Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul general interimar al R.…

Procurorul general interimar al R. Moldova, despre dosarul lui Plahotniuc, politicienii din dosarul fraudei bancare și influențele politice din justiție

La 31 iulie, curent, Dumitru Robu a fost numit procuror general interimar al R. Moldova. Recent, ZdG a solicitat procurorului să răspundă la o serie de întrebări legate de activitatea instituției pe care o conduce din această vară.

D-le Robu, în viziunea dvs., astăzi, care sunt cele mai stringente dosare din instituțiile de anchetă și de drept din R. Moldova?

— Consider că dosarele gestionate de procuratură care actualmente necesită o atenție sporită din partea instituției al cărei interimat îl exercit sunt cele care țin de furtul miliardului, uzurparea puterii în stat, actele de corupție. De asemenea, sunt în desfășurare acțiunile procesual penale în dosarul „Laundromat”, deconspirarea schemelor infracționale create în diverse domenii ale economiei țării. Mă refer aici la delapidări, scheme de contrabandă, de preluare a întreprinderilor.

Pe 8 octombrie, 2019, PA a anunțat că îl citează pe cetățeanul Vladimir Plahotniuc în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii prevăzute de art.243, alin. (3), lit. B, Cod Penal al R. Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari. Instituția a spus că recurge la notificarea publică având în vedere că nu există, deocamdată, o altă cale de informare a cetățeanului Vladimir Plahotniuc privind citarea sa în fața procurorului. Totodată, PA a atras atenția în privința respectării principiului de prezumție a nevinovăției în privința cetățeanului Vladimir Plahotniuc. „Acest drept fundamental prevede că persoana acuzată de săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăţia sa nu-i va fi dovedită, în modul prevăzut de Codul procedură penală, într-un proces judiciar public, în cadrul căruia îi vor fi asigurate toate garanţiile necesare apărării sale, şi nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă”, punctează PA în comunicatul său.

Judecătoria Chișinău a emis un mandat de arestare pe numele lui Plahotniuc

Ați promis, în cazul mai multor dosare, că vor avea finalitate. Între acestea, cauza penală pe numele fostului șef al PDM, Vladimir Plahotniuc, cazul profesorilor turci de la liceele „Orizont”, dosarul penal inițiat pe faptul creșterii artificiale a tarifului pentru energia electrică, dar și cazul mirosului urât din Chișinău. La ce etapă se află acum aceste dosare?

— Investigațiile în dosarele la care faceți referire, dar și pe altele de importanță determinantă, continuă. Totodată, a fost pornită o cauză penală pe faptul mirosului neplăcut din Chișinău, după ce, recent, Procuratura a recepționat investigațiile preliminare și constatările specialiștilor. Prin urmare, cauzele penale sunt în derulare, iar în timpul apropiat vor avea finalitate, inclusiv dosarul privind extrădarea profesorilor turci, dar și altele.

În opinia dvs., ce mai poate face R. Moldova în cazul profesorilor turci, care au ajuns după gratii? De asemenea, va face R. Moldova o solicitare de extrădare a cetățeanului Vlad Plahotniuc?

— Prin specificul activității instituției Procuraturii, nu toate detaliile pot deveni publice instantaneu. Însă, vă asigur că aceasta este în interesul înfăptuirii justiției și le vom face publice la momentul oportun, astfel încât să nu periclităm desfășurarea investigațiilor.

La Parlament, ați fost întrebat în ce măsură politicienii au ceva de spus în deciziile luate la PG. Cum ați comenta acele afirmații?

— Procuratura este o instituție publică autonomă în cadrul autorității judecătorești, care contribuie la înfăptuirea justiției, apărarea drepturilor, libertăților şi intereselor legitime ale persoanei, societății şi statului prin intermediul procedurilor penale şi al altor proceduri prevăzute de lege. Aceasta acționează în conformitate cu Constituția, Legea cu privire la Procuratură și alte acte normative, în baza principilor legalității, imparțialității, rezonabilității, integrității și independenței procesuale, fapt care îi oferă posibilitatea de a lua în mod independent și unipersonal decizii în cauzele pe care le gestionează.

În afară de Marina Tauber și Reghina Apostolova, apar alte nume de politicieni actuali sau nu în dosarul fraudei bancare?

— Da, sunt mai multe nume, dar e prematur să le fac publice, așa cum măsurile de investigare încă sunt în derulare.

Președintele Dodon asigură societatea că sunteți total independent. Dacă într-adevăr e așa, de ce nu sunt intentate dosare, de ce nu sunt cercetați penal oameni din anturajul actualului șef de stat, numele cărora figurează în rapoartele Kroll?

— După cum am menționat, eu exercit interimatul funcției de conducător al unei instituții independente și aș prefera ca asemenea calificativ să fie atribuit Procuraturii și procurorilor nu doar de lege, dar și de cetățeni, în baza acțiunilor întreprinse de echipa de procurori cu care ne-am asumat angajamente destul de complexe, dar și necesare. După cum am declarat și în ședința Parlamentului, legea va fi aplicată uniform față de toate persoanele care vor fi stabilite ca fiind vinovate în comiterea infracțiunilor, inclusiv în cazul furtului miliardului.

Marina Tauber declara pe coridoarele instanței Ciocana că dosarul său este unul politic, intentat la insistența șefei Parlamentului, Zinaida Greceanâi, firmele soțului căreia au avut tangențe cu furtul miliardului. Dacă are dreptate, cum s-a produs tehnic această „comandă”?

— A devenit o modă ca unele persoane publice să facă declarații privind anumite acțiuni – nu doar ale Procuraturii – că ar fi „la comandă politică”. Aș vrea, totuși, să dezamăgesc iubitorii de teorii conspiraționiste: Procuratura nu acționează la comanda cuiva, dar își exercită atribuțiile conform Constituției și legilor, iar oportunitatea intervenției procurorilor în privința unei sau altei persoane este determinată de ansamblul de probe acumulate în cadrul urmăririi penale.

În ce relații vă aflați cu Andrei Năstase? Unii politicieni au spus că ați fi „omul lui”.

— Nu am niciun fel de relații cu dl Andrei Năstase și vă asigur că nu pot fi un „om al cuiva”.

Dar cu Eduard Harunjen în ce fel de relații sunteți?

— Nu am relații speciale cu dl Eduard Harunjen.

Ați declarat anterior că veți depune eforturi pentru a redobândi încrederea cetățenilor în Procuratură. Cum veți face acest lucru?

— Odată cu deferirea justiției a persoanelor implicate în furtul miliardului, dar și pornirea altor dosare de rezonanță socială, încrederea cetățenilor în instituția Procuraturii va spori. Iar aceste eforturi de redobândire a încrederii cetățenilor vor căpăta noi valențe prin acțiunile corpului de procurori cu verticalitate și nu prin acțiuni orientate spre interese de grup.

În actualele condiții, s-ar putea ca interimatul funcției dvs. să dureze mai mult timp. Ce proiecte aveți fiind în această funcție?

— Nu cunosc cât va dura interimatul funcției de procuror general, pe care-l exercit. Însă, prioritare în agenda mea sunt dosarele la care m-am referit la începutul discuției noastre – cele care țin de furtul miliardului, uzurparea puterii de stat, dar și de schemele de preluare a întreprinderilor de stat, delapidări, contrabandă.

V-ați început cariera în Secţia combatere trafic de fiinţe umane din cadrul PG. Cum luptă R. Moldova cu acest fenomen în prezent? Migrația influențează mult persistența acestui tip de infracțiuni…

— Aș vrea să vă spun că, în R. Moldova, sunt întreprinse toate acțiunile pentru combaterea fenomenului de trafic de ființe umane. Însă, totodată, nu trebuie să uităm de faptul că persistența și eforturile de eradicare a acestui flagel infracțional nu pot fi tratate disociat de vulnerabilitățile pe care statul le are pe segmentul prosperității economice…

Ce credeți despre succesul Laurei Kovesi, care a fost aleasă în funcția de procuroră șefă europeană? Avem sau nu în R. Moldova procurori de o astfel de calitate? Dvs. ce calități similare aveți?

— Da, noi avem în R. Moldova procurori care au calitățile demonstrate de Laura Kovesi, ceea ce ne demonstrează și evenimentele din ultima perioadă. Cât privește caracterizarea persoanei mele, în calitate de procuror general interimar, aș prefera ca aceasta să rămână la discreția cetățenilor și a colegilor de breaslă. Eu doar pot să vă asigur că îmi voi exercita atribuțiile așa cum le-am exercitat întotdeauna: respectând legea, drepturile omului, manifestând verticalitate, responsabilitate și obiectivitate.

Vă mulțumim.

Pentru conformitate, A.C.