Unde e regula de aur?

Cândva, în Europa creştină, regula reciprocităţii era norma etică principală. Prin urmare: “Comportă-te cu ceilalţi aşa cum ai vrea să se comporte ei cu tine”. Cel puţin în discursul mediatic, evenimente similare sunt tratate surprinzător de diferit. Să ne referim la câteva exemple. Pe 1 ianuarie 2012, un tânăr a fost împuşcat mortal la hotarul administrativ cu regiunea transnistreană. Un militar din contingentul rus al “forţelor de menţinere a păcii” a tras într-un cetăţean al R. Moldova care nu a răspuns la cererea de a se opri lângă un punct de control în zona de securitate din Transnistria. Reacţia comentatorilor vizavi de “pacificatorii” ruşi a fost, respectiv şi corect, dură. De altfel, nu există alte metode de a opri o maşină, în absenţa unui pericol mortal pentru alţii, în afară de stoparea acesteia prin uciderea şoferului? Concluzia: “Ruşii sunt răi”.

Recent, în SUA, s-a întâmplat un caz similar, în care o tânără femeie, aparent cu tulburări psihice, nu s-a lăsat oprită de poliţia de la Washington D.C., în acelaşi cartier unde se află şi Congresul american. Femeia a fost ucisă, iar copilul său de un an a rămas viu în maşină. Deşi femeia nu avea armă, o perioadă de timp, mass media a lăsat să se înţeleagă că ar fi avut loc un “schimb de focuri”. În realitate, au tras numai poliţiştii, care au reuşit să se rănească şi pe ei înşişi. Care a fost reacţia presei din R. Moldova? S-a pus accentul pe faptul că femeia ar fi fost o persoană “cu probleme”. Niciun cuvânt critic despre acţiunile poliţiştilor. Concluzia: “Bravo poliţiştilor americani, care au deturnat un potenţial atac terorist. Dacă am avea şi noi poliţişti atât de performanţi…”

În acelaşi context, recent, s-a propus trimiterea “pacificatorilor” din R. Moldova într-o misiune ONU în Kosovo. Citez un post TV: “De la 1 noiembrie, Moldova ar putea participa cu un contingent de militari la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii în Kosovo. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat astăzi de Guvern. Pentru această misiune, anual, vor fi cheltuiţi 923 mii USD. Potrivit documentului, contingentul va fi format din 33 de militari instruiţi pentru misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare, o echipă de geniu, compusă din 7 militari, şi un ofiţer de stat-major”.

E interesant de văzut din perspectivă sârbă diferenţele dintre priorităţile misiunii pacificatorilor moldavi în Kosovo şi a celor ruşi de la noi. Şi preţurile, din perspectiva noastră. Atunci când, din considerente financiar-economice, se închid şcoli rurale, planificatorii noştri consideră mai necesară o participare, oarecum simbolică, alături de “partenerii internaţionali” la operaţiunea de menţinere a păcii în Kosovo. Nemaivorbind de insuficienţa locurilor bugetare în învăţământul superior. Potrivit unor calcule aproximative, angajamentul de “pacificare” în Kosovo echivalează, anual, cu cca 1600 de locuri suplimentare finanţate de la buget în universităţile de stat.

Ca şi în cazul monumentului deportaţilor, instalat în faţă gării, costul căruia se estimează la cca 25 de milioane de lei, orice “investiţie” făcută de stat poartă costul unor investiţii alternative nerealizate. Astfel, în loc să-şi protejeze propriii cetăţeni de criminalii autohtoni (sau să ridice pensiile deportaţilor şi veteranilor), autorităţile noastre investesc în stabilizarea unei frontiere dintre două regimuri care, ambele, se fac vinovate de crime împotriva umanităţii: de la comerţul cu organe până la genocid.

În definitiv, regula subiacentă a conceptului de “securitate globală” devine evidentă: transferarea fondurilor de la păturile sociale sărace (contribuabili occidentali şi state în prag de faliment) spre o birocraţie militar-umanitară, care, ca şi în cazul masacrelor din Ruanda, nu intervine chiar dacă se află alături. Sau, în alt caz, un ministru al statului vest-african Coasta de Fildeş se plângea într-un interviu acordat pentru filmul “U.N. me” că “pacificatorii” ONU se aflau departe de zonele de demarcare, instalaţi comod pe o plajă. Autorii filmului au stabilit şi ocupaţiile preferate ale militarilor internaţionali: cluburile de noapte şi bordelurile. Iată, în sfârşit, o industrie care prosperă!

zp8497586rq

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Deportatul

  Cu pacificatorii e înţeles. În timp ce Armata Rusiei a luptat şi a OCUPAT o parte din teritoriul RM, acuma conducerea RM care are o parte din teritoriul RM ocupat, numeşte Armata Rusiei “pacificătoare” şi cazacii veniţi din Rusia “separatişti”.
  Conducerea RM este votată masiv de cetăţeni MANIPULAŢI (cărora li se promite ca “să ridice pensiile”) de o armată întreagă MANIPULATORI în slujba Rusiei şi a oligarhilor “trei Vlazi” cu averi de sute mii, milioane Euro
  Cît priveşte Monumentul “Trenul morţii”. Despre necisitatea Monumentului în memoria deportaţilor de mult timp se vorbea. Dupa cum s-a scris, o bună parte din costul Monumentului este arenda încăperii unde se lucra la Monument, paremi-se vre-o 4 ani. Perioada s-a cam întins, din pricina greutăţii cu finanţarea. Finansile fiind alocate doar numai de Primăria Chişinău, Guvernul comunist şi a lui Filat “anticomunistul” refuzînd să aloce finanţe.
  Dupa logica “să ridice pensiile deportaţilor şi veteranilor”, atunci de ce copii mai pun cruci, monumente la mormintele părinţilor, cheltuind bani? După logica enunţată, copii mai bine să cheltuie banii pe mîncare, îmbrăcăminte, odihnă la mare.
  Dar că RM pînă acuma e plină cu monumentile Lenin, care de asemenea mult costă. Unile monumente a lui Lenin şi acum se instalează. Însă “anticomuniştii” la fel ca şi comuniştii “se scărpină” de Monumentul în memorie deportaţilor de regimul comunist; şi ca argument că trebuia de dat banii cei pentru mîncare din cauza sărăciei – dar sărăcia au adus-o acuma tot slugile Moscovei comuniştii şi “anticomuniştii” ce gîndesc şi activează ca şi comuniştii şi politicul Moscovei, ca şi acele slugi a Moscovei ce au ajutat la deportare
  Au fost deportaţi în jur de 100 mii cetăţeni şi vre-o 200 – 300 mii de cetăţeni au murit de foametea organizată de regimul comunist. Urmaşii acestora, care comemoreză predecisorii lor, au unde depune o floare în memorie.
  E REGRETABIL!!! Dle Gerhard OHRBAND, că te-ai “aninat” de Monument, la fel cum o face propaganda comunistă, procomunistă.
  În afară de aceasta Primăria Chişinău cu Primarul D.Chirtoacă în fiecare an deportaţilor li se alocă de 6 iulie cîte 500 lei.
  Toate cele bune!

 2. =Nord-Bucovineanul Unionist==

  Cotidianul:
  Colcăie de agenţi la consulatul nostru /românesc /din Chişinău?
  7 tineri basarabeni opriţi să vină la Bucureşti !

  http://www.rgnpress.ro/rgn_13/categorii/politic/10962-cotidianul-colcie-de-ageni-la-consulatul-nostru-din-chiinu-tineri-basarabeni-oprii-s-vin-la-bucureti.html
  –––––––––––––––––––
  Un grup de 7 tineri din Republica Moldova a dorit, ca în mod simbolic, să vină în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, duminică 20 octombrie,
  la un miting de susţinere a Unirii Republicii Moldova cu România,
  cel mai mare anunţat în ultimii 20 de ani, scrie www cotidianul ro preluat de Romanian Global News.

  Ei nu voiau decât să îşi vadă capitala pe care n-o văzuseră niciodată
  şi să vină către politicienii români cu un mesaj clar:
  Basarabenii Cer Unirea!
  Dar li s-a refuzat acordarea vizelor pentru România !

  RUSINE VOUA, FUNCTIONARI DE 2 BANI
  DE LA CONSULATUL ROMANIEI de la Chsinau !
  ===================================