Victor Ciobanu: “Hai, fugărești-i afară!”

Funcţionari publici, parlamentari, miniştri, departamente, organizaţii media, ONG-uri şi mulţi alţii, toţi ca unul muncesc cu sârg, cot la cot, pentru binele societăţii. Observă cetăţenii sau nu, asta-i altă discuţie. Iată aceşti oameni care “fac” ceva pentru oameni au tendinţa să uite uneori de misiunea sau de scopul funcţiei pe care o prestează, fiind remunerat din bani publici. Adică, din banii noştri. Şi tot ei se supără, uneori.

Bunăoară, filmam un reportaj la penitenciarul de la Rusca. Nu este uşor să discuţi cu oamenii privaţi de libertate. La ei, timpul curge altfel, iar suferinţa, durerea lor, deseori, nu este pe înţelesul nostru. Putem sa ne imaginăm. Atât. În fine, timpul rezervat pentru filmări era pe ultima sută de metri, mai exact, ultimele minute. Şi pentru că-i vorba de un penitenciar, evident, filmările sunt însoţite de un gardian care este şi ghid, şi pază. Când expirase ultimul minut, radio-telefonul din mâna gardianului, pe care nu-observasem până atunci, începu să scoată sunete bizare. Primele cuvinte nu le-am înţeles, pentru că erau ceva “codificate”, următoarele, însă, au fost foarte clare: “Unde-s jurnaliştii ăia? Fugăreşti-i afară!”

D-na gardian se ruşinase pentru colegul său… grăbit cu vorba. I-am făcut un semn de înţelegere, „nu face”… Ne-am despărţit pe un ton prietenesc. Plecam şi abia aşteptam să povestesc colegilor această ”vrăjmăşie” eternă din partea oamenilor care lucrează pentru oameni. Din această categorie, fără greş, fac parte şi gardienii penitenciarului de la Rusca.

Victor Ciobanu, 
viktor.ciobanu@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *