Chişinăul trebuie să devină un oraş fără corupţie

Interviu cu Valentina Buliga, candidata PDM la funcţia de primar al municipiului Chişinău

 

— Sunteţi printre puţinele doamne candidate la funcţia de primar de Chişinău la alegerile din 5 iunie. Dacă veţi reuşi, cum anume vă veţi începe activitatea?

—  După cum am mai declarat anterior, capitala, ca şi întreaga noastră ţară, a obosit de conflicte şi scandaluri, a obosit de neprofesionalism şi hoţie. Chişinăul are nevoie de cineva care va opri certurile şi scandalurile, care va aduce la primărie o echipă de profesionişti, şi nu rude sau susţinători ai propriului partid.

Ar fi complicat să numesc astăzi o anumită problemă sau un domeniu special, deoarece, muncind în campanie, am reuşit să realizez nişte investigaţii, în toate domeniile, legate de situaţia actuală din Chişinău. Mi-am făcut anumite concluzii. Astăzi, capitala se confruntă cu multiple probleme care, nefiind soluţionate pe parcursul a zeci de ani, par a fi irezolvabile. Vorbesc de problema drumurilor, insuficienţa parcărilor, problema spaţiului locativ, comerţul stradal. În municipiu este acută problema protecţiei sociale a persoanelor social-vulnerabile – pensionari, invalizi, persoane fără un loc permanent de trai. Străzile sunt împânzite de cerşetori. O problemă gravă este criminalitatea în creştere – de la tâlhării până la furturi în transportul public. Necesită o reformă radicală şi întregul sistem al administraţiei publice. Angajarea la primărie trebuie promovată după merite, nu după apartenenţa la partid sau legăturile de rudenie.  Se impune crearea unui mecanism simplu şi eficient de prestare a serviciilor pentru populaţie de către primărie. Nu mai puţin importantă este problema infrastructurii vechi, care necesită cheltuieli enorme de întreţinere, bani care sunt achitaţi de către chişinăuieni. Insuficienţa grădiniţelor pentru copii, calitatea serviciilor medicale prestate de  instituţiile medico-sanitare municipale sunt alte probleme care necesită o soluţie urgentă.

Despre problemele Chişinăului putem vorbi la nesfârşit. Dar noi, echipa PDM, zicem că a venit timpul să schimbăm situaţia, să muncim şi să realizăm. Capitala are nevoie de cineva care nu va permite împărţirea chişinăuienilor în comunişti şi anti-comunişti, de omul care va putea uni locuitorii capitalei pentru a lucra împreună la modernizarea oraşului, pentru a soluţiona problemele acute cu care se confruntă capitala şi locuitorii acesteia.

Iată de ce, cred că, totuşi, aş începe de la Primărie. Această instituţie trebuie să devină una publică, mult mai deschisă. Aici ar trebui să avem cei mai buni profesionişti în domeniul administraţiei publice, persoane incoruptibile, responsabile, care ar sluji cu adevărat oamenilor.

— Legea îi protejează pe funcţionari, iar aceştia au suficiente pârghii de a estorca şi a lua mită. În aceste condiţii, ce ar trebui să facă cetăţeanul care, în diferite situaţii, este pus în faţa unor astfel de  funcţionari?

— Trebuie să luptăm împreună, deoarece corupţia începe de la cel care îşi rezolvă problema mituind funcţionarul, de la cel care acceptă mita, de la cel care este martor şi de la cel care «închide ochii» la anumite probe, atunci când anchetează astfel de cazuri. Putem avea structuri eficiente, dar atâta timp cât nu vom avea o societate intolerantă la acest fenomen, nu vom scăpa de el. Deseori, la întâlnirile electorale, oamenii îmi spun că, dacă nu dau mită, nu li se rezolvă problemele. Nu voi nominaliza aici domeniile… Le spun atunci că ei sunt martori şi ar trebui să facă publice astfel de cazuri, chiar cu riscul de a nu-şi rezolva problema. Dacă vom bate alarma, dacă îl vom deconspira pe primul, va fi de învăţătură şi pentru ceilalţi. Desigur, aceste lucruri ar trebui realizate în colaborare cu organele de anchetă.

— În cazul în care veţi ajunge primar, cum veţi conlucra cu un Consiliu municipal «multicolor»?

— Partidul Democrat din Moldova este parte a Alianţei pentru Integrare Europeană, la crearea căreia a contribuit nemijlocit.  Vom acţiona în continuare, inclusiv la nivelul administraţiei publice locale, în acelaşi spirit până la îndeplinirea angajamentelor comune pe care le-am luat în faţa cetăţenilor R. Moldova.

Principala deosebire, însă,  a candidaţilor PDM de reprezentanţii altor partide este că ei pot găsi limbaj comun atât cu opoziţia, cât şi cu alţi parteneri. Primarii şi consilierii Partidului Democrat nu vor irosi timpul şi eforturile pentru scandaluri şi conflicte, dar, în cooperare cu reprezentanţii altor formaţiuni, vor începe lucrul pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în acele localităţi în care vor primi mandatul oamenilor.

Sper că am destulă experienţă de a conjuga eforturile tuturor consilierilor, indiferent de partidele din care fac parte. Voi depune eforturi maxime pentru a schimba practica confruntărilor, pentru a trăi cu toţii într-un oraş mai fericit.

— Cum explicaţi că, indiferent de obligaţiile asumate de R. Moldova în cadrul unor foruri europene şi internaţionale, numărul femeilor implicate în actul guvernării rămâne şi în continuare unul aproape invizibil?

— Cred că, la mijloc, e nivelul încă regretabil al culturii politice din societate. Pe parcursul anilor au fost derulate suficiente proiecte internaţionale, menite să schimbe mentalitatea şi atitudinea în raport cu rolul femeilor… Partidele politice parcă au înţeles, unele dintre ele încercând chiar să promoveze femei, dar sunt încă prea puţine. Experienţa mea, precum şi mai multe studii efectuate de experţi independenţi demonstrează că, atât la nivel republican, cât şi la nivel local, lucrurile se derulează altfel acolo unde sunt implicate femeile.

— Chiar credeţi că sunt suficient de multe femei bine pregătite în R. Moldova, care nu acced la putere pentru că nu sunt acceptate de genul tare din politica de la noi?

— Femei pregătite avem, dar unele nu doresc să se implice în politică. Chiar şi eu am colege care nu sunt preocupate de acest domeniu. Neînţelegerile din sfera politică din ultimul timp provoacă un fel de frică a femeilor faţă de acest domeniu. Oricum, avem deja un număr mai mare de femei implicate în viaţa politică, iar PDM este un exemplu în acest sens, având 32 de femei candidate la funcţia de consilier în CM Chişinău. Pe de altă parte, femeilor nu le este uşor în politică. Trebuie să fii şi bine pregătită şi curajoasă, şi să-ţi poţi sacrifica din timpul destinat familiei… Şi atitudinea societăţii e la mijloc. De altfel, cercetările efectuate în R. Moldova arată că femeile nu votează femei.

— Cât de mult, în această luptă pentru Primăria Chişinău, contaţi pe alegătoarele femei?

— Contez şi mi-aş dori foarte mult să fiu susţinută de ele. Ar fi un semnal că femeile sunt solidare. O participare activă a femeilor la alegeri şi favorizarea unei femei ar demonstra şi Europei că, în R. Moldova, a fost înţeles dezideratul «oportunităţi şi şanse egale». Mizez pe înţelegerea femeilor, deşi mai avem destul de mult de lucrat pentru a aduce cultura politică la un nivel civilizat.

— Chişinăul, mai mult decât alte localităţi, este supus pericolului depopulării, în pofida faptului că R. Moldova este administrată acum de un regim democratic şi suntem asiguraţi că, în cel mai scurt timp, vom beneficia de un regim de călătorie fără vize în spaţiul european. Cum comentaţi fenomenul depopulării R. Moldova?

— Atunci când oamenii aşteaptă nişte schimbări esenţiale, care întârzie să se producă, singura lor posibilitate de supravieţuire e plecarea. Sarcina noastră e să facem R. Moldova şi Chişinăul un loc atractiv pentru cetăţeni, în care ei îşi pot găsi o muncă bine plătită, un loc în care drepturile lor sunt respectate. Într-un an de zile, fiind în funcţie de ministru, am încercat să soluţionez aceste probleme, utilizând mai multe instrumente: crearea locurilor de muncă, or, având locuri de muncă, foarte mulţi ar ezita atunci când ar fi tentaţi să plece; crearea unor condiţii egale şi semnarea unor acorduri de securitate, care i-ar proteja pe cetăţenii noştri plecaţi la muncă peste hotare; semnarea unor acorduri privind migraţia de muncă. Chiar acum sunt pregătite două documente, pe care, fiind degrevată din funcţie, nu am dreptul să le semnez: acorduri cu Federaţia Rusă şi cu Italia – două ţări de destinaţie a cetăţenilor R. Moldova plecaţi peste hotare. Am desfăşurat şi numeroase acţiuni pentru a le oferi celor plecaţi posibilitatea de a reveni acasă. Au fost organizate târguri ale ofertelor de muncă în Italia, Germania, urmează Federaţia Rusă. În cadrul acestor târguri, întreprinderile din R. Moldova le oferă celor plecaţi informaţii despre posibilităţile lor de angajare la muncă.

— Ce soluţii pot fi găsite pentru copiii lăsaţi pe seama unor străini, de către părinţii plecaţi prin lume?

— Putem avea strategii, planuri, servicii, dar dacă acestea nu vor fi realizate eficient de către autorităţile publice locale, nu vom avea rezultate. Rolul autorităţilor publice locale e să dezvolte servicii speciale pentru aceşti copii: servicii de tip familie, servicii ale asistenţilor parentali profesionişti, protecţia-tutelă, servicii prietenoase tinerilor, integrarea copiilor în familiile lor, atunci când identificăm şi pregătim aceste familii pentru reintegrare. Am dori, bineînţeles, ca aceste familii, ale copiilor lăsaţi acasă fără suport, să revină şi să le ofere copiilor dragostea şi afecţiunea. Pentru aceasta, R. Moldova trebuie să devină atractivă pentru cetăţenii săi. Acum efectuăm un recensământ al copiilor rămaşi acasă fără suportul părinţilor. Sunt peste 100 de mii. Pe parcursul anilor, nu au existat asemenea statistici. Încercăm să cunoaştem profilul copiilor, pentru a afla mai multe despre nevoile lor. Vom consolida serviciile destinate lor, iar atunci când vom constata că lucrurile ar trebui schimbate, nu vom ezita, astfel încât fiecare copil să se simtă ajutat şi protejat.

— Scumpirile provoacă un decalaj tot mai mare între venituri şi cheltuieli. Care ar fi soluţia?

— Ordine. E timpul să facem ordine în toate domeniile.

— Ce ar însemna această ordine?

— Un cadru legal foarte clar, care ar vorbi despre costuri reale şi nu despre intermediari, firme căpuşe etc. Omul nu ar trebui să plătescă pierderile care, deseori, sunt cauzate de ineficienţa managerilor sau de ţevile învechite. Trebuie să îmbunătăţim calitatea administrării acestor întreprinderi.

— Credeţi că guvernarea actuală poate face ordine?

— Cred că poate. Ar trebui să existe mai multă comunicare, consolidarea eforturilor, ambiţii manifestate în comun, pentru a le reda oamenilor speranţa.

— Cum vă ajută familia în campanie?

— Mă simt vinovată în faţa familiei, care, de la o vreme, face totul pentru mine, dar şi în locul meu. Am tot sprijinul familiei, care aşteaptă să revin la un regim normal.

— Ce i-aţi reproşa contracandidatului dvs. Igor Dodon?

— I-aş reproşa că, fiind reprezentantul unui partid care a guvernat 8 ani la rând, nu a manifestat curaj în promovarea reformelor sociale, atât de importante pentru cetăţenii R. Moldova.

— Ce i-aţi reproşa altui contracandidat, Dorin Chirtoacă?

— Experienţa vine cu anii, capacitatea de conlucrare se acumulează tot cu anii… Cred că lipsa de experienţă în administrare nu l-a prea ajutat. Chirtoacă, împreună cu CMC, nu au avut curajul să reformeze instituţiile subordonate Primăriei.

— Aţi făcut, acum câteva zile, o declaraţie destul de curajoasă despre presupuşii autori ai campaniei de denigrare şi compromitere a presei independente din R. Moldova. Ce nou aţi mai aflat la acest subiect?

— Mi-aş dori mult ca cei care fac uz de astfel de instrumente să fie prezentaţi publicului. Instituţiile statului ar trebui să-şi facă datoria în conformitate cu legea, iar cei care stau în spate să fie sancţionaţi până la excludere din cursa electorală. În lipsa unor informaţii transparente, nu prea cred că se va intâmpla acest lucru.

— Vă mulţumim.

Pentru conformitate, ZdG

Achitat din fondul electoral al PDM

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. VASILE VâSCU

  Vasile Vâşcu – un erou national Says:

  Iata textul original al “Manifestului – Apel”
  lansat in iunie 1984 de Vasile Vâşcu / 1940-2010 /, activist de prim-rang al partidului comunist de atunci si mare patriot român, actiune pentru care a fost trimis in Gulag-urile rusesti timp de 14 ani. In 2003 a publicat la Chisinau cartea “Batalia Pentru Demnitate”.

  http://ghimpu.wordpress.com/dialog/#comment-1042
  ————————————————————————————————
  Moldoveni si Moldovence,
  Patrioti ai neamului nostru !

  In ajunul aniversarii a 60-ea a formarii RASSM, care va fi marcata la 20 octombrie 1984, noi, moldovenii, bastinasii acestui pamânt, trebuie sa cerem drepturile noastre la limba de stat, dezvoltarea si avansarea cadrelor nationale, asa cum prevede politica nationala a PCUS. Exemplu pentru noi trebuie sa serveasca Republicile Baltice, Gruzia si Armenia, care au consfintit prin constitutia lor sovietica limba nationala a bastinasilor in calitate de limba de stat.

  Noi traim de sute de ani pe pamântul moldovenesc, mostenit din mosi-stramosi, insa suntem mereu condusi de venetici si straini. Astazi suntem umiliti de presiunea organelor de partid si de stat, siliti sa vorbim in limba rusa, care este straina neamului nostru.

  Cine sunt acei care ne conduc ? In majoritate: rusi, ucraineni si reprezentanti ai altor natiuni, care au venit aici nechemati si au devenit o povara in calea noastra spre libertate nationala. Din componenta secretarilor comitetelor orasenesti raionale de partid peste 70 % sunt ne-moldoveni, la ministere si comitetele de stat 80-90 % din angajati sunt nebastinasi. Oriunde te-ai adresa in limba moldoveneasca, ti se raspunde in limba rusa. Apropae nici unul din venetici nu doreste sa insuseasca limba moldveneasca. Cât timp vom rabda aceasta rusine nationala ?

  Situatia se agraveaza din motivul ca copiii nostri insusesc prost limba materna, fiind siliti sa faca studiile in scoli, tehnicumuri si institutii superioare in limba rusa.

  In Chisinau astazi exista oficial numai 8 scoli nationale, celelate 80 sunt sau numai ruse sau moldo-ruse, directorii si pedagogii fiind in majoritatea lor vorbitori de limba rusa. La Bender si Tiraspol exista numai câte o scoala cu predare in limba moldoveneasca, iar la Râbnita – nici una.

  O astfel de situatie nu mia poate fi tolerata !

  In anul 1940 pamânturile moldovenesti au fost rupte din hotarele istorice ale Basarabiei si trecute arbitrar de catre clica lui Stalin si Molotov in componenta Ucrainei. Este vorba de fostele judete Hotin, Cetatea Alba, Ismail. Aceasta este o nedreptate istorica care trebuie sa fie reparata.

  A sosit timpul sa ne unim cu totii, noi, moldovenii, si sa desclaram deschis drepturile noastre la folosirea limbii materne in organele de partid si de stat, cresterea retelei de scoli nationale in orase si retrocedarea pamânturilor stramosesti.

  Pentru a ne onora demnitatea noastra nationala, trebuie sa ne unim si sa cerem insistent respectarea drepturilor noastre istorice.

  FIECARE DIN ACEI CARE VOR PRIMI ACEST APEL SA-L TRANSCRIE IN 10 EXEMPLARE SI SA-L TRANSMITA CELOR MAI APROPIATI PRIETENI, ADEVARATI PATRIOTI AI NEAMULUI NOSTRU.

  Ne bizuim pe participarea cea mai activa a elevilor si studentilor, a tuturor tinerilor. Trimiteti acest Apel invatatorilor, medicilor, colegilor din scoli, tehnicumuri, intitutii de invatamânt superior si scriitorilor, lucratorilor de partid si comsomol !

  Chemarea noastra este – Unire Moldoveni !
  Dreptatea si Adevarul sunt de partea noastra !

  FRONTUL PATRIOTIC DIN MOLDOVA
  Chisinau, iunie 1984

 2. galaction

  Nu are dreptate referitor la Chirtoaca¦ Dorin este o exceptie de la tinerii fara experienta si multa trufie. A avut un mandat greu, s-a luptatat cu comunistii si acum Guvernul nu-l prea agreeaza, adica nu-l sustine. Cu toate acestea a facut mai mult ca oricine ar fi fost in asemena conjunctura. Votati Dorin Cirtoaca¦

 3. AVRAAM

  xxxxx Intrebare:D e ce demnitarii din “sistem” vor din nou putere? D-na Buliga este ministru a familiei si protectiei sociale,ce a facut d-ei in acesta functie? Nimic!!! A clocit fundul in fotoliu ca toti demnitarii, atit!!! A protejat familii? Nu! A ajutat invalizii care sunt in grija ei? Nu! Apoi ce mai vrea Buliga? Ca atare institutul familiei in RM nu mai exista,vrea acesta podoaba sa distruga si primaria? Lamuriti-ma?va rog!

 4. bam

  cum va elimina coruptia madama daca pe lista ei se gaseste grivenco, cel cu gheretele ilegale? povesti de adormit copiii prosti

 5. elena

  Doamna Buliga,bine ati face daca ve-ti retrage candidatura D-voastra in folosul lui Chirtoaca,nu cred ca nu intelegeti acest lucru.Sau intentionat doriti doua scrutine ca sa mai spalati niste bani publici,pe spatele nostru si asa destul de incovoiat.

 6. vlad

  MINISIERUL MUNCII SI PROTECTIEI…ESTE “INCOLATACIT” DE CONDITIONERE…N-AR FI RAU DACA MACAR 2-3 DIN ELE AR AJUNGE IN OSPATARIA SANATORIULUI “”SPERANTA “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *