Putin provoacă România

Deşi a pierdut războiul rece, Rusia niciodată nu a renunţat la acest război. Nu l-a putut uita, nu a putut ierta şi nici abandona, elementar, limbajul acestui război. Cel puţin, în spaţiul ex-sovietic şi, în special, pe frontul românesc – un permanent front pentru ea, dar şi pentru noi, dacă şi după 20 de ani de la căderea URSS retorica antiromânească persistă în presă, în politică şi, grav de tot, în diplomaţie.

Nu-mi amintesc, după 1991, niciun ambasador rus la Chişinău care să nu se fi «poticnit» de Limba Română sau Istoria Românilor, de Grafia Latină, de Tricolorul Românesc, Şcoala Românească, Scriitorii şi Aleea ScriitorilorRomâni, de Mitropolia Basarabiei, de 1 Decembrie sau de decoraţiile R. Moldova – româneşti şi ele (pentru ei fasciste, aşa cum le-au titulat, în cazul Crucii Comemorative pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial şi pentru care Ghimpu devenise «Gim(p)ler»). O fac ambasadorii, o fac şi înregimentaţii Rusiei «de pe interiorul R. Moldova». Să spui că ar fi nişte necărturari parcă nu stă bine. Şi nici nu sunt, de fapt. Mai degrabă, sunt nişte eretici, rău crescuţi şi prost educaţi. Să ajungi să faci conferinţe de presă într-o misiune diplomatică şi să te agiţi că «moldovenii în Moldova vorbesc ruseşte mai rău decât în URSS» – e ceva. Sau, să te implici în conferinţe ştiinţifice şi să ai tupeul să dai Moldovei şi României lecţii de istorie, împărţind, arbitrar, moldovenii şi românii după cursul Prutului, conform atlaselor geografice sovietice – e şi asta ceva. La fel ca şi cu decalificarea monumentelor istorice sau manifestărilor de comemorare a victimelor comunismului, în timp ce la Moscova aceste manifestări ţin câteva zile non-stop, graţiate de autorităţi şi fără dizgraţii din partea ambasadorilor străini. Să nu ştie domnii ambasadori că victimele comunismului, ca şi cele ale nazismului, nu au avut naţionalitate şi că au avut aceeaşi soartă şi au murit la fel? Sau fiecare cu morţii lui? La fel, ca şi cu viii.

Ruşilor nu le plac Crucile

În 2012 avem 20 de ani de la începutul războiului de la Nistru, ocazie cu care Guvernul R. Moldova a decis confecţionarea Crucii Comemorative pentru participanţii la acţiunile de luptă (1991-1992). Este o medalie militară. Nimic deosebit, până la urmă, e o chestie de onoare şi pentru cei care au luptat, şi pentru cei care au obligaţia oficială să nu treacă cu uitarea peste aceşti luptători. Credeţi, cumva, că acest fapt a scăpat propagandei ruse? Medalia este încă în schiţă, iar presa rusă («Golos Rossii») a şi început a trâmbiţa că Chişinăul se pregăteşte de o nouă «cruciadă» la Nistru, că motivul războiului de la 1992 a fost pericolul unirii cu România, că Transnistria a avut în acel război un rol salvator pentru R. Moldova («dacă nu se opunea Tiraspolul, capitala Republicii Moldova ar fi fost astăzi Bucureştiul…») şi că (culmea) Crucea «jigneşte onoarea» participanţilor la război de cealaltă parte a Nistrului («frustrări, în în loc de respect» (pentru Smirnov, poate, sau Antiufeev, Lebed, Andreeva…?) «Chişinăul naşte cruciade… 28000 de persoane vor fi decorate cu cruci») – vociferează pe toată moşia Rusiei «Golos Rossii» – un post oficial de radio, de altfel. Şi, vârf la toate (ceea ce este şi desertul acestui delir propagandistic): «la Chişinău este în creştere influenţa „partidului războiului” (sic!). De fapt, aici se şi dorea să se ajungă. La provocări.

Moscova, Beslan, Nord-Ost, Georgia…

Provocările fac parte din cercul de preocupări profesionale ale liderului (de facto) al Rusiei, V. Putin. Premierul este jucătorul, căruia îi plac senzaţiile tari. A demonstrat-o de-a lungul celor 12 ani de când e în politică. De fapt, pe valul provocărilor a şi venit în politică. Aşa-zisele atentate de la Moscova din 2000 – pretext pentru declanşarea celei mai mari ofensive şi a celui mai barbar măcel anti-cecen, pentru care ruşii îl declară erou naţional şi-i deschid uşa la Kremlin. Urmează Nord-Ostul – o altă provocare kgb-istă, de data asta la Moscova (23 octombrie 2002), după care în 2004, pe 1 septembrie, vine teribilul atentat de la Beslan – şcoala cu peste 1000 de morţi şi răniţi. Numai copii ucişi – 200. Se întâmpla în Osetia de Nord, într-un an electoral pentru Putin. Şi în cazul Nord-Ost, şi în cazul Beslan vina a fost trecută pe ceceni, deşi dovezi incontestabile nu exsită nici până azi. În schimb, Putin şi-a asigurat un al doilea mandat la Kremlin. Pe aceeaşi undă a «jocurilor tari» se înscrie mai târziu pretinsul «atac asupta pacificatorilor ruşi în Osetia de Sud (august 2008)» – o nouă provocare rusească cu declanşarea, în consecinţă, a războiului ruso-georgian, care l-a repetat, în esenţă, pe cel de la Nistru din 1992. Pe 1 ianuarie 2012 – incident tragic la Vadul lui Vodă – o altă provocare, care «coace» în continuare şi, puţin probabil să se limiteze doar la o singură viaţă de om – moartea lui V. Pisari, tânărul de la Pârâta, împuşcat mortal de un pacificator rus. La exact două săptămâni după «incidentul» de la Vadul lui Vodă – caz repetat la frontiera cu România, în punctul de trecere vamală Giurgiuleşti-Galaţi, deşi în cu totul alte circumstanţe şi cu alţi jucători… Aşa dar, două provocări, în două săptămâni la două frontiere (doar una oficială, cu UE (România) şi, practic, în acelaşi stil. Şi, foarte posibil, că şi cu acelaşi autor de scenarii. Nu-i exclus ca Rusia să-şi fi mutat, între timp, scenariile de la Nistru la Prut. Fie pentru a-şi putea camufla crima de la Vadul lui Vodă, fie pentru a proba şi tulbura apele la Prut. Interesant, cine este «jucătorul» de la Giurgiuleşti şi cât de multe va spune acesta, după ce va ieşi din spital şi va intra pe mâna anchetei? Dacă va spune. Şi dacă i se va cere s-o facă. Şi dacă oficilii de la Chişinău nu vor pune, inspiraţi din Est, lacăt cazului.

Rusia este din nou în an electoral. Trupele lui Putin se pregătesc de ofensivă generală. Şi nu doar electorală. Putin a reintrat în rol. Se vrea din nou «erou». De data asta, pe care front?

Petru Grozavu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Teo

  Da,si? Ai ‘nostri’chipurile-s la putere,dar nu-s la putere,insa nici in opozitie.
  Ce tot ne miorlaim de tupeul rusului? Cine i-a dat unda verde? Ai ‘nostri’,comunisti din nastere,dar au auzit ceva si de democratie.
  Filat se topeste de dragoste pt Putin,Lupu cu 2 metri de comunism,rade cand e cazul si cand nu e cazul sa nu-l supere pe Kuzmin.
  Merita 2 cuvinte si dragostea “crestineasca” dintre breabogatul Vladimir si popa Kiril.
  De ce am dat drumul porcului in casa? Nu stiam ca se va urca pe masa?

 2. AGHEASMA - 24

  ANUL 2012: DOSARELE UNIRII
  / 24 ianuarie 1859 -2012 /
  ————————————————————————————-
  In aceasta zi de mare Aniversare a Unirii noastre românesti, aducem calde si sincere multumiri prietenilor nostri virtuali aici pe Internet, care prin angajamentul lor civic, daruire, perseverenta, rabdare, intelepciune, credinta nestramutata in bine si viitorul nostru unit, ne ajuta zi de zi sa tinem piept DIVERSIONISTILOR de la “PUBLIKA” care vor sa ne trimita inapoi in tarcul rusesc stalinist si propaga ne-adevaruri istorice si nu numai.
  O mostra de diversiune moscaleasca:
  http://vox.publika.md/politica/ce-nu-se-stie-despre-unirea-principatelor-2-156421.html

  iata o mica lista incompleta a prietenilor nostri
  din toate colturile marii noastre tari:
  – Ion Bălțățeanu
  – Capitanu’ Burcea
  – Liviu din Iasi
  – Napocel
  – Nostradamus
  – r. moldovean
  – Scythicus
  – xyz
  – etc.
  SA NE TRAITI, FRATILOR DE SâNGE SI SA NE INTâLNIM CU TOTII
  LA O ALTA HORA A RE-UNIRII DE LA CHISINAU IN 2012 !
  N.B.
  Acest an 2012 a fost proclamat de Guvernul RM –
  anul cântaretilor Doina si Ion Aldea-Teodorovici:
  / 20 de ani de la uciderea lor miseleasca /.
  Sa ne rugam pentru sufletele lor de martiri pt. cauza Marii Românii,
  ei fiind printre primii dintr-o lista mai lunga de mucenici din Moldova de Est.
  Ascultati aici cântecul “Maluri de Prut”:
  http://www.youtube.com/watch?v=TesqN0Hu5YE

 3. Vânătorul de forumişti KGB

  Iată de ce A ORDONAT Călăul OCUPANT RUS putinKGB slugoilor abjecţi ai COLOANEI a -5-a RUSE DE MANIPULARE ÎN MASĂ să declanşeze O NOUĂ LOVITURĂ DE STAT în Ţara NOASTRĂ MAMĂ ROMÂNIA!!!!

  Iată ce ascunde COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă despre Preşedintele Traian Băsescu,iată de ce este atacat de SLUGILE RUSIEI:

  *A iniţiat INTERCONECTAREA reţelelor de GAZE şi CURENT ELECTRIC peste Prut SCĂPÂND Basarabia de ŞANTAJUL ORDINAR RUSESC cu gaze şi curent.
  *A CONDAMNAT de la TRIBUNA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI Pactul Ribentrop-Molotov.
  *A cerut RETRAGEREA ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE din Basarabia.
  *A introdus în Strategia de Apărare a României PERICOLUL prezenţei ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE şi şi-a rezervat DREPTUL DE A INTERVENI INCLUSIV MILITAR în caz că Basarabia CERE AJUTORUL.
  *A dispus DUBLAREA numarului de BURSE STUDENŢEŞTI pentru basarabeni.

  *A obtinut MĂRIREA BURSEI pentru STUDENŢII ROMÂNI basarabeni
  *A avut grijă ca MII DE COPIII ROMÂNI basarabeni să se bucure de TABERELE din Ţara Mamă(litoral,deltă,munţi)
  *A LUPTAT 6 ani cu CIORONIN să deschidă cele două noi consulate la Bălţi şi Cahul !
  ACUM,în 2011 A REUŞIT să deschidă şi Consulatul din Ungheni.
  *A promis SCHIMBAREA legii CETAŢENIEI,A SCHIMBAT-O!
  *A promis PERMISE DE MIC TRAFIC,le-a ÎNFIINŢAT!
  *A rezista PRESIUNILOR URIAŞE RUSEŞTI(vezi războiul gazelor,South Stream,santajul cu “secuimea”) şi NU A ABANDONAT Basarabia!
  *A promis 100.000.000 de EURO Basarabiei,CU TOATĂ CRIZA din Ţara Mama,le-a oferit.

  *A înfiinţat în Ţara Mama 5(CINCI!)noi centre unde SE POT DEPUNE ACTELE pentru REDOBÂNDIREA CETAŢENIEI ROMÂNEŞTI.
  *A sprijinit LICEELE ROMÂNEŞTI din Transnistria
  *A trimis în Basarabia zeci de jandarmi şi pompieri cu toate echipamentele necesare şi astfel au fost salvaţi sute de ROMÂNI basarabeni
  *A oferit Basarabiei ajutorul Ţării Mamă ROMĂNIA- 500 de TIR-uri cu materiale de construcţie pentru a reface până în iarnă 1000 de case distruse sau avariate
  *Astfel ZECI DE TIR-uri cu SUTE DE TONE de saci de grâu,faină,zahăr şi ulei de gătit au ajuns la Obileni la sărmanii ROMÂNI basarabeni CARE AU PIERDUT TOTUL în urma catastrofei inundaţiilor!
  Şi a facut asta în condiţiile în care,pe fondul inundaţiilor catastrofale care sufocau şi România, era “tocat” zilnic de COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă de peste Prut-Antena3-RealitateaTV
  *Ţara Mamă plăteşte CEL MAI MARE PREŢ DIN LUME pentru gazele ruseşti(peste 500 de dolari mia de metri cubi faţă de 150 cât plăteşte Basarabia acum).Este UN PREŢ POLITIC pentru că Preşedintele Băsescu NU VA ABANDONA NICIODATĂ Basarabia în ghearele Călăilor OCUPANŢI RUŞI!!!

  *NU A CEDAT şantajului RUSESC exercitat prin SLUGILE Franţa şi Germania şi a preferat ca Ţara Mamă SĂ NU INTRE ÎN SCHENGEN decât să ne abandoneze pe NOI,ROMÂNII basarabeni!

 4. Vânătorul de forumişti KGB

  Tentativa de LOVITURĂ DE STAT din Ţara NOASTRĂ MAMĂ ROMÂNIA,ordonată de Călăul Ocupant RUS putinKGB,E EŞUAT!

  Este ULTIMA ZVÂRCOLIRE a CIUMEI ROŞII BOLŞEVICE.

  Doar că spre deosebire de LOVITURA DE STAT KGB din 1989,care l-a adus la putere pe iliciKGB,SLUGOIUL SCÂRBAVNIC al Moscovei,(cel care A BLOCAT RE-UNIFICAREA de la ALBIŢA din 1991),acum MAJORITATEA FRAŢILOR ROMÂNI şi-au dat seama cu cine au de a face:

  PSD este PCRM-PD-ul de peste Prut aşa cum
  PNL este PLDM-ul de peste Prut.
  Iar Ponta şi Antonescu AU SABOTAT ŞEDINŢA SOLEMNĂ DEDICATĂ UNIRII din Parlamentul ROMÂNIEI!

  Ponta şi Antonescu au dovedit încă odată că sunt VIERMII TRĂDĂTORI care ling tălpile ciubotelor Călăilor OCUPANŢI RUŞI,un fel de REŞETNIKOVI paraşutaţi de KGB în Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA.

  Iar PSD-PNL împreună(USL) sunt alianţa PCRM-PLDM-PD=

  COLOANA a-5-a RUSĂ de MANIPULARE ÎN MASĂ.

 5. Vânătorul de forumişti KGB

  Alături de FRAŢII ROMÂNI de peste Prut care nu au căzut pradă NIT-urilor spălătoare de creiere-Antena 3-RealitateaTV,

  NOI ROMÂNII basarabeni SUNTEM SCUTUL,SPADA şi BUZDUGANUL
  celui DE-AL DOILEA ALEXANDRU IOAN CUZA,
  BĂSESCU din Basarabi RE-ÎNTREGITORUL!

  MOARTE RUSIEI!
  2012-RUSIA A PIERDUT DEFINITIV BASARABIA!

  RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara NOASTRĂ MAMĂ ROMÂNIA este în plină desfăşurare!

 6. andreW

  pana la urma,pozitia unionista a lui basescu,cu tot ce deriva din aceasta, reprezinta pozitia tuturor romanilor,unionismul este o chestie intrata noua in fiinta,asa cum respiri sau te misti…aceasta pozitie unionista a romanilor nu a inventat-o basescu si niciun roman nu se poate lauda (impauna)de unionism,aceasta fiind o insusire comuna a oricaruia…
  in legatura cu simpatia romanilor basarabeni pentru basescu,toata consideratia,basescu, inainte de toate, este presedinte ales si de aici merita respectul impus de functie,dar,din nefericire,este mereu loc de mai bine.
  as vrea sa mai spun ca nu cred ca se pot face apropieri de doctrina intre oricare partide parlamentare din romania si pc din moldova.
  cred ca minoritatile din basarabia ar avea de castigat intr-o romanie mare,unde au alte oportunitati.
  romanii nu vor moartea rusiei,ei isi vor tara,asa cum o stim,de sus si pana jos.

 7. steff

  Sa va fie rusine de acest articol! Nu intru sa discut razboiul din Transnistria sau Georgia, dar cand vorbiti de Nord Ost si Beslan, n-aveti nici pic de soveste. Folositi moartea a sute de copii si adulti ca argumente, argumente care n-au in spate nici un fundament, nici o proba. Asta-i jurnalizm? Care-s sursele? RUSINE!
  ARTICOL POPULIST, NIMIC MAI MULT.

 8. Autorul

  Ba nici o ruşine. Îmi pare rău, dar se vede că nu urmăriţi presa rusă. Încercaţi să recuperaţi. Ridicaţi mass-media din perioadele respective şi o să vă treacă pofta de a face avocatură (posibil gratuită, posibil, nu) în favoarea regimului Putin. Asta-i lucrul cel mai bun pe care pot să vi-l recomand, P.G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *