Principală  —  Interviuri   —   Topul Anticorupţie 2010: mai puţini…

Topul Anticorupţie 2010: mai puţini nominalizaţi, dar cu o poliţistă

Pentru al şaselea an consecutiv, ZdG a realizat Topul anual Anticorupţie. Deşi, tradiţional, erau desemnate 10 persoane care în decursul anului au manifestat curaj în combaterea corupţiei, de această dată, au fost doar cinci nominalizaţi. Este pentru prima dată când în Top a intrat un angajat al Ministerului Afacerilor Interne, instituţia publică considerată în acest an cea mai coruptă, potrivit mai multor sondaje.

Înmânarea premiilor în cadrul Topului Anticorupţie 2010 s-a desfăşurat la Muzeul de Istorie din Chişinău. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai organizaţiilor din domeniul drepturilor omului şi cei mai combativi luptători anticorupţie, cititori şi prieteni ai ZdG, dar şi Oamenii de Gardă, desemnaţi în perioada octombrie-decembrie 2010, cărora le-au fost înmânate dimplome şi premii. Grupul etnofolcloric «Moştenitorii» a distins atmosfera evenimentului cu un deosebit program de colinde.

De regulă, învingătorii Topului Anticorupţie sunt selectaţi în baza nominalizărilor făcute de către cititorii ZdG în cadrul anchetelor Anticorupţie, publicate în ediţia tipărită, dar şi pe www.zdg.md. Principiul de bază la selectarea învingătorilor este ca persoana nominalizată să nu deţină poziţii de top în partide politice sau în instituţii de stat. În acest an, cititorii care au completat chestionarul Anticorupţie nu au nominalizat nume concrete de luptători cu corupţia. «Fie că nu au cunoscut oameni care să combată corupţia, fie activitatea persoanelor curajoase şi corecte rămâne în anonimat», explică redacţia ZdG.

Irina Ciumac, Valentina Caciur, Vera Eşanu, Ion Mâţu şi Vasile Roman au fost desemnaţi de către ZdG în Topul Anticorupţie pentru că sunt oameni care, prin activitatea lor, au demonstrat că nu sunt indiferenţi faţă de corupţie, că, deşi majoritatea dintre ei sunt necunoscuţi opiniei publice, prin acţiunile şi comportamentul lor au demonstrat că mita, depăşirea atribuţiilor de serviciu, abaterea de la buchia legii nu pot şi nu trebuie să fie tolerate şi acceptate. În decursul a şase ani, în Topul Anticorupţie au fost premiaţi jurnalişti, jurişti, medici, pedagogi, dar mai puţin reprezentanţi ai organelor de forţă, singurul poliţist nominalizat fiind Grigore Gorea, după ce fusese demis din cauza luptei cu presiunile politice care se făceau în sistem în anul 2006. Premiera Topului Anticorupţie 2010 este prezenţa unui reprezentant al forţelor de ordine, care se află în funcţie şi care a demonstrat verticalitate în confruntarea cu corupţia.

Respingerea mitei

Irina Ciumac

În acest an, Irina Ciumac, care activează în calitate de ofiţer de urmărire penală în cadrul Comisariatului de poliţie Buiucani din Chişinău, a demonstrat că este posibil de refuzat mita. În cadrul activităţii sale, i s-a oferit o sumă de bani în schimbul închiderii unui dosar penal, acţiune pe care ea a denunţat-o. Tânăra ofiţer spune că acţiunea ei este una firească, pentru că este de condamnat practica de a da şi primi bani murdari. Ea şi-a exprimat speranţa că şi alţi colegi ai săi  îi vor urma exeplul şi se vor opune corupţiei.

Starea permanentă de gardă

Vera Eşanu

Este o locuitoare a muncipiului Chişinău, care a fost cea mai activă denunţătoare a cazurilor de corupţie din instituţiile de stat pe parcursul anului 2010. A fost în audienţă la mai mulţi funcţionari, cerându-le socoteală. A scris zeci de plângeri şi scrisori instituţiilor de stat, descriind situaţiile de corupţie cu care s-a confruntat ea sau apropiaţii săi. A sesizat presa de fiecare dată când ştia că se încalcă legea. A depus aceste eforturi pentru că aşa trebuie să fie un cetăţean activ şi responsabil şi pentru că doar în acest caz lucrurile se vor schimba în bine, este convinsă femeia.

Caricaturizarea corupţiei

Ion Mâţu

Caricaturistul a elaborat în acest an un album întreg cu caricaturi, «Chichiţe judecătoreşti», care iau în derâdere actele de mituire şi corupere în sistemul de justiţie. «Numai cei care au răbdare, care sunt optimişti vor obţine succes, fiindcă în ţara noastră corupţia a căpătat proporţii deosebit de mari. Caricatura este una dintre practicile cele mai ascuţite care se ocupă de viciile şi moravurile societăţii, de toţi cei care le place să ia bani, să acumuleze averi, şi datoria noastră este să-i ţintuim, să-i satirizăm, cu speranţa că va veni o vreme când la noi în ţară corupţia va fi diminuată şi lumea va trăi mai bine», a declarat pictorul la ceremonia de premiere.

Readucerea justiţiei în instanţă

Valentina Caciur

Este grefieră la Judecătoria Căuşeni. Valentina a denunţat în repetate rânduri, nu doar în cadrul redacţiei, dar şi la Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei, cazurile de corupţie din interiorul instanţei judiciare în care munceşte. «Eu nu am hectare, nu am fermă şi nu am bani. Eu lupt pentru dreptate şi stârpirea corupţiei, şi aşa voi face până la sfârşit. Cred într-un viitor mai bun. Vă implor, faceţi ordine. Până la urmă, cred că obrazul nu se vinde», spunea într-o scrisoare Valentina. La evenimentul ZdG, Valentina nu a reuşit să ajungă. Se pregătea să plece la muncă peste hotare, lucru pe care deja l-a şi făcut.

Curaj şi determinare

Vasile Roman

Este activist şi jurnalist de la Orhei. Pe parcursul anului 2010 a demascat schemele ilicite de privatizare a pădurilor de la Ţiganca, Orhei. Nici dosarul penal intentat pe numele său, nici târâtul prin judecată şi nici ameninţările nu l-au speriat şi oprit în a spune adevărul. «Discutam cu nişte oameni şi spuneau că Orheiul este unul dintre cele mai corupte raioane. Poate că nu este chiar aşa, dar noi, care suntem la faţa locului, facem tot posibilul ca să investigăm cazurile de corupţie, ca să atenţionăm opinia publică, astfel încât să stârpim corupţia. Dacă noi, ziariştii, vom lupta consecvent cu corupţia, sunt sigur că R. Moldova nu va mai fi una dintre cele mai corupte ţări din lume», a declarat Roman.

„Acest eveniment este dedicat celor care manifestă curaj în combaterea corupţiei. Ne mândrim cu faptul că primii premianţi, care erau atunci jurişti, medici, învăţători, au ajuns ulterior în Guvern, în Primărie şi sperăm că ei continuă lupta anticorupţie în instituţiile publice în care activează”, a spus Alina Radu, directoarea ZdG.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Transparency International—Moldova, Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei şi Compania «Monbureau».