Dosarul “neglijenţei” pentru anestezierea societăţii

259-papuc-editVictimele evenimentelor din 7 aprilie consideră că intervenţiile demnitarilor în cazul protestatarilor din aprilie nu pot fi calificate drept simplă neglijenţă în serviciu, după cum au decis procurorii.

Ex-ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, a fost audiat de procurori la 09.01.2010, în calitate de bănuit, într-o cauză penală pornită pe faptul neglijenţei în serviciu, în cazul evenimentelor din 7—8 aprilie 2009.

Procuratura Generală anunţă că şi fostul comisar general al CGP Chişinău, Vladimir Botnari, urma să fie audiat, dar nu s-a prezentat la procurori, pe motiv că s-ar afla la tratament în România. Din această cauză, Botnari a fost citat pentru a fi audiat la 19 ianuarie, în aceeaşi cauză penală, în calitate de bănuit.

Victimele evenimentelor din 7 aprilie susţin că dosarul de “neglijenţă” în serviciu, în care este cercetat ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc şi ex-comisarul general al municipiului Chişinău, Vladimir Botnari, este “o tentativă de anesteziere a acestei societăţi şi o încercare de a muşamaliza cauzele evenimentelor din 7 aprilie”.

Sergiu Mocanu, care s-a aflat în arest timp de 4 luni, începând cu 8 aprilie 2009, susţine că “Papuc şi alţi demnitari ar trebui cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu doar atunci când vorbim despre faptul că au admis devastarea sediilor Parlamentului şi a Preşedinţiei. Ei ar fi trebuit să asigure integritatea acestor edificii. În rest, au fost represiuni şi acţiuni de răzbunare, care nu cad sub incidenţa “neglijenţei””.

Victor Aramă, din Cahul, care a fost arestat în noaptea de 7 aprilie, fiind torturat la Comisariatul General de Poliţie, afirmă că faptele şi acţiunile celor doi demnitari MAI nu pot fi cercetate sub aspect de simplă neglijenţă în srviciu. “Au fost acţiuni intenţionate şi bine organizate de sus. Cei doi au executat nişte ordine abuzive şi, la rândul lor, au comis abuzuri”, afirmă Victor Aramă.

Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, omorât de poliţişti în noaptea de 7 aprilie, spune că, deoarece nu e jurist de profesie, nu poate califica sub aspect legal această interpretare a procurorilor. “Socot, totuşi, că a fost o comandă. Ancheta trebuie să descopere cine au fost cei care au dat comanda ca tinerii să fie represaţi şi torturaţi. Sunt sigur că nimic nu s-a produs întâmplător”, spune Victor Boboc, precizând că, deocamdată, nu are nicio noutate în dosarul omorului fiului său.

Ex-parlamentara Valentina Cuşnir, care a fost târâtă de poliţişti prin parc, fiindu-i fracturată o mână, crede că această calificare a Procuraturii Generale este „curată bătaie de joc faţă de cei care ai murit, sau au avut de suferit”. Valentina Cuşnir afirmă că cei doi foşti demnitari MAI, cercetaţi acum pentru neglijenţă în serviciu, “trebuiau arestaţi a doua zi, ca să treacă şi ei prin “Coridorul morţii”, să simtă cum e”. Ex-parlamentara susţine că dosarul intentat la cererea sa împotriva poliţiştilor care au traumatizat-o se tergiversează în mod intenţionat. “Vă imaginaţi, în timpul confruntărilor cu Petru Corduneanu, pe atunci şef responsabil pentru ordinea publică la MAI, acesta şi-a permis să mă ameninţe deschis. Din această cauză, am cerut să fie făcute înregistrări video şi audio ale confruntării. Anchetatorii au acceptat, dar nu au putut numi o zi în care va avea loc următoarea confruntare. Corduneanu a spus că pleacă la Breansc şi că nu ştie când revine”, explică Valentina Cuşnir.

Amintim că, în urma protestelor din 7 aprilie, peste 300 de tineri şi persoane adulte au fost reţinute şi arestate, chiar dacă aceştia au protestat paşnic. Cei reţinui, inclusiv femei, au fost maltrataţi în comisariatele de poliţie, în special în cel de pe str. Tighina, 6, din Chişinău. Potrivit datelor sintetizate de reprezentanţi ai societăţii civile, 4 tineri au fost omorâţi în bătăi.

Aneta GrosuPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Dosoftei

  Initial cercetarile au pornit sub aspectul savirsiri infractiunilor de neglijenta in serviciu.Ori se stie ca in timpul desavirsii cercetarilor, apar noi aspecte despre alte infractiuni.Sunt sigur ca rechizitoriul va cuprinde nu una ,ci mai multe fapte penale.

 2. LUDMILA

  CORDUNEANU AR TREBUI SA PLECE…DAR NU LA BREANSK,DAR MULT MAI INSPRE EST….SPRE SIBERIA….CA SA NU-L AJUNGA BLESTEMELE MAMELOR COPIILOR TORTURATI….

 3. Constantin

  Sper ca noua guvernare sa realizeze ca daca acesti criminali care au dat ordine exacte pentru ca tinerii sa fie luati de pe strada torturati si omorati in bataie,nu sunt inchis dupa gratii tinerii si societatea isi vor pierde speranta in justitie si democratia iarasi va fi sub pericol !

 4. matasaru2004

  copiii deja au nascocit si se joaca intro joaca noua,contemporana:
  ,,dea mentii ,procuratura si-n comunisti..,,
  (au preluat-o de la parinti maturi)

 5. matasaru2004

  nu spun de lume ca e deja dezamagita,treptat…
  dar eu eu socot ca ce se face acum sunt ,,ponturi,, -teatru <<Taganka<< pt naivi.
  sau film cu desene animate <<Tom si Jery<< pt copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *