Serialul “Show-ul politic”

De câţiva ani, moldovenii au devenit telespectatorii fideli ai noutăţilor. Acestea sunt de-a dreptul incitante. Filmele propriu-zis nu mai prezintă acel interes de cândva, deoarece realitatea nu se deosebeşte prea mult de filme: goana după putere, după funcţii şi… bani, replici tăioase, trădare, chiar şi dragoste (dacă eroii sunt căsătoriţi, toţi sunt în aşteptarea apariţiei amantelor/amanţilor, dacă nu sunt căsătoriţi, atunci cu cine se întâlnesc aceştia şi cu cine se sărută) etc.

Replicile, uneori sarcastice, aruncate de unii altora, au devenit perle naţionale. Aseară mă gândeam că aş putea să le colectez într-o carte. Mai mult ca atât, sunt sigură că s-ar cumpăra. Nimic nu poate avea o priză mai mare pentru public/cititor decât ciudăţeniile oamenilor publici. Toţi se învinuiesc reciproc şi găsesc figuri de stil potrivite care să califice oponentul lor. Preşedintele Parlamentului consideră că premierul este dirijorul unui joc politic, anume lui aparţinându-i ideea ca Zinainda Greceanâi să candid eze la funcţia şefului statului, deoarece ştia că “PL-ul nu va vota această candidatură” şi viitorul preşedinte iarăşi nu va fi ales.

Răspunsul lui Vald Filat nu s-a lăsat aşteptat, acuzându-l pe Mihai Ghimpu de imaturitate politică: “Discuţiile noastre erau bruiate permanent de ieşirile isterice în presă ale unor politicieni din Alianţă. Nu o dată am fost nevoiţi să cedăm cu toţii doar pentru a-l calma pe dl Ghimpu. Am obosit să-l văd pe Ghimpu ţipând pe la televiziuni şi jignind pe toată lumea”.

Între timp, Marian Lupu a găsit un alt vinovat – Igor Dodon, care a fost foarte “obraznic în declaraţii”, cerând să fie votată anume Greceanâi, şi nu el, Lupu. Mihai Ghimpu, la rândul său, tot nu l-a uitat pe Dodon, dându-i un sfat în direct: “Potoliţi-vă, dle Dodon, potoliţi-vă, că prea tânăr sunteţi”. Fostul PCRM-ist, deocamdată, n-a dispărut nici din vizorul lui Vladimir Voronin, care afirmă că “nu facem combinaţii cu trădătorii. Paţanu ista care s-o dus de la noi este mai verde decât tot partidul lui Filat”. În schimb, liderul Partidului Comunist l-a descoperit pe Ghimpu ca fiind “cel mai consecvent dintre toţi. Poţi să fii de acord, poţi să nu fii, dar stimez nu om care are poziţie, nu unul care se bâlbâie, care te trădează, care te fură”. Aceste declaraţii l-au revoltat pe Dodon, care evita să dea vreo replică, de data aceasta, însă, considerând afirmaţia lui Voronin “adevărată trădare”.

În timp ce politicenii se învinovăţesc reciproc – Filat pe Ghimpu, Ghimpu pe Filat, Lupu pe Dodon, Voronin pe ei toţi – Greceanâi tace, rămânând parcă de neatins în costumul său gri (culoare care a persistat încă-n secolul trecut, pe când la modă era doar gri şi roşu, singura culoare mai aprinsă). Publicul se întreabă dacă Zinulea va vorbi vreodată, poate aşteaptă aprobarea cuiva? Dacă-i aşa, atunci cine trebuie să dea ordin? Cui i se subordonează acum? Cine este noul şef? Sau a rămas totuşi vechiul? Mai e mult până la deznodământ, dar suntem aproape de punctul culmunant.

Oamenii nu-i mai iau în serios, se uită la noutăţi ca la show, nu se mai gândesc la alegeri, că nu mai cred în ele. Când încep noutăţile, pregătesc floricele de porumb, îşi aranjează pernuţele la spinare,  se întind pe canapea şi aşteaptă să vadă cine azi va fi mai ciudat, ce expresii vor mai inventa de data aceasta, ce reuli noi (inexistente) vor mai scoate, cu ce se vor ţine de fotolii: cu ameninţări sau vor trece la ceva mai sigur (dinţi, gheare, arme)? Încă puţin, şi comedia se va transforma în thriller, dar cel mai groaznic e faptul că poporul nu se mai sperie, se uită liniştit, tolănit pe canapea, cu perna sub cap şi ronţăind pop-corn, pentru că a început să nu-i mai pese, să nu mai creadă.

Oamenii privesc în fiecare seară următorul episod al serialului “Show-ul politic”, mai zâmbesc sau aruncă vreo înjurătură personajelor şi se duc la culcare. A doua zi discută posibilele acţiuni ulterioare ale eroilor vestitului serial şi îşi caută de viaţa de zi cu zi care, în viziunea lor, nu mai face parte din această ţară de clovni.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. teleobservator

  Dupa ce a venit 2 ani in urma la putere Alianta si au aparut JurnalTV si Publika credeam ca,necatind la criza mondiala,PCRM va scadea mult mai mult in sondaje.Cu parere de rau,aceste posturi TV,ca formatori de opinie,putin se deosebesc de NIT caci si aici auzim adesea de la moderatori si invitatii lor(multi din ei ori sustinatori a PCRM care apar permanent si la NIT sau membri a partidelor minuscule dornici sa vina de mai multi ani in parlament)expresii de tipul “sa taxam actualii guvernanti la viitoarele alegeri,sa maturam actuala guvernare” desi vina pentru nealegerea Presedintelui o poarta in principal PCRM.Natalia Morari,de exemplu,repeta dupa comunisti cum ca AIE are acum 62 voturi in parlament si in decursul unei emisiuni a repetat indemnul unor derbedei sa boicotam alegerile viitoare spre bucuria comunistilor.Cind recent am citit pe un forum cum ca dinsa este ajent KGB am ris iar acum nu.Mai pe scurt,dupa ce au contribuit,impreuna cu NIT la zadarnicirea referendumului tot ei contribue acum si la revenirea PCRM.Daca intrebarile incomode ar viza pe toate partidele din parlament,inclusiv PCRM,ar mai merge,dar vedem ca sunt adresate doar AIE.

 2. teleobservator

  O dovada in plus ca in realitate majoritatea posturilor TV fac jocul comunistilor este si faptul ca dupa turul intii a alegerilor Primarului,necatind la tot compromatul prezentat pe Dodon,votantii ultimului nu numai ca nu s-au micsorat ci chiar s-au marit in turul doi.Si doar datorita suburbiilor Chirtoaca a cistigat cu o diferenta minimala.

 3. P/CCA

  Azi,la JurnalTV,priveam cum Iulia Fiodorova,Oazu Nantoi,Petru Bogatu(pe care pina acum ii stimam)si Nicolae Chirtoaca se intreceau in defaimarea AIE cu demagojii de felel cum ca in fiecare zi in buzunarele guvernantelor pica cite un milion euro,citind pe D.Ciubasenko(fara sa prezinte macar o dovada)si se sfatueau cum putem pedepsi Alianta la alegeri stiind foarte bine ca anume PCRM nu doreste sa mearga la dialog pentru a alege Presedintele.Emisiunea fiind sustinuta de sustinatorii PCRM cu mesaje ca”AIE-vori”.Oare nu trebuea sa invite macar si un deputat AIE ca sa poata raspunde invinuirilor?

 4. teleobservator

  AIE pierde razboiul informational declansat de NIT si alte posturi TV.Asteptam reactia guvernantilor la minciunile spuse zilele trecute de Voronin la NIT cum ca Alianta este la guvernare aproape 3 ani cind in realitate este de 2 ani si 1 luna(cind au fost investit nouii ministri,nu si ceilalti guvernanti,iar conducatorii intreprinderilor in mare parte au ramas comunisti si pina azi).Sau declaratia lui Tkaciuk cum ca PCRM cere demisia Guvernului di numele a jumatate din alegatori in timp ce au doar 37% de deputati.Asta nu observa(sau nu vrea)nici macar Cheieanu care la fel s-a apucat din rasputeri sa discrediteze Alianta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *