Anticorupţie pe strada Renaşterii

Acum câteva săptămâni, într-un cartier cu vile de lux din Stăuceni a fost scos la vânzare un castel glamuros, cu mansardă în stil românesc şi piscină în curte, ca la europeni. Unul dintre cititorii ZdG, care îl cunoaşte îndeaproape pe şeful Procuraturii Anticorupţie, susţine că această casă a fost achiziţionată la un preţ de 245 mii de euro anume de acest procuror, încadrat în combaterea corupţiei. Contactat de noi, omul legii spune că acest imobil nu-i aparţine, dar că şi-ar dori cu-adevărat să locuiască într-o astfel de casă. Totodată, cheile biroului în care este păstrată declaraţia de avere a acestui procuror nu sunt disponibile în luna august.

“Recent, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Radeţchi, care are un salariu anual de aproximativ 100 mii de lei, adică în jur de 6000 de euro, şi-a făcut o achiziţie de toată frumuseţea. O casă în suburbia Chişinăului, în comuna Stăuceni. Această achiziţie l-a costat, nici mai mult, nici mai puţin – 245 mii de euro (preţul iniţial a fost de 255 mii de euro, dar a fost uşor negociat)”, aceste afrimaţii aparţin integral cititorului ZdG, care, sub protecţia anonimatului, ne-a prezentat şi câteva poze ale exteriorului şi ale interiorului acestui imobil.

În poze am descoperit un imobil de o arhitectură modernă, cu elemente rustice. Câteva balcoane împestriţate cu flori de muşcate. Pe acoperiş – câteva antene parabolice, iar în curte – o piscină. În interior – un hol în culori maronii, de diferite nuanţe, cu fotolii din lemn natural, cu televizor-plasmă şi alte obiecte pentru o viaţă modernă şi confortabilă. În altă poză e prezentată o baie luminoasă, în nuanţe alb-roz. Dormitoarele sunt la fel de bine amenajate, cu balcoane spaţioase, care se întrezăresc de după draperiile elegante. Bucătăria e la fel de bine dotată, ca şi sala de biliard. Încăperea are geamuri spaţioase, iar lângă uşă – trandafiri chinezeşti.

Am pus la îndoială cele spuse de sursa ZdG care a remis aceste fotografii, deoarece foarte mulţi procurori, inclusiv generali, au afirmat timp de 20 de ani că salariile au fost mereu mici şi insuficiente şi că angajaţii acestui sistem abia de îşi pot permite vreo gazdă decentă. Am decis să discutăm cu adevăratul stăpân al acestui imobil, ca să risipim toate presupunerile neadecvate.

Viorel – noul proprietar al casei din str. Renaşterii

Solicitat de ZdG, fostul proprietar al imobilului a confirmat că a vândut recent casa, refuzând să divulge numele cumpărătorului, pe motiv că una dintre condiţiile contractului a fost confidenţialitatea tranzacţiei.

Reporterii ZdG s-au deplasat în cartierul cu vile de lux din comuna Stăuceni şi au găsit cu uşurinţă imobilul proaspăt tranzacţionat. Deşi au sunat la poartă, ca să discute cu proprietarul casei, nimeni nu a răspuns. Mai multe semne, însă, sugerau că noii proprietari s-au stabilit în această casă. În ogradă – o minge de fotbal, la uşa de la intrare – câteva perechi de încălţăminte, iar pe o carcasă specială – câteva covoraşe proaspăt spălate.

Am discutat cu vecinii. Unul dintre ei, Ion, cunoaşte că această casa a fost scoasă la vânzare, însă nu cunoaşte dacă a şi fost vândută. “Cu 250 mii de euro o vinde. Casa este a lui Iurie. Acum văd că locuieşte altcineva acolo. Vine unul, Viorel (n.r – pe procurorul anticorupţie îl cheamă Viorel Radeţchi), cu un automobil 4X4”, ne-a mai spus el. Şi o altă vecină, care a ieşit la poartă să discute cu noi, cunoaşte că imobilul a fost scos de vânzare. Ea ne-a vorbit despre preţul solicitat de proprietar, dar a spus că, deocamdată, nu a discutat cu noul său vecin.

Imobilul respectiv se află pe strada Renaşterii, nr. 22, din Stăuceni. Din spusele cititorului ZdG, procurorul anticorupţie, Viorel Radeţchi, a achiziţionat casa, doar că avea de gând să o oficializeze pe numele unora dintre părinţi. “Tranzacţia va fi încheiată în momentul în care, la Chişinău, vor veni părinţii familiei procurorului, pe numele cărora va figura casa. Dar procurorul, împreună cu familia sa, au trecut deja în casă nouă”, a mai completat cititorul.

Contactat de ZdG, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Radeţchi, a negat că această vilă i-ar aparţine. “Este o minciună grasă (sau crasă? – n.r.), probabil inventată de cineva. Vă daţi seama că, la funcţia pe care o deţin, nu poţi să nu ai prieteni între ghilimele. Nu am casă. Aş vrea şi eu foarte mult să am o casă. Şi, la moment, din câte ştiu eu, nimeni dintre rudele mele nu are casă la Stăuceni”.

La Procuratura Generală am fost informaţi că salariul de funcţie al şefului Procuraturii Anticorupţie e de 5600 de lei, impozabili. Potrivit unui simplu calcul, acesta ar avea venituri lunare nete de puţin peste  4000 de lei. Cu un astfel de salariu, un procuror ar trebui să muncească 83 de ani, fără a consuma, pentru a-şi achiziţiona o casă de circa 250 mii de euro (250 000 x 16 : 4000 : 12 = 83).

Unde e cheia de la biroul cu declaraţii de avere?

Dat find faptul că procurorul anticorupţie e de mai puţin de un an în această funcţie, am încercat să aflăm dacă are şi alte venituri legale care i-ar putea permite să-şi amelioreze condiţiile de trai. Pe site-ul Procuraturii Generale, www.procuratura.md, este postată doar declaraţia procurorului general, Valeriu Zubco. Solicitaţi de  ZdG, responsabili din cadrul Serviciului relaţii publice al Procuraturii Generale ne-au spus că, într-adevăr, declaraţiile pe venituri şi proprietăţi ale procurorilor nu sunt postate pe site-ul oficial al instituţiei, iar Procuratura Anticorupţie nici nu are un astfel de site. Cu referire la declaraţia procurorului anticorupţie Viorel Radeţchi, aceleaşi surse ne-au spus că, probabil, aceasta s-ar afla la Comisia Centrală de Control.

Cu acest prilej am constatat că această comisie s-ar afla într-un oficiu de la CCCEC, dar că instituţia-gazdă nu are nimic în comun cu activitatea acesteia. “Sergiu Doina, angajat CCCEC, a fost responsabil de colectarea declaraţiilor”, ne-a explicat parlamentarul Veaceslav Ioniţă, preşedinte al Comisiei Centrale de Control. El ne-a sugerat că secretarul comisiei, Vadim Enicov, ar putea cunoaşte mai multe despre soarta declaraţiei pe venituri a procurorului anticorupţie, Viorel Radeţchi. Vadim Enicov este angajatul Preşedinţiei R. Moldova, unde am fost informaţi că acesta e în vacanţă acum.

Între timp, deputatul Ioniţă, care a recunoscut că nu are cheie de la biroul cu declaraţii, deci nu are acces la ele, a încercat să clarifice lucrurile, spunându-ne că, chiar şi dacă ar avea cheie, nu ar fi în drept să facă publică declaraţia procurorului, deoarece funcţia aceasta nu ar intra în categoria celor publice. “Doar procurorul general, miniştrii şi deputaţii sunt obligaţi să-şi facă publice declaraţile”, ne-a spus Ioniţă.

Întrebat dacă nu cumva activitatea acestei comisii este una doar formală, fără abilităţi de a face transparente proprietăţile celor responsabili de combaterea corupţiei în societatea noastră, deputatul a recunoscut că “este o formalitate, pierdere de timp, mai ales că nu există un mecanism de control şi de sancţionare”.

Procurorul anticorupţie, Viorel Radeţchi, ne-a spus, la rândul său, că a depus o declaraţie pe venituri, dar că nu cunoaşte exact unde o putem găsi. “Am depus declaraţia pe venit. Ştiu că toate datele acestea au fost trimise centralizat. La FISC ar trebui să fie”, ne-a mai spus procurorul anticorupţie. La Inspectoratul Fiscal, însă, ni s-a spus că, în temeiul Legii despre protecţia datelor personale, nu avem acces la această declaraţie.

Amintim că Viorel Radeţchi a devenit procuror anticorupţie în urma unei decizii a Consiliului Superior al Procurorilor, din 5 octombrie 2010, semnată de preşedintele acestuia, Iurie Garaba.

În Hotărâre se spune că în cadrul concursului pentru suplinirea funcţiei vacante de procuror al Procuraturii Anticorupţie, anunţat la 27 iulie 2010, au depus cereri de participare procurorul Viorel Radeţchi, adjunct al procurorului sectorului Râşcani din Chişinău, şi Vladimir Adam, şef de secţie la Procuratura Generală. Ulterior, însă, la 04.10.10, exact în ajunul anunţări rezultatelor concursului, Adam s-a retras din concurs.

În aceeaşi hotărâre, despre Viorel Radeţchi se spune că “a susţinut examenul de capacitate”. Totodată, în temeiul art.8 din Legea privind verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţii publice, consiliul a iniţiat verificarea procurorului Radeţchi. “Controlul nu a stabilit factori de risc şi restricţii prevăzute de lege în privinţa titularului, acesta fiind compatibil pentru ocuparea funcţiei de procuror conducător”.

Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor, prin vot deschis, a decis să propună procurorului general numirea procurorului Viorel Radeţchi în funcţia de procuror al Procuraturii Anticorupţie, pe un termen de 5 ani.
Constatăm din textul hotărârii că art.8 din Legea privind verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţii publice stipulează că funcţia actuală a lui Viorel Radeţchi e una publică. Am revenit la preşedintele Comisiei Centrale de Control, Veaceslav Ioniţă, pentru a preciza din ce cauză, în acest caz, ar fi imposibilă dezvăluirea conţinutului declaraţiei pe venituri a procurorului anticorupţie. Ioniţă a reconfirmat inutilitatea comisiei pe care o conduce.

Şeful Direcţiei personal a Procuraturii Generale, Isai Sârcu, a iterat pentru ZdG că declaraţia procurorului anticorupţie nu se află la procuratură şi că, oricum, ea nu poate fi făcută publică, dat fiind confidenţialitatea datelor personale.

PS Redacţia ZdG a realizat acest articol pentru că averile demnitarilor ţin de interesul public şi pentru că transparenţa veniturilor demnitarilor este o problemă naţională.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

13 comentarii

 1. AVRAAM

  S-a băgat omul in ipotecă,ori in caznaua statului s-au in buzunarele oamenilor…Dar ce obrăjori are,şi ce mutră,de parcă e bolnav de diabet,stă la dietă?…Din 1999 tot se face ordine şi reforme la procuratură,dar cum a zis ex-viceprocurorul general Murzac: La Moldova cine face dreptate-parte işi face! Balaban,Bobu,Diacov,Gurbulea,Murzac,Radeţchii-adevăraţi “hoţi in lege”, V NATURE!!!!!

 2. TTT

  mai Mikel,
  iute aici da-i cu apararea judecacatorilor,procurorilor si politailor,care in 2 ani si 4 luni de la evenimentele din aprilie n-au “gasit” niciun vinovat pt asasinarea a 5 tineri.oare nu pt ca is apa cristalina si vai de capul lor,sarmanii,ca abia de reusesc sa-si mai cumpere cate o vila de 245 mii euri?
  mai Mikel,stii tu ca toti cocalarii astia au intrat cu fundul gol in “democratie” dupa anii 90 si in iuresul dezmatului si jafului poporului oropsit in galosi si fara dinti in gura,taman justitiarii au devenit peste noapte putrezi de bogati?
  cum explici “minunea”,mai Mikel? sau faci si tu parte din haita? nu fi las,mai Mikel,nu te ascunde in spatele “democratiei” cu legi facute de hoti pt hoti,ci pune si niste argumente.
  stii ce inseamna masele disperate la un moment dat? inseamna foc si sabie si uite vila,nu e vila…
  deci,nu rade,ca mirosi a doaga prin monitor,totul e pana la un timp…

 3. Sergiu din SUA

  Oameni Buni. luatii cu furcile pe sus pe toti poponarii din MAI , Anticoruptie si alte curve spurcate din fotolii. Incendiatii de vii sa vada cum e sa pape lapte de la tita tarii si a oamenilor. Sa ajunga ca Timoshenko.

 4. vera

  CE BINE-I !

  Ce bine-i in Moldova
  De toate ai de vreai,
  Justitia e “oarba”,
  Conducerea-i vai-vai,
  Procuratura, “canta”,
  Dracului din “nai”!

  Poporul doar munceste,
  Varsind sudori, oftind,
  Ceva tot, asteptind,
  Tinand, strins,in palme,
  Banutii – adunati,
  Innecand amarul –
  Conducerii de azi!

  Ce bine-i in Moldova:
  La pochi, la comunisti,
  La toti banditii tarii,
  Numiti,la drept:coruptii,
  Alesii – prefacuti,
  Ce chinuie eroii
  Razboiului nistrean,

  Lasindu-i,chiar in strada,
  Jos, linga-l lor prag,
  Sa doarma: an de an!
  Ce bine-i in Moldova
  Cand ai un post mai sus;
  Traiesti ca imparatul –
  Nimanui -supus,

  Sugand-sugand,intruna,
  Din popor, de sus,
  Tot, ce doreste pofta
  Celui – nesupus:
  Avind statut si arme –
  Ambrazura, frate,
  Ce-l apara, de toate!

  Ce bine-i in Moldova:
  Te tavalesti,in lux!!

 5. Oleg

  Cu totii trebuie sa intelegeti care este sistemul Procuraturii. Asadar sa stiti ca marea majoritate de procurori nu o duc asa de bine sau o duc foarte rau. Inchipuitiva ai la mina o leafa de 3300 lei. Insa sistemul este asa>
  Procurorii se supun ierarhic asaca este regula ca un procuror sef ca sin in cazul de mai sus hotaraste tot si in majoritatea cayurilor pune la buzunar sau si superiorilor sai.
  Asa ca un procuror simplu niciodata nu se poate opune ca in caz ca se opune are probleme mari. In tara de obicei procurorii sef au in subordine citiva subalterni cu care hotaraste toate intrebarile u dosarele banoase iar restul procurorilor muncesc ca negrii si traiesc sinceri cu 3300 lei. Tot acesti procurori daca ridica nasul sunt pusi la punct repede de sef si anume se creaza o situatie si repede se face control si peste putin timp ti se propune sa te eliberezi.Asa este sistemul coruptia este la nivelul cel mai inalt. Si daca esti mai principial atunci sa stii ca ai sa examineyi numai petitii si o sa faci numai note informative.
  Referitori la concursuri pentru functii>
  Cum de se intimpla ca procurorii din RM nu sunt drnici de promovare. Se scot la concurs functii si in majoritatea cayurilor este numai un candidat iar daca is doi unul se retrage.
  Explicatia este ca daca te inscrii totpoti sa ai probleme. Cind se numeste concursul este si persoana care trebuie sa fie promovata si daca te implici ai probleme. Intrebati persoanele care sau retras de sau retras ca le-a treacut gustul.
  E mai rau de cit a fost.
  Monitoriyati sistemul ca voi puteti ceva sa faceti.

 6. TTT

  Vera,
  bine ai facut,c-ai incercat sa “core(s)tezi”.Vorba aia: bine-ai facut,c-ai venit,dar m/bine faceai,daca nu veneai.
  Exact “l” e la locul lui in “ce-l” ca pronume personal masculin,persoana 3,forma atona:ce îl apara,pe el,pe “nesupus”,ăsta-i subiectul.
  Dar ce-i cu “l” din “linga-l”? Iti dai seama ce-ai scris,sa linga ce? (De ce nu treci la romana sa nu faci confuzii?).Ai vrut sa spui altceva:”lângă al lor prag”,”al” este pronume posesiv singular,masculin,persoana 3 si nu-l divide nici papa.Corect e “lang-al”.
  Vezi conjugarea verbului “a vrea”,(tu vrei,nu “vreai”).
  “Inec”,un substantiv ambigen,de unde dublu n pt verb?
  “Popa-popi”,pastram radacina (pop).
  Vera,eu nu ma bag in “figuri de stil”,vorba ta,una cum ar fi “amarul conducerii” (E amarata,sarmana conducerea asta,”retraiesc” sa nu se inece si ea de necaz).
  Dar vreau sa spun foarte putin despre limba literara (cu diacritice,cusurul meu),adica o limba ingrijita,corecta,eleganta,cizelata,frumoasa (pt asta trebuie sa citim nu numai horoscopul),careia îi sta bine peste tot,dar,mai ales,in literatura,doar asta incerci sa faci.Insa dativul analitic nu e limba,e grai ce apartine unei zone sau unui grup: “e bine la pochi,la comunisti,la banditi”,dar nu e bine si “la limba”,adica limbii,pricepi diferenta? Limba cere dativul sintetic:popilor,comilor etc. Nicio problema,daca,familiar,dam mancare “la gaini” (si la pochi),sau daca “la fată” nu-i place sa citeasca.
  Drama e ca avem o gramada de semidocti,care sunt convinsi ca progresul n-are nevoie de dative si 22 de ani tot “progreseaza”.

 7. vera

  Pentru TTT: Dle TT ! Cand gindul exprimarii ma grabeste, sa ma exprim, gramatical fac greseli automat, asta-i una si nu inteleg, de ce d-stre , in adresarea catre mine, tot comiteti gresala: unde-i semnul gramatical al adresarii catre persoana -“!” ? Sau poate nu trebuie in gramatica limbii romane de folosit? Stiu, ca asa se scrie “ling-al”, dar prea putin m-am concentrat asupra greselilor. Aveti perfecta dreptate, Va multumesc mult! As vrea sa fac si o carte, dar nu am bani sa platesc pentru ca cineva sa-mi corecteze greselile. Singura sunt o gresala pe lumea asta: M-am nascut asa, cum scrie in cartea sfinta -Biblia si asa o sa si termin cu viata, fiindca HRAPARETII – conducerea statului nostru si altii ca ei se gindesc numai la dinsii, poporul de jos nu merita mai mult, decat: jignire,discriminare,nepasare, indiferenta din partea lor,care distrug suflete omenesti cu avizurile lor de plata, cu 3 banuti – ramasi,de la ei si aruncati prin oficiile postale unora, iar altora: slujile lor – poporul, ramas fara los de munca – combinatia din trei degete…
  Va multumesc, ca cititi comentariile mele si sper, sa nu mai comit greseli! Cu mult respect!

 8. TTT

  Vera,
  imi pare rau de lumea necajita,lumea simpla,muncitoare,care si-a pus speranta intr-o viata mai buna.Dar,desi suntem vreo 90 la suta,nu suntem in stare sa punem la punct pe cele numai 10 la suta.O fi pt ca e o afacere cu mult mai mare ca noi si orice frunza azi se invarteste in jurul banului.
  Dar nu e totul pierdut,reusim daca vrem,numai ca lasam totul pe ultima suta de metri.
  Absolut nu sunt de acord cu spusele tale.Fiecare pai are umbra lui.Disperarea e o bestie,dar trebuie sa ne pastram demnitatea,ea nu se pune pe masa,insa prefer sa mananc o data-n zi,decat sa fiu fluierat,decat sa fiu inconjurat de bodygarzi (de frica),decat sa nu privesc in ochi pe ceilalti.E un principiu greu de inteles pt multi cum ar fi si corectitudinea individului de a se ingriji de limba sa.
  Adresarea,adica vocativul,cere,in primul rind,virgula,iar daca e in mijloc,chiar 2 virgule “asculta,Vera,eu cred…”,adica trebuie izolat.
  Semnul adresarii,adica exclamarii,are si el locul lui.Semnele de punctuatie,un alt capitol important,dar ignorat.Stii tu cazul clasic,cand a fost omorat un nevinovat pt ca lipsea o virgula si enuntul a fost inteles gresit.
  Eu,daca nu cunosc,sunt incantat sa-mi vina in ajutor si un copil.Ingamfarea franeaza studiul.Nu e sfarsitul lumii,daca nu cunoastem,dar acceptam sa invatam.Daca infoim penele si punem mana pe pietre,ne creste cu vreun grad inteligenta?
  Sunt sigur,vei reusi,orice suflet are menirea lui si mai avem inca persoane oneste,gata sa puna umarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *