Fiul unui judecător recunoaşte că a luat mită "pentru a lămuri întrebări în instanţă"

425-Dorin-MelinteanuAvocatul Dorin Melinteanu, fiul magistratului milionar de la Curtea de Apel (CA) Chişinău Iurie Melinteanu, a recunoscut în faţa procurorilor Anticorupţie că a luat mită de 800 de euro pentru a influenţa judecătorii de la Apel. Anterior, tânărul avocat a mai fost judecat pentru că intrase cu automobilul într-un motociclist care a ajuns la Urgenţă cu multiple fracturi. După mai mulţi ani de judecată, într-un final, Curtea Supremă de Justiţie l-a achitat.

Avocatul Dorin Melinteanu, 32 de ani, a fost reţinut pe 9 octombrie 2013 de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), fiind bănuit de trafic de influenţă. Acesta i-a cerut unui client suma de 800 de euro sub pretextul că are influenţă asupra unor judecători de la CA Chişinău, acolo unde tatăl său este magistrat în Colegiul Penal, şi că-i poată determina pe judecători să emită o sentinţă mai blândă în privinţa unui inculpat.

Melinteanu s-a aflat în arest în izolatorul CNA timp de 72 de ore, iar ulterior a fost eliberat. Cauza penală a fost transmisă Procuraturii Anticorupţie, care i-a deschis lui Dorin Melinteanu un dosar penal pentru trafic de influenţă. Dacă va fi găsit vinovat, avocatul prins în flagrant cu mită riscă o amendă între 1000 şi 3000 de lei sau închisoare de până la 5 ani.

“L-am reţinut când perfecta documentul…”

Eduard Harunjen, şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, ne-a explicat că fiul lui Melinteanu a cerut mită pentru un dosar care urma să fie examinat în luna noiembrie curent. “El trebuia să participe pe dosar. Noi am investigat şi aspectul că tatăl lui este judecător la Curtea de Apel. Am dobândit multe informaţii. El şi-a recunoscut vina că a solicitat banii şi că are influenţă asupra instanţelor de judecată, dar şi că poate să lămurească întrebări cu judecătorii. Ne-a mai spus că dacă clientul lui avea să câştige de la sine în instanţă, era să-i întoarcă banii înapoi. Chiar au avut de gând să semneze un asemenea contract. Şi noi l-am reţinut chiar atunci când perfecta documentul”, ne-a spus şeful interimar Anticorupţie.

Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Uniunii Avocaţilor din R. Moldova, susţine că a fost informat oficial de Procuratura Anticorupţie despre faptul că avocatul Dorin Melinteanu a fost reţinut pentru trafic de influenţă. “Am primit înştiinţare că el a fost reţinut. Mai multe date nu ne-au dat. Noi nu putem să-i suspendăm activitatea lui Melinteanu deoarece procurorii nu ne-au cerut acest lucru. Iar retragerea licenţei de avocat se face după ce este o hotărâre definitivă de condamnare”, explică Amihalachioaie.

425-judecator-melinteanu-casaMelinteanu: Hai să văd cum vă pot ajuta şi convenim la birou

Procurorii care anchetează cazul lui Melinteanu susţin că investigaţiile sunt pe ultima sută de metri şi că săptămâna viitoare dosarul ar putea fi trimis în judecată. “Încă nu am cerut Uniunii Avocaţilor să-i suspende activitatea. Urmează şi acest lucru. Mai sunt nişte proceduri de finalizat”, ne-a declarat şeful interimar Anticorupţie, Eduard Harunjen. ZdG l-a contactat pe avocatul Melinteanu ca să aflăm dacă şi-a autosuspendat activitatea până va fi emisă o decizie în dosarul de corupţie întocmit pe numele lui. Ne-am prezentat ca un potenţial client de-al său.

Reporter: — Avem nevoie de un avocat care să ne reprezinte în intanţă. E o problemă. Am avea nevoie de o consultaţie juridică.

Dorin Melinteanu: — Hai să stabilim o oră pentru mâine. Veniţi pe Bucureşti, 68. Într-o clădire cu 10 etaje. Vă aştept la etajul 4. Să îmi telefonaţi în prealabil.

ZdG: — Cât costă serviciile tale?

Dorin Melinteanu: — Hai să văd cum vă pot ajuta şi convenim la birou.

Imediat după această discuţie l-am sunat pe tânărul avocat şi m-am prezentat că sunt de la ZdG şi că am vrea să facem unele precizări referitoare la dosarul penal de la Procuratura Anticorupţie. Melinteanu însă s-a arătat deranjat de noi. “Bună! Nu vă supăraţi, eu sunt ocupat. O zi bună”.

Condamnat la 1 an cu suspendare

Numele lui Dorin Melinteanu figurează şi pe un alt dosar penal după ce pe 8 aprilie 2009, la câţiva paşi de casa de milioane a tatălui său magistrat, a accidentat un motociclist. Potrivit unei decizii de judecată, în ziua de 8 aprilie 2009, în jurul orei 19.20, inculpatul Dorin Melinteanu, conducând un automobil de model «Audi», pe str. Avicenna, ajungând la intersecţie cu str. Malina Mică, nu a manifestat atenţie sporită de circulaţie şi nu a cedat trecerea vehiculelor ce se apropiau de intersecţia cu drumul cu prioritate. Astfel, a fost implicat în accidentarea unui motociclist în vârstă de 50 de ani, care se deplasa regulamentar pe drumul cu prioritate, cauzându-i vătămări corporale grave. Potrivit raportului de expertiză medico-legală, motociclistul a suferit mai multe fracturi şi traumatisme cranio-cerebrale, fiind transportat de urgenţă la spital.

Procurorii l-au învinuit pe fiul judecătorului de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 264 (3) lit. a Cod Penal. Pe 7 mai 2012, Judecătoria Centru a emis o hotărâre prin care l-a achitat pe inculpatul Dorin Melinteanu. Procurorii au făcut recurs la CA Chişinău, dar, din motiv că tatăl inculpatului activează în calitate de judecător al Colegiului Penal de la CA Chişinău, Curtea Supremă de Justiţie a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Bălţi.

Achitat de CSJ

Curtea de Apel Bălţi l-a condamnat pe Dorin Melinteanu la 1 an de înschisoare cu suspendarea pedepsei. Iar pe 16 aprilie 2013, Curtea Supremă de Justiţie l-a achitat pe fiul judecătorului de la CA Chişinău. “Admite recursul ordinar declarat de Melinteanu Dorin Iurie împotriva deciziei Colegiului penal al Curţii de Apel Bălţi din 28 noiembrie 2012. Casează decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Bălţi din 28 noiembrie 2012 în privinţa lui Melinteanu Dorin Iurie cu menţinerea sentinţei Judecătoriei sect. Centru, mun. Chişinău, din 07 mai 2012. Decizia este irevocabilă”, se arată în Hotărârea CSJ din 16 aprilie 2013.

Amintim că ZdG a scris că judecătorul Iurie Melinteanu, de la CA Chişinău, este proprietarul unei case de locuit cu două nivele, mansardă şi terasă, estimată de experţii imobiliari la peste patru milioane de lei. Imobilul de lux al magistratului este situat pe str. Avicenna din Chişinău. La aceeaşi adresă lociueşte şi fiul său, avocatul Dorin Melinteanu.

De la începutul anului curent, CNA a documentat 13 avocaţi suspectaţi de diferite acte de corupere.

zp8497586rq

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. 777

    noi lam avut pe Calin Melinteanu ca avocat-este mincinos si te rupe de bani.

  2. CNA

    Iar judecătorul nu hotaraste probleme pentru fecior .Cit de hazliu mai este cind coruptia este lucru sustinut de guvernare ,dar nu combatuta .

  3. Nicolae

    Asa casa frumoasa trebuie intretinuta. Si cu salariul de judecator nu/ti poti permite sa intretii asa frumusete. Frumusetea solicita bani multi. Si apoi bani pentru benzina, bani pentru telefon, pentru bere si votca si etc. Banii din pod nu se i/au. “Ajuti” un client care in mod normal nu are nici o sansa si el achita 800 de unitati monetare drept in labuta. Fara contabilitate si fara impozite. Asa si viata e frumoasa. Si cind ii vad pe cei cinstiti apoi ma prinde ciuda. Iata din cauza acestora a trebuit patanu sa stea tocmai 72 de ore. Eu cred ca va fi achitat. o 100%. Si apoi judele a ajutat alti oameni si acei oameni il vor ajuta pe jude. Drept va va trebui si el putin sa se cheltuie. Dar fara bani iesti prost. Cu bani iesti om mare. Mai ales daca tatăl tau e jude.