Şpaga te duce în mormânt

277 de persoane au decedat şi alte 2254 au fost rănite în urma accidentelor rutiere înregistrate de la începutul acestui an. Cifrele relatate de MAI provoacă îngrijorare privind motivele din care se produc accidentele.

Una dintre cauze este cea legată de şpaga pe care o dau unii pretendenţi la dreptul de a şofa, atunci când obţin permise auto. Cu ajutorul unor intermediari, contra sumei de 150 USD, te faci uşor cu un astfel de permis. Alt motiv al accidentelor, care a fost tăcut de ex-ministrul de Interne Gheorghe Papuc este starea proastă a drumurilor. Dar, în sfârşit, la şedinţa parlamentară din 2 octombrie, ministrul de Interne, Victor Catan, a făcut declaraţii şocante în acest sens. “Deşi scade numărul accidentelor, ne îngrijorează gravitatea acestora. Cauzele sunt starea proastă a drumurilor şi consumul de alcool la volan”. Oficialul a atras atenţia opiniei publice că drumurile sunt proaste. Rişti să cazi cu roata automobilului în groapă, după 2 km de drum.

La două zile de la declaraţia lui Catan, un grav accident rutier s-a produs pe traseul Lăpuşna – Cărpineni. În urma tamponării şi-au pierdut viaţa trei persoane, una fiind grav rănită. Poliţia susţine că şoferul se deplasa cu viteză mare şi, într-un moment, a pierdut controlul volanului, ieşind de pe carosabil şi lovindu-se de un copac. Numărul mare de accidentele impune verificarea detaliată a modului în care şoferii obţin carnetele auto. De multe ori, aceştia cumpără permisele şi ajung să nu cunoască indicatoarele rutiere care îi atenţionează asupra limitelor de viteză.  Astfel comit accidente, unii pierzându-şi viaţa. Pe mormintele lor prietenii instalează câte un  volan de automobil, în loc de cruce. Am observat mai multe astfel de morminte la cimitirul de pe str. Doina din Chişinău.

Iurie Sanduţa
i.sanduta.zdg@gmail.comPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *