7 aprilie, dosar suspendat

297-andriutaNu a participat la protestele din 7 aprilie 2009, dar a trecut prin Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Luat de val, a ajuns să fie bătut şi încărcat într-un automobil, împreună cu mai mulţi tineri. Toţi au fost duşi la poliţie, de unde, peste mai multe zile, au ieşit mai mult morţi decât vii. Cazul lui Vadim Andriuţă, din satul Zahăreuca, raionul Teleneşti, rămâne neelucidat şi până astăzi, deşi, timp de un an şi jumătate, procurorii militari i-au tot spus că anchetează şi că cei care l-au maltratat vor fi pedepsiţi.

Acum câteva zile, Vadim a revenit într-o scurtă vacanţă de la Moscova, unde munceşte la construcţie. „Am încercat să dau de capăt, ca să înţeleg ce s-a întâmplat cu dosarul. Am crezut că, în sfârşit, voi afla cine m-a lovit atât de tare, încât mi-a traumatizat capul şi plămânii, dar nu am mai reuşit. Procurorul militar, Ion Bazatin, mi-a spus că dosarul a fost suspendat”, povesteşte Vadim.

Despre începutul zilei de 7 aprilie 2009 el aminteşte lucruri paşnice. “Am fost la o piţerie, la un interviu pentru angajare la muncă. Acolo, nu ştiu de ce, toţi vorbeau ruseşte. Am stat de vorbă, după care am fost anunţat că nu am trecut testarea, deoarece “u tebea rumînskii akţent”. Am ieşit cam abătut de la acel interviu”, îşi aminteşte Vadim. După acel eşec de angajare, a ieşit în oraş, unde a văzut cum se aduna tot mai multă lume.

“Mascaţii au fost lăsaţi la libertate”

“Nu am atins nimic şi pe nimeni. Nu am luat niciun creion de nicăieri, nu am pus mâna nici pe o piatră”, precizează Vadim Andriuţă. El îşi aminteşte cum, deja noaptea, a urmărit cele întâmplate în PMAN. „Am văzut cum a fost devastat chioşcul de lângă „Gemenii”. Sigur, la devastare au participat „mascaţii”. Asta am observat şi am reţinut, deoarece, mai târziu, în maşinile poliţiei, erau încărcaţi doar băieţi simpli, mascaţii fiind lăsaţi la libertate”.

Vadim nu avea experienţă de luptă şi nu a putut reacţiona în niciun fel atunci când asupra sa au tăbărât mai multe persoane îmbrăcate în civil. „Am fost prins printre primii. M-au aruncat la pământ şi m-au bătut tare crunt. Mai întâi, în PMAN. Ţin minte, cineva m-a lovit sub coaste, de mi-a tăiat răsuflarea, după care, ne-au încârcat într-un automobil poliţienesc de marcă VAZ. Eram vreo 10 băieţi. Unul dintre noi îşi pierduse cunoştinţa. În drum, aşa şi nu şi-a revenit. Ne-au transportat într-un garaj, la Comisariatul de Poliţie Centru. Pe cel fără suflare l-au dat jos şi au început să-l lovească peste faţă, ca să-şi revină, iar nouă, celorlalţi, ne-au ordonat să stăm cu mâinile în sus şi cu faţa la perete. Eram bătuţi şi percheziţionaţi”.

Noaptea a fost îngrozitoare. Cei circa 100 de arestaţi, aduşi pe rând la acel comisariat, au fost închişi în 5 celule, adică câte vreo 25 într-o celulă de câţiva metri pătraţi.

“Ne-au înjosit foarte tare. Am fost lovit în repetate rânduri, în special pe sub coaste. Timp de 3 zile am fost lăsaţi fără mâncare. Doar a 3-a zi, a venit soţia cuiva şi a adus o franzelă şi chefir. Le-am împărţit frăţeşte”.

“Amnistiat” cu interdicţia de a părăsi R. Moldova

Despre judecată, Vadim spune că a avut loc chiar la Comisariatul Centru. „Procurorul a cerut 2 ani de arest, dar judecătorul a decis să-mi dea 20 de zile de arest preventiv. Apoi am fost transferat la Comisariatul General de Poliţie, unde am primit un călcâi de pâine şi o cană de apă fiartă, fără vreun gust. A urmat o săptămână de arest preventiv la Penitenciarul nr. 13, după care – eliberarea. Ni s-a spus că am fost eliberaţi în urma unei aşa-zise amnistii”, spune Vadim, precizând că, totuşi, a fost obligat să semneze un act prin care se angaja ca, timp de 30 de zile, să nu părăsească R. Moldova.

Pe când se afla la Penitenciarul nr. 13, într-o zi, a fost vizitat de procurorul militar, Ion Bazatin, care era însoţit de un medic. „M-au examinat. Le-am povestit cum a fost, cum am fost bătut”.

Am plătit 4000 de lei pentru servicii de apărare, iar avocata m-a asistat până la închiderea dosarului penal intentat împotriva mea pentru aşa-zise acţiuni de huliganism (ordonanţa de punere sub învinuire art. 287, al. 2 , lit.b). La eliberare, avocata Stela Sochircă mi-a recomandat să fac un roentgen”.

Recomandările avocatei i-au prins bine. Roentgenul a arătat că plămânii au fost grav afectaţi şi că are nevoie urgent de tratament specializat. „L-am internat la Spitalul nr. 3 din Chişinău. Era într-o stare foarte gravă. Avea apă la plămâni, iar organele interne erau traumatizate de lovituri. A stat cu sonde, în stare gravă. Am cheltuit tot ce am putut aduna de acasă, ca să-l salvăm”, povesteşte mama lui Vadim, Tatiana Andriuţă. Femeia este nedumerită că nu a aflat despre faptul că statul acordă compensaţii victimelor evenimentelor din 7 aprilie. „Am auzit la radio că victimele acțiunilor din 7 aprilie 2009, printre care 14 persoane civile şi 5 colaboratori de poliţie, vor beneficia de indemnizaţii şi de reabilitare sanatorială din partea statului. Tot la radio am aflat că aceste persoane vor primi câte 5000 de lei. Când am încercat să caut dreptate pentru Vadim, mi-au spus că e târziu, că s-a terminat. Cum e târziu? Sute de tineri au fost bătuţi, transformaţi în neoameni. Acum ei s-au ales cu dosare „suspendate”, fiind informaţi că e prea târziu să mai caute reabilitare de la stat. „Dar de ce nu a ştiut nimeni despre aceste ajutoare? Cum au fost aleşi cei care le-au primit?”, se întreabă mama lui Vadim Andriuţă.

Ea spune că nu înţelege cum s-a întâmplat ca, într-un an şi jumătate, să nu se facă nimic la dosarul intentat la cererea lui Vadim împotriva celor care i-au distrus sănătatea. „Vă imaginaţi? Dacă nu venea Vadim de la Moscova şi dacă nu se interesa la Procuratura Militară, noi nici nu am fi aflat că dosarul a fost suspendat”, continuă Tatiana Andriuţă.
Ea e o femeie simplă, fără studii juridice, dar redă fără greş calea pe care ar fi trebuit să o parcurgă imediat anchetatorii. „Chiar atât de greu să fie să constaţi cine, de la Comisariatul Centru, a „lucrat” în acea seară cu acel automobil VAZ? Chiar nu există registre? Dacă cineva ar fi încercat să-i găsească pe poliţiştii care l-au torturat pe Vadim, i-ar fi găsit. Şi el i-ar fi putut recunoaşte, dacă nu lăsau să treacă 1,5 ani, ca să-i spună că dosarul a fost suspendat”, spune Tatiana Andriuţă.

Procurorul Ion Bazatin, solicitat de ZdG, a refuzat să dea mai multe explicaţii la acest subiect.

Aneta GROSU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. Constantin

  Da uite asa ciortii de procurori mana in mana cu militia lui Voronin si CRIMINALII COMUNISTI ii scapa basma cura pe criminalii ce au omorat si torturat tinerii nostri,viitorul tarii.

 2. Vit

  Am vrut schimbare, dar am primit o continuare, nimic-nimic nu s-a schimbat, chiar s-au marit preturile “CINOVNICILOR”. E criza financiara, au si ei nevoie de bani.

 3. Valentina Cușnir

  și dacă pe unele cazuri au fost formal deschise dosare penale ??? Dosarul meu este din februarie 2010 în judecată și încă nu am avut prima ședință preliminară-veșnic cineva lipsea sau se îmbolnăvea judecătorul.astfel se tergiversează la infinit. Particip la unele ședințe de judecată pe evenimentele din aprilie 2009 și rămîi fără cuvinte. de ce nu vine nimeni să asiste la ședințe de la partidele care se bat cu pumnul în piept și se vor votați?? Și dintre polițiștii nimeriți pe banca acuzaților sunt mai mult tineri simpli, pe care i-au făcut țapi ispășitori, i-au eliberat din lucru. Cred că și printre ei sunt nevinovați dar ne vor spăla creierii că s-a făcut ceva. Ne pierdem sănătatea și prin judecăți.

 4. matasaru2004

  nu hotaraste nimic proc militar Ion Bazatin,e un executor simplu.
  Vina lui e cu mult mai mica ca a sefilor lui care-i dau direct indicatii ce sa faca.
  Da ,a fost si este coleg cu multi din politisti (ca Saachian…), este influenta mica, dar toata influenta incepe de la Poc General si deacum cui se supune tizul lui Valera Gurbulea,-cum e spune ca-l incurc mereu cu Gurbulea (nu vad nici o diferente intre ei !)….aaaaa,Zubko !
  (pronunt Zubko,i-l vad pe Gurbulea…)

 5. bertill

  intodeauna am sustinut clauza: ca noi astia tineri nu trebui nimanui in moldova, emigrati si trimetetii in toate bortile pe toti bussinemsmanii nostri, si uitati incet de md, nu trimeteti bani la md si va fi ok

  asa mie jale de bietul baiat, pentru ce dracu sa lovesti asa tare ?? el e politzit, ei trebuiesk ucisi unu ca unu, desi nu e normal sa doresti moartea cuiva

  emirgati si iarasi emigrati, in alte tari oamenii au nevoie de mmuncitori ca voi

 6. mara

  bertilla,pe 8 octombrie,la articolul “extradarea lui karamalak se amànà”,mi-ai pus o intrebare: de ce nu accept nicio iotà din pàlàvràjeala lui “avram”? si ti-am ràspuns: pentru cà se tine de cai verzi,pe usurel am spus-o.ce zici,aveam dreptate? bine spus:nu e normal sà doresti moartea cuiva,asta inseamnà niste devieri serioase de la normal,e nevoie de interventia psihiatrului,altfel individul ar putea sà-si punà dorinta in practicà,e un pericol pentru societate.dar mie de ce mi-o doreai pe 20 octombrie la “voronin il pàràste pe bàsescu…”? si iar intrebarea clasicà: cànd minti si cànd ai mai fost sincerà? numai circul de sus càt face.de la “studii gratis” in urss ai trecut la “noi astia tineri”,nu se combinà vàrstele.ti-e milà de bàiat,oare? atunci de ce sfidai bunul simt cu “jos màinile criminale(?)de pe cordineanu”? de “forumista” noastrà de aici,in care cordineanu a bàtut ca-n fasole,nu ti-e milà,ca femeie? desi depinde, nu toti acceptà mila.cu indemnul la emigrare,tot tu ne cumpàrai bilet numai “dus” la bucuresti.cum ar fi:hai,càràbàniti-và cà abia de asteaptà ocupantii sà intre si in chisinàu,cà-i putin tiraspolul. ceea ce te caracterizeazà e provocarea: “trebuiesc ucisi unu ca unu”,ai aruncat si acum astepti cine “picà” si ce-ai mai putea aduna.nu stiu ce-ai adunat in calitate de avraam,cà te interesa “nume si fapte”,si nu stiu ce-ai pescuit in calitate de hasan la “dosarul heroina”,cà la fel,te interesa niste date,pentru cà in toate cazurile e una si aceeasi persoanà.

 7. ion

  Tot mai des aud emigrati si emigrati,eu imi pare ca nu mai emigrez/imi pare/dar as svatui tinerii EMIGRATI ca in tara nanasilor-finilor nu avet loc,sa ramina in tara cei mai bogati si cei mai saraci sa se bata intre ei,de acord nu trimiteti bani in MD.

 8. Valentina Cușnir

  lui jan.
  Probe sunt dar ne prostește comisia parlamentară. Se Știe că lupu și pd-ul nu vor vota retragerea imunității lui voronin și ca să nu se ajungă la asta, comisia spune că nu au probe. Lupu este principalul martor dar și vinovat că îl ascunde pe voronin ca și acela să nu spună despre el ! Asta este! Deschideți ochii!!!!Nici alții nu ar fi votat !!!

 9. sergent

  nuam cuvinte , dl. Ghimpu stiu ca nu poti sa rezolvi tot, dar … poate vezi baiatul prin discoteca ajutal, si atunci vei avea o familie intreaga, liberala, 1000%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *