Românii slavi

“Ai văzut? Au trecut cu vreo 10 steaguri ale României, în plină stradă! Dacă erau cu steagurile Rusiei, să vezi ce scandal era să fie,” îi explica pe 1 decembrie un paznic de la Casa Presei altuia. Ambii “grăiau moldoveneşte”, deci sunt născuţi din părinţi români. Oameni, ca paznicii de la Casa Presei, erau mulţi la 1 decembrie. Ei cred că trecerea unui tricolor românesc pe stradă e o ofensă, iar trecerea tricolorului rusesc prin viaţa noastră înseamnă stabilitate.

La 1 decembrie în centrul municipiului Chişinău s-au perindat mai multe coloane cu drapele tricolore, de la Ştefan cel Mare – la Rebreanu, de acolo – la Lupoaică, apoi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Aceşti tineri erau deschişi şi expliciţi în mesajul lor. Ei s-au născut din părinţi români şi au dreptul să spună în glas că reprezintă această etnie şi acest popor. În acelaşi timp, de prin geamuri, de după colţuri de stradă, de prin tufişuri – îi priveau unchii, buneii şi verişorii lor, români şi ei, după actele de provenienţă, dar moldoveni rusificaţi după ceea ce simt. Aceşti oameni îi priveau cu supărare, frică şi necaz, de parcă faptul că aceşti tineri care declară că sunt români şi că sărbătoarea de 1 Decembrie este şi a lor, ar însemna că aceşti tineri s-au vândut Satanei.

La Chişinău sunt consemnate zilele naţionale ale diverselor etnii care locuiesc în R.Moldova. De ani de zile sunt consemnate zilele scrisului slav, dar şi zile ale culturii slave, armene, evreieşti. În aceste momente se găsesc unii care îşi exprimă dezacordul cu prezenţa acestor festivităţi sau a acestor etnii în Moldova. Dar, de regulă, aceştia erau reprezentanţii unei alte etnii. În cazul românilor, însă, moldovenii sunt cei care se tem cel mai mult de “unire”.

Fiind în Cambodgia, zilele trecute, am remarcat atitudinea deosebit de pioasă a cambodgienilor faţă de străini, în special faţă de europeni. Le cedează drumul, pleacă capul în faţa lor, se închină. Pol Pot a omorât milioane de cambodgieni, în special pe cei cu studii şi educaţie. În câţiva ani, Cambodia a rămas fără învăţători, medici, jurişti. Pol Pot a zis că are nevoie doar de agricultori şi a învins. Astăzi, cambodgienii de rând abia de pot număra sau citi, pentru că nu mai are cine le preda la şcoală matematica şi citirea. De aceea, ei acceptă că europenii care vin merită toată închinarea lor, căci aceştia au facultăţi.

În Moldova elitocidul românilor a durat de asemenea ani de zile. Cei care nu au fost deportaţi au putut supravieţui doar dacă repetau în glas lecţia: Românii bat, românii vor unire, românii sunt răi.

Moldovenii-români slavizaţi nu sunt acuma gata să înţeleagă altfel lucuruile. Ei trăiesc o dramă profundă, o frică că li se va întâmpla ceva rău. Sunt suficient de mulţi ca să nu se ţină cont de ei şi sunt suficient de tineri ca să se aştepte trecerea lor biologică. Ei sunt o provocare, încă o provocare pentru tinerii care doresc o Moldovă europeană. Ei au dreptul să li se explice istoria proprie pe înţelesul lor.

Alina Radu 
alinaradu.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Simona

  Un candidat la Presedentia Ucrainei confirma planurile antiromanesti ucrainiene

  Candidatul la funcţia de preşedinte al Ucrainei, Serghei Tghipko este îngrijorat de posibila unire a Basarabiei cu România şi este convins că păstrarea independenţei Moldovei reprezintă un interes strategic pentru Ucraina.

  Potrivit agenţiei ucrainene Unian, Tighipko a comentat astfel declaraţiile preşedintelui interimar Mihai Ghimpu precum că se consideră român, că marchează sărbătorile româneşti şi că optează pentru denumirea oficială a limbii. „Realizarea proiectului România Mare aduce un pericol real Ucrainei şi noi trebuie să ne opunem”, a declarat el.

  „Dacă nu azi, atunci mâine, Ghimpu va prelua în mod oficial conducerea Moldovei. Şi este absolut clar că el va conduce ţara în direcţia lichidării suveranităţii şi unirii cu România”. El a calificat drept o greşeală faptul că actualul preşedinte Victor Iuşcenko a utilizat pierderea comuniştilor la alegeri pentru a activiza participarea Chişinăului în proiecte regionale orientate împotriva Rusiei.

  ‘Conservarea Republicii Moldova ca stat independent este în interesul strategic al Ucrainei. Nimeni nu este interesat de aceasta mai mult decât noi. Chiar şi la Moscova există doritori de a împărţi teritoriului Republicii Moldova, care ar da malul drept românilor pentru ca Rusia să-şi poată institui protectoratul asupra Transnistriei. Pentru Ucraina aceasta ar fi o catastrofă’ – consideră Tighipko.

  Reamintim ca in Ucraina traiesc peste jumatate de milion de romani supusi unui agresiv proces de asimilare, in special prin eliminarea limbii romane din scoala. Tot statul ucrainian este cel care a continuat politica stalinista si a impartit comunitatea romaneasca de in romani si “moldoveni”.

  In general diplomatia romaneasca a fost extrem de slaba in ceea ce priveste apararea comunitatii romanesti din Ucraina, continuand astfel politica ceausista de neamestecului in treburile interne sau punand in fata diverse avantaje economice, chiar cu pretul pierderii identitatii a sute de mii de romani.

  Kiev, Ucraina/Romanian Global News
  vineri, 04 decembrie 2009

 2. Ionut Jder

  ELOGIU Pregătiri pentru o reabilitare a dictatorului?

  Vladimir Putin vorbeşte despre „aspectele pozitive” ale epocii lui Stalin, care a transformat Rusia într-o „superputere”

  * “Am câştigat Marele Război Patriotic (1941-1945). Chiar dacă luăm în considerare pierderile, nimeni nu poate arunca cu piatra în aceia care au pregătit această victorie, căci, dacă am fi pierdut războiul, rezultatele ar fi fost mai catastrofale pentru ţara noastră”, crede premierul Rusiei

  Vladimir Putin vorbeşte despre „aspectele pozitive” ale epocii lui Stalin, care a transformat Rusia într-o „superputere”
  Dictatorului Iosif Vissarionovici Stalin – cel socotit vinovat de moartea a zeci de milioane de oameni între 1924 şi 1953 – premierul rus Vladimir Putin îi recunoaşte meritul de a fi reuşit transformarea ţării, dintr-o economie agrară într-una industrializată, şi victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, în urma căruia Rusia a devenit o “superputere”.

  Premierul şi-a împărtăşit opinia, joi, în cursul sesiunii anuale de răspunsuri la întrebările publicului, obicei menţinut de când era preşedinte. Potrivit cotidianului britanic The Times, Putin le propune conaţionalilor nu să-şi renege trecutul, ci să se mândrească cu el, declaraţiile sale putând fi privite ca un prim pas înspre reabilitarea dictatorului.

  Publicaţia britanică aminteşte că Ministerul rus de Externe a încercat reabilitarea lui Stalin în august, când s-au împlinit 70 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov între URSS şi Germania nazistă – în august 2009. MAE de la Moscova a considerat că Stalin a acţionat atunci “în interesele naţiunii sovietice”, deşi statele din Estul Europei condamnă acel pact.

  “Orice eveniment istoric trebuie analizat în ansamblu. Ţara s-a transformat în acea perioadă dintr-una agrară într-una industrială”, a fost unul dintre “meritele” lui Stalin, recunoscut de Putin.

  “Am câştigat Marele Război Patriotic (1941-1945). Chiar dacă luăm în considerare pierderile, nimeni nu poate arunca cu piatra în aceia care au pregătit această victorie, căci, dacă am fi pierdut războiul, rezultatele ar fi fost mai catastrofale pentru ţara noastră”, a adăugat el. Totuşi, Putin şi-a nuanţat poziţia, explicând că “represiuni au fost şi este inacceptabil. A fost un cult al personalităţii, au fost crime împotriva propriului popor”. “Toate acestea sunt un fapt”, a precizat Vladimir Putin.

  Medvedev, ceva mai ferm în condamnarea stalinismului

  De câteva luni încoace, autorităţile de la Moscova au dus o campanie intensă pentru combaterea “revizioniştilor”, acuzaţi că încearcă să minimalizeze aportul adus de URSS la înfrângerea Germaniei naziste şi să pună la egalitate dictatura lui Hitler cu cea a lui Stalin.

  În acest context, la sfârşitul lunii trecute, preşedintele Dmitri Medvedev declara pe blogul său că “nu este mai puţin important a nu admite, sub pretextul restabilirii adevărului istoric, justificări pentru aceia care şi-au exterminat propriul popor”. El a confirmat că Moscova luptă cu “revizioniştii”, în aceeaşi postare pe blogul său: “Noi acordăm o mare atenţie luptei împotriva falsificării Istoriei noastre. Şi credem că este inadmisibilă revizuirea rezultatelor celui de-Al Doilea Război Mondial”.

  65 de ani de la victoria URSS, alături de aliaţii occidentali, împotriva Germaniei naziste, se vor împlini în mai 2010 – ocazie cu care actuala conducere de la Moscova ar putea încerca reabilitarea lui Iosif Vissarionovici Stalin

  Gandul.ro

 3. Simona

  PPE critica folosirea simbolurilor comuniste in anumite tari din Europa

  Grupul Partidului Popular European (PPE), cel mai mare din Parlamentul European, respinge promovarea simbolurilor comuniste de anumite tari membre UE, in contextul in care Europa celebreaza 20 de ani de la schimbarile democratice care au avut loc pe continent, informeaza NewsIn.
  Joseph Daul, liderul PPE, face referire, intr-un comunicat, la faptul ca o strada din capitala Sloveniei, Ljubljana, a primit anul acesta numele dictatorului Josip Broz Tito.
  In plus, presedintele sloven, Danilo Türk, l-a decorat pe Tomaz Ertl, fostul sef al politiei secrete comuniste UDBA, la o ceremonie speciala desfasurata saptamana trecuta.”Aceste actiuni nu contribuie doar la modificarea istoriei si la reaparitia diviziunilor in societate , dar reprezinta si un exemplu negativ pentru generatiile tinere”, a afirmat liderul PPE.
  El a criticat decorarea fostului sef al serviciului secret din Slovenia, afirmand ca aceasta este ca si cum ar fi fost premiat seful STASI din Germania de Est.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *