Victor Moşneag: Cursa mincinoşilor

Luni, chiar în prima zi din Săptămâna Patimilor, a fost dat oficial startul campaniei electorale pentru alegerile locale. Candidaţii însă nu au ţinut cont de însemnătatea acestei zile şi au început a arunca cu minciuni în stânga şi în dreapta chiar de la primele ore ale dimineţii. Unul promite că repară drumurile, altul că tarifele la serviciile comunale vor fi micşorate de două ori, iar celălalt că va pune capăt corupţiei. Dacă e să ne ghidăm după declaraţii, atunci, indiferent pe mâinile cui va ajunge capitala, avem un viitor mai mult decât strălucit. Peste patru ani, Chişinăul va arăta altfel, va fi o capitală europeană, cum ar spune politicienii noştri.

Doar că toate aceste declaraţii mie îmi amintesc şi de altele, oferite în celelalte campanii electorale. Salarii de 500 de euro, drumuri europene sau noi locuri de muncă bine plătite. Promisiuni care, odată cu scurgerea timpului, s-au transformat în minciuni, pentru că cei care, graţie lor, au ajuns la putere nu le-au onorat. O să spuneţi că şi-au atins scopul cu ele. Da, dar asta e deja o altă abordare!

Nu ştiu dacă cetăţenii acestei ţări au puterea şi răbdarea să mai creadă şi în 2011 în ce le spun politicienii, aceleaşi promisiuni învechite, fără acoperire, care să se transforme iar în minciuni. Pentru că doar candidaţii se mai schimbă, promisiunile rămân aceleaşi.

Am impresia, sau poate că doar sper, că după atâtea promisiuni auzite în ultimii 20 de ani moldovenii au imunitate la ele. Vreau să cred că oamenii au învăţat, într-un final, a face diferenţa între adevăr şi minciună. Cred şi sper că moldovenii îşi dau seama că repararea totală a drumurilor este o misiune greu de îndeplinit, în condiţiile în care bugetul capitalei nu dispune de resursele necesare, că reducerea cu jumătate a tarifelor la serviciile comunale este o utopie sau că stârpirea corupţiei în Moldova zilelor noastre nu este decât rodul unei imaginaţii mult prea optimiste. Or, cu asemenea promisiuni au venit la putere şi Urechean, şi Chirtoacă! Cu declaraţii asemănătoare au visat să ajungă în fruntea capitalei şi Greceanîi, Ursu sau Iordan.

Sunt convins că, peste 4 ani, viitorii candidaţi la scrutinul din 2015 vor veni şi ei cu aceleaşi promisiuni.  Drumuri mai bune, tarife mai mici, o capitală fără corupţie… că, în fond, astea sunt cele mai mari probleme ale noastre, nu?

Victor Moşneag, 
victor@zdg.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *