Victor Moşneag: Transnistria ne joacă pe degete

Miliţia transnistreană ne-a mai dat miercuri, 2 martie, o lovitură, încercând să ne arăte unde ne este locul. A fost un alt semn că, pentru Smirnov, noi nu suntem decât nişte marionete, pe care el le foloseşte atunci când are chef.

Miercuri, 2 martie, combatanţii războiului de pe Nistru îşi comemorau colegii căzuţi pe câmpul de luptă, când oamenii lui Smirnov au hotărât să le arate cine este stăpânul chiar şi în Corjova, localitate disputată de separatişti şi administraţia de la Chişinău. Miliţienii, într-un număr foarte mare, i-au arestat pe primarul de Corjova, Valeriu Miţul, dar şi pe consilierul local, Iurie Coţofan, care avea cu el un drapel al R. Moldova.

Miliţienii transnistreni i-au cerut primarului să oprească acţiunile de comemorare a victimelor războiului de pe Nistru şi să nu permită arborarea drapelului R. Moldova pe teritoriul Transnistriei, la urma urmei, să respecte normele impuse de Smirnov.

Cum a răspuns statul R. Moldova la tot ce s-a întâmplat acolo? Prin tăcere. Dacă jurnaliştii nu i-ar contacta pe politicieni ca să le ceară opinia, ei ar putea mima că nici nu au observat incidentul. Nu de alta, dar asemenea fapte nu le dau bine la imagine.

Suntem nişte neputincioşi în faţa tuturor mofturilor lui Smirnov. Noi, ca simpli cetăţeni care aud că un compatriot este răpit în R. Moldova doar pentru că are un drapel al ţării sale nu putem face nimic.

Dacă anterior eram obişnuiţi cu fobia faţă de tricolorul românesc, acum lucrurile se agravează. Să nu vă miraţi dacă, peste câţiva ani, vom fi arestaţi dacă am merge cu drapelul prin Râbniţa sau Bender. Nu ştie nimeni ce visează acest Smirnov noaptea.

Cel puţin caraghios pare faptul că mergem la negocieri cu ei. Şi ne certăm cu UE, România sau Rusia, la capitolul formatului negocierilor. Ne facem planuri, încercăm să nu-l supărăm pe Smirnov, îl cocolim, iar el ce face? Îşi bate joc, aceasta cred că este expresia corectă care poate fi folosită, dacă încerc să fiu politicos. Transnistrenii împreună cu liderul lor se folosesc de negocieri doar pentru a mai scoate ceva foloase de la Rusia şi poate şi de la Chişinău. Pe ei nu-i interesează rezolvarea situţiei. Ei sunt interesaţi ca problema să existe cât mai mult.

Apare, însă, o întrebare. Cu un asemenea om ca Smirnov, care niciodată nu se ţine de cuvânt, se poate de negociat? Oare cu Transnistria ar trebui să se negocieze? Ce obţinem dacă negociem cu ei?

Eu cred că NU, nu obţinem şi nu vom obţine nimic, niciodată, atâta timp cât Igor Smirnov va fi în viaţă. Şi nu înţeleg de ce se mai obosesc autoriţile de la Chişinău să poarte un dialog cu separatiştii, când ei nu ştiu ce e un dialog. De ce, în fiecare campanie electorală, ni se promite rezolvarea conflictului transnistrean, dacă nu există nicio şansă pentru aceasta? Oare doar pentru că promisiunile aduc voturi?

Aproape de închiderea redacţiei, am aflat că primarul din Corjova a fost arestat pentru 7 zile. Dacă ar fi să citim printre cuvinte, ar ieşi că un cetăţean al R. Moldova a fost răpit de terorişti şi ţinut ilegal în puşcărie. Ce vor face politicienii noştri de această dată? Cazurile Vardanean şi Cazac sunt încă proaspete în memoria noastră!

Victor Moşneag,
victor@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *