Principală  —  Interviuri   —   O zi cu ministrul apărării!

O zi cu ministrul apărării!

291-marinuta2La minister, primul lucru pe care îl face zilnic este verificarea corespondenţei. Poartă discuţii cu subalternii şi se întâlneşte periodic cu preşedintele Ghimpu şi cu premierul Filat. Semnează ordine şi, uneori, ia prânzul împreună cu soldaţii din Batalionul de Gardă. Acasă este un bărbat cald şi un familist de aur, deşi, recunoaşte, acordă prea puţin timp familiei. Când îi apar câteva minute libere, mai scrie pe blogul personal sau comunică pe site-urile de socializare facebook şi odnoklassniki.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, nu are o locuinţă la Chişinău, de aceea închiriază un apartament. Zilnic, se trezeşte la ora 05.45. Bea un ceai împreună cu familia, îşi îmbracă costumul şi pleacă la minister. La 07.00, la masa de lucru, îşi verifică agenda zilei, în care sunt notate toate activităţile pe care trebuie să le realizeze.

Jumătate de milion s-a cheltuit pentru parada de 9 mai

Vitalie Marinuţa spune că primul lucru pe care îl face în biroul său de la minister este să verifice poşta electronică. „La serviciu sunt la ora 07.00. De obicei, încep ziua prin a-mi verifica e-mail-urile. Am mai multe adrese electronice, prin care comunic cu prieteni şi colegi din ţară şi de peste hotare. Apoi, vedeţi setul acesta de documente de pe masă, dacă nu reuşesc să le semnez seara, dimineaţa începe cu ele”. În timp ce vorbea despre prietenii din străinătate, ministrul şi-a sunat soţia: „Salut, puiu! Caută, te rog, diplomele mele de studii”. Din acest an, ministrul intenţionează să-şi facă doctoratul în Relaţii Internaţionale şi masteratul în Administrare Publică.

Ora 08.00. Pe agenda ministrului este indicat că, la această oră, colonelul Iurie Dominic, şeful Marelui Stat Major, trebuie să prezinte un raport. Între orele 08.20 şi 08:40 colonelul în rezervă Bucătari urmează să prezinte bugetul Armatei Naţionale. „Să trăiţi, domn’ ministru! Bugetul a fost executat oficial la 92 %. Dar dacă includem şi ziua de ieri, va fi executat la 98 %”. Ministrul lămureşte că, la ultima şedinţă de Guvern, a fost aprobată Hotărârea privind rambursarea către Armata Naţională a 606 mii de lei, bani care, practic, au fost cheltuiţi de armată pentru participarea la parada de la 9 mai. Totodată, colonelul Bucătari susţine că întreţinerea unui soldat cu echipament militar, inclusiv lenjeria de pat, costă două mii de lei anual.

Vitalie Marinuţa – 40 de ani; născut la Holercani, r. Dubăsari.
Licenţiat în relaţii internaţionale; Magistru în domeniul securităţii.
Activitatea profesională:
2007–2009 — antreprenor;
2006–2007 — şef Secţie cooperare internaţională şi integrare euro-atlantică, MA;
2005–2006 — ofiţer pentru planificare strategică, Comandamentul Central al Statelor Unite (CENTCOM), Tampa, SUA;
2004–2005 — specialist principal în Secţia planificare şi programe, Marele Stat-Major al Armatei Naţionale;
2000–2002 — comandant al Batalionului 22 de menţinere a păcii, MA;
1992–1999 — ofiţer al Batalionului cu Destinaţie Specială al MA.
Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 4-V din 25 septembrie 2009 a fost numit în funcţia de ministru al Apărării.
Salariul — 7 mii lei
Automobil de serviciu — Şkoda; Maşină de teren – „Chevrolet” (an. 1985)
Automobil personal — Hyundai Tucson; Volkswagen Passat (an. 1993)
Băuturi preferate — Whisky cu Cola şi vinul roşu
Bucate preferate — Plăcinte cu varză
Hobby — Prepară frigărui
Căsătorit. Are doi copii.

Vrea să facă sport la minister

Ministrul a mai discutat cu şeful Direcţiei Economico-Financiare despre construcţia şi amenajarea unei săli de sport la minister. „Astăzi am să mai ies din birou până la Preşedinţie, în orăşelul 142. Atât. Având o sală pentru sport aici, pe teritoriu, situaţia s-ar schimba. Cu atât mai mult cu cât Statele Unite ale Americii ne oferă tot echipamentul sportiv necesar. Noi doar să construim sala. Pentru asta am cheltui 300 mii de lei. În schimb, 160 de familii ar putea face sport.”

De la sport discuţia a fost îndreptată spre subiectul alimentării militarilor. „Dle ministru, cu părere de rău, luând în considerare că anul acesta nu am antrenat militarii în termen la strâns roada în câmp, vom avea un deficit de 3 milioane de lei la alimentare. Din această sumă putem face unele economii, dar totusi vom avea nevoie suplimentar de cel puţin 2,5 milioane de lei pentru alimentaţie. Va trebui să facem un demers către Ministerul Finanţelor, ca la rectificarea bugetului să ne fie alocaţi bani suplimentari. Dle ministru, dacă vă amintiţi, ni s-au promis aceşti bani încă de la prima rectificare. De fapt, vom fi nevoiţi să cerem suplimentar încă 7 milioane de lei pentru serviciile comunale: apă, electricitate, gaze şi căldură, deoarece, practic, s-a majorat preţul la aceste produse consumabile”, a mai raportat colonelul în rezervă Bucătari. Ministrul i-a cerut să perfecteze actele pentru a le înainta organelor competente.

Ministerul Apărării e ca site-ul Odnoklassniki

După Bucătari, a intrat în biroul ministrului locotenent-colonelul Sergiu Răilean. Au discutat despre avansarea în funcţie a celui din urmă, pentru a fi transferat din Chişinău la o unitate militară din Ungheni. „La noi se efectuează acum reorganizarea în toate unităţile militare. Se preconizează ca, în perspectivă apropiată, comandantul unităţii militare de artilerie de la Ungheni să fie avansat în funcţie, în Brigada 3 de infanterie motorizată. Acum analizăm candidaturile, ca să identificăm cine ar putea fi numit în locul lui în funcţia de comandant la unitatea din Ungheni. E nevoie de o persoană care să nu facă parte din colectivul de acolo, dar, totodată, să cunoască specificul, să cunoască artileria, pentru că ştiţi cum s-a procedat în ultimii ani cu artileria noastră. Eu am intenţia să văd artileria împuşcând. Aşa, în sărăcie, cu problemele pe care le avem, băieţii să-şi poată exercita misiunea. Şi să aveţi grijă cum procedaţi cu… cumetrii din unitate. Acum Ministerul Apărării este ca site-ul Odnoklassniki. În unităţi se promovează cumetrii, colegii cu care au învăţat şi tot aşa”. „Dle ministru, eu nu am cumetri în unitatea de la Ungheni”, a replicat Răilean.

La 09.30, ministrul a intrat în sala de conferinţe, ca să înregistreze mesajul televizat pentru emisiunea „La Datorie”, care a fost difuzat pe 3 septembrie, cu ocazia împlinirii a 19 ani de la fondarea Armatei Naţionale. Înregistrarea mesajului s-a făcut în trei variante. Consilierii care se ocupă de imaginea ministrului aleg cea mai bună variantă, pentru a fi pusă pe post.

291-marinuta3Ministrul cu Iphone apple şi 8 telefoane fixe

La 10.00, Vitalie Marinuţa şi-a pus o cravată de culoare vişinie şi a plecat la întâlnirea cu preşedintele Mihai Ghimpu. După o oră şi jumătate, Vitalie Marinuţa a revenit la minister. A conectat internetul, răsfoind presa on-line.

Pe lângă portalurile de ştiri citite de ministru, am observat că primeşte zilnic revista presei, prezentată de Serviciul Relaţii Publice. Pe masa din birou avea ziare tipărite, printre care şi Ziarul de Gardă, două poze cu familia, un telefon personal, un Iphone apple, de serviciu, şi opt telefoane fixe.

La 11.45, pe agenda ministrului este inclus că urmează să-l felicite pe colonelul Sergiu Vasiliţa cu ocazia zilei de naştere. Un buchet de flori era pregătit în anticameră. Ministrul a luat buchetul şi s-a dus în biroul omagiatului, să-l felicite. Colonelul Vasiliţa îl aştepta pe ministru cu o cutie de ciocolată pe masă, şampanie şi coniac. Marinuţa a ciocnit doar un pahar de şampanie şi i-a urat la mulţi ani colonelului. Ministrul a spus şi un banc pentru cei care nu au vrut să servească şampanie. „După ce un preot a înmormântat un creştin şi s-a aşezat la masa de pomenire, a fost întrebat de o rudă a răposatului: „Părinte, ce serviţi, vin sau votcă?”. Acesta, spunând rugăciunea, a rostit: „Şi bere tooottttt!”.

Pentru ora 17.00, era programat un concert la Palatul Naţional, cu ocazia „Zilei Independenţei”. Ministrul şi-a invitat subalternii la concert. „Noi am repartizat invitaţiile la acest eveniment. Invitaţia e pentru două persoane. Cine vrea – să vină cu soţia deseară la concert.” „Numaidecât cu soţiile?”, l-a întrebat cineva pe ministru, provocând zâmbetul colegilor de la minister.

Biserica nu trebuie implicată în politică

Ora 12.00. Lucrul cu documentele. Citesc în agenda ministrului. În timp ce ministrul răsfoia documentele, îl întreb cum comentează faptul că, dintre instituţiile de stat, populaţia acordă cea mai mare încredere armatei, potrivit unui sondaj realizat recent de IMAS. „Tradiţional, armata şi biserica se află în topul încrederii în orice ţară. Sunt două motive. Dacă luăm biserica, ea este spiritul naţiunii. Ea nu este legată de stat şi nu ar trebui să fie, în special într-un stat laic cum este R. Moldova. Biserica ar trebui să se ocupe de sufletele oamenilor. Cu regret, în acest sens există şi unele probleme… Bunăoară, eu consider că e incorect ca biserica să se implice în politică, aşa precum se întâmplă acum. Prin asta biserica pierde din imaginea sa, dar şi din încrederea pe care i-o acordă populaţia. Cât priveşte Armata Naţională, ea se află în top din considerentul că majoritatea dintre cei care îşi satisfac serviciul sunt oameni care ştiu ce înseamnă patrie, onoare, tricolor, care pun mai presus datoria faţă de popor şi faţă de ţară. Implicarea militarilor în cazuri excepţionale, cum au fost inundaţiile, şi faptul că ei apără ţara de orice inamic fac să sporească încrederea populaţiei în armată.”

Vitalie Marinuţa ne-a vorbit şi despre principiile de care se ghidează în viaţă. „Minciuna nu o suport deloc. Omul care este în faţa ta e cel mai important om de pe pământ. Şi al treilea principiu ar fi: învaţă, niciodată nu te opri din învăţat.”

291-marinuta5La vârsta de 10 ani fura castraveţi

Vitalie Marinuţa a făcut şi o descifrare a unuia dintre principii. Cel legat de minciună. „Mi-a dat tata o lecţie când aveam 10 ani. S-a întâmplat că, împreună cu un prieten, am furat toţi castraveţii de la o vecină. Îi aveam şi pe ai noştri, dar, ştiţi, castraveţii de la vecini sunt mai buni. Şi nu am luat unul sau doi, ci i-am cules pe toţi. Câţiva i-am mâncat, iar restul i-am ascuns în gradină, într-un butoi cu iarbă. Şi eu am plecat, că atunci cântam în orchestra din sat. Când am venit acasă, tata mă aştepta. A zis să mergem să mai vedem ce se întâmplă prin grădină. M-a pus să ridic iarba până la castraveţi. M-a întrebat: da’ aceştia de unde s-au luat? I-am răspuns că nu ştiu. Normal că mi-a tras câteva palme la fund şi mi-a promis că mai vorbim. Seara, mi-a pus în faţă un pahar cu apă, a turnat deasupra ulei, mi-a dat o linguriţă şi mi-a spus: dragul tatei, amestecă apa asta cu uleiul. Când uleiul se lasă la fundul paharului şi rămâne acolo, te las să faci ce vrei tu, poţi să nu mergi la şcoală sau să nu cânţi la trompetă, banii în casă ştii unde-s. Am învârtit eu apa ceea cu ulei vreo patru ore, până la 12 noaptea. Deja adormeam deasupra paharului. Dar tata spunea: hai! că tu nu ai observat, dar încă un pic şi uleiul rămâne la fund. Eu învârteam mai departe. La urmă, şi-a aprins o ţigară şi m-a chemat la el. M-a pus în genunchi şi mi-a spus: dragul tatei, în viaţă, să ştii, este exact aşa precum apa cu uleiul. Adevărul, oricât l-ai ascunde, odată şi odată iese la suprafaţă. Sare drept în ochi în momentul cel mai nepotrivit. De atunci ţin minte că adevărul iese tot timpul la suprafaţă ca şi uleiul deasupra apei.”

Pantofii îi cumpără de la talcioc

De la principii discuţia a trecut la vestimentaţie. Pantofii în care era încălţat oficialul costă 600 de lei. Spune că i-a cumpărat de la piaţă. „Mai bine schimb pantofii o dată la două zile decât să dau 300 de euro pentru o pereche şi să merg doi ani doar în ei”. Ministrul spune că de cumpărături se ocupă soţia sa. „De obicei, merg la piaţă şi-mi cumpăr hainele. La talcioc. Nu de atâta că sunt mai bune sau de calitate mai proastă. Ci pentru că, la noi în Moldova, trebuie să dai pe aceeaşi haină de trei ori mai mult dacă o cumperi din magazin. Sunt aceiaşi proprietari şi la piaţă, şi la Mall, şi la Gemenii. Dacă au dus un costum la piaţă, i-au pus un preţ de 100 de euro. Dacă l-au pus în vitrinele de la Mall, atunci costă 400 de euro. Eu pot socoti banii şi, în principiu, nici nu sunt un om bogat, pentru că toată viaţa mea am fost în armată. Iar în armată bani nu faci.”

Vitalie Marinuţa a întrerupt discuţia deoarece, la 13.00, avea pe agendă o convorbire cu colonelul Bucliş şi colonelul Fuior. O oră mai târziu, ministrul a plecat în orăşelul 142 de lângă minister, unde, de obicei, îşi serveşte prânzul, la cantina Batalionului de Gardă. S-a deplasat cu maşina de serviciu, o „Şkoda” de culoare neagră. Conducerea Batalionului îl aştepta la intrare. Ministrul mi-a spus care sunt cuvintele pe care trebuie să le ştie un militar: „Întocmai şi nicidecum”. A făcut şi un exerciţiu. L-a întrebat pe un subaltern: „Să-ţi dau 10 lei de o bere?”. „Nicidecum, domnule ministru”, i-a replicat el.

Vitalie Marinuţa a intrat în cantină. A salutat soldaţii care luau prânzul şi împreună cu ei a mâncat un borş roşu, hrişcă fiartă cu o bucată de carne de pui şi castraveţi muraţi. Apoi a băut un compot, după care s-a ridicat de la masă. El spune că obişnuieşte să ia prânzul în birou sau la cantina ministerului. Dar uneori mai trece şi pe la cantina din orăşelul 142.

291-marinuta4Soţiile tot timpul întârzie

Întors la minister, Vitalie Marinuţa a început şedinţa cu şefii de direcţii şi de secţii ale Ministerului Apărării. Şeful Direcţiei Secretariat a raportat situaţia din ultima săptămână. „Am primit 91 de documente şi au fost expediate 40. În comparaţie cu alte săptămâni, numărul documentelor s-a redus considerabil. Aşa e înainte de sărbători. Toate documentele luate la control au fost executate. Pentru săptămâna viitoare, Marele Stat Major urmează să prezinte informaţii privind măsurile întreprinse întru realizarea şi implementarea Convenţeiei Internaţionale ONU…”. În acest mod au raportat toţi şefii, inclusiv discutând fiecare problemă în parte.

Ora 16.00. Ministrul a purtat o discuţie cu locotenent-colonelul Butnaru şi colonelul Ohladciuc.

La ora 17.00, Vitalie Marinuţa îşi aştepta soţia la minister, pentru a merge împreună la concertul festiv dedicat Zilei Independenţei. „O să întârziem la concert. Soţiile tot timpul întârzie. Le spui una şi ele fac alta”, glumeşte Vitalie Marinuţa.

Cuplul Marinuţa a urcat în automobil, îndreptându-se spre Palatul Naţional. Maria Marinuţa, soţia ministrului, ne-a spus că prepară ceaiul în fiecare dimineaţă,. „Foarte rar se întâmplă ca soţul meu să iasă din casă fără să ia dejunul. Acasă e un bărbat cald şi un familist de aur, deşi acordă prea puţin timp familiei. Uneori, când vine de la serviciu, vorbeşte şi acasă despre armată. Când avem timp liber, mergem la ţară”, spune ea. Vitalie Marinuţa a confirmat că acordă puţin timp familiei. „Fetiţa mea a venit acasă într-o zi şi mi-a spus: tată, n-ar trebui să învăţ aşa de bine precum îmi ceri. De ce? Pentru că, îmi spune ea, înveţi bine, îţi faci o carieră şi ajungi ca tine. Apoi, copiii nu mai au tată, iar soţia nu-şi mai vede soţul.”

După concert, Maria Marinuţa s-a arătat mulţumită de cele vizionate, deşi a recunoscut că a fost un spectacol sărăcuţ, fără vreun recital. Ministrul, alături de soţie, a plecat acasă.

Pentru conformitate, Iurie SANDUŢA