Tatiana Eţco: Comuniştii şi presa

R. Moldova s-a aflat sub monitorizarea Consiliului Europei din momentul aderării la această structură, şi se pare că va intra şi în cartea Recordurilor drept cea mai îndelung monitorizată ţară.

Ieri la Strasbourg a fost prezentat un nou raport de monitorizare a R.Moldova, eveniment la care au fost prezenţi şi membrii delegaţiei noastre la APCE. În timp ce raportorii Josette Durrieu şi Ejidijus Vareikis au prezentat membrilor Comisiei cele mai stringente detalii ale situaţiei politice din Moldova, reprezentantul PCRM se pare că a avut de adăugat detalii semnificative la raport.

Deşi în perioada guvernării comuniste autorităţile R.Moldova dezvoltaseră abilităţi speciale de convingere a monitorilor că în R.Moldova democraţia e în capul mesei, arătând cu degetul la opoziţie ori de câte ori era semnalată o problemă legată de drepturile omului, libertatea de expresie, pluralism etc., de data aceasta reprezentantul PCRM a semnalat o severă problemă pentru mass-media din Moldova.

Grigore Petrenco, care nici nu este membru al delegaţiei şi deplasările căruia le-a plătit de fiecare dată grupul politic Stânga Unită pentru Europa, a adus pe tavă plângerea privind trei instituţii media importante de la Chişinău care ar fi constrânse de actuala guvernare. Desigur că a pronunţat numele ziarelor “Moldova Suverană”, “Nezavisimaia Moldova” şi a canalului TV NIT. Alte instituţii media nu ar avea probleme, cred comuniştii.

APCE ţine cu sfinţenie la valorile democraţiei, şi a încercat să readucă discuţia la capul relelor – criza constituţională. Petrenco se pare că a avut un răspuns clar şi foarte acuzator: actuala conducere nu colaborează cu opoziţia aşa cum vrea aceasta de la urmă, nu îi respectă condiţiile expuse de Voronin şi de aceea nu vine la şedinţe.

Ana Guţu a prezentat opţiunea majorităţii parlamentare privind amendarea art. 78 din Constituţie şi a atenţionat Comisia de monitorizare asupra boicotării în continuare de către fracţiunea PCRM a şedinţelor plenare ale parlamentului. Deputatul Grigore Petrenco ar fi expus viziunea PCRM în materie de reformă constituţională, inclusiv posibilitatea amendării Constituţiei de către viitorul parlament şi nu de actuala legislatură.

Michael Hancock, membru al APCE din Marea Britanie, s-a arătat surprins de faptul că opoziţia parlamentară din RM vine în instituţiile internaţionale ca să spună ce se petrece în RM şi nu participă la şedinţele parlamentului moldovenesc. El a numit un astfel de comportament “bizar”, inacceptabil pentru oricare stat democratic.

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Eugen

    Ar trebui de mentionat ca doar un singur partid(PCRM) detine in RM posturi TV(NIT,N4).Apropo,ca sa atraga cit mai multi telespectatori,toate posturile rusesti si procomuniste din RM afiseaza ora si temperatura aerului.Straniu ca M1,PROTV,JurnalTV,Publika,nu au observat pina acum acest lucru.Oare aceasta nu vorbeste despre menedjmentul lor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *