am prezentat/o. Referitor la suma despre care vorbesti ca este evaluata casa, aici, probabil si eu am scris neclar, dar cand s-a spus 300 mii, s-a luat in calcul si terenul de langa casa, garajul etc…
  Exista un gard, nu stiu despre ce fel de baraj vorbesti. Iar gardul a fost inaltat de Anatolie donciu. Nimeni nu neaga asta.
  Casa, din cate am aflat a fost inaltata pana in 2007.
  Ma bucur ca ma urmaresti, iar daca ai facut-o cu adevarat, nu cred ca puteai sa nu observi ca NICIODATA nu am scris un articol la comanda cuiva. Urmareste ZdG in continuare ca sa vezi daca suntem sau nu obiectivi. Faptul ca l-am luat in colimator pe Anatolie donciu si i/am lasat in pace pe ceilalti membri ai CNI nu e decat o intamplare. In numarul viitor te vei convinge, daca vei avea intelepciunea necesara.
  P.S. Ultimul tau mesaj sa-l iau ca pe o amenintare?

 2. RM

  Nu e nici o amenintare, doar ca am prevazut ca autorul articolului va oferi o replica comentariului meu, fiindca a depus prea mult suflet in ceea ce a scris:).
  Acum inteleg ca casa nu costa totusi 300 mii euro ci mai putin.
  Astept cu nerabdare materializarea fortei Dvs. de convingere dle autor.

 3. Victor Moşneag

  Evaluarea nu îmi aparţine mie, ci unor persoane din domeniu, contactate de noi, care s-au referit la cei 600 m patraţi. Nu vreau să conving pe nimeni. Eu sunt mulţumit că am conştiinţa curată. Cei care vor să înţeleagă asta, înţeleg. Cei care nu vor, nu vor înţelege asta niciodată, oricâte probe n-ar fi prezentate. Oricum, cazul nu e nici pe departe încheiat…D-nule comentator, v-aş da detalii, dar mă tem că i le veţi spune şi dnlui Donciu, care va reuşi să-şi pregătească apărarea 🙂

 4. vera

  Multi destepti i-si exprima parerile,privitor la acest articol, socotind ca se fac cu un planuit scop, dar va inselati greu: un jurnalist nu poate sti mai multe singur, din cite i se comunica sau arata rezultatul investigarii, de catre persoanele, din organele de drept, cu raspundere pentru controlul efectuat, care apare pe pagina ziarului, datoria jurnalistului, consultat juridic de avocati, care stau la dispozitia Mass-mediei oricand. Nimic nu se face din senin, nimeni nu publica nimic din cer!
  Dl.Donciu a comis CONSTIENT incalcari legislative serioase, din mai multe puncte de vedere:

  a) cu ingradirea terenului neautorizat(problema cu Union Fenosa),

  b) impedicarea accesului la obiect,

  c) cu ingradirea teritoriului public,- destinat pentru joaca si trecerea libera a pietonilor,

  d) n’-a inregistrat casa la organul respectiv(cadastru),

  e)stiind legea, dl.Donciu a ignorat-o si din alte puncte de vedere, ceea ce denota, ca:

  j) nu mai merita sa fie ales in acest post,decat ,cum a zis tiganul:”s-o stearga din gara”; avem multi hoti si violatori ai legii la conducere:NU NE MAI TREBUIE INCA UNUL si inca la ce post!!
  Ce fel de Moldova independenta avem si democrata, daca nu se executa legea si in adresa cinovnicilor de stat de rang inalt?

  Se fac crime:om-ucidere,altii prada bugetul RM, altii fac biznes ilegal si nimeni nu aplica legea impotriva lor:imunitatea lor impedica executarea ei.
  De ce un jurnalist nu trebuie sa gindeasca ca un procuror;legea trebuie s-o cunoasca toti, si numai procurorul are voie, in baza la probe, sa pedepseasca, luind decizii, hotariri, in baza legii in vigoare? Dar se face acest lucru? Nu! Scriu, mai in toate cazurile, ca nu au probe de ajuns ca sa-i traga la raspundere…dupa lege.

  Donciu nu-i intrece pe altii in bogatie, dar uitati-va cate incalcari legislative comite, avind cunostinte in drept, cu detinerea atitor functii la stat? E obijduitor, desigur, ca toti i-l vad pe dlui, dar ce sa-i faci:daca doreste sa fie la asa post la CNI; trebuie sa se supuie legii si sa nu repete exemplul lui Voronin si altora -acoperi-ti de judecatori si procurori pentru diferite actiuni ilegale.
  Jurnalistul si-a facut datoria, in baza documentarii si nu poarta nici o vina;nu-i procuror sau judecator ca sa tie “crisa” cuiva!!

 5. Cîntar

  Vera
  eşti una din acei “mulţi deştepţi”?
  Ca să înţelegi – aici bătaia e mai lungă, acei care tot au “prihvatizat” timp de 20 ani, Lucinschii şi Voronin, subalternii lor ce astăzi sunt “anticomunişti şi proeuropeni” şi guvernează se luptă cu Ghimpu
  Oare nu vezi că toţi jurnaliştii “independenţi” atacă pe Ghimpu şi Chirtoacă, PL? Oare nu ştii că avem 35 de persoane cu avere de peste 30 mln Euro şi peste 200 persoane cu venit anual de peste un milion de lei? Ghimpu e de vină? Ghimpu le încurcă!!!
  Jurnaliştii “independenţi” sunt împreună cu propaganda Rusiei şi a oligarhiei împotriva lui Ghimpu, PL. Cu ajutorul jurnaliştilor “independenţi” se spală creerii “Pleacă ai noştri, vin ai noştri. Noi rămânem tot ca proştii”
  Reciteştii pe Rodica, Vicu, Neamul, Cioban la OI, Colean, Alexandru.
  Cojocaru de la Ambasada din SUA (vezi ce scrie Victor pe 1 noiembrie) va pleca ca adjunct la Chetraru, la Centrul Anticorupţie (aşa se aude)
  Omului îi este dat să se cîndească, dar să nu fie prostiţi timp de 20 ani de jurnalişti, comentatori politici şi ONGuri “independente”

 6. vicu

  Vera, Vera,dupa maniera in care te expui se vede ca nu-ti este straina piinea de jurnalist, dar anume in aceasta calitatea cred ca nu esti tare si trebuie s-o stergi din gara, precum zici chiar tu, deoarece nu tii cont de nimic decit de pinea care esti capabila s-o faci dintr-o sensatie stoarsa din deget. Este pe intelesul tuturora ca jurnalistul care are de muncit asupra unui material trebuie sa se documenteze, nu fara a consulta si opinia specialistilor si tragedia este ca lacunele formate din nedorinta de a munci asupra materialului la acopera jurnalistul prin interpretari eronate, presupuneri…fara cunostinta de cauza, fara a tine cont de careva deontologie si etica-se vede ca avem si jurnalisti la fel de calificati ca si unii guvernanti, de fapt vorba unui om intelept-avem ceea ce meritam-nu suntem suficient de maturi pentru personalitati de calitate….

 7. VATAN

  VINOVATUL ESTE ACEL CARE IA REPARTIZAT TEREN PENTRU CONSTRUCŢIA CASEI DIN CAUZĂ CĂ ACUZATU DEACUM DESPUNEA DE APARTAMENT CU 4 CAMERE.CEIA CE CONTRAVINE LEGISLAŢII ÎN VIGOARE.

 8. Valentina Cușnir

  Mă adresez către autorul articolului:scrieți-ne clar ce impozite pe venit a achitat Donciu de la 2000 încoace sau chiar și anterior și va fi totul clar. Este o informație ușor de obținut. Astfel le veți închide gura la toți.
  Presa își face bine datoria și să nu-i împiedicăm să facă acest lucru. Cui nu-i place, să nu citească ! Politicienii să-și facă serviciul în folosul Poporului, nu în interes de grup.

 9. Cîntar

  Dna Cuşnir
  Sunteţi cunoscută ca o persoană ce atăcaţi PL şi pe Dl Ghimpu şi în acelaş timp o susţimătoare a Dlui Filat
  De ce nu Vă interesaţi cum de are “casa de sticlă” vizavi de UNICUM Dl Filat, casa de zeci de ori mai mare ca Dlui Donciu?
  De ce nu Va interesaţi cum de au devenit 35 persoane cu averi de peste 30 000 000 Euro, şi vre-o 200 persoane cu venit anual de pste 1 000 000 lei?
  Cînd a-ţi avut în vedere de “Politicienii să-și facă serviciul în folosul Poporului, nu în interes de grup.” a-ţi avut în vedere de milionarii şi miliardarii în Euro din PCRM, PD, sau şi din iubitul Dstră partid PLDM?
  Nu v-aţi întrebat cu cine au guvernat Lucinschii şi Voronin? De ce suntem cei mai săraci din Europa?
  Ruşinică!

 10. tania

  Unii din comentatori incurca invidia cu relatarea informatiei a investigatiei in baza documentelor, ii sustin pe cei,care nu repecta legea, pe care o si mai profeseaza.E groaznic cu mentalitatea acestor cetateni in frunte cu politicienii.Regret dl Ghimpu, dar nu mai am incredere.E departe luminita de la capatul tunelului.Bravo ZDG.

 11. eu

  Uitati-va ce scrie o femeie, care spune ca este vecina cu Anatolie Donciu, pe un site de socializare…
  Grav este si faptul ca Donciu tine ostatici locatarii unui cartier intreg la Malina Mica. Iarna trecuta, pe un frig de crapau pietrele, am ramas fara curent dupa miezul noptii, timp de 14 ore, aveam copil mic care ingheta credeti din cauza cui? A lui Donciu, care a ingradit transformatorul in curtea sa si cei de la Fenosa umblau in jurul ograzii nestiind ce sa faca. Furnizorul de curent ne implora sa rabdam si, in final, ne-au zis ca acolo locuieste un procuror si nu pot face nimic. Sper ca Donciu va avea bunul-simt si va renunta la functie. Cel putin, Pl nu il va apara cu atata inversunare.

 12. rodika

  Asa gen de companii s-au obisnuit sa acapareze tot cei posibil…indiferent daca au sau nu dreptate…..cele doua parti se vor judeca inca multi ani inainte….. Referitor la imobil…..nu mai exagerati….este un proiect destul de modest specifik anilor 2001-2004….. sau voi chiar credeti ca o persoana care a detinut functii de vaza pe parcursul anilor trebuie sa traieasca intr-o cocioaba????? insa referitor la functia care o detine la moment nu putem sa nu remarcam ca A.Donciu este cit se poate de obiectiv…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *