Crima de la Durleşti: Episodul Gheorghe Inculeţ

După dublul asasinat de la Durleşti, comis în noaptea de 1 spre 2 aprilie 2011, a devenit cunoscut numele celui dat în căutare pe motiv că ar fi şi autorul crimei de la Ialoveni, comisă în septembrie 2010. Despre el, de 8 luni deja, se vorbeşte că ar fi fost medic, că şi-ar fi omorât sora şi nepoata, că ar fi fost recunoscut iresponsabil, fiind internat la Psihiatrie, de unde a evadat…

Pe www.mitropolia.md fusese postată imaginea acestui presupus asasin. Anume de aici presa a preluat poza, în timp ce pe www.mai.md nu figurează nicio informaţie despre căutarea acestuia. Singurele date oferite de MAI sunt cele potrivit cărora “investigaţiile continuă, în lipsa unor suspecţi”.

Cu dragoste şi cu frică de Dumnezeu

Poza despre care Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei avertizează că ar putea fi a medicului evadat de la psihiatrie, este a unui bărbat născut în 1972, în satul Caşunca, raionul Floreşti. Potrivit www.mitropolia.md, acesta poate fi întâlnit prin locaşe sfinte, deoarece se dă drept persoană evlavioasă, cu dragoste, dar şi cu frică de Dumnezeu.

Numele acestui bărbat este Gheorghe Inculeţ, numit de cei apropiaţi Gicu. El s-a născut într-o familie exemplară de intelectuali, având încă două surori. Foşti profesori ai acestuia de la şcoala din satul Caşunca, raionul Floreşti, ne-au spus că a fost un elev exemplar, bine crescut, setos de carte. “Ultima dată l-am văzut la nunta sa. Luase o tânără din Chişinău. A fost cea mai frumoasă nuntă din sat”, ne-a spus una dintre profesoarele lui Inculeţ.

Vroia să devină ginecolog

Vecinii lui Inculeţ spun că atunci când a fost admis la Universitatea de Medicină, el a decis că va deveni ginecolog. “Era un băiat foarte deştept, un interlocutor nespus de interesant. Puteai să vorbeşti cu el ore în şir, fără să te saturi, atât de profund gândea”. Cei care l-au cunoscut şi au comunicat cu el afirmă că era atât de profund, încât te gândeai că un om obişnuit nu poate fi atât de special.

Prin 1999, părinţii lui, originari din Caşunca, Floreşti, construiseră o casă cu intrări separate la Durleşti, pentru feciorul şi fiica lor, Gicu şi Diana, ambii studenţi la Universitatea de Medicină. Mai întâi Diana, sora mai mică a lui Gicu, s-a căsătorit şi a trecut împreună cu soţul să locuiască în casa de pe stradela Sf. Gheorghe, 12, de la Durleşti. Pe atunci, pentru că mai era student, Gicu rămăsese să locuiască în căminul universitar.

“Între timp, el s-a îndrăgostit până peste cap de o fată tare frumoasă, dintr-o familie distinsă. A urmat căsătoria, făcând o nuntă de toată frumuseţea”, spun persoane care l-au cunoscut încă la începutul anilor 2000. După nuntă, în casa de la Durleşti trăiau fratele şi sora, Gicu şi Diana, împreună cu familiile lor. La început, viaţa celor două tinere familii era de toată admiraţia vecinilor. Gheorghe Inculeţ era evlavios, îi plăcea să meargă la biserici şi mănăstiri, îndemnându-şi şi soţia să-l urmeze. Într-un timp, tot mai frecvent, prefera să viziteze Mănăstirea Hâncu. Cei care l-au cunoscut mai spun că Gicu respecta postul negru, se dezisese de televizor, cerându-i şi soţiei sale să facă acelaşi lucru. În scurt timp, tânărul devenise un religios fanatic.

Persoane din anturajul familiei Inculeţ spun că părintele Petru, de la Mănăstirea Hâncu, îl considera un evlavios deosebit de ascultător şi de mare ajutor. Într-un timp, Gheorghe alesese să stea mai mult pe la mănăstire. Deoarece fiul lor a ales liniştea de la  mănăstire, părinţii l-au cunoscut personal pe părintele Petru.

“Gicu era atât de împătimit de religie, încât a început să scoată din casă toate bunurile materiale, jertfindu-le locaşelor sfinte. Aşa au rămas fără covoare, fără mobilă, fără cadourile de nuntă”, povestesc vecinii bărbatului. Ei îşi mai amintesc că, atunci când tânăra sa soţie a înţeles că viaţa lor de familie eşuează, a decis să se preocupe de viaţa sa, părăsindu-l. “Femeia şi-ar fi dorit o familie fericită, o viaţă împlinită, dar nu a fost să fie”, vorbesc vecinii de la Durleşti.

Omorul Dianei. Prefaţă

Într-o zi, după ce sora şi cumnatul său nu îl văzuseră vreo săptămână, au început să-şi facă griji. Îl căutau peste tot. Când au ajuns la camera sa, forţând uşa, l-au găsit pe Gicu bărbos, singur între patru pereţi zgâriaţi cu cuţitul. Pereţii erau împânziţi cu cruci desenate de el. Ferestrele erau acoperite. Diana şi soţul său s-au speriat, deoarece, timp de o săptămână, Gicu nu mâncase şi nu băuse nimic. La întrebarea Dianei şi a soţului său: “Ce faci aici?”, el a răspuns supărat: “M-aţi încurcat! Eu vorbesc cu Domnul”.

După acest caz şocant pentru familia lor, părinţii l-au trimis la tratament. Se pare că medicamentele îi ajutaseră, pentru că, la externare, arăta refăcut. “Părinţii cunoşteau problemele sale. Era o mare suferinţă pentru ei, dar şi un fel de ruşine, motiv din care  familia ţinea în taină boala grea a fiului”, explică apropiaţi ai familiei Inculeţ.

A luat trei vieţi dintr-o dată

În toamna anului 2000, cumnatul lui Gicu plecase în Austria, la muncă. Diana, întorcându-se de la serviciu, îşi lua fetiţa de la grădiniţă şi neapărat trecea pe la Gicu. Îi dădea ceva de mâncare şi îl întreba de sănătate. Într-o seară de noiembrie, una obişnuită la prima vedere, Diana, întorcându-se de la serviciu împreună cu fiica sa, Cătălina, se grăbeau, din cauza ploii reci şi a vântului supărător. Era o seară ca toate altele…

A doua zi, vecinii de peste drum au observat că Diana şi Cătălina nu au mai ieşit din casă. Au aşteptat un timp, după care au alertat poliţia. Tot vecinii au informat părinţii, la Caşunca, aceştia venind în scurt timp. După ce poliţia le căutase peste tot şi nu mai rămânea nicio urmă şi nicio speranţă că ar putea fi găsite, în curte au descoperit o groapă plină cu apă (să fi fost apă de ploaie, adunată în ajun?), acoperită cu o tablă. Când au dat tabla la o parte, au zărit o mână, era a Dianei. Martori oculari spun că, înfricoşaţi, mai sperau totuşi că fetiţa, Cătălina, nu este la fundul gropii. Se gândeau că Diana ar fi putut-o ascunde undeva. “Au fost descoperite ambele, mama şi fiica, în acea groapă. Cătălina nu împlinise încă 2 anişori, iar Diana era însărcinată cu al doilea copil. A luat trei vieţi dintro dată”, spun interlocutorii noştri.

Şi-a trimis sora “în rai”

Potrivit poliţiei, mama şi fiica au fost mai întâi strangulate, după care au fost aruncate în acea groapă. Mai întâi fusese omorâtă Diana, după care – Cătălina. Hainele sfârtecate de pe corpul Dianei sugerau că ea s-ar fi luptat pentru viaţă cu fratele său. Mai târziu, hainele mai calde şi încălţămintea victimelor au fost găsite la o gunoişte din centrul oraşului, chiar şi inelul de căsătorie al Dianei fusese găsit în ciorapi. Tatăl lui Gicu, Ion Inculeţ, fără să ezite, s-a îndreptat spre Catedrala Mitropoliei. Acolo l-a şi găsit aşezat în genunchi, în faţa bisericii, rugându-se. Tatăl, apropiindu-se de el, a încercat să afle de ce şi-a omorât sora şi nepoata, la care Gicu i-ar fi răspuns: “Eu n-am făcut nimic. Eu le-am trimis în Rai, ca să nu se chinuie pe pământ”.

La Durleşti, Tamara Corjuc, fostă vecină cu Inculeţ, ne-a arătat locul în care Gicu şi-a aruncat sora şi nepoata, după ce le-a ucis. “Aici, lângă drum, era o groapă pentru apă. El le-a ucis şi le-a aruncat în ea. După omor a plecat la o mănăstire”.

După acea tragedie, Gheorghe Inculeţ a fost închis. În scurt timp, însă, a fost recunoscut iresponsabil, fiind internat la Spitalul de Psihiatrie, de unde, în 2007, a şi reuşit să evadeze. Se presupune că, după ce a evadat de la Psihiatrie, nu şi-a mai revăzut părinţii. Reporterul ZdG i-a găsit pe părinţii lui Gicu la Durleşti, într-un apartament nou, pe care l-au cumpărat după ce au vândut casa tragediilor negre, în care nu ar mai fi putut trăi vreodată. Claudia Inculeţ, mama lui Gicu, a refuzat să discute cu noi: “Eu nu dau interviuri. Şi aşa aţi vorbit la televizor. Pentru noi e o durere tot ce se întâmplă”.

Cine-l găseşte e campionul

La intrarea în sectorul de poliţie de la Durleşti un poliţist face glume pe seama căutării lui Inculeţ. “Cine-l găseşte e campionul. Va fi urcat pe un cal alb”. “Am fost toată noaptea la crimă. La 07.00 dimineaţa s-a luat urma. Câinii au dus-o până la o biserică din zonă, aflată la 2 km de la locul crimei”, ne spune Petru Scoarţă, şeful sectorului de poliţie de la Durleşti. El susţine că Gheorghe Inculeţ este căutat atât de poliţişti, cât şi de oamenii din sat, cărora le-a fost repartizată poza acestuia. “Şi părinţii lui ne contactează, întrebându-ne dacă nu a fost găsit. Prin sat, oamenii spun că l-ar fi văzut, după 2007, dar nimeni nu poate oferi date sigure despre locul exact al aflării acestuia”. “Inculeţ pe undeva este… Şi în timpul cel mai apropiat îl vom găsi. El nu prea a fost căutat”. „După cum s-au făcut toate omorurile acestea, cu sânge rece şi cruzime, nu cred că el este autorul. El e medic, a învăţat. Dar când te gândeşti că pe sora sa a ucis-o şi pe nepoată a dat-o în WC, nu ştiu la ce să te mai gândeşti”.

PS Petru de Hâncu, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, a spus pentru ZdG că nu-l cunoaşte pe Gheorghe Inculeţ şi că toate vorbele despre faptul că acesta ar fi adus jertfe la Mănăstirea Hâncu sunt prostii. “Eu nu pot să-i cunosc pe toţi cei care vin la mănăstire”, a spus PS Petru de Hâncu.

La Primăria din Caşunca am aflat că, în legătură cu asasinarea celor doi tineri,  nimeni nu s-a interesat dacă Gicu s-ar putea ascunde sau nu prin satul său de baştină.

La MAI am fost informaţi că Procuratura Generală investighează cazul şi că portretul robot al presupusului asasin ar trebui difuzat de procurori şi nu de poliţie.

Reporter de Gardă


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. veronica

  buna investigatie, dar seamana izbitor de mult cu un alt mesaj. “Buna ziua,eu sunt studenta la jurnalism,si am scris un studiu de caz referitor la dublul omor din anului 2000 al lui Gheorghe Inculet,avind mai multa informatie despre el.

  Dublul omor al lui Gheorghe Inculet din anul 2000
  Scurta povestire despre asasin
  Gheorghe Inculet,numit de cei apropiati-Gicu,provenea dintr-o familie bogata.El mai avea doua surori.Era student la Universitatea de Medicina,ca fiind sa devina ginecolog.Era un baiat foarte destept,puteai sa vorbesti cu el ore intregi,pe cit de profund era fara sa te saturi,plus la asta primind si o satisfactie din discutia produsa,care pina la un moment dat,iti trezeste suspectia ca nu ar putea fi un om normal cu asa o gindire mentala geniala.
  Parintii lui au construit o casa cu intrari separate in or.Durlesti,fiind originari din satul Casunca raionul Floresti,pentru copii sai Diana si Gicu,care isi faceau studiile la Universitatea de Medicina.” (etc)

  • Aneta Grosu

   Veronica, studenta, sub acoperirea anonimatului, a adus un text la ZdG. Nu era articol de ziar si nu putea fi publicat in acea varianta. Cu acordul ei, reporterii de la ZdG au mers mai departe… Au vorbit cu oameni din satul lui Inculet, au fost la Durlesti, au gasit parintii acestuia, casa in care a trait Inculet… Au cautat dovezi si declaratii la cele spuse, inclusiv la cele relatate anonim in textul studentei. E vreo problema?

 2. ionitza

  ZDG face investigatii, dar ce fac organele de drept? Nu e neaparat sa se publice, dar se zice ca inca nu au un suspect sa fie dat in urmarire.
  Cei periculosi evadati din psihiatrie trebuie cautati asa cum sunt cautati cei evadati din puscarie. Poate ca nici nu e Inculet, de unde sa aiba arma, dar trebuie sa fie cautat caci nu este un om invizibil… traieste undeva, chiar daca e ascuns.

  Vai de capul nostru cu asemenea aparatori…

 3. eu

  sincer nu cred, logic asasinul ar trebuie sa aiba arma si masina, un simplu om ar putea fi oprit in trafic si verificat la orice pas, dar… dupa cum vedeti el nu este oprit si nici verificat de catre nimeni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *