Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Victor Moşneag: Scenarii postelectorale

Victor Moşneag: Scenarii postelectorale

Rezultatele alegerilor de duminică, deşi nu au schimbat aproape nimic în raportul de forţe din politica de la noi, au aşezat puţin lucrurile. Forţele democratice şi-au consolidat poziţia de lider, iar comuniştii continuă să piardă teren. Totuşi, democraţii nu pot alege preşedintele fără câteva voturi acordate de comunişti, la fel cum nici forţele cu înclinare spre stânga nu pot face acest lucru fără liberali. Cu mici excepţii, am ajuns de unde ne-am pornit. Singurul lucru care nu mai e cum era, e cel că PDM şi PCRM nu mai pot alege doar împreună preşedintele.

Citeam zilele trecute un mesaj postat de cineva pe un panou din centrul capitalei: „Lupu, te rog nu ne trăda”. Descopeream disperarea unor alegători anticomunişti care se tem de o alianţă PDM-PCRM. Or, din punctul meu de vedere, această alianţă nu ar aduce nimic bun şi este practic imposibilă. Nu ar putea alege preşedintele, iar, în special pentru PDM, o astfel de alianţă ar fi sinonimă cu o sinucidere politică. Dacă democraţii sau Lupu doreau să trădeze, o făceau după 29 iulie, când au acumulat împreună cu PCRM 61 de mandate. Acum, ar fi o greşeală, pe care cred că o intuieşte oricine, inclusiv strategii din PDM. Faptul că ei acum încearcă să joace la două capete, menţinând deschisă poarta negocierilor pentru toate partidele parlamentare, nu este decât un truc în încercarea de a obţine cât mai mult cu putinţă din viitoarea alianţă democratică cu PLDM şi PL.

Indiferent dacă aceste trei formaţiuni vor reuşi sau nu alegerea unui preşedinte, ele sunt sortite să facă o alianţă. Astfel ar evita pierderile. Alegerile anticipate, în cazul în care vor fi în 2011, nu ar pica atât de rău pentru ei cum ar pica pentru PCRM. Chiar cred că alegerile anticipate din 2011 ar ajuta forţele democratice, cu AMN şi MAE, să nu mai repete greşelile din campania electorală recent încheiată, astfel crescând considerabil, dacă nu decisiv, şansele de a fi ales un preşedinte democratic.

În cadrul viitoarei alianţe democratice, care va fi creată, fiecare subiect ar trebui tratat cu maximă corectitudine. Or, declaraţia lui Ion Sturza, un apropiat al PLDM, precum că formaţiunea care a acumulat duminică 29,3% din sufragii ar trebui să aibă două din cele trei funcţii înalte în stat, este o utopie. Să nu se uite, cum a spus de altfel Mihai Ghimpu, că PLDM a cules roadele guvernării AIE, în timp ce PDM a fost, totuşi, marginalizat. Măcar pentru că nu a trădat, PDM merită una din cele trei funcţii importante din stat, la fel cum merită şi PL. Dacă Vlad Filat susţine că principalul adversar al PLDM este PCRM, atunci va înţelege acest lucru. În cazul în care PLDM se va dovedi, totuşi, prea hapsân, atunci ori se va îndrepta spre PCRM, ori vom avea alegeri anticipate foarte, foarte devreme, lucru pentru care electoratul îl va taxa nemilos pe încă prim-ministrul R. Moldova.

Victor Moşneag, 
v.mosneag.zdg@gmail.com