Combatanţii “fantomă”

221-combatantiDupă războiul de la Nistru din 1992, combatanţii îşi duc traiul diferit. Mulţi au plecat peste hotare, unii s-au întors, dar au plecat din nou. Unii se judecă pentru drepturile lor, iar câţiva s-au implicat în campania electorală. Aparent, statul le-a oferit nişte privilegii, cum ar fi creditele preferenţiale în valoare de 82 de mii de lei. Cine le obţine? Grigore Policinschi, preşedintele r.Dubăsari şi candidat la funcţia de deputat pe lista Partidului Comuniştilor, bunăoară. Deşi are legitimaţie de veteran, mai mulţi combatanţi afirmă că “nu cunosc un aşa luptător”.

După ce s-a terminat războiul, Anatol Croitoru din s. Coşniţa, r. Dubăsari, a devenit preşedintele Mişcării Voluntarilor Combatanţi. A exercitat această funcţie până în anul 1997, atunci când a fost nevoit “să ia calea pribegiei”. În acea perioadă a obţinut azil politic în Franţa. Ca să-şi ia familia cu el, Anatol Croitoru trebuia să aştepte exact cinci ani. Din oraşul Lyon şi-a sunat apropiaţii. “Fiul mai mare mi-a spus că situaţia în R. Moldova este complicată, şi în cazul în care rămân în Franţa pentru cinci ani, pot să uit de familie…”, povesteşte Anatol Croitoru. Ca să câştige nişte bani, a plecat în Germania.

Acolo, în loc de salariu, combatantul a obţinut o maşină cu care s-a întors acasă. Din lipsă de bani, Anatol Croitoru nu a înregistrat automobilul. Între timp, acesta s-a învechit, iar el nu a mai reuşit să-l înregistreze.

Veteranul a rămas cu amintirile despre Franţa, Germania, despre război, dar şi ignorat de stat. Formal, spune Anatol, statul a adoptat o serie de hotărâri care prevăd facilităţi pentru veterani. “Doar că nu toţi au acces la ele”, susţine combatantul.

Trăiesc din ultimele economii

Creditul preferenţial de 82 de mii de lei, de exemplu, nu i se acordă fiecăruia. Banii pot fi obţinuţi doar după ce prezinţi legitimaţia de veteran împreună cu o serie de alte acte. Mai mult decât atât, trebuie să te supui unor condiţii stipulate într-un regulament al Guvernului din 2004. Cele 82 mii de lei ar trebui să li se acorde veteranilor în cazul în care aceştia au o locuinţă în proces de construcţie sau dacă nu au unde locui. Mai trebuie prezentată şi o copie a deciziei autorităţii publice locale, prin care se angajează să achite 50 la sută din totalul creditului. Celelalte 50 de procente le achită beneficiarul.

Acum trei ani, Iurie Inihteev, combatant pe platoul din Coşniţa, a adunat toate aceste acte. A mers cu ele la Consiliul raional Dubăsari şi a solicitat un credit preferenţial ca să-şi repare casa, care era într-o stare avariată. “Acolo, mi s-a spus că s-a schimbat legea, aşa că am mers la preşedintele raionului, Grigore Policinschi, care m-a îndemnat să nu pierd speranţa şi să depun dosarul”, îşi aminteşte Iurie Inihteev.

Nici Vasile Calinciuc din s. Coşniţa nu a obţinut un astfel de credit. De fapt, la cei 70 de ani, veteranul a ajuns să se judece cu vecinul său pentru câţiva metri de pământ pe care Primăria s. Coşniţa i-a repartizat pentru folosinţă comună. Deşi trăiesc uşă în uşă, cei doi şi-au vorbit mai mult în instanţa judecătorească.

O bună parte dintre combatanţii de la Coşniţa munceşte la fabrica de conserve din localitate. Acolo, cei aproape 500 de angajaţi nu au primit salariul de aproximativ opt luni. În aşteptarea salariului pentru opt luni, Alexandru Croitor, de exemplu, trăieşte azi din ultimele economii. Veteranul, care a apărat teritoriul R. Moldova chiar din prima zi a războiului din 1992, se întreabă azi dacă aceasta este răsplata statului.

Unde a luptat Policinschi?

Pe de altă parte, acum un an, preşedintele r. Dubăsari, Grigore Policinschi, a obţinut credit preferenţial de 62 de mii de lei. După ce membrii Consiliului Mişcării Combatanţilor de pe platoul Coşniţa au ridicat mâinile ca să voteze acordarea legitimaţiei de veteran preşedintelui r. Dubăsari, funcţionarul a primit actul, care îi ajută considerabil la obţinerea unui credit preferenţial. Mulţi dintre combatanţi se întreabă: “Unde a luptat Grigore Policinschi?”

Alexandru Gorgan, ex-viceministru al Apărării în perioada 1992-1995, spune că nu a auzit de acest luptător. Nu a auzit ca Grigore Policinschi să fi participat la adunările veteranilor nici după război. Deşi nu îşi amintesc de el ca luptător care să fi ţinut arma în tranşee, combatanţii au memorizat bine perioada în care acesta era primar de Doroţcaia, localitate la hotar cu zona de conflict. “Grigore Policinschi, în calitatea sa de primar, avea pe Primărie două flaguri: tricolorul R. Moldova şi bicolorul separatist'”, afirmaţia aparţine mai multor veterani. “Primarul de atunci al s. Doroţcaia era destul de abil – ştia să se împace şi cu separatiştii, împotriva cărora am luptat, şi cu autorităţile de la Chişinău”, mai spun ei.

Aşa cum spuneam mai sus, Grigore Policinschi, care este şi candidat la funcţia de deputat cu numărul 92 în lista PCRM, a obţinut creditul preferenţial de 62 de mii de lei. Deşi regulamentul de acordare a banilor spune că această sumă trebuie acordată celor care nu au o locuinţă sau care au o locuinţă în proces de construcţie, în declaraţia sa pe venit din acest an, funcţionarul a indicat că deţine mai multe bunuri. Grigore Policinschi are o casă de locuit în s. Doroţcaia, un magazin, o cotă de pământ de aproape 4 ha, un garaj, un alt lot agricol, un lot destinat pentru construcţie în s. Tohatin, suburbie a mun. Chişinău, şi două microbuze “Mercedes”.

Preşedintele r. Dubăsari a confirmat că a obţinut un credit preferenţial. “De fapt, a fost o procedură destul de anevoioasă, care a durat vreo jumătate de an”, ne-a spus el. Funcţionarul ne-a explicat că nu deţine decât un lot pentru construcţii, iar din banii oferiţi de bancă intenţionează să-şi ridice o casă.

Dacă a luptat sau nu? Grigore Policinschi spune că şi-a apărat ţara de la 14 martie până la 27 iulie 1992, atunci când în zonă au ajuns forţele de menţinere a păcii. “Din prima zi până în ultima am fost pe prima linie a traseului Râbniţa – Dubăsari – Tiraspol”, afirmă funcţionarul.

Chestiuni guvernamentale – “o confuzie totală”

Mariana Semeniuc, şefa Direcţiei finanţe în ocrotirea sănătăţii şi protecţie socială de la Ministerul Finanţelor, ne-a explicat că aceste credite preferenţiale se oferă persoanelor care îndeplinesc toate cerinţele indicate în regulamentul din 2004 al Guvernului. Totodată, ea ne-a spus că nu ţine de ministerul pe care îl reprezintă să verifice dacă a luptat sau nu un veteran care aduce legitimaţia. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2007, “ponderea majoră în volumul total al creditelor preferenţiale acordate o deţin creditele acordate veteranilor participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova”. Ceea ce înseamnă peste 1 500 de credite în valoare de aproape 120 de milioane de lei (n. r. 58 de milioane de lei sub garanţia bugetelor).

Boris Tălămbuţă de la Ministerul Apărării, unul dintre responsabilii de acordare a legitimaţiilor de veteran, ne-a spus că au existat mai multe cazuri de retragere a acestor acte pentru că au fost prezentate documente false. Referitor la cazul lui Grigore Policinschi, Tălămbuţă ne-a spus că s-au verificat toate faptele şi că acesta ar fi luptat în 1992.
Mihai Tomacinschi, preşedintele Consiliului organizaţiei municipale Chişinău a Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă, afirmă că acordarea legitimaţiilor (n.r.: necesare pentru obţinerea creditelor preferenţiale) este “o confuzie totală”. “Mulţi au obţinut aceste legitimaţii fără să fi luptat”, spune Tomacinschi. “Am încercat nu o singură dată să revizuim toate legitimaţiile acordate până în prezent. Nu e creştineşte ca cineva să profite de conflictul de pe Nistru, acolo unde s-a vărsat sânge”, mai spune el.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Sorin

  Pai e plina tara Moldovei de eroi falsi!Colo eroi,dincolo eroi!Cine i-a inmultit,de unde au iesit?Ar fi normal sa le fie intentate dosare penale pentru acte false,ce zice Gurbulea?Cei ce au luptat cu adevarat,cavaleri ai ordinului St.cel Mare si a Ordinlui Republicii,azi practic cerseaza,au luptat penru indepedenta si-au jertvit sanatatea,si-au ingropat camarazii pentru ce?Crucile ruginite,murdare a lui Ion Fulga cazut eroic la Tighina,stau nevopsite,neingrijite in imediata vecinatate cu postul vamal intern a RM cu Transnistria.Rosca mincinosul,PPCD a intrat in Parlament pe sangele combatantilor cazuti la doar 20 de ani,de ce nu are griji de a vopsi crucile baetilor cazuti? Combatantii sunt dezamagiti,muncesc la negru in Italya,Portugalia,Rusia,Grecia,Franta si acasa,cu taxiurile la garile Chisinaului!Care erou e Policinschii,a cui?Vreti familii de eroi ai neamului,cavaleri de ordine,poftim: Anton Gamurar,Vitalii Rotari,Tolea Galca,Gheorghe Spatari,Vitalie Racila,Lilian Belibov,Iura Zelinschii,Colea Budeci, Sergiu Botnaru,Victor Patrascu,Liviu Dudnic,Sergiu Osman,Valera Lefter si multi altii,raniti,skiloditi,fara mani,picioare,oki si ku sufletul ars,fript!Iata eroi ai neamului,lor le-ar fi locul in Parlament,lor trebue sa se inchina Rosca cu PPCD,pe sangele si sudoarea lor alti “eroi” au ajuns sus la treuca statului in loc de “duba”. Ar fi normal ca “Garda” sa publice acest comentariu si numele eroilor adevarati ca articol deplin,sa investigheze pe deplin cele expuse…

 2. eugen

  De partea cui a luptat daca arbora steagul separatist si acum se bucura de privilegii?Daca a luptat ar trebui sa numeasca numele comandantului si a camarazilor.

 3. Micael

  Votati PL sau PLDM!

  Forza PLDM si PL !

  Moarte cripto-comunistilor ☭ si tradatorilor de neam si de tara,ppcd-isti !

  “Basarabia, lacrima neamului romanesc”

 4. iontu

  bine domnilor, da mai cum va uitati mariile DVS la “combatantul” Alexandru Cibrinciuc, de la Soroca, aflat pe lista PLDM, care nici nu a reusit prin intermediul partidului sau sa intre in viitorul guvern, iar nominalizatul deja isi face lista persoanelor de la care urmeaza sa extorce sume de bani, ca un fel de “raket”. vas ruga mult sa investigati cazul dlui respectiv, chiar daca nul dati public macar pentru voi ca sa va convingeti ca nu inventez,merci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *