“Nu am dat din coate ca să ajung în fruntea CGP” (Interviu cu Sergiu Cociorvă)

Interviu cu Sergiu Cociorvă, comisar general al Comisariatului General de Poliţie (CGP) Chişinău

269-cociorva2

Omul pe care presa nu-l văzuse niciodată cel puţin în vreo fotografie. A fost numit în funcţie de comisar general al Comisariatului de Poliţie Chişinău în lipsa unui concurs public. Nu a ieşit niciodată în vreo conferinţă de presă, cel puţin pentru a dezminţi sau a confirma acuzaţiile grave care i-au fost aduse în special după evenimentele din aprilie 2009. “Este timid, i se ridică noduri în gât când iese în faţa presei, are dreptul la intimitate”, ne-au tot răspuns responsabili ai serviciului de presă. A acceptat un dialog cu ZdG după ce fuseseră publicate mai multe articole despre activitatea sa în perioada comunistă şi postcomunistă.

— Dle Cociorvă, din ce cauză sunteţi atât de reticent faţă de presă? Nu vă vede nimeni la televizor, nu faceţi declaraţii pentru agenţii de ştiri sau pentru ziare. Aveţi de ascuns ceva?

— Sunt acolo unde trebuie să fiu în raport cu presa. Avem un serviciu de presă care trebuie să comunice cu jurnaliştii. Eu am alte atribuţii. Zilele mele sunt încărcate. Niciodată nu am întreprins nimic pentru a-mi face publicitate în presă, chiar şi atunci când am descoperit nişte crime groaznice.

— În ce relaţii sunteţi acum cu ex-ministrul de Interne Gheorghe Papuc, pe timpul căruia aţi fost promovat în mai multe funcţii importante în cadrul Internelor?

— În niciun fel de relaţii. Nici atunci când era ministru nu am avut prea multe întrevederi cu el. De altfel, am fost încadrat în MAI pe când funcţia de ministru o deţinea dl Vasile Drăgănel. Dacă e să vă spun despre relaţia mea cu ex-ministrul Papuc, pot aminti despre faptul că, în august 2009, acesta, printr-un ordin, m-a trecut în rezerva de cadre a MAI. Cu alte cuvinte, asta înseamnă disponibilizare, deoarece, pe perioada în care eşti trecut în rezervă, nu ai activităţi de muncă şi nu primeşti salariu. Pur şi simplu, eşti în aşteptare.

— Din ce cauză ex-ministrul Papuc v-a trecut în rezervă?

— Oficial, pentru că nu am acceptat funcţia de şef în altă direcţie. Aveam o echipă bună, dar mi-au cerut să las totul şi să trec în altă parte. Acolo funcţia era deţinută de altă persoană. Ar fi trebuit să păşesc peste ea. Nu am putut şi am refuzat.

— Cu ce v-aţi ocupat pe când eraţi în rezerva MAI?

— În primul rând, am contestat în judecată, la Curtea de Apel Chişinău, acel ordin prin care am fost trecut în rezervă. Am avut avocat, dar oricum eram ocupat cu procesul. Totodată, am folosit cele trei luni pentru a pune la punct diferite probleme casnice. Cât eram încadrat, nu am avut prea mult timp pentru casă şi familie. Cele trei luni mi-au prins bine, într-un fel.

— Unde locuiţi? La bloc sau aveţi casă?

— Într-o căsuţă de vacanţă.

— Ce a decis Curtea de Apel Chişinău în legătură cu trecerea dvs. în rezerva MAI?

— La 12 noiembrie 2009, în urma unei hotărâri a instanţei de judecată, am fost repus în funcţie. Astfel, am fost restabilit pe când în fruntea MAI era deja un alt ministru, dl Victor Catan.

— În ce relaţii sunteţi cu ministrul acum? Dar cu liderii politici ai AIE?

— Am avut o singură întrevedere cu ministrul, atunci când am fost restabilit la muncă. Altfel de relaţii nu am avut şi nu am. Nici cu liderii politici nu mă cunosc personal. Eu sunt dintr-o familie numeroasă. Suntem 10 fraţi şi surori… Nu avem rude printre politicieni sau printre oameni de stat.

— Dar cum s-a întâmplat că, la începutul carierei dvs., fiind inginer, aţi lucrat, potrivit Fişei Personale, în calitate de medic veterinar?

— Nu cred că e un lucru de amuzat. Toate profesiile sunt bune la locul lor. În şcoală, vroiam să fiu medic. Am şi încercat la Şcoala de medicină din Orhei, dar nu am dus-o la capăt. Mai târziu, am absolvit Institutul Agricol din Chişinău, Facultatea de zoo-inginerie. Am fost repartizat la lucru la mine în sat. Aşa am fost veterinar. După asta am învăţat la Sankt Petersburg, unde am fost pregătit să lucrez în poliţia criminală.

— Cine v-a propus postul de comisar general al municipiului Chişinău?

— Ministrul, la acea întâlnire, m-a întrebat dacă aş accepta funcţia de comisar al municipiului. Eu nu mi-am dorit acest lucru, nu am dat din coate ca să ajung în fruntea CGP Chişinău. Aici nu e simplu. Avem un efectiv numeros, sunt foarte multe responsabilităţi şi destule probleme.

— Dar cum explicaţi prezenţa dvs. pe lista angajaţilor MAI care au făcut campanie electorală în favoarea PCRM? Dacă aţi lucrat pentru PCRM, cum de aţi rămas în structurile noii puteri?

— Eu nu am fost niciodată membru de partid, nu am fost, nu sunt şi nu voi fi afiliat politic. Nu am făcut campanie electorală pentru PCRM, iar în acea listă erau incluşi toţi funcţionarii responsabili de ordinea publică în perioada campaniei electorale. Am fost şi eu în acea listă. Şi despre alţii s-a scris prin presă, dar nu pot să spun nimic.

269-cociorva3— A existat în municipiul Chişinău o problemă complicată: relaţia comisarilor anteriori cu Primăria. Cum colaboraţi dvs. cu primarul Dorin Chirtoacă?

— Eu îmi doresc o relaţie bună cu Primăria, vreau ca cetăţenii să se simtă în siguranţă, oriunde s-ar afla în Chişinău: la scara casei, în bar, în stradă sau la un club de noapte. Avem nevoie de o societate calmă şi liniştită.

— Ce defecte aveţi?

— Cred că fumatul e un defect, care e dintr-o deprindere. Alte defecte? Cred că ar trebui să acord mai mult timp familiei mele. De altfel, presa a scris că aş avea şi o fiică şi că am avea probleme de familie. Vă spun că am un singur fecior, de 16 ani. Soţia munceşte într-o instituţie bugetară. Este economistă de profesie. Familia mea îmi înţelege munca şi mă aşteaptă oricât de târziu aş veni acasă. În 20 de ani de muncă în structurile de Interne, m-am aflat mai mult la serviciu decât în familie.

— Dar despre atuurile dvs. ce ne puteţi spune?

— Nu ştiu dacă e un avantaj principiul pe care îl respect întotdeauna: “Nu cred până nu văd”. Încerc să mă conving singur, în orice situaţie, dacă e rău sau e bine.

— Cum îi descoperiţi pe poliţiştii corupţi?

— Există diferite numere de telefon, în primul rând, 902, la care cetăţenii pot anunţa despre tentativele de estorcare de mită. Noi documentăm aceste cazuri şi le facem publice. Am înăsprit controlul asupra tuturor colaboratorilor, asupra tuturor subdiviziunilor.

— Dar cum explicaţi faptul că poliţiştii, de obicei, se declară “salvatori” ai cetăţenilor implicaţi în diferite dosare şi cer bani pentru a-i scăpa de probleme?

— Cred că, în astfel de cazuri, vina o poartă ambele părţi. Persoanele implicate vor să scape cu orice preţ de urmărirea penală, iar poliţiştii se dau atotputernici. Nu cunosc, din experienţa mea, ca un om nevinovat, reţinut din greşeală sau din rea-voinţă, să dea mită ca să fie eliberat. De obicei, aceştia nu scot un ban pentru a se salva. Ei ştiu că nu au vreo vină şi nu plătesc.

— Dacă tot vorbim despre corupţie, este adevărat că aţi plătit 300 mii de euro pentru actuala dvs. funcţie? Cum au loc astfel de tranzacţii?

— De ce să plătesc? Ca să muncesc? Feciorul meu, atunci când a văzut în internet aceste informaţii, mi-a zis: “Tată, dacă avem atâţia bani, de ce mai munceşti? Această sumă ne-ar ajunge să trăim fără griji toată viaţa…” Nu am ştiut ce să-i răspund. Am zis că e o glumă proastă. Niciodată nu am căutat să fiu promovat. Nu am rude care să deţină funcţii înalte în stat. Nu sunt un carierist. Nu ştiu dacă funcţiile se vând şi se cumpără, dar ştiu că eu nu am avut nevoie să “cumpăr” acest loc de muncă.

— Care este salariul de funcţie al comisarului general de Chişinău?

— Dacă nu greşesc, 1160 de lei. La această sumă, se mai adaugă altele, pentru grad, pentru vechime în muncă… Cred că norocul familiei noastre e că am crescut în case modeste, în care luxul a lipsit. Aşa am ajuns şi noi să nu preţuim condiţiile de lux. Ne mulţumim cu ce avem. Cred că fiecare s-ar mulţumi cu ce are dacă ar fi obişnuit din copilărie cu modestia.

— Ce aţi făcut în perioada 6—9 aprilie 2009? Ce cunoaşteţi despre organizatorii şi despre provocatorii acelor evenimente? Cine sunt ei?

— O comisie specializată lucrează. Cred că nu am dreptul să fac declaraţii publice până la publicarea concluziilor acelei comisii. Cred că problema e complicată. În acele zile, m-am aflat în serviciu. Eram şef-adjunct al Departamentului Servicii Operative al MAI.

— Ce atribuţii a avut acest departament în timpul evenimentelor din aprilie 2009?

— Noi asiguram acoperirea operativă, desfăşuram activităţi în mulţime, printre protestatari.

— Cum erau echipaţi colaboratorii departamentului?

— În civil.

— Unde vă aflaţi dvs. personal? Ce aţi făcut în cadrul CGP în acele zile?

— Mă aflam la MAI. Nu am trecut niciodată pe la CGP în acele zile. Nu aveam ce face aici, nu aveam atribuţii să fiu aici.

— Nici chiar atunci când era interogat Anatol Mătăsaru?

— Nici atunci. Am declarat la Procuratura Militară, care a cercetat declaraţiile lui Mătăsaru, repet şi acum: nu am nicio atribuţie la cazul Mătăsaru. Fiind la MAI, nu-mi puteam permite să ordonez ca cei de la CGP să comită abuzuri faţă de Mătăsaru. Procuratura Militară a investigat acele declaraţii şi a constatat, solicitând informaţii de la un operator de telefonie mobilă, că în ziua şi la orele indicate în acele declaraţii eu mă aflam în cu totul altă parte, foarte departe de CGP. În acest sens, am şi o hotărâre a Procuraturii Militare. Vedeţi hotărârea nr. 3503, semnată de procurorul Ion Bazatin.

— Să aibă acest caz vreo legătură cu dosarul “jumărilor”, intentat lui Anatol Mătăsaru, în care, victimă pe dosar, este o rudă a dvs.? Presa, inclusiv ZdG, a scris că aţi fi intrat în cârdăşie cu poliţia de la Orhei, implicând o rudă a dvs., pe rol de victimă, pentru a-l compromite pe Mătăsaru, care protesta pe atunci împotriva abuzurilor din poliţie şi procuratură…

— Cum v-am spus, sunt dintr-un neam numeros. Eu nu port răspundere pentru neamurile mele. Nici nu-mi cunosc toate rudele. Plec foarte rar în sat, iar dacă ajung la Cucuruzeni, e pentru ca să-l vizitez pe tata, care are 85 de ani şi, după ce a decedat mama, are nevoie de ajutor…

— Soţia lui Anatol Mătăsaru e consăteanca dvs. Cât de des v-aţi văzut cu Anatol?

— Nu-mi amintesc să ne fi văzut vreodată. Nici în sat, nici la Chişinău.

— Ce fac în prezent poliţiştii cercetaţi de procurori pentru tortură şi abuz de putere în timpul evenimentelor din aprilie 2009? Unde sunt în prezent cei 25 de poliţişti ale căror dosare, potrivit procurorului general, Valeriu Zubco, au fost transmise instanţei de judecată?

— Nu pot să vă spun despre toţi poliţiştii suspectaţi că ar fi comis abuzuri în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Cât priveşte CGP, de când sunt aici, nu am primit nicio sesizare de la procurori prin care s-ar fi cerut suspendarea din funcţie a vreunui poliţist, pe perioada anchetei. Fără o solicitare de la procuratură, nimeni nu are dreptul să decidă suspendarea din funcţie a poliţiştilor cercetaţi penal.

— Acest motiv favorizează influenţarea martorilor sau chiar dispariţia probelor…

— Nu deţin astfel de informaţii.

— Cum credeţi, din ce cauză poliţiştii nu ajung în puşcării?

— De obicei, dosarele cu poliţişti sunt clasate din lipsă de probe sau din lipsa componentei infracţiunii. Dacă nu sunt probe, cum să stea la puşcărie?

— Cum arată acum “Coridorul morţii”? A fost spălat de sângele tinerilor torturaţi după evenimentele din 7 aprilie?

— Nu ştiu cum arată, pentru că presa l-a numit aşa, în realitate acest coridor nu există la CGP.

— Care e cea mai impresionantă infracţiune descoperită în ultimele zile de CGP?

— Pe mine personal m-a impresionat o tentativă de traficare a unui copil nou-născut. A fost identificată o persoană care născuse un copil pentru a fi comercializat unei familii care spunea că nu are copii. Cazul este cercetat acum şi nu pot da mai multe detalii, ca să nu prejudiciez ancheta.

— Ce fel de circumstanţe motivează criminalitatea?

— Unul dintre motive este blândeţea Codului Penal. A avut loc o amnistie masivă, pentru circa 10 mii de deţinuţi. Societatea este nepregătită să-i accepte, din această cauză mulţi nu reuşesc să-şi refacă viaţa. Vă amintiţi, probabil, o crimă odioasă care s-a produs la scara unei case din sectorul Botanica. O tânără fusese strangulată cu propriul său fular. Ucigaşul era un fost deţinut, proaspăt ieşit din penitenciar. Făcuse cunoştinţă prin internet. După ce a fost descoperit, are şanse să revină în închisoare.

— Mai adună dijme poliţiştii prin Piaţa Agricolă Centrală din Chişinău? Cum şi cu cine o împart?

— Când aţi fost ultima dată la Piaţa Agricolă? Dacă acest lucru s-a întâmplat acum câteva luni, cred că aţi văzut poliţişti estorcând bani de la comercianţi. Dacă aţi fost în ultimul timp, v-aţi convins că aceştia nu mai umblă cu şantajul şi cu estorcarea.

— Acum, ce caz nu vă permite să dormiţi liniştit?

— Asasinarea omului de afaceri Igor Basarab. Avem câteva versiuni, dar asasinul rămâne la libertate.

— Vă mulţumim.

Pentru conformitate, A.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

26 comentarii

 1. Ion

  Ce va-ti legat de om, e profesional? Pai daca este sa-si faca lucrul. Indeferent de culoarea politica politie trebue in tara. Vre-ti ca pe viitor politia sa nu fie imblicata in politica? Atunci face-ti schimbari in legea despre politie.Calm si nu atitati spiritele. Succes!

 2. Gheorghe

  Cea mai buna intrebare – de ce nu stau politistii la puscarie? Uitati-va in Rusia ce se face. Exista o subdiviziune care tine sub control lucrul militiei de acolo. Colaboratori in civil dau mita politistilor ca apoi sa-i aresteze si sa-i bage la puscarie. Zboara epoletii generalilor mai la toate zesizarile presei. La noi exista asemenea subdiviziuni? Cu ce se ocupa ea, daca nu a prins nici un politist corupt?

 3. minevra

  Asa de multe neamuri are ca intimplator un neam de a lui e a nume acela care la invenovatit pe matasaru ca ea furat jumarile este o aberatie minte si nici nu roseste ai cit de probabil poate fi acest lucru ca nu el la indemnat pe acest neam sa scrie plingere pe matasaru si pe Brega lo mai bagat pe acolo

 4. EVA TALPA-PAPUC

  AM INMORMANTAT RECENT.. PE CINE?UN TANAR.O PERSONALITATE.CARE HABAR ARE ACEST COCOIRVA PE CINE SA IMPUSTE ORI SA PUNA LA PUSCARIE?EL-COCIRVA PRIMESTE GRAD SI AVANSARE

 5. Mara

  minte de arde.n-a dat un ràspuns direct la nici o intrebare,apà chioarà:el nu stie,el nu poate divulga,el nu-si permite etc.dezmàt de sus pànà jos si el e un mielusel,locuieste intr-o “càsutà”,sàrmanul.se simt siguri in fotolii,legea nu e si pentru ei,ci numai pentru turmà.a studiat la leningrad,ca si buza la liceu si cahul.cine a controlat? papuc? noi nu am meritat atitudinea asta batjocuritoare din partea institutiilor statului.toti iti ràd in fatà,iar noi ne batem cu morile de vànt.

 6. Jora

  Din acest interviu se deduce faptul ca atit pe timpul comunistilor cit si in prezent a detinut si detine functii de conducere,ce i-au permis sa cunoasca realitatea si sa partiicipe activ la indeplinirea unor abuzuri.Generale cel mai bine este sa -ti dai demisia si sa activezi pe la acel serviciu de spate( ADMINISTRATIV)

 7. CORECT

  eu propun sal punem pe matasaru cu magarul sau Comisarul orasului, sa aiba el grija de noi, ca vad ca majoritatea mai mare incredere au in magarul lui matasaru, …. ce ziceti ? si atunci vom vedea

 8. Costantin

  O intrebare catre toti.
  Unde este generalul Alexei?????????
  De ce nu a fost numit ministru de interne????

  • XYZ

   Generalul Alexei e batran, la pensie, probabil… Si acum … nu stiu cati ani era obosit… imi imaginez cat de apatic este acum. lasa-ti-l să se odihneasca in pace.

 9. magarul_luiMatasaru2004

  L-as avea pe Cociorva cu placere ca subaltern. Asi scoate in fiecare zi jumari din el. Numiti-ma comisar general. Fac treaba!

 10. Mos Gheorghe

  Omul acesta e “trasnet” de viclean. Bravo. In viata se intamla des sa fii si cu tanda si cu manda. De hatru ce-i nu mai poti intelege, cum din veterinar repede a ajus CGP?! Stiu foarte multe cazuri cu Institut agricol- sefi de directie in polotie, vicecomisari si chiar comisari, asta pe langa Academia de Politie, colegiul de politie, etc. Papuc avea metode clare de inrolare si racolarein armata sa.

 11. privat

  Publicul consumă produsul presei. Un astfel de “produs” este Mătăsaru şi aventurile sale, care tot încearcă să-şi joace rolul, iar presa are de prezentat publicului senzaţii. În cazul acestui subiect-Mătăsaru şi Cociorva, fiecare cititor ia partea celui care-i mai aproape de firea sa. Dacă “consumatorii” de bună credinţă iau partea lui Mătăsaru, înseamnă că ultimul şi-a jucat bine rolul-aplauze, premiaţi-l în stil teatral sau cinematografic, chiar şi un monument să-i ridicaţi.
  Cociorva are rolul său şi trebuie să facă ce i se cere conform legii, altminterea, în lipsa a astfel de oameni, alde Mătăsaru ar dansa cu măgarul (sărmanul animal) în casa oricui şi i-ar lua jumările şi acelui care nu le are.

 12. Getta

  pentru privat
  esti asa de convins in ceea ce spui, probabil ca est unul dintre tortionari, periculos pentru societate. nu esti un polist bun, ci un calau. daca nu e asa, spuneti numele, ai curajul cel putin sa-mi spui in fata ce ai de spus

 13. privat

  pentru Getta
  Nu sunt nici unul din acei indicaţi de tine, dar nu sunt nici susţinătorul celor de teapa lui Mătăsaru.
  Getta, dacă eşti autoarea articolului, deloc nu înseamnă că doar părerea ta este adevărată.

 14. Getta

  pentru privat, dami un skype sau alta modalitate sa te contactez, si iti vom discuita. nul sustii pe matasaru – treaba ta. Dar de ce esti atit de convins ca este un criminal, il cunosti personal, iai studiat biografia

 15. privat

  Să înţeleg că biografia lui Mătăsaru îţi este mai cunoscută, şi foarte bine. Odată ce ZdG a publicat datele biografice ale unor poliţişti, inclusiv şi a lui Cociorva, ai face bine, tot prin intermediul ZdG, să publici şi ceva despre biografia lui Mătăsaru, indicând şi câte ceva despre “conflictele” mai îndepărtate ale acestuia cu legea. Deocamdată, personal nu avem ce discuta, cred că va fi suficeint ce ve-i publica (doar dacă nu ve-i ascunde ceva).
  Şi ca să fii mai liniştită, sunt de părere că, acei care l-au maltratat pe Mătăsaru, trebuie să poarte răspunderea corespunzătoare.

 16. Getta

  pentru privat
  adica esti pentru acea ca sa fie trasi la raspundere Cociorva, Saachian si Floreac_

 17. Getta

  pentru privat
  Bine, pe matasaru n-l agreiezi si nici nu ti-l bag pe cat, dar cum ramane cu Valeriu Boboc. Nu sunt de la ziarul de garda, te asigur. Dar in cazul lui Boboc te asigur ca Chirtoaca are dreptate. Cociorva si ceilalti sunt implicati in actiuni de maltratare. Totodata vreau sa te intreb – personal ce rau ti-a facut Matasaru

 18. Getta

  pentru privat
  apropo cunosc multe si despre Cociorva, pot sa spun la concret ce este adevarat si ce nu in acest interviu. Dar gafa cea mai mare pe care a spus-o es ca n-a existat coridorul mortii in CGP. Sa-l lasdam intr-o parte pe matasaru si sa vedem cei de facut cu acesti politisti care au torturat mai multe persoane. victimele, din lipsa de incredere, au suportat consecintele fara sa-si mai caute dreptatea

 19. privat

  Sunt pentru aceia ca toţi să răspundă în faţa legii pentru faptele lor, dar nu în baza declaraţiilor făcute prin presă şi la televiziune. Organele abilitate trebuie să-şi facă lucrul. Faptele care nu pot fi demonstrate, rămân pe seama cea celor carea le-au comis, este o vorbă rusească “каждый умирает в одиночку”.

 20. europa

  Organele abilitate au fost alcatuite de comunisti si au sarcina de-a continua teatrul “Lovitura de stat!” scrisa de clanul voronin. Rolul este jucat foarte prost de ei, mai n-ar spune noi nu suntem compententi. De ce niciun politist care au descoperit cadavrele, in cauza 7 aprilie 2009, n-au chemat instantele pentru ancheta? De ce contra lor nu-i deschis niciun dosar?

 21. privat

  pentru Getta,
  încă o glumă prost inspirată, poate mai publici şi vreun articol la această temă

 22. Anonim

  Sotia lui lucreaza la Ministerul Finantelor si este o ipocrita foarte vulgara, toata vorba ei este prin “maturi” si usile cabinetelor le deschide cu piciorul, ne mai vorbind de cunostintele profesionale, cind a fost atestarea n-a putut scoate o vorba, cica s-a pierdut cu firea, unde tocmai aici se poate de spus vorba din popor: “муж и жена – одна сатана”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *